A kollagénről már sokat halottunk, sokat olvastunk (cikkeink - tudj meg mindent a kollagénről). Testünk egyik legfontosabb alkotóeleméről van szó, ugyanis ez a fehérje 30%-át teszi ki a szervezetünkben lévő összes fehérjének, hatása pedig ennek megfelelően több fronton is megmutatkozik. Ezért, - s persze a számtalan ajánlás, reklám miatt is - talán szedjük már egy ideje, hogy rugalmasabbak legyenek az ízületeink, a hajunk, fiatalosabb, ránctalanabb a bőrünk. De vajon tudjuk-e, mennyit is érdemes magunkhoz vennünk ebből a sokoldalú aminosavból naponta? Hiszen ahány gyártó, ahány készítmény, annyiféle adagolás és ajánlás. De akkor mi az igazság? Mitől lesz hatékony a kúránk, mi a számunkra megfelelő mennyiség?

Szervezetünk sajnos 25 éves korunk után már egyre kevesebb kollagént termel, és mire elérjük a 60 éves kort, teljesen leáll. Többek között ez is lehet az oka annak, hogy e korosztály körében egyre gyakoribbak a ráncok, a száraz, töredező hajvégek, az emésztési, és az ízületi problémák. Ám ha megfelelően étkezünk, rendszeresen mozgunk, és mellette még időben elkezdjük a megfelelő mennyiségű pótlást szervezetünk számára, akkor igenis sokat tehetünk még középkorúként, vagy már kicsit idősebb korunkban is fiatalosságunk, fittségünk megőrzéséért. 

De mennyi is annyi? Azaz, mennyi kollagént érdemes szednünk naponta, hogy érezzük is az eredményét jótékony hatásainak?

Azt, hogy mennyi az ajánlott mennyiség számunkra azt több dolog is befolyásolja. Ilyenek lehetnek a nemünk, az életkorunk, a testtömegünk, de még az is, hogy milyen célunk van a kollagén pótlással. 

Javasolt kollagén mennyiség életkor szerint:

  • 18-30 éves korunk között 5 gramm,
  • 31-50 éves korunk között 10 gramm,
  • míg 50 éves kor felett 15 gramm az ajánlott napi adagunk.

Ajánlott kollagén fogyasztás a test tömegét figyelembe véve:

  •  testalkattól függően 5-10 gramm javasolt

– ki-ki saját testalkata, ítélőképessége szerint. Ez pedig logikus, hiszen a nagyobb test nyilván minden tápanyagból - táplálékból és táplálékkiegészítőből is - nagyobb mennyiséget vesz fel és igényel.

Vagyis, hiába vagyunk például 28 évesek, de nagyobb test tömeggel rendelkezünk - nyugodtan szedhetjük a 10 grammos mennyiséget, ha úgy döntünk, már időben ráállunk a pótlásra, tudván, hogy húszas éveink után a kollagén mennyisége szervezetünkben évente körülbelül 1%-al csökken.

Az elérni kívánt célunk sem lehet mellékes a megfelelő adag meghatározásában!

A mennyiségen túl ráadásul az sem mindegy, hogy milyen forrásból származik az általunk szedett fehérje, hogy célunkat elérhessük!

  • hidrolizált kollagén több különböző forrásból is származhat, a leginkább elterjedt forrásai a hal, azaz a tengeri, illetve a marha. 
  • tengeri kollagént leginkább a bőr, a haj és a köröm rugalmasságának megtámogatására,
  • míg a szarvasmarhából kinyert változatot ízületeink, izmaink egészsége érdekében ajánlott fogyasztani pótlásképpen, és ebből is szedhetünk folyékony kollagén formulát vagy por állagút, kinek melyik a kényelmesebb.

A termék fajtáján és típusán túl, célunkhoz is szokták igazítani a szükséges kollagén mennyiségét egyes táplálkozási tanácsadók, miszerint annak, aki szebb, feszesebb, hidratáltabb bőrre vágyik, akkor egy viszonylag kisebb mennyiség is elegendő lehet. 

Kutatások támasztják alá, hogy 12 hét rendszeres szedéssel már jelentős eredményeket érhetünk el bőrünk állapotának javulásában csupán napi 2 gramm hal kollagén bevitelével. 

(Azt persze nem tudjuk, milyen életkorú, és testalkatú hölgyek körében folyt a vizsgálat, de talán az átlagos testsúllyal rendelkező, 30-45 éves korosztály hölgytagjainak érdemes gondolkodni ebben a mennyiségben akkor, ha tényleg „csak” a bőrük, hajuk állapotában szeretnének javulást elérni.)

Tengeri kollagénből, vagy a kombinált, kollagén mátrixokból - talán éppen ezen okokból – a gyártók többféle kiszerelésben, adagolásban, mennyiségben is gondolkodtak, amikor piacra dobták termékeinket. 

Itt van például a prémium minőségű svéd táplálék-kiegészítő gyártója, a Swedish Nutra, akik főleg bőrre-hajra-körömre specializált, komplex tengeri kollagénjükből rögtön kétféle mennyiséget is kihoztak: a folyékony formula 5.000 mg-os és a 10.000 mg-os kiszereléseit (hagyományos illetve már cukormentes változatban is!) akár kombinálhatunk, ötvözhetjük is kedvünkre. A két termék együttes alkalmazásával például a 15.000 mg-os adagolást megcélzó 50 feletti korosztály, vagy azok a fiatalabbak, akik izomépítés, testépítés és ízületvédés céllal fogyasztják, ők is kényelmesen szedhetik naponta 1-2-szer, reggel vagy este étkezés, vagy akár edzés után.

A 10.000 mg-os kiszereléssel pedig tulajdonképpen mindenki jól jár, míg az 5.000 mg-os pedig lehet egy vékonyabb vagy átlagos testalkatú, fiatalabb hölgy kezdő napi adagja, illetve azé, aki kifejezetten a bőrének feszességére koncentrál. 

De miért lehetséges, hogy a halkollagén esetében kevesebb is elég?

Erre azt a tudományos magyarázatot kaptuk, hogy ez a kifejezetten kis molekulasúlyú tengeri kollagén gyorsabban és hatékonyabban szívódik fel, mint a többi fajta, ezért kisebb mennyiség is elegendő lehet belőle, hogy bőrünk feszesebb, rugalmasabb legyen, sebeink gyorsabban gyógyuljanak, és hajunk, körmeink állapota is jobbá válhasson.

Mi segíti még elő a kollagén jobb, hatékonyabb felszívódását?

Az eljárás, mellyel a jobb fajta étrend-kiegészítőket készítik (hidrolizáció), nagyban elősegíti a felszívódást, hiszen ennek az eljárásnak az a lényege röviden, hogy erős vízsugárral a nagyobb fehérje molekulákat kisebbekre törik szét, melyek ily módon már hatékonyabban tudnak felszívódni. Illetve nagyon sokat segít még a bő folyadékfogyasztás, és a C-vitamin!

Fontos kiemelni a C-vitamin egyidejűleg történő fogyasztását, hiszen a testen belüli kollagén képződés elengedhetetlenül fontos eleme a sejtképző antioxidáns és immunerősítő C-vitamin. Fontos még természetesen az egészséges étrend, a megfelelő vízfogyasztás is, hiszen nagyon fontos a kollagén szintézis szempontjából is, hogy szervezetünk megfelelően hidratált legyen. Hiszen ne feledjük: a kollagén, a hialuronsav és a víz együttesen alkotják például bőrünk főbb építő elemeit…

Szerencsére, vannak már olyan komplex készítmények, melyekben a kollagén mellett megtalálható a hialuronsav, a C-vitamin, és ráadásként még bizonyos B-vitaminok is, melyek még pluszban támogatják bőrünk, hajunk, körmeink és ízületeink egészségét – próbáljuk hát ki bátran, ha eddig még nem tettük!