A bőrvédő, ízületvédő és porcerősítő kollagén számos jót tesz szervezetünkben, és noha természetes módon is termelődik, de sajnos idővel – 25 éves korunk után – jóval kevesebb mennyiségben, és rövidebb ideig tart ez a folyamat, így pótlásáról nem árt időben elkezdenünk gondoskodni. Ám jó, ha tudjuk, hogy kollagénből igen sokféle van, egész pontosan 29 kollagén típust ismerünk, ebből is az 5 leggyakoribb típust római számmal jelöljük. Korábbi cikkünkben már írtunk erről, ahol azt is részleteztük, hogy a különböző kollagén típusok hol találhatók meg szervezetünkben. 

Jelen írásunk témája most azonban a II-es típusú kollagén, melyet porcerősítő kollagénként ismerhetünk. Míg szervezetünkben az I-es típusú kollagén minden szövetünkben jelen van – az inak, a bőr, a csontjaink, porcaink, kötőszövetünk és fogaink állományában, mondhatni 90%-ban megtalálhat – addig a II-es típusú kollagén többnyire porcainkban van jelen, porcaink fő alkotóeleme, a porckorongokban és a csarnokvízben található meg.


Szervezetünk ugyan saját maga is képes előállítani a kollagént, - ezt a folyamatot nevezzük kollagén-szintézisnek – ám ezt nagyon sok minden le tudja lassítani. Ilyen leginkább az öregedés, az idő múlása, a dohányzás, a napfény, de a különböző autoimmun-betegségek is. 25 éves korunk után szervezetünk kollagén termelődése fokozatosan csökken, s noha ekkor még szép, rugalmas, feszes a bőrünk, egészségesek, fittek vagyunk, még talán hírből sem ismerjük az ízületi fájdalmakat – ám már ekkor érdemes gondolnunk a jövőre, s megkezdeni szervezetünk kollagén pótlását, hogy még sokáig ilyen fittek, fiatalosak maradhassunk.

Miben találunk kollagént?

Noha növényi kollagén is létezik, leginkább és leghatékonyabban állati eredetű forrásból tudjuk magunkhoz venni. Forrását tekintve 3 főbb forrást különböztetünk meg, illetve még rajta kívül két, kevésbé jellemzőt. A 3 legismertebb, legnépszerűbb kollagén források: a marha-kollagén, a csirke-kollagén illetve a hal-kollagén. Illetve, előállítanak még kollagént sertések húsából és belsőségeiből, inaiból, illetve tengeri kollagén (kagylók, rákok, osztriga, polip vagy medúza húsából, kivonatából) is létezik.

Mindegyik mást erősít. Míg a csirkekollagén főként II-es típusú kollagént tartalmaz, mely ízületeinkre van kedvező hatással, addig a halkollagén zömmel az I-es típusú kollagénben bővelkedik – ez szemünk, bőrünk, kötőszöveteink, inaink és csontjaink védelmét, egészségét szolgálja. A szarvasmarha kollagén pedig mind közül a legkomplexebb, épp ezért ezt használják legszélesebb körben a táplálék-kiegészítők piacán is. Mondhatnánk úgy is: igazi kollagén-bomba sejtjeinknek, a marha kollagén ugyanis az egyik leghasznosabb és egyben legegyszerűbb módja, hogy szervezetünk napi kollagén szükségletét fedezni tudjuk.

Kollagén források táplálkozásunkból – ez vajon elegendő? 

Természetes ízületvédő kollagén forrásokban bővelkedhet ugyan az étrendünk, ezek közül a legtöbb viszonylag könnyen hozzáférhető. Ilyen lehet többek között a húsleves, a csirkeláb, a csirke és a halak bőre, néhány belsőség (pl. a csirkemáj). A legfontosabb kollagén tartalmú ételekről ebben a cikkünkben olvashatnak.

A gond azonban ezzel, hogy a mai ember életmódja, táplálkozása igencsak megváltozott, és valljuk be, kevesen szopogatunk ma már heti-napi rendszerességgel csirkelábat, vagy esszük meg a csirke bőrét, helyette inkább a zsírmentes, fehérje dús natúr csirkemellre esküszünk.


Noha természetesen a húsnak is van valamennyi kollagén tartalma, ez sajnos vajmi kevés, ahhoz képest, hogy milyen nagymértékben kezd el csökkenni szervezetünk saját kollagén termelődése a húszas éveink közepétől. 

Kollagén van még ugyan a zselatinban is, de azt sem ajánljuk, hogy a rengeteg ízfokozóval, színezékkel dúsított gumicukorból, vagy a torták tetején elhelyezett tortazseléből igyekezzünk pótolni kollagén szükségletünket.

Dr. Josh Axe amerikai orvos szerint nagy általánosságban nézve napi kollagén szükségletünk 0-5% között mozoghat. A cikkben linkelt videóban a doktor megemlíti az organikus húsok kollagén tartalmát, annak a – véleménye szerint rettentő kevés – állati fehérjének a tartalmát, melyet elfogyasztunk, 0%, vagy nagyon maximum 5% lehet a kollagén tartalma, de inkább kevesebb. Mi hát a megoldás?

Szervezetünket a bevitt kollagén mellett mi magunk is tudjuk serkenteni kollagén termelődésre, pl. természetes C-vitamin, a mangán, a réz magas mennyiségben történő fogyasztásával, lehetőleg természetes forrásból. 

Persze, még ezzel együtt sem lesz elegendő a kollagén bevitelünk és előállításunk, hogy az idő múlásának jeleit olyan mértékben tudjuk csökkenteni, amilyet egyébként lehetőségünk nyílik, sokkal egyszerűbb és hatékonyabb módon: megfelelő, minőségi, természetes eredetű táplálék kiegészítők rendszeres fogyasztásával.

Milyen típusú kollagén forrást, kiegészítést válasszunk? 

Táplálék-kiegészítőkből - ahogyan a vitaminok vagy az aminosavak terén - a kollagén pótlás piacán is számtalan félével találkozhatunk. A por állagú, vízben feloldható forma a leggyakoribb, a folyékony formulák azonban magasabb minőséget, pontosabb adagolást és jobb felszívódást tesznek lehetővé. Sőt, még ennél is tovább megyünk: ha minőségi, hidrolizált kollagént választunk, ott a fehérjelebontás félig már meg is történt, a hasznos kis peptidláncok és aminosavak egyből be is épülnek – testünknek pedig nincs is más dolga, csupán hasznosítani őket a megfelelő helyeken. 


Azt tehát már tudjuk, hogy kollagén forrásból is több fajta létezik, mind a magas sajátosságaival más és más szervünket, szövetünket támogatja, más és más hatással, előnnyel bírnak - így célszerű ezt mérlegelve választanunk. Ha valaki csak és kizárólag ízületei védelmére keres kollagén pótlást, számára a csirke kollagén ideális és elegendő lehet, míg az autoimmun betegséggel élőknek, akiknek kerülniük kell az emlősökből származó élelmiszereket, az ő számukra a halkollagén lehet a legjobb választás. Azonban azoknak, akik egészségesek, nem vegetáriánusok, és nem is allergiások a marhahúsra, nekik a legjobb a komplex, szarvasmarha kollagén, különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal felturbózva, melyek még tovább fokozzák a kollagén és hialuronsav felszívódását, hasznosulását a szervezetben. Ez egy kifejezetten porcerősítő kollagén – mely ugyanakkor szöveteinkre, csontjainkra, ízületeinkre is jó hatással van.

Ez a fajta tartalmazza ugyanis nagy mértékben az I-es és a III-as, kisebb mértékben a II-es típusú kollagéneket. Vagyis, ha egyszerre szeretnénk elérni a feszes, rugalmas, fiatalos arcbőrt, hajunk, körmeink, csontjaink, porcaink és ízületeink védelmét, akkor a szarvasmarha kollagén lehet a megoldás. A szarvasmarha ill. a halkollagén közötti különbségekről itt olvashatnak bővebben.

Ha ízületi porckopásban szenvedünk, de ezt nem kell megvárnunk: hiszen ha intenzíven sportolunk, a II-es típusú kollagén rendszeres pótlásával meg is előzhetjük a porckopást. Ebben az esetben jól tesszük, a kollagén mellett a hialuronsav pótlásáról is gondoskodunk egyidejűleg, ugyanis együttes fogyasztásukkal segítjük a hasznosulást szervezetünkben, miközben egymás hatását is felerősítik. A hialuronsav természetes pótlásáról ebben az írásunkban olvashatnak.

Ízületi gyulladás fájdalom esetén a kurkuma és a zöld kagyló fogyasztása is jótékony lehet, ám a kollagén számos más vegyülettel együtt alkalmazva még jobb hatással lesz szervezetünkre.


Azt sokan nem is tudják, de a kollagén további előnye még bőrünk, hajunk, csontjaink, szöveteink és ízületeink egészsége, fitten tartása mellett, hogy a sebgyógyulásért, hegképződésért is felel, csökkenti rácaink mélységét, és képes javítani még a narancsbőr állapotán is. 

Egy Franciaországban végzett kutatásból tudjuk, hogy a kollagén peptidek akár 26%-al simább, feszesebb bőrt eredményeztek, megakadályozva a mély ráncok kialakulását. A tanulmány szerint a kollagén peptid 12 hetes használatát követően a vizsgált placebo csoporthoz képest a résztvevők ráncai 26%-al csökkentek, a mély ráncok pedig még ennél is jelentősebb – 41-77%-al lettek simábbak az arcokon.

Egy szintén felnőttek részvételével, Németországban (Német Olimpiai Központ, Essen) végzett tanulmány pedig kimutatta, hogy a 12 héten - 3 hónapon – át folytatott kollagén fogyasztás a betegek 79%-ánál korrigálta az ízületek rugalmasságát, mozgékonyságát.

A kollagén fogyasztása tehát igazán hasznos és magától értetődő, ám van néhány dolog, amire érdemes ügyelnünk, ha komolyan szeretnénk venni a dolgot, és még nagyobb hatékonyságot kívánunk elérni.

Mire ügyeljünk, ha kollagént szedünk? 

Mivel tehetjük még hatékonyabbá a felszívódását, hasznosulását szervezetünk számára?

Sokan nem tudják, hogy a kollagén hasznosulása akkor a legjobb szervezetünkben, ha mellette C-vitamin fokozott pótlásról is gondoskodunk. A C-vitamint ez esetben a legjobb, ha természetes forrásból fedezzük, ám ha mégis a szintetikus változat mellett döntünk, akkor legalább bioflavonoidokkal dúsított (pl. csipkebogyó vagy arecola kivonatot is magas dózisban tartalmazó) készítmények mellett döntsünk, ezek ugyanis segítik az aszkorbinsav beépülését.


Ami pedig szintén nagymértékben segíti a kollagén beépülését, bizonyos ásványi anyagok, vitaminok, és az olyan komplex, egyidejűleg bevitt vegyületek a kollagén mellett, mint az MSM-kondroitin-glüközamin ütős triója.

Mik is ezek pontosan?
A kondroitin szervezetünk kötőszövetének fő összetevője, mondhatni porcszövetünk legfőbb építő anyaga. Segíti továbbá ízületeink felgyorsulását, megakadályozza csontjaink összedörzsölődését oly módon, hogy magába szívja a vizet, folyadékokat – így őrizve meg porcaink egészséges hidratált állapotát. Szedhetjük táplálékkiegészítő formájában is: keményen sportolók, vagy ízületi gyulladásban, osteroartritis-ban szenvedők (az ízületi gyulladásnak azon formája, melyet a porc lebomlása okoz) számára kiegészítő fogyasztása különösen javallott!
A glükozamin – hasonlóan a kondroitinhez – szintúgy termelődik szervezetünkben magától is, természetes módon. Neki az a legfőbb tulajdonsága, hogy segít felépíteni és jó állapotban tartani ízületeinket és az őket összekötő porcokat. (Reumás betegségek, vagy csontízületi betegségek esetén szokták ezt a két vegyületet együtt alkalmazni – hiszen az erősítésen túl a glüközamin gyulladáscsökkentő hatással is bír, osteroartritis esetén képes csökkenteni a fájdalmat.)
Végül, de nem utolsó sorban az MSM (metil-szulfoil-metán) egy szintén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező vegyület, mely az izmok és inak táplálását segíti elő többek között. Ha térdünk fájdalmát (osteroartritis esetén) tovább szeretnénk csökkenteni, enyhíteni, akkor az MSM-t glükozaminnal kombinálva hatásosabb eredményt érhetünk el. De ha az előbb említett három anyagot, vegyületet kombináljuk, - a kollagén mellett - akkor lesz a leghatékonyabb az eredmény, ha ízületeink védelmére, erősítésére, fájdalmainak csökkentésére törekszünk.

(Fontos megjegyeznünk azonban, hogy ezek a vegyületek – különösen a glüközamin - egyes gyógyszerekkel nem kívánt kölcsönhatásba léphetnek, így tervezett szedésük előtt mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, különösen, ha inzulinkúra alatt állunk vagy vérhígítót szedünk.)

Ám, ha orvosunk jóváhagyta, illetve nem szedünk semmilyen gyógyszert még, akkor a legjobb megoldás, ha természetes úton, természetes, ám komplex étrend kiegészítéssel gondoskodunk ízületeink további egészségéről, hosszan tartó fittségéről.

Szerencsére létezik a piacon egy, mindezeket a fentebb említett vegyületeket együtt, a kellő mennyiségben, folyékony formában tartalmazó étrend kiegészítő, mely szintén a nagyszerű svéd márka terméke. 

Az „Ízület plusz” becenévre hallgató, Joint Support Kollagen, azaz porcerősítő kollagén 500 ml-es kiszerelésű, flakonos folyadék formában kapható. Kényelmes adagoló kanalának köszönhetően ez a mennyiség pontosan 33 napra elegendő, komplex adagot tartalmaz az alábbiakból: 

5000 mg II-es típusú hidrolizált folyékony kollagén + glükózamin + kondroitin + MSM + kurkuma + C-vitamin, B12, D3 vitaminok. 

Ezek a főbb hatóanyagai – de tartalmaz még kurkuma és zöld tea kivonatot is – ezek olyan antioxidánsok, melyek megakadályozzák a porcok degenerációját, míg a benne található vitaminok pedig megakadályozzák az ízületi gyulladást. 

Ám mi van akkor, ha ízületeink egészsége, védelme mellett bőrünk, hajunk, szemeink egészségét, szépségét is támogatni szeretnénk? 

A megoldás, egyszerre több igényre, több problémára a folyékony kollagén ital - mely a halkollagén mellett a kollagén felszívódásához és bőrünk vízmegkötő képességének felturbózásához hialuronsav és számos vitamin, ásványi anyag egyedülálló kombinációját tartalmazza.  

A speciális svéd technológiának köszönhetjük a „Collagen Pure Peptide”névre hallgató, kivételes összetételű, kiváló minőségű fehérjeforrásokból álló folyékony kollagén italt, mely egy szintén 9 extra hatóanyagot tartalmazó, egyedülálló koncentrátum. 

Végül, nézzük meg röviden, miért is pont ezek a vegyületek, ásványi anyagok kaptak helyet a formulában, hogyan támogathatjuk segítségükkel a kollagén még jobb, még hatékonyabb beépülését szervezetünkbe?

A hialuronsav - melyet talán már nem kell olvasóinknak bemutatni – 10.000-szeres vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően bőrünket belülről hidratálja, miközben ízületeink „kenőanyaga” is egyben. A formula napi adagja 50 mg hialuronsavat tartalmaz. 

Emellett a B-vitaminok komplex csoportja, különös tekintettel a B5 vitamin és az 5000 mcg biotin – serkenti a haj, a bőr, valamint a köröm növekedését, erősíti és regenerálja azokat, védi sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól, miközben még az őszülést is késlelteti. 

Fontos vegyület még ebben a komplex, Collagen Pure Peptide formulában a szilícium – ez az anyag serkenti a kollagén termelődését, ez nagyon lényeges hajunk, bőrünk, körmeink és ízületeink egészsége szempontjából. Regenerálja a kötőszöveteinket és elősegíti szervezetünk kalcium felvételét. A réz és a természetes C-vitamin szintén segítenek a korai öregedés késleltetésében, javítják kötőszöveteink egészségét, csökkentik a szabadgyökök képződését, és növelik energia-kapacitásunkat is.