Szedjük, hiszen tudjuk, mennyire fontos csontjainknak, vérünknek, ideg - és immunrendszerünknek és még sorolhatnánk. Ahhoz azonban, hogy ez a két rendkívül fontos ásványi anyag kifejtse pozitív hatását, és mennyit érdemes bevinnünk, és persze mivel együtt vigyük be, hogy még hatékonyabban felszívódjanak. Cikkünkben igyekszünk körüljárni a nagy kérdést: a kalcium magnézium együtt hatékonyabb vajon, vagy külön -külön? És mi a helyzet a kalcium és D-vitamin kapcsolat szinergiájával? Nézzük…

A kalcium szervezetünk alapvető, esszenciális tápanyaga, egy nélkülözhetetlen nyomelem az egészséges csontképzéshez, a normál csontállomány fenntartásához, de immunrendszerünknek, vérünknek is nagy szüksége van rá, sőt még a zsírok felszívódását és testünk vízvisszatartó képességét  is csökkenti a kalcium, így azoknak is nagyon hasznos ásvány, akik alakjuk megőrzésén vagy az ideális alak elérésén munkálkodnak. Tényleg rendkívül fontos, hasznos ásvány - ám szervezetünk mégsem képes magától kalciumot előállítani, ezért kénytelenek vagyunk mi gondoskodni a megfelelő kalcium pótlásról.

Ami nem is olyan könnyű: hiszen ha kevesebbet vagy rosszul visszük be táplálkozásunkkal (pl. olyan anyagokkal amik gátolják a kalcium felszívódását) akkor testünk a hiányt csontjainkból pótolja, aminek a vége akár csontritkulás is lehet. 

Épp ezért, most ebben a cikkben arra keressük a választ:  hogyan lehet még hatékonyabb a kalcium felszívódása, biológiai hasznosulása szervezetünkben. Illetve mennyi az annyi - azaz, a naponta szükséges kalcium mennyiség? 


Mennyi kalcium szükséges naponta?

Sajnos, a magyar lakosság túlnyomó többsége a szükségesnél kevesebb kalciumot fogyaszt, pedig a kalciumhiány minden életkorban negatív hatással van a szervezetünkre. A természetes kalcium pótlást legjobb, ha étkezésünkkel biztosítjuk, azonban van, amikor ez nem elegendő. Vagy azért, mert sajnos, a mai ételek ásványi anyag - és vitamintartalma már sajnos jóval kevesebb, mint korábban, és a mesterséges feldolgozásnak, vagy a túl steril állattartási és feldolgozási körülményeknek “köszönhetően” évről évre csökken. Ezért - különösen, ha olyan élethelyzetben vagy, hogy a kalcium kiemelten fontos - legyen az a várandósság, a menopauza időszaka, vagy keményen sportolsz, nehéz fizikai munkát végzel huzamosabb ideig, de elég lehet egy allergiaszezon vagy egy stresszesebb, hajszoltabb életvitel is ahhoz, hogy szervezeted kalcium szükséglete megemelkedjen. 

Ilyenkor érdemes lehet bevetni egy hatékony, jól felszívódó és lehetőleg D-vitamint is optimális arányban tartalmazó kalcium magnézium étrendkiegészítőt. 


De vajon mennyi kalcium szükséges naponta?

Egy, az interneten fellelhető táblázat szerint a 19 év felettieknek legalább napi 800-1000 mg kalcium szükséges naponta, és akkor még nem beszéltünk az extra, megnövekedett igényekről! 50 év feletti hölgyek és 70 év feletti urak már jól teszik, ha 30%-al több kalciumot vesznek magukhoz naponta, azaz 1300-1400 mg -ot. A változó kor után a nők fokozott csontvesztését ellensúlyozhatja napi 400 mg kalcium, ami egyébként jó hatással van a havivérzés okozta görcsökre, premenstruációs fájdalmakra, vádligörcsökre, izomlázra, izomfájdalmakra - tehát ha sportolsz, vegetáriánus vagy vegán étrenden élsz, illetve kismama vagy, akkor is érdemes megnövelni kalcium fogyasztásodat. 


Kalcium és magnézium együtt: vajon hatékonyak így, mi az igazság?

Kimutatott tény, hogy a magnéziummal a kalcium felszívódását is segítheted - mégis, a kalcium és magnézium együtt való fogyasztásáról megoszlanak a vélemények.

Az egyik oka ennek az, hogy az egyszerre bekerülő ásványi anyagok úgymond “versengenek a felszívódásért”, és előfordulhat, hogy együtt kevesebb hasznosul belőlük, mint külön-külön. 

Azt is alátámasztották már, hogy ha naponta szedünk például magnézium tablettát, akkor egy bizonyos mennyiségű kalcium felhasználódik, ezért ha együtt szedjük őket, akkor arra érdemes ügyelni, hogy a kalcium mindig 2:1 arányban legyen a magnéziummal, ugyanis a fölösleges magnéziumot, vagyis az egyensúlytalanságot szervezetünk a kalcium tartalékából fogja kiegyenlíteni. 

Azonban, ha ügyelünk a helyes arányokra, és a kalcium magnézium együtt történő adagolásakor a kalcium arányosan a duplája a bevitt magnéziumnak, akkor a magnézium és kalcium együtt nagyon szorosan együttműködik testünkben, és ahhoz hogy tökéletesen hasznosítsa szervezetünk ezt a két rendkívül fontos ásványt, érdemes együtt szedni a kettőt. 


Felszívódást és beépülést segítő tényezők

Az esti órákban bevitt, illetve halolaj vagy ligetszépe olaj kapszulával együtt fogyasztott kalcium nagyobb valószínűséggel épül be a csontokba. Az olajok csökkenthetik a kalcium vizelettel való kiürülését is.  

A kazein fehérje és a tejcukor is hasznosan segítik a kalcium hatékony felszívódását, aminek legfőbb formája a sajt. 

Ez azért különösen hasznos, mert emésztéskor így a kalcium oldatban marad és könnyebben hasznosul. A kazein fehérje mellett még két további aminosav jelenléte lesz a kalcium szempontjából kifejezetten előnyös: ezek pedig a lizin illetve az arginin, valamint a savas közeg, amely elősíti a kalcium ionizációját, de jó hatásúan a probiotikumok és a C-vitamin is. Ezen az elven alapszik az az egymást támogató hatásd, ami a legújabb kutatások szerint a kollagén kalciummal, magnéziummal és C-vitaminnal együtt történő fogyasztását ajánlja, hiszen a lizin fehérje a kollagén egyik alkotóeleme is többek között. Érdemes tehát olyan étrendkiegészítőt keresni - különlösen, ha nincs időnk, türelmünk ennyi mindennel bíbelődni külön-külön - ahol a kalcium, magnézium, C-vitamin és kollagén együttesen megtalálhatók. 

Ha pedig folyékony kollagént szedünk, akkor érdemes a többi kiegészítésből és a hatékony felszívódású folyékony formulákat választani, legyen az egy jó multivitamin készítmény, vagy a szóban forgó ásványok pótlására ideális Swedish Nutra díjnyertes terméke, a kalcium, magnézium és cink vegán D3-vitaminnal az egészséges csontokért, fogakért, immunrendszerért és még mi minden! 

Segíti például a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét, az izmaink optimális működését, valamint segítségünkre lehet a fáradtság és kimerültség csökkentésében is. A cink is segíti ugyanis a kifáradás csökkentését, de még egy nagy előnye van: a cinkre a kollagén szintézishez van szükség, ami szintén hozzájárul a csontszövetek és az izmok, ízületek egészségéhez - így jól tesszük, ha ezt az ásványt is szedjük a kalcium illetve a kollagén mellé. 

A kalcium felszívódását segíti még a magnézium (amennyiben a helyes arányban visszük be a két nyomelemet, lásd fentebb) és természetesen a kalcium és D-vitamin is rendkívül jó páros, ugyanis a belőle képződő D-hormon szükséges a kalcium felszívódásához, valamint segíti a beépülését a csontokba. Ehhez már egy félóra a napon sétálva is elegendő lehet, de a téli napfényhiányos időben érdemes ezt kalcium és D-vitamin étrend kiegészítésével fedeznünk. Vagy fogyaszthatunk D-vitaminban gazdag táplálékokat, mint a tojás, a tej, a halolaj vagy a mák, ami egyébként kalciumban is nagyon gazdag - azonban mit sem ér a kalciumban gazdag étrend, ha nem szívódik fel a nyomelem az élelmiszerekből? 


Felszívódást és beépülést gátló tényezők

A helytelen arányú magnézium kalcium egyszerre történő bevitelén túl azonban még számos dolog van, ami fel tudja borítani a biokémiai egyensúlyt a kalcium hatékony beépülését illetően.

A versenyszerű sport növeli a kalcium ürítést - az erős megterhelésre válaszul, a sportolóknak több kalcium ürül a vizelettel, így a pótlás náluk ezért szükségszerű. 

Vegánok, vegetáriánusok esetén nem csak a tejtermékek fogyasztásának hiánya, de a zöld leveles zöldségekben (mint a spenót, sóska, de a rebarbara vagy a zeller is ilyen) nagy arányban előforduló oxálsav is csökkenti a kalcium felszívódását, ahogy a fitinsav is, mely főként a száraz hüvelyesekben (borsó, bab, lencse) található sok. Ez a két sav a belekben ugyanis egy oldhatatlan komplexet képet a kalciummal, aminek hatására az nem tud rendesen felszívódni. Csak egy számszerű példa: 100 gramm paraj például 130 mg kalciumot tartalmaz, azonban az oxálsav és annak közege miatt ennek csupán az 5%-a (azaz 8 mg) tud felszívódni belőle. 

Szintén gátolja még a kalcium felszívódást a foszfor is - melyet a félkész, tartósított ételek, húskészítmények, konzervek tartalmaznak főként, de a koffein, és a foszfor (mely a kólában és más szénsavas üdítőkben található) szintén csökkenti a kalcium felszívódását.

Ebből is jól látszik, hogy bizony nem is olyan könnyű szervezetünk megfelelő kalcium szintjét elérni, pedig fontos lenne. Tanulmányok kimutatták, hogy a magyar emberek a szükséges kalcium kétharmadát veszik csak  magukhoz, ezért a hiányzó mennyiséget érdemes pótolni egy jól összeállított, a kalcium felszívódását elősegítő formula, és a megfelelő, a beépülést segítő vitaminok és ásványi anyagokat a kellő arányban tartalmazó  kalcium étrendkiegészítő segítségével. 

A cikk forrásai az alábbiak voltak: Egészségkalauz; Házipatika; wisetreenaturals.hu; mozgunk.hu, netamin.hu, biofitt.hu; Shape magazin (2006, december “Kinek hihetsz” c. cikkéből idéztem; valamint Jill-Fullerton-Smith: Amivel etetnek).