A hialuronsav és kollagén egy rendkívül ütős páros, mint azt már az előbbi részben is olvashattad: rendkívül hatásosan segítik bőrünk, hajunk, körmeink, ereink és ízületeink egészségét, fiatalos működését. De miként is vesd be a bőrápolásban a kollagént, hogy valóban el is érd azt a hatást, amit szeretnél?

Cikksorozatunk első részében azt vettük górcső alá, vajon miként hat egymásra, és ezáltal bőrőd egészséges szépségére is a verhetetlen páros, a sokat emlegetett, és szinte már a csapból is folyó kollagén és hialuronsav kettőse!

Bizonyára Te is sokszor próbálgattad és tesztelted már, hogy vajon melyik lesz a leghatásosabb, a legjobb formula vajon: a krém, a szérum vagy a tabletta? Esetleg a folyékony kollagén és hialuronsav tartalmú étrendkiegészítők? Nézzük meg ezeket pár szóban, hogy melyiket mikor érdemes bevetned, rántsuk le együtt a leplet a kollagén tartalmú krémek hatásáról, és nézzük meg, mivel tudod a lehető legjobban megtámogatni bőröd fiatalos, feszes és hidratált megjelenését!

Noha a kollagénnek valóban nagyon fontos szerepe van bőröd feszes és fiatalos működése szempontjából, azonban sajnos el kell keserítsünk: azzal még, ha beszerzel egy kollagénes arckrémet, nem pipilátad ki az anti-ageinget és a kollagén áldásos hatásait sem hasznosítottad!

De vajon miért? 

Nos azért, mert a szomorú igazság az, hogy a kollagénnek nincs anti-ageing hatása a krémekben.

A kollagén tartalmú arckrémek esetében az a mondás járja, hogy ezek bizony csak felületi hidratálást adhatnak maximum, ugyanis a kollagén molekulák túl nagyok ahhoz, - akármilyen jó minőségű hidralizáción is estek át - hogy a bőrön, a pórusokon keresztül képesek legyenek kellőképpen felszívódni, és a bőr mélyebb rétegeibe, oda épülhessenek be, ahová valóban kell nekik.  

Ugyanis a kollagén egy, a bőr szempontjából nézve egy nagyon nagy, mondhatni óriás molekula, amely képtelen a bőr középső rétegéig, az epidermiszig eljutni, ahol valójában a helye lenne. 

Mivel a bőrünk evolúciósan arra fejlődött ki, hogy kívül tartsa a káros dolgokat, így a hatóanyagok bőrbe juttatása sem egyszerű feladat, pláne a középső rétegig. Afféle alapszabály itt az 500 Dalton alatti molekulasúly szabálya: vagyis, a molekuláknak 500 Dalton alatti súllyal kell rendelkezniük ahhoz, hogy bőrünk pórusain keresztül felszívódhatnak és hasznosulhassanak. A kollagén azonban egy nagy fehérjemolekula: közel 100 ezres Dalton nagyságrendű, de még akkor is 10.000-es körüli Dalton súllyal rendelkeznek, ha már átestek a felszívódásukat megkönnyítő innovatív hidrolizációs folyamaton. 

Ez pedig azt jelenti, hogy bőrön keresztül nem tud felszívódni. És ha be is szívódna, akkor sem a megfelelő helyre épülne be, hiszen a bőrünk kollagén hálózata egy rendkívül bonyolult szerkezet, ráadásul több különböző féle kollagénből áll. 

Ezt átgondolva máris érthető, hogy a bőrre kent kollagén akkor sem tudna a természetes kollagén hálózatba beépülni, ha a kollagén molekula súlya a bőr számára megfelelő lenne. 

A bőrre kent kollagén - noha nem haszontalan, mert egy kellemes, felületi hidratáló hatást azért ad a bőrödnek - de nem a leghasznosabb módja az anti-ageing-nek.

De mivel tudod kívülről tudod támogatni bőröd kollagén termelését?

Azokkal az antioxidáns összetevőkkel, melyek arra serkentik a bőrt, hogy az még több kollagént termeljen. 

A legbizonyítottabb ilyen összetevő a retinol, de rendkívül hatásos még a C-vitamin, vagy a peptidek is ügyesen becsapják a bőrödet, és arra sarkallják, hogy az még több saját kollagént kezdjen el termelni.

 A hidratált bőr,  és az bőröd egészséges védőrétegének megőrzése pedig szintén legalább ennyire fontos - így az értékes hialuronsavat, és a természetes, minőségi növényi olajokat szintúgy érdemes beépítened egy jó anti-ageing rutinba, ha szeretnéd az értékes nedvességet minél tovább bent tartani a bőrödben, hogy az kellően hidratált, feszes és egészséges lehessen.  

A kollagént pedig érdemes inkább szájon át, étrenddel és étrendkiegészítők formájában pótolni, ahol a beleken keresztül felszívódik, és ott hasznosul, ahol arra testünknek a leginkább szüksége van. 

Ez pedig - bármennyire is szeretnénk - az esetek többségében nem a bőrünk, hanem a beleink, ízületeink, porcaink, inaink, és még sorolhatnánk. Rendszeres és kitartó kollagén pótlás szükséges ahhoz, hogy a bőrünk is kapjon, azaz képes legyen profitálni a kollagén áldásos feszesítő és regereneráló hatásaiból. 

Ám van itt még valami, amit fontos tudnod: ha kifejezetten a bőrödet szeretnéd megtámogatni, akkor az sem mindegy, milyen kollagént választasz! 

És most haladjunk túl azon a témán, hogy csakis jó minőségű, hidrolizált kollagént válassz, hiszen szerencsére már ebből is rengeteg van a piacon.

Hanem - ami még egy nagyon fontos dolog -  hogy kifejezetten azzal a kollagén fajtával, típussal érdemes próbálkoznod, ami a bőrben található!

A kollagénnek ugyanis számos típusát ismerjük, de a leggyakoribb 5 típusból a I-es típus felek bőrünk, csontjaink, inaink védelméért, a II-es típusú kollagént porcaink, szemünk tartalmazza, a III-as típusú kollagén a máj, a tüdő, valamint az artériák területén fejt ki jótékony hatást. A IV-es kollagén típus belső szerveink és vesénk területén található meg, az V-ös pedig hajunkat védi, és a női szervezetben a méhlepényben fordul még elő nagyobb arányban. 

És akkor már csak azzal kell tisztában lennünk, hogy ha bőrünket szeretnénk elsősorban megtámogatni, az I-es és II-es típusú kollagént milyen forrásból vegyünk magunkhoz? Illetve milyen anyagok és vitaminok támogatják még ennek a kollagénnek a beépülését? 

Talán már azt is tudod, hogy a kollagént tiszta, hidrolizált formában állati eredetű kollagénből állítják elő. A szarvasmarha kollagént leginkább az ízületek, erek és beleink támogatásra, a tengeri állatokból, többnyire halakból származó kollagént pedig bőrünk, szemünk, és hajunk erősítésére és védelmére érdemes szednünk. 

Az eredeti, svéd, kifejezetten kollagén étrendkiegészítők gyártására és forgalmazására specializálódott Swedish Nutra számos tengeri kollagén készítményét nálunk is megtaláljátok.

Mindezek közül az egyik legújabb, professzionális igényekre kifejlesztett, flakonos illetve ampullás, hordozható napi adagos kiszerelésben is kapható Collagen Pure Peptide 10.000 mg hidrolizált hal kollagént, 50 mg hialuronsavat, 5000 mcg biotint, valamint a kollagén beépülését, és bőrünk saját, természetes kollagén szintézisét megtámogató C-vitamint, rezet, szilíciumot, valamint értékes B-vitaminokat tartalmaz, mellyel a lehető legkomplexebb módon támogathatod meg bőröd, hajad és körmeid egészségét, szépségét. A formula tehát belülről növeli a bőr egészségét, ragyogó szépségét, szemmel láthatóan javítja textúráját. A nagy mennyiségű kollagén és hialuronsav tartalma mellett antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek nem csak a kollagén szintézist támogatják szervezetünkben, de megakadályozzák a szabadgyökök káros hatásait is. 

De mi lesz a külső ápolással? 

Természetesen külsőleg is fontos hidratálnod és ápolnod a bőrödet, és ellátni olyan tápláló összetevőkkel, mint az értékes növényi olajok, vagy a vitaminok, antioxidánsok, valamint a hidratáló hatást és a vízmegkötést nagyban elősegítő hialuronsav. 

A bőr külső ápolásával rengeteget tehetünk azért, hogy bőrünk már meglévő kollagén állománya minél tovább fennmaradjon, illetve segítsük bőrünket abban, hogy még több saját kollagént legyen képes termelni. 

A jó hír, hogy a Swedish Nutra Collagen Pure Peptide termékcsalád két újabb, bőröd külső ápolását maximálisan támogató anti-ageing krém családdal bővült, melyeket napjaink leghatásosabb aktív hatóanyagaival formuláztak, hogy bőröd saját kollagén termelődését még inkább megtámogathasd a segítségükkel.  

A szupersztár retinol és niacinamid (közismertebb nevükön az A-vitamin és a B3 - vitamin) szintén  egy olyan verhetetlen párost alkotnak a külső bőrápolás terén, mint a kollagén és hialuronsav kettőse a bőrünk belső ápolásában. Ha pedig mindemellett még ott található krémedben az organikus aloe vera szuper hidratáló hatása, a remek antioxidáns E-vitamin, és az olyan értékes növényi olajok, mint a shea vaj, a jojoba olaj, a burité olaj vagy a szkvalén - akkor joggal mondhatjuk, hogy kívülről is mindent megadtál a bőrödnek ahhoz, hogy a megfelelő hidratáció mellett az anti-ageing hatások, a bőr saját kollagén szintézise, és a lehető legjobb külső ápolás és táplálás megvalósulhasson.

Ha szeretnéd tudni, hogyan hatnak bőrödre a különböző antioxidánsok, mint a C-vitamin, az E-vitamin, a retinol és a niacinamid, illetve mk a leghatásosabb, természetes növényi hidratálók, és mivel segítheted elő leginkább a bőröd nedvességtartalmának megőrzését - akkor tarts velünk cikksorozatunk következő részében is!