A kollagén a fiatalság fehérjéje, szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. A kollagén összetart, erőt, rugalmasságot, áldásos elasztikus tulajdonságokat köszönhetünk neki. Bőrünk 75%-át, testünk fehérjéinek pedig a 35%-át teszi ki. Minden olyan esetben, amikor testünknek új sejtek termelődésére van szüksége – például fejlődés, növekedés vagy gyógyítás – szervezetünk a kollagénhez nyúl. Az 5 legfőbb kollagénről már szó esett korábbi cikkünkben, ahogyan feltártuk a különböző kollagén fajták és típusok közti különbségeket is. Ezúttal a halkollagénről lesz szó… 

Azt már tudjuk, hogy számos állati eredetű szervezet - tartalmaz kollagént, s ezek hatásukban, felszívódásukban, hasznosulásukat tekintve más és más előnyökkel rendelkeznek. A sertéskollagén hatékonyságát még egyelőre kevés kutatás támasztja alá, a csirkekollagén pedig – a betegségek miatt – emberi fogyasztása kockázatos lehet, így ez a kettő nem igazán szerepel az étrendkiegészítő gyártók termékei között, de természetes formában (pl. csirkelábpörkölt, kocsonya, húsleves) nagyon is egészséges a fogyasztása!

A marhakollagént használják a legrégebb óta, a legtöbb kutatás is e fajtáról lelhető fel, és mivel egy komplex kollagénről van szó, a kollagénnek több típusát (I, III., IV.) is tartalmazza, ezért nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb alternatíva – s a tengeri élőlényekre allergiások számára ez az opcionális választás. 

A halkollagén a másik, amellyel vetekszik – hiszen ez a típus könnyebb felszívódása, emészthetősége miatt előnyös lehet a gyomor – vagy bélpanaszokkal küszködők, illetve az autoimmun betegséggel élők számára. Noha a halkollagén nem olyan komplex, mint az előbbi – csak kettő, az I-es és a II-es típusú kollagént találjuk meg benne– azonban nyilván ez függ attól is, hogy szervezetünkben mit szeretnénk megtámogatni annak „természetes ragasztójával”. 

Az I-es típusú kollagénnel bőrünket, csontjainkat, inainkat támogathatjuk meg, míg a II-es típusú kollagén porcaink, szemünk erősítője, a III-as pedig leginkább a máj, a tüdő és az artériák területén fejti ki jótékony, összetartó hatását. 

Vajon melyik a hatékonyabb? A szarvasmarha kollagén vagy a halkollagén? Egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk erről a két típusról.

Azon túl, hogy a fentiek alapján mit szeretnénk a leginkább megtámogatni szervezetünk egészségét, szépségét illetően - még mindig nagy kérdést vethet fel mindazoknak, akik úgy döntenek, hogy akár bőrük, hajuk, körmeik regenerálását, akár ízületeik egészségét, védelmét kollagén táplálékkiegészítő segítségével szeretnének ráerősíteni.

Jól teszik – voksoljanak végül bármelyik típusra is! 

Hiszen gondoltad volna, hogy már 50 évvel ezelőtt is alkalmazták a kollagént, mind a szépségipar, mind pedig a sport terén? Talán nem, azt viszont mára már mindannyian tudjuk, hogy mivel testünk kollagén raktárai idővel rohamosan csökkennek, ezért – ha feszes bőrt, ép porcfelszínt és egészséges, rugalmas ízületeket szeretnénk – akkor bizony szükségünk van kollagén pótlására.


Korábbi cikkünkben arról is szót ejtettünk, mely ételeink tartalmaznak természetesen kollagént, ahogyan kitértünk a táplálékkiegészítők hatékonyságára is. Ezek éppen egyszerűségük, sokoldalúságuk és jobb elérhetőségük miatt váltak manapság oly közkedveltté. Igen ám, de a hatalmas választék láttam szinte kapkodja az ember a fejét: melyiket is válasszam? A tablettánál talán jobb a por, mert könnyebben adagolható, vízben oldható – de még jobbak a folyékony, hidrolizált kollagén táplálékkiegészítők. Aztán itt a következő nagy kérdés: marhakollagén legyen vagy halkollagén? 

Ez a kettő örvend manapság a legnagyobb népszerűségnek, és természetesen mindkettő szuper, de mivel mi sem vagyunk egyformák, így a szervezetünk is mást és mást és tolerál. 


A komplex szarvasmarha kollagén a leggyakoribb, főleg sportolók körében, hiszen ez inkább ízületvédő kollagén, ám prolin és glicin nevű aminosavakban gazdag, így egészségünkhöz és bőrünk szépségéhez is nagyban hozzájárul. Allergiások számára talán jobb választás.

A halkollagén előnyei - a többi kollagén típussal szemben 

Az előbbivel szemben, a halkollagén szintúgy 1-es illetve 2-estípusú kollagént tartalmaz, ám ennek pepdijei arányában, szerkezetükben eltér a többi kollagéntől, ennek köszönhetően kisebb mennyiség is elegendő belőle. 

A halkollagén peptidek tehát jobb biohasznosulásuk révén, nem terhelik emésztőrendszerünket – pláne akkor, ha a hidrolizált kollagén peptideket tartalmazó étrendkiegészítőket választjuk! Ez ugyanis – különösen, ha még maga a formula is folyékony halmazállapotú – a lehető legkönnyebben emészthető, és a legjobban felszívódó megoldás a kollagén pótlására.


Nagyon leegyszerűsítve ez a két féle kollagén típus létezik – idegen kifejezéssel a „Bovine” és a „Marine” kollagén peptidek. És tulajdonképpen mindkét típus megfelel hasonló dolgokra. Mindkettő jó tehát: erősítik a csontjainkat, inainkat, javítják bélrendszerünk egészségét, rugalmasabbá, feszesebbé teszik bőrünket. És noha az egyikben I-es, a másikban III-as típus van, de tulajdonképpen egyik sem jobb vagy gyengébb a másiknál. Ki mit szeret, ki mit tolerál jobban. Egy dologban azonban mégiscsak előnyösebb a kollagén halból kivont változata – mégpedig abban, hogy a halkollagén peptidek jóval kisebb méretűek, így jobb a felszívódásuk, az emészthetőségük, biohasznosulásuk - a marhakollagénhez képest.

Ugyanakkor a halkollagén peptidek számos előnyös tulajdonsága, magasabb ökológiai fenntarthatósága is komoly érvként szolgálhat mellette a környezettudatos, igényes fogyasztók számára. Kollagén halból? És ha nem szeretem a halat? 

Sokan attól tartanak, hogy – mivel nem szeretik a halat – a halkollagént tartalmazó étrendkiegészítőknek is lesz egyfajta „halízű”, számukra igen kellemetlen aromája.

Nos, valóban léteznek ilyenek is – ám az igényesebb gyártók erre külön ügyeltek, hogy termékük íztelen, vagy egy finom, természetes aromával dúsított, élvezettel fogyasztható alternatívát nyújtson.  

A Swedish Nutra kollagén halból készült folyékony étrendkiegészítőjével ezt a kérdést is kipipálhatjuk. A kétféle kiszerelést, illetve különböző mennyiséget tartalmazó (10.000 és 5.000 mg-os változatokban elérhető) termékkel vitaminokkal és hialuronsavval dúsított, 20 napra elegendő, kellemesen gyümölcs ízű folyékony kollagént vehetünk magunkhoz. A prémium minőségű svéd termék használói már 3 -4 hónap után észrevették bőrük, hajuk rugalmasságának növekedését, szebb, fiatalosabb megjelenését. Bőrüket 91%-al hidratáltabbnak, tápanyagtartalmát közel 20%-al jobbnak, körmeiket, hajukat is erősebbnek érezték. A bőr 91%-al hidratáltabbá vált, a mély ráncok 26%- a teljesen eltűnt a terméket rendszeresen használók saját elmondása szerint.

Mik azok a halkollagén peptidek, és mit jelent a hidrolizált kollagén kifejezés? 

A halkollagént tengeri halak pikkelyéből és bőréből vonják ki, a megfelelő eljárással. 

Ez meglehetősen tiszta, és magas biológiai tápértékkel, hasznosulással bír.

Ha már foglalkozunk magunkkal, és úgy döntöttünk, gondoskodni fogunk szervezetünk kollagén pótlásáról – akkor arra is érdemes gondot fordítanunk, hogy a hidrolizált kollagén formulát válasszuk. Ez a fajta ugyanis sokkal könnyebben emészthető társainál.

A hidrolízis egy olyan speciális eljárás, melynek révén lebontják a kollagént, eredményül pedig kisebb molekulasúlyú kollagén peptidek keletkeznek. Ez pedig még könnyebbé teszi felszívódásukat, és testünkben való hasznosulásukat. 

Olyannyira, hogy azt is mondhatjuk: a folyékony kollagén csak akkor hatásos, ha hidrolizált kollagént, vagy kollagén peptideket tartalmaz. A peptidek fehérjék, melyekből egy adott kollagén ital lényegesen magas koncentráció tartalma kell ahhoz, hogy az a bizonyos étrendkiegészítő hatásos legyen. Adagonként jó, ha legalább 5000 mg (5 gramm)kollagén peptid tartalommal rendelkezik, hiszen, ha csupán egy folyékony kollagénnel hígított dologról beszélünk, akkor nincs igazán lényeges tápérték.  

A legjobb minőségű kollagén étrendkiegészítővel azonban fiatalosabb megjelenésünket fokozhatjuk, támogatni tudjuk testünk természetes kollagén termelését és a múló idő során elveszített kollagén raktárainkat egy kicsit feltölthetjük. 

Több kutatás is alátámasztja, hogy a hidrolizált I-es típusú kollagén peptideket tartalmazó étrend-kiegészítők elősegítik bőrünk kollagén szintjének emelkedését.

Hogyan érdemes szedni a halkollagént? 

Ha már eldöntöttük, hogy a halkollagén mellett tesszük le a voksunkat, akkor azon belül is érdemes hidrolizált kollagén formát választani, ennek ugyanis jóval hatékonyabb, jobb az emészthetősége. Továbbá nem szabad megfeledkezni a kollagén termelődését fokozó C-vitamin bevitelről sem. Választhatunk külön C-vitamint, multivitamint tartalmazó készítményeket is, de a kollagén tartalmú étrendkiegészítők között is találunk ma már olyat, melyek a kollagén mellett, annak felszívódását támogató, fontos vitaminokat is tartalmazzák. 

Ilyen lehet például a cink, a biotin vagy az A-vitamin – melyek szintúgy bőrünk és szöveteink szépségét, rugalmasságát, feszességét támogatják, ahogyan a hialuronsav – a kollagén „kistestvére” – belülről tölti fel bőrünket, kisimítja, feszessé varázsolja azt. 

Ha pedig táplálkozásunkra is odafigyelünk, akkor a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a paradicsom, a bab, borsó, a zöld levelű zöldségek és a fokhagyma gyakori fogyasztása mind-mind támogató erejű lehet.


A Swedish Nutra hidrolizált prémium hal kollagén ital bőrünk, hajunk, körmeink és ízületeink jóbarátjaként, védelmezőjeként a halkollagén és a hialuronsav magas koncentrációja mellett összesen 9 hatóanyagot tartalmaz, többek között olyan bőrvédő antioxidánsokat, mint a C-vitamin, a biotin, a réz, a szilícium, vagy a B vitaminok széles skálája. Mindez nem véletlen: egy nagyon is tudatos kombinációról van itt szó. A réz segítheti a kollagén felszívódását, a szilícium a beépülést támogatja, ahogy a C-vitamin is. A B-vitaminok pedig köztudottan bőrvédő hatásukkal mind a bőr, a jaj, a köröm egészségét, szépségét segítik, a kollagén és a hialuronsav pedig, mint szervezetünk két természetesen is előforduló alkotóeleme, az egyik legfontosabb szereppel bírnak bőrünk, hajunk, körmeink – vagyis kötőszöveteink és ízületeink védelmében.