Többen afféle varázsszerként gondolnak rá, pedig a hialuronsav természetesebb, mint hinnénk!

A szuperösszetevő, mely a mai neves kozmetikák és kozmetikumok kínálatában sorakozik, s talán a mi polcunkon is akad már egy-egy hialuronsavat tartalmazó szérum, vagy hidratáló krém –természetes eredeténél fogva az élő szervezetek egyik alkotóeleme: 56%-a bőrünk, 35%-a izmaink, a további 9% pedig olyan egyéb helyeken található meg, mint az ízületeink közötti folyadék, a vér vagy a nyirokrendszer. Egy átlagos testsúlyú felnőtt ember szervezetében átlagosan 15% -ban van jelen, s ha ez valóban így van, akkor ebből már nyilvánvaló, hogy számos más élő szervezetben előfordul - így igen sokféle, természetes forrásból tudjuk mi is pótolni, ha fiatalosabb, ruganyosabb ízületeket, feszesebb bőrt, vagy éppen hidratáltabb hajkoronát szeretnénk.

Cikkünkben most ezt a kérdést jártunk körül: Melyik az a 10 természetes élelmiszer, melyben megtalálhatjuk természetes formában a hialuronsavat, avagy fogyasztásukkal nagymértékben elősegíthetjük, fokozhatjuk szervezetünk saját hialuronsav termelődését?

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a hialuronsav számtalan előnyét – kiváló kötőanyagként szolgál szöveteink, bőrünk, hajunk rugalmasságában, nedvesség felvételében illetve a nedvesség megtartásában. Ezt a molekulát – mely egyébként számos különböző formában létezik – különlegessé az teszi, hogy saját tömegének akár ezerszeresét is képes megkötni vízben - vagyis, mindössze egyetlen gramm hialuronsav képes akár 10.000 milliliter vizet is megkötni – így nem csoda, hogy hidratáló krémek és szérumok egyik alapvető összetevőjeként tartják számon, de bőr alá fecskendezve is remek hatást érnek el a bőrgyógyászok, kozmetológusok a heges, vagy ráncos bőrökön, kúraszerű alkalmazásával.

Valódi szuperösszetevő, mely az emberi szervezet valamennyi szövetében megtalálható.

Bőrünket, ízületeinket, szemünket behálózó szövetekben mindenütt megtalálható, fokozza bőrünk természetes vízmegtartó képességét, teltebbé, puhábbá, simábbá varázsolja azt, miközben legalább ilyen fontos szerepet tölt be kötőszöveti sejtjeink, ízületeink, izmaink és szemünk hidratáltságában, rugalmasságában, fiatalon tartásában. Hiszen azon túl, hogy megköti a sejtjeinkben lévő vizet, segít megakadályozni az értékes kollagén és elasztin lebomlását szervezetünkben, valamint támogatja továbbá a bőrregenerációt, sebeink is gyorsabban gyógyulnak megfelelő jelenlétében, illetve egyfajta antioxidánsként is működik, hiszen nagyban jeleskedik a bőrünk öregedését felgyorsító szabadgyökökkel szembeni harcban.


Azt már tudjuk, hogy a hialuronsav valójában nem sav, még ha így is hívják: egy ismétlődő egységekből álló cukormolekuláról van szó, mely az emberi – és rajta kívül még számos más szervezet egyik természetes építőeleme, ám ahogyan öregszünk, sajnos nem csak vízből, kollagénből, de bizony ebből a szuper molekulából is egyre kevesebb található meg idővel szervezetünkben, hiszen nem termelődik az idők végezetéig, egészen sajnálatos módon. Csökkenése a húszas éveinkkel indul el, majd a harmincas életévekre jelentős mértékben felgyorsul, s mire elérjük a negyvenet, nagyjából a felére csökken, míg hatvan esztendős korunkra már csupán 10%-a lesz az eredeti mennyiségnek, ez pedig bőrünk ráncosodásához, izomtömegünk folyamatos csökkenéséhez, illetve ízületeink fájdalmához vezet.


Pótlásáról tehát mindenképpen érdemes gondoskodnunk, és a legjobb, ha ezt természetes forrásból tesszük. 


Miben találhatunk leginkább hialuronsavat, miként vihetjük azt be például táplálkozásunkkal?


Hialuronsavat olyan szövetekből tudnak kinyerni, melyeknek eleve magas a hialuron-tartalma, azonban egy fermentációs eljárással tisztán, bakteriális úton is előállítható. A mai kozmetikai és gyógyászati iparban ugyan már szinte csak szintetikus úton előállított hialuronsavat alkalmaznak, korábban ezt még nagyon is természetes módon, szarvasmarhák ízületi nedvéből, köldökzsinórból illetve kakastaréjból izolálták.

  1. Az állati eredetű inak, csontok, porcok - és a bennük található zselatin - nagy mennyiségű kollagént és hialuronsavat tartalmaznak, és bár sokan nem szeretik ezeket, de a csontleves vagy a levesben főtt csirkeláb, kakastaréj is nagyon értékes kollagén illetve hialuronsav forrás.
     
  2. Keményítőben gazdag gyökérzöldségek – ezek is fokozzák szervezetünk természetes hialuronsav-termelődését. Akik az átlagosnál több gyökeres zöldséget (pl. burgonya, cékla, zeller, sárga- és fehérrépa) fogyasztanak, azoknál kimutatták, hogy amellett, hogy hosszabb életkort érnek el, nem szenvednek olyan degeneratív betegségekben, mint a rák, a cukorbetegség vagy az alzheimer-kór, és még annak ellenére is, hogy sokat tartózkodnak napon, bőrük sokkal feszesebb, fiatalosabb, ruganyosabb maradt.
  3. A legújabb kutatások szerint a zöldkagyló (Perna viridis) kivonatát fogyasztóknál több mint 30%-al enyhült az ízületi merevség, s az ezzel járó panaszok az arthritiszes betegeknél.
  4. Szintén nagyon jó hatással van bőrünkre, ízületeinkre, kötőszöveteinkre egy gomba és alga ősi életformákból kialakult zuzmó, a Kombucha. Zselés, kocsonyás állaga, magas tejsav, glökoronsav, laurinsav és hialuronsav tartalmával ránctalanít, feszesít, fiatalít is, és mind belsőleg (italként) mind pedig külsőleg (arcpakolásként vagy hidratáló krémek alapanyagaként) használható.
  5. 5Az előbb említett gyökérzöldségekhez hasonlóan serkenti szervezetünk saját hialuronsav termelődését a szója, mely az ösztrogénhez hasonló, izoflavin névre hallgató fehérjéket tartalmaz. Ebből is az erjesztett szóját tartják a legjobb hialuronsav forrásként a japánok és a kínaiak - a nem erjesztett szója ugyanis magas mennyiségben tartalmaz ftalátokat, mely meggátolja bizonyos vitaminok, ásványi anyagok felszívódását.
  6. A zöld leveles zöldségek – mint a különböző saláták, a nyers sóska, spenót vagy a petrezselyem) szintén hozzájárul a szervezetünkben természetesen jelen lévő hialuronsav termelődéséhez.
  7. Az Aloe Vera növény jótékony hatásait jól ismerjük: évek óta használják sebek, különböző égési sérülések gyógyítására, de krémek, hűsítő krémzselék hidratáló alapanyagaként is találkozhattunk már vele. Az Aloe kaktusz húsában lévő nyálkás, kocsonyás réteg igazi varázsszer, azonban nem csak külsőleg, de belsőleg, szájon át szedve is nagymértékben javítja bőrünk és hajunk minőségét – ez már nem egy tanulmány bizonyította.
  8. A Panax Gienseng öregedésgátló hatásai szintén ismertek, ráadásul a ginseng mellékhatások nélkül képes felszívódni bőrünkbe. Ellentétben a legtöbb vegyi anyaggal – tisztán segíti elő bőrünk állagának, állapotának megőrzését, miközben meg is óvja azt a nap káros UV-B sugaraitól. Fogyasszunk tehát gyakran ginseng tartalmú teákat, étrend-kiegészítőket, hogy az értékes gyógynövény antioxidánsai a véráramba bekerülve megvédhessék egészséges sejtjeinket, hozzájárulva ragyogó bőrképünkhöz.
  9. A koriander számunka elsősorban fűszerként lehet ismert, bár gyógy – és egészségvédő hatása sem elhanyagolható. Amellett ugyanis, hogy C-vitamint tartalmaz, bizonyítottan serkenti szervezetünkben a kollagén termelődését, hiszen a hialuronsav és a kollagén szoros kapcsolatban állnak egymással. A korianderben lévő linolénsav antioxidánsokat tartalmaz, melyek az egészséges bőrsejteket elpusztító szabadgyököket leküzdik a véráramban.
  10. C-vitaminban gazdag ételek: A megfelelő C-vitamin bevitel nélkül hiába választunk magas kollagén illetve hialuronsav tartalmú, vagy szervezetünket e hatékony anyagok serkentésére szolgáló ételeket, ha a C-vitamin bevitelünk nem elégséges. Kollagén és hialuronsav tartalmú étrendünket érdemes aminosavakban és C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával is megtámogatnunk. A narancs, a grapefruit, a különböző citrusfélék, a paradicsom, paprika, a kelbimbó vagy a brokkoli gyakori fogyasztásával hozzájárulhatunk szervezetünk hialuronsav szintéziséhez. Fontos azonban, hogy táplálékkiegészítők esetén is jobban járunk a természetessel – a szintetikus aszkorbinsav ugyanis nincs kedvező hatással a kollagén – illetve hialuronsav szintézisre.

Az öregedés természetes folyamatát tehát megfelelő táplálkozással és jó minőségű táplálék-kiegészítőkkel lassítani tudjuk, megfelelően kombinálva az egyes hatóanyagokat, fokozhatjuk azok pozitív élettani hatásait. A szájon át bevitt hialuronsav felszívódását például magnéziummal és cinkkel tudjuk fokozni, míg a szintetikus C-vitamin, az aszkorbinsav illetve a dohányzás, a nikotin csökkenti szervezetünk HA-szintjét.

Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a bőséges folyadék, leginkább tiszta víz fogyasztásáról sem, hiszen a hialuronsav molekulák is így tudnak majd minél több vizet megkötni szervezetünkben.

Ha így teszünk, igyekszünk egészséges, természetes táplálékokat magunkhoz venni, akkor nap mint nap szinte észrevétlenül is töltjük szervezetünk hialuronsav készleteit anélkül, hogy ezt tudatosan tennénk, hiszen egyes ételek fogyasztása valóban növeli szervezetünkben a természetes hialuronsav termelődését. 

Ám ha ehhez tudatosan, magasabb szinten is szeretnénk hozzájárulni, akkor választhatunk hialuronsav tartalmú étrend-kiegészítőket is, melyeket akár komplex módon, kollagénnel és elasztinnal dúsítva is fellelhetünk a piacon. 

Ezt a remek, természetes „kötőanyagot” ugyanis bevihetjük természetes, a felszívódást nagyban elősegítő vitaminokkal és kollagánnel dúsított, folyékony formában is

A szuperkoncentrált folyadék adagonként 100 mg hialuronsavat tartalmaz, s ezzel a mennyiséggel már jelentősen megnövelhetjük bőrünk nedvességtartalmát, csökkentve a ráncok megjelenését. A vegán forrásból származó kiristálytiszta hialuronsav állati eredetű anyagok felhasználása nélkül, kizárólag növényi összetevőkből áll, glutén-, GMO-és cukormentes, így bárki fogyaszthatja komplikációk nélkül.

Mivel a hialuronsav molekulák is több fajta méretben léteznek, és nyilván azok minél kisebb mérete szintén elősegítheti a jobb felszívódást, hatékonyságot, így ebbe a termékbe mindössze 700 daltonos molekulasúlyú HA került, szavatolva a kiváló biohasznosulást. A termék mindezeken túl természetes C-vitamint és szilíciumot is tartalmaz, - szintén a jobb hasznosulás érdekében – kellemes, citromos ízének köszönhetően pedig még kísérőfolyadékra sincs szükség. A folyékony állagú hialuronsav gyomrunk számára is könnyedén emészthető, jobban hasznosul, ellentétben a tabletta vagy kapszulás változatokkal, adagolása pedig rendkívül egyszerű.