Milyen kollagént válasszak a külső-belső szépség megőrzésére, melyik a legjobb számomra?

Ahogy korábban már bemutattuk; a kollagén testünk legkomplexebb strukturális fehérjéje, melyet egyre kisebb mértékben állít elő szervezetünk a kor előre haladtával. Azért fontos ezt kiemelnünk, mert még mindig sokan tévesen azt képzelik, hogy idegen anyag, a szépségipar felkapott mellékterméke. Nos, nem így van, a kollagén mindenki számára fontos a feszes, fiatalos bőr és az egészséges ízületek megőrzéséhez, így nem kérdés, hogy pótoljuk- e, de mindenképpen lényeges szempont, hogy hogyan?!

Legutóbbi bejegyzésünkben igyekeztünk bemutatni Nektek a kollagén alapvető tulajdonságait, a mostaniban pedig összeszedjük milyen fajta kollagénekkel találkozhattok a piacon és milyen szempontok alapján tudjátok kiválasztani a számotokra legmegfelelőbbet a rengeteg lehetőség közül, és ezen belül is leginkább a marhából és halból előállított kollagénre összpontosítunk.

Kollagén típusai: 

28 ismert típust különbözetünk meg a kollagének közt, mind-mind más szerkezetűek és eltérő szerepük van szervezetünk felépítésében, ezeket 5 főbb csoportra bontjuk gyakoriságuk szempontjából:

I.-es típusú kollagén: testünk minden szövetében jelen van, a leggyakoribb típus, rettentő nagy a szakítószilárdsága, az acélnál is erősebb. Fontos szerepe van a sebgyógyulásban, a bőr rugalmasságának megőrzésében, hiánya a ráncok mélyedéséhez vezet és nem utolsó sorban a cellulitisz állapotát javítja. 

II.-es típusú kollagén: ő dolgozik a porcok egészségéért, azok fő összetevője. Reumás ízületi fájdalmak enyhítésében, megszüntetésében van szerepe, Ízületi kopás által okozta ropogás mérséklésében. Kutatások bizonyítják, hogy hatékonyabb, mint a glükozamin, szedése kúraszerűen javallott.

III.-as típusú kollagén: Szinte megegyezik az I.-es típussal, többek között kötőszövetek, izmok, szervek, artériák, csontvelő, máj alkotóeleme..

IV.es típusú kollagén:  a sejteket körülvevő hálózat összetevője –ez az alaplemez, amely támogatja a bőr felépítését.

V.-ös típusú kollagén:  csontban, szaruban, placentában, kötőszövetben … található meg. 

Kollagénforrások:

Vannak naturális kollagénforrások is, mint pl.: a tojás, a hal, a spirulina, a csontleves, a kocsonya - ezekről bővebben ITT olvashattok. Mégis ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben pótoljuk célszerűbb hidrolizált kollagént választanunk - ezek a kapható legjobb kollagén termékek.

A kollagént leggyakrabban marhából, vagy halból vonják ki, előfordul sertésből és csirkéből készült változata is – nézzük a két elterjedtebb változatot:

A legnyilvánvalóbb differencia, hogy az egyiket tengeri előlényekből állítják elő, főként halpikkelyből és csontokból, míg a marha kollagént bőrből, csontból, porcokból, irhából és placentából nyerik ki.

Hasznosítása a szervezet számára:

Bár a marha a valamivel olcsóbb és elterjedtebb fajtája mégis egyre ismertebb és közkedveltebb a halból készült, mert rendkívül könnyen szívódik fel testünkben, vagyis zavartalanul hasznosul. Ez a nagymértékű biológiai hozzáférhetőség, azt jelenti, hogy testünk jobban tudja kamatoztatni az öregedésgátló és szövetépítő hatásokat. 

Az I.-es és III.-as típusú kollagén arányának felborulása szervezetünkben vezet a bőrünk elvékonyodásához és a ráncok kialakulásához. A marha kollagén tartalmazza mind az I.-es, mind a III.-as típusú kollagént, a halból készült tengeri változata pedig elsősorban az I.-est. Mi ezeknek a szedését javasoljuk főként, mivel a kollagének ezen két fajtája az, ami leginkább hasonlít az emberi szervezet által termelt kollagénhez, ezért megfelelő forrásnak bizonyulnak a szükségleteink feltöltéséhez.

Legjobb kollagén termékek

Szarvasmarha kollagén:

 A marha kollagénről kimutatták, hogy gazdag aminosavakban - prolinban és glicinben –melyek számos előnnyel bírnak, például csökkentik a fáradságérzetet és segítik a bőr regenerálódást, valamint a glicin javítja az emésztést és elősegíti az ételek könnyed felszívódását is a gyomorsav megnövelésével, mivel az alacsony gyomorsavtartalom számos gyulladásos betegség okozója lehet. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a kollagén segít megelőzni a degeneratív ízületi betegségeket, mint amilyen például az arthritis és hatékony lehet a sokakat érintő csontritkulás kiegészítő kezeléseként, mert pozitív hatással van a csontsűrűségre, és mert használata biztonságos.

Tengeri, hal kollagén:

Amennyiben valaki a vegetáriánus életmód követője, a hal kollagén fogyasztása a javallott, amely egy nagy tisztaságú, magas minőségű kollagén, hiszen a tengeri élőlények élőhelye kristálytiszta, kórokozóktól mentes környezet.

 A tengeri kollagén jelentős hatással van a hialuronsav tartalomra, amely javítja az elasztin fehérje rostokat, valamint elősegíti a nedvességmegtartást. A bőr tulajdonságai, mint a rugalmasság, epidermális vastagság, faggyútermelés jelentősen javulnak egy 2 hónapos kúra után egy nemrégiben elvégzett klinikai kutatás szerint. Továbbá a tengeri kollagén rendkívül sok antioxidánst tartalmaz és gazdag aminosavakban, ezért mi bátran ajánljuk kipróbálását mindenki számára.

A kollagén előállítása nem ártalmas a környezetünkre nézve sem, hiszen a húsipar feldolgozatlan szarvasmarha melléktermékét használja, valamint a hal feldolgozása közben megmaradt szintén több millió tonna felhasználatlan halrészt a tengeri kollagén készítéséhez. 

Megtalálhatjuk a kollagént különböző krémek, tonikok, arcpakolás formájában is, de célszerű belsőleg pótolni a kívánt hatás elérése érdekében. Rendkívül könnyen oldódik vízben, továbbá hatóanyag tartalma hő hatására sem módosul, így forró italokhoz is nyugodtan hozzáadhatjuk. Por és folyékony változatban egyaránt megrendelhetők, de a folyékony kollagén változat könnyebb felszívódást biztosít az értékes hatóanyagoknak.