A szép bőr, a gyönyörű haj, és az egészséges, fitt ízületek és csontok természetes doktorai

Amikor belsőleg fogyasztjuk együtt a kollagén és hialuronsav hatékony kettősét, nem csupán két oldalról támogatjuk meg bőrünk, hajunk, körmeink, porcaink és ízületeink egészségét, hanem ráadásként e két anyag egymás biohasznosulását is fokozhatjuk egyidejű fogyasztásukkal. Együtt alkalmazva őket - belülről, kíméletesen „vasalhatjuk ki” ráncainkat a segítségükkel, azzal az igen kellemes mellékhatással, hogy így együtt még csontjaink, ízületeink fittségéről is teljeskörűen gondoskodhattunk! Nézzük meg mit tudnak különállóan és mit tudnak együtt – cikkünk e heti témája ezúttal a hialuronsav és a kollagén …

Már több ízben is beszámoltunk a hialuronsav jótékony hatásairól, és arról, hogy mi történik, ha nem csak külsődleges szérumként, és hidratálókrémünk alapanyagaként bőrünkre kenjük, hanem folyékony állapotában meg is isszuk ezt a remek összetevőt - mely természetes módon saját szervezetünkben is előfordul – csak sajnos, az idő múltával mennyisége fokozatosan csökken …


A kollagénről – noha még eddig kevesebb szót ejtettünk – de talán az ő neve mindenki számára ismerősen cseng, tulajdonságait pedig jól ismerjük:

A kollagén – a „malter” szervezetünk téglái, építő kövei között

A hialuronsav mellett a másik szintén nagyon jótékony természetes összetevő a kollagén – melyre azt is mondhatjuk: „malter a téglák között”. És ha a kollagén a malter, akkor a hialuronsav lenne az a nagyon is építő és hasznos anyag, mely megvédi, megóvja a maltert a kiszáradástól, kirepedezéstől. 

Nyilván mindannyiunkat sokat foglalkoztat fiatalságunk, az üde, szép bőr, hidratált, fényes hajkorona, és nem utolsósorban a ruganyos, könnyed mozgás, a hosszú időn át fájdalommentes porcok, ízületek. Míg az előbbiben főként a hialuronsav, addig az utóbbiban inkább a kollagén jeleskedik, mint szervezetünk egyik nagyon fontos, nélkülözhetetlen anyaga. A kollagén egy olyan létfontosságú fehérje, mely biztosítja szerveink, szöveteink elasztikus tulajdonságait.

Ha számokkal is szeretnénk alátámasztani, akkor ezt érdemes tudnunk: bőrünk 75%-a kollagénből épül fel, a kollagén pedig egy olyan fehérje, mely testünk fehérje állományának kb. 30%-át teszi ki.  

A kollagén 5 típusa

Összetart tehát, erőt, rugalmasságot kölcsönöz szöveteink, sejtjeink számára – mondhatni egyfajta „szilárdító ragasztó anyag”, melynek 5 különböző típusát tartjuk számon, attól függően, hogy hol helyezkedik el szervezetünkben.

Az I-es típusú kollagén bőrünk, csontjaink, inaink védelméért felel, a II-es típusú kollagént porcaink, szemünk területén találhatjuk meg. A III-as típusú kollagén a máj, a tüdő és az artériák területén fejti ki jótékony, összetartó hatását. A IV-es típusú kollagén vesénk és belső szerveink területén található meg, addig az V-ös típusú kollagén pedig a hajunkat, és a női szervezetben a méhlepényt védi, erősíti.

Kollagént kinyerhetünk marhahús, sertéshús, csirke, vagy tengeri élőlények fogyasztásával is – ezek mind természetes forrásai. Ha tehát valaki vegetáriánus, kifejezetten javallott a pótlás, akkor is, ha történetesen még fiatal az illető. Természetesen szervezetünket számos módon serkenthetjük mi magunk is kollagén termelésre – többek közt a C-vitamin, a mangán, a réz valamint a prolin és az antocianidinek magas mennyiségben történő bevitelével – ez utóbbiakat az áfonya, a cseresznye vagy a szeder gyakori fogyasztásával segíthetjük.


Ha szervezetünk – bárhol – kollagén hiányt tapasztal, azt fáradékonyság, levertség, gyengeség formájában élhetjük meg, de ide tartozik a lassabb, sokáig elhúzódó sebgyógyulás folyamata is.  Ezek mind kihatással lesznek közérzetünkre is. Sok betegség kialakulásának hátterében állhat kollagén hiány – amire legtöbbször nem is gondolnánk. 

Természetesen a kollagén termelődése szervezetünkben folyamatos, ám ahogy múlik az idő, ennek mennyisége fokozatosan csökken, érdemes még idő előtt elgondolkodni a pótlásról. 

Ha ehhez egy komplex, folyékony, úgynevezett „mátrix táplálék-kiegészítőt” hívunk segítségül, akkor mind az 5 hasznos és létfontosságú kollagén típust bevihetjük ily módon pluszban, miközben még a felszívódásukat és a hatékonyságukat is megsokszorozzuk, a készítmény komplexitásának köszönhetően.

Komplex megoldással még hatékonyabb a segítség, a védelem!

Ilyen, szintén erős, a kollagént hasznosan támogató ízület – és porcvédő tulajdonságokkal több anyag is rendelkezik szervezetünkben. Ilyen például a hialuronsav, de a glüközamin is csökkenti az ízületi fájdalmakat és gyulladást, helyreállítja porcaink anyagcseréjét, sőt, még a víznek is kiemelt porcerősítő hatást tulajdonítanak – tudtuk meg a Wikipédián fellelhető hivatalos forrásból

Az előbb említett forrás ugyanakkor kitér a kollagén és hialuronsav kettősének komoly szerepére is. A hialuronsav – vízmegkötő képességével segíti az ízületi folyadék megtartását. Afféle védelmező „kenőanyagként” funkcionál, s így akadályozza meg, hogy a porcok felszíne a mozgás, a használat során egymáshoz dörzsölődve idő előtt megkopjon. A kollagén porcerősítő hatását pedig annak felépítése adja meg: a rugalmas rostok hálózatot alkotva biztosítják a teret a szintén vízmegkötő kondroitin és glükozamin számára. 


E szintén létfontosságú anyagok segítenek helyreállítani porcaink már megtörtént kopása során elveszített rugalmasságát. Segítik továbbá a tápanyagok eljutását a porc egyes sejtjeihez, lévén, hogy porcainknak nincsen saját vérellátása - így ez a segítség kiemelten fontos. 

Ahogyan az is, hogy sejtjeink, szöveteink anyagait hatékonyan megtámogassuk vitaminokkal, ásványi anyagokkal – mint például a kalcium vagy a mangán, illetve a C-vitamin – melyek mind-mind a jobb, hatékonyabb beépülést segítik, támogatják. Célszerű tehát azon túl, hogy igyekszünk egészséges, természetes forrásból megoldani táplálkozásunkat – a vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról is megfelelően gondoskodnunk, ha minőségi életet, hosszú időn át tartó egészséget szeretnénk élvezni.

De maradjunk még kicsit eredeti témánknál, nézzük meg kicsit részletesebben, hogyan segíti, támogatja egymást szervezetünk védelmében a hialuronsav és a kollagén, mitől ennyire verhetetlen, és ütős páros így ők ketten?

Hialuronsav és kollagén – a verhetetlen páros

Mindkettő szervezetünk nagyon fontos alkotóeleme, építőköve, kenőanyaga – melyeket már évtizedek óta alkalmaznak a gyógyászatban, kozmetikában egyaránt. 

A hialuronsav egy nagy molekulájú szénhidrát, mely az emberi szervezetben vízmegkötőként van jelen, összes szövetünkben megtalálható, szövetbarát-jellege, vagyis halmazállapota pedig lehetőséget ad arra, hogy számos gyógyszerészeti termék alkotóanyaga is lehessen – írja vonatkozó cikkében a Webbeteg.

Előnyös tulajdonságainak köszönhetően számos terápiás céllal alkalmazva, ugyanúgy megjelenik az orvoslásban, mint a kozmetika, a kozmetológia, vagy akár a plasztikai sebészet asztalán - a szépészeti beavatkozások egyik napjainkban ismert és jelentős fiatalításban, feszesítésében, hidratálásban jeles alternatívájaként.

Dr. Horváth-Kenéz László, a Virányos Klinika ortopéd-traumatológus szakorvosa a Webbeteg.hu internetes portál számára adott interjújából kiderül: a porc kopását ismétlő gyulladásos folyamatok és megbetegedések káros hatásait lassíthatja a kívülről bevitt hialuronsav. 

Azonban a hialuronsav a fül-orr-gégészet terén is áttöréseket hozott: Dr. Piros Zsuzsanna fül-orr-gégész szakorvos a hialuronsav aeroszolos formáját alkalmazza: nedvesíti a nyálkahártyát, javítja annak funkcióit, így segíti a káros anyagok, az allergének kiürülését, csökkentve a gyulladásos, allergiás reakciókat – tudjuk meg szintén a fent említett cikkből.  

A hialuronsav feladatai tehát bőrünk és kötőszöveteink, valamint inaink, ízületeink víztartalmának, rugalmasságának, hidratáltságának elősegítése, a tápanyagok és egyéb anyagok megfelelő helyre történő szállítása. 

Az által, hogy lehetővé teszi az ízületi folyadék viszkozitását, csökkenti a súrlódást ízületeinkben, a porcok felszínén. Ezáltal jelentős mértékben járul hozzá ízületeink mozgékonyságához, rugalmasságához.

A kollagén pedig egy nagy teherbírású, rostos fehérje, aminosav – mely fontos alkotóelemét képezi ízületeinknek, porcainknak, valamint ínszalagjaink, csontjaink és egyéb kötőszöveteinknek, mint amilyen például a bőrünk, hajunk, vagy körmeink. Támogatja, rugalmassá teszi, és erősíti őket – ám azt nem győzzük hangsúlyozni, hogy életkorunk előrehaladtával szervezetünk már nem tud annyit termelni – sem kollagénből, sem pedig hialuronsavból – hogy a folyamatos terhelésnek kitett csontok végét borító porcok idővel el ne kopjanak, körmeink, hajunk is elvékonyodnak, töredezni kezdenek, bőrünk szintén rugalmatlanná válik, elvékonyodik, csökken a feszessége. Jól látható tehát, hogy mind a kollagén és hialuronsav belülről történő pótlása is elengedhetetlen. És míg a kollagén belülről, a sejtek belsejéből erősíti és fogja össze mindezeket, addig a hialuronsav a sejtek között, vagy kívülről hidratálja, tartja rugalmasan, nedvesen és feszesen a szöveteket.

Ha bőrünk példáján akarnánk, nagyon egyszerűen levezetni, akkor így tudnánk a lehető legegyszerűbben megfogalmazni: kéz a kézben járnak ők ketten, egymást erősítve, támogatva a feszes bőr, és a fiatalos szövetek, inak, ízületek érdekében. Csak, míg a kollagén a rugalmasság és az összetartás, addig a hialuronsav – a maga egyedülálló, 10.000-szeres vízmegkötő képessége révén – a hidratáltság, és a feszesség megtartásában jeleskedik.

Fájós térdünk, fáradt, megterhelt bokánk, sajgó csuklónk, az egész nap monitort bámuló szemünk, körmeink, hajunk mind-mind hálásak lesznek, ha odafigyelünk e két szuperösszetevő folyamatos jelenlétére, idő előtti pótlására.

Hogyan pótolhatjuk őket hatékonyan a mindennapokban?

Jól láthatjuk tehát, hogy szervezetünk – azon belől mozgásszerveink, ízületeink, porcaink egészséges működése is mennyire bonyolult, milyen sok hatóanyag, természetes folyadék, aminosav közös és hatékony szimbiózisának eredménye, melynek a kollagén és hialuronsav párosa igen jelentős részét, segítségét teszi ki. A rossz hír azonban, hogy ezekből idővel egyre kevesebbet állít elő saját magától. A jó hír viszont, hogy ezt a két anyagot mi magunk is, külső forrásokból is tudjuk pótolni. 

Korábban már bemutattuk egy másik cikkünkben, hogy a hialuronsavat és a kollagént hogyan, milyen forrásokból vehetjük magunkhoz táplálkozásunkkal. 

Természetesen az étrendünk – legyen bármilyen tudatosan összeállított és egészséges is – nem tud olyan mértékben pótolni bizonyos összetevőket, hiszen ehhez rengeteget kellene ennünk, nomeg, lehetetlenség volna pontosan kiszámolni és állandóan hozni minden élelmiszerből a szervezetünk számára kikalkulált mennyiséget. Ebbe lehetnek segítségünkre a jól megalkotott, természetes összetevőket tartalmazó táplálékkiegészítők.


Most pedig nézzünk egy kiváló példát arra, hogy táplálékkiegészítő formájában miként pótolhatjuk hatékonyan ezt a két szuperhatékony összetevőt, mint a kollagén és a hialuronsav verhetetlen, fiatalságmegőrző kettőse!

Az eredeti, svéd minőségű, egy egyedi, ultra koncentrált formula 9 fontos hatóanyagot tartalmaz: 10.000 Mg hidrolizált hal kollagént, 50 mg hialuronsavat, 5000 mcg biotint, illetve szerepel még a komplex hatóanyagok között réz, szilícium, C-vitamin, valamint B5, B6, B12 vitaminok.

A 100%ban természetes színezékeket tartalmazóm készítmény erdei gyümölcs ízben, glutén - és GMO-mentes kivitelben kapható. 

Nagy hatékonyságú, prémium minőségű étrend-kiegészítő peptid formájában, egyfajta komplex mátrixot alkotva, valamennyi kollagén típusból tartalmazza szükségleteinket – 8 összetevőjével, egyetlen 25 ml-es kupakban!

És hogy miket is köszönhetnek neki rendszeres fogyasztói? 

Álljon itt egy lista, a Collagen Pure Peptide ® névre hallgató, eredeti svéd formula jótékony és bizonyított hatásairól:

  • Belülről növeli a bőr egészségét és szépségét
  • Láthatóan javítja a bőr textúráját, erősíti a hajat és a körmöket
  • Hozzájárul a kötőszövet, a porcok és ízületek egészségéhez
  • Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök káros hatásait
  • Biztosítja a szövetek hidratálását, megőrizve a bőr rugalmasságát és biztosítva a ráncok csökkentését
  • Erősíti a hajat, csökkenti a hajhullást, élénk és egészséges megjelenést kölcsönöz
  • Segíthet a bőr öregedésének látható jeleinek leküzdésében
  • Erősíti a körmöket, lehetővé téve azok harmonikus növekedését
  • Erősíti a fogakat és az ínyt
  • Javítja testünk általános energiaszintjét
  • Jelentősen hozzájárul a szövetek, szalagok és porcok gyors helyreállításához
  • Javítja a szív- és érrendszer teljesítményét
  • Javítja a nyirokrendszer működését, elősegítve ezzel a méreganyagok eltávolítását
  • Elősegíti a porcok, az inak, az ízületek, a csontok és az izmok normál működését
  • A klinikai vizsgálatok szerint a bőr szerkezete és állapota jelentősen javult 12 hetes használat után
  • Prémium minőségű halból származó kollagént tartalmaz
  • Finom, erdei gyümölcs ízben – csak és kizárólag természetes színezék és íz
  • Svédországban készült, a legmagasabb nemzetközi minőségi szabványok szerint
  • 100% -ban természetes, vegyszermentes termék, nem tartalmaz glutént és nem tartalmaz genetikailag módosított összetevőket

A folyékony halkollagént tehát szépségünk és egészségünk is egyaránt meghálálja, fogyasztása pedig – folyékony formulájának és adagoló kanalának köszönhetően – könnyen beépíthető a napi rutinba. Érdemes tehát kipróbálni, kortól, nemtől függetlenül!