Kit ne foglalkoztatna a feszes, fiatalos és hidratált bőr titka? Vagy éppen a gyönyörű fényes hajkorona és a könnyed, rugalmas, fájdalommentes mozgás lehetősége - avagy, az egészséges ízületek? Nos, igen a kollagén és hialuronsav az a két, rendkívül hasznos és természetes anyag, melyek kulcsszereplői a feszes, ruganyos szöveteknek, és az egészséges, fiatalos testnek. Mindkét anyagnak kiemelkedő jelentősége van a  többek között a bőrünk rugalmasságának megőrzésében, melynek egyik legfőbb alkotóeleme, fontos építőkockái a kollagén és hialuronsav. Nade, miért kell pótolni mindazt, ami egyébként is megtalálható a bőrünkben? És miért nem elegendő, ha csak az egyiket, vagy csak a másikat vetjük be a szuper hidratálás érdekében? Ha tovább olvasol, mindezekre, és még ennél jóval több izgalmas kérdésre megtalálod a választ!

Az anti-ageing hialuronsav - mely valójában nem is sav, hanem egy lineáris poliszacharid molekula, egyszerűbb kifejezéssel élve egy cukorszerű szénhidrát - igazi csodafegyver a bőrünk számára. 

Túl azon, hogy fokozza hidratáltságát, rugalmasabbá teheti azt, valamint kismíthatja, feltöltheti az apróbb ráncokat, erősítheti a bőr védőrétegét. Mindezt legfőképpen úgy éri el, hogy szabályozza a víztartalmát: úgy gondolj rá, akár egy szivacsra, mely magába szívja a vizet, és a saját súlyának akár 10000-szeresét is képes megtartani. Mivel testünk szöveteiben mindenhol jelen van, és a bőrünk az egyik legkiterjedtebb felületű emberi szövet, így a hialuronsav 50%-ban a bőrben összpontosul. Szervezetünk naponta állítja elő, ám sajnos termelődése az életkor előrehaladtával csökken, ezért a dehidratált bőrrel járó ráncosodás, kezdetben az ún. finomvonalak megelőzésére a pótlása szükségessé válhat. 

Hasonlóképpen a kollagén is, hiszen ő is mindenütt ott van a testedben: a bőrben 75%-ban van jelen, de ott van még természetesen az inakban, a csontokban, a porcokban, az erekben és még a szemedben is! A kollagén a haj alapvető fehérjéjeként javít annak minőségén és mennyiségén, serkenti a csontképző sejteket, növeli a csontok sűrűségét, enyhíti az ízületi fájdalmakat, mozgékonyabbá teszi az izületeket, porcokat, de még az izomerőt is fokozza. Ami pedig a bőrt illeti: a kollagén tulajdonképpen már önmagában egy olyan hálós vázszerkezete a bőrünknek, mint egy mátrix. Elképesztő módon meg tud  nyúlni, anélkül, hogy elszakadna. Ha ez a kollagén mátrix ép, egészséges, a háló feszes, akkor a bőr is feszül vele együtt, ám ha ez a háló ellazul, elernyed, akkor a bőrünk is ernyedté, petyhüdté válik. 

Nade, mit tudnak ők ketten, avagy milyen közös hatás, közös kapcsolat van, ami miatt érdemes együtt alkalmazva, mindkét természetes fegyvert bevetned a fiatalos bőr, a fitt és mozgékony test elérése érdekében? 

Nagyon röviden és leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a hialuronsav és a kollagén egymással szoros testvériséget alkot. A hialuronsav fő feladata az tehát, hogy megkösse a nedvességet, és ahol csak tudja, egyfajta nedves, kocsonyás anyagával kitöltse, kipárnázza a kollagén rostok közötti teret, és ezzel biztosítsa a szövetek stabilitását, feszes, hidratált tömörségét. 

Mindkettő szerepe nagyon fontos tehát, és ha megfelelő mennyiségben termelődnek, akkor szép, telt, és ruganyos lesz a bőröd -  maradunk most a bőrnél, de egyébként természetesen minden szövetünkre igaz ez természetesen.

A kollagén hialuronsavval tehát egy komplex védelmet ad a bőrnek. Egyszerre javítja a bőr rugalmasságát, feszesebb arckontúrt tesz lehetővé, és mindemellett a bőr puhább, selymesebb, feltöltöttebb lesz, afféle amolyan “pumpált”- hatás érhető el, a hialuronsav támogatásának köszönhetően. A kollagén és hialuronsav párosáról egyébként már több helyen is olvashattál - például ebben a korábbi cikkünkben is, amiben részletesen leírtuk a működésüket.

tehát mindketten jelentősen járulnak hozzá a hidratált, feszes és ruganyos bőrhöz, hajhoz, körmökhöz, izületekhez, izmokhoz. Míg a kollagén legfőbb szerepe a feszesítés, addig a hialuronsav a hidratálásban jeleskedik, és ennek a kettőnek együtt számos dolgot köszönhetünk. 

Nézzük meg most röviden, mi az az 5 legfontosabb előny,  támogatás, melyet nyújthat bőrünknek a kollagén és hialuronsav verhetetlen párosa? 

    1. Erősítik és feszesítik a kötőszöveteket

Mivel a kollagén a bőr, illetve kötőszöveteink egyik természetes alkotóeleme, a hialuronsav pedig jelentős vízmegkötő tulajdonságáról ismert, így a két anyag remekül támogatják egymást és pláne közös, együttes erővel még inkább kiemelkedő szereppel bírnak a bőrünk erős és feszes kötőszövet állományának megőrzésében. 

    2. Csökkenthetik a ráncokat és finomvonalakat

A hialuronsav és a kollagén ütős kombinációja azáltal, hogy feszesebbé teszi az arckontúrt, együtt még hatásosabban javítják a bőröd rugalmasságát. Míg a kollagén inkább feszít, a hialuronsav pedig hidratál, és e kettő együtt fogja majd hatásosan megelőzni, illetve feltölteni illetve kisimítani a ráncokat, fonomvonalat. 

    3. Regeneráló hatásuknál fogva segítik a sebgyógyulást, az egészséges, új hámszövet létrejöttét

A kollagén és hialuronsav tartalmú krémek és étrendkiegészítő készítmények hatékonyan segíthetik a szövetek regenerációját, s ez áltzal a különféle sérülések, hegek, sebek és zúzódások gyorsabb gyógyulását. 

    4. Segíthetnek továbbá a problémás bőrön - legyen az aknés bőr, vízhiányos bőr, vagy öregedő bőr

A száraz, főként a vízhiányos, vagy a pattanásokra, aknéra hajlamos bőrök gondjait érdemes már az alapoktól, a problémák gyökereitől elindulva orvosolni, belülről is ápolva és kezelve a problémákat, ugyanis a külsőleg történő kezelésekkel, krémekkel inkább csak rövidtávú, felületi hatást érhetünk el. Az egészséges étrend, a kellő mennyiségű és minőségű folyadékpótlás, a kollagén és hialuronsav tartalmú étrendkiegészítők - biotinnal, niacinamiddal és A-vitaminnal is megtámogatva - és mellette a célzott kezelést hozó készítmények hoznak igazán eredményt.

    5. Antioxidánsként erősíthetik bőrünk védőrétegét

Vagyis, ellenállóbbá tehetik azt a különféle szennyeződésekkel, mikrobákkal, gombákkal szemben, vagy az olyan tipikus környezeti ártalmak ellen is felvértezhetik, mint amilyen az UV-fény, a vidéken élők számára a különféle pollenek, a rovarcsípés, a nagyvárosok lakóinak pedig a szmog, a füst és még számos egyéb környezeti ártalom.  A kollagén egy nagy teherbírású, rostos fehérje, mely hozzájárul a kötőszövetek egészséges működéséhez és olyan antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek megakadályozzák a szabadgyökök káros hatásait. A hialuronsav is egyfajta antioxidánsként is működik: az által, hogy nedvesíti a nyálkahártyát, javítja annak funkcióit, segíti a káros allergének kiürülését, amivel csökkentheti a különféle gyulladásos és allergiás reakciókat a fülész orvosok szerint is. 

Ezek az együttes hatások mind szuperül hangzanak a bőrápolás teljes palettáján - de miként vethetjük be a hialuronsav és kollagén kiegészítőket, hogy azok valóban hatásosak legyenek? 

Ha tovább olvasol, cikkünk következő részéből megtudhatod!