Ezalól még az ünnepi nagytakarítás, nagymosás se legyen kivétel! Az ünnepek közeledtével persze még erőteljesebben állunk neki a suvickolásnak, hogy ragyogjon minden körülöttünk, és nyilván ebben a vírusokkal tarkított időszakban kiemelten fontos is a higiénia - azonban vagyunk jópáran, akiket a nagytakarításra, pláne a tisztítószerek gondolatára is rettegés fog el. Egyre többen vagyunk érzékenyek az illatokra, szagokra, és a bőrünket illetően is. Szerencsére már erre is van megoldás, hogy a takarítás, a mosó - és öblítőszerek, és egyáltalán a háztartásunkban használt tisztítószerek szuperérzékenyeknek se legyen többé a rémálma! De vajon léteznek e hatékony, mégis kíméletes bőrbarát és illatmentes tisztítószerek szuperérzékenyeknek, és mit érdemes kerülni, ha tisztítószert választunk?

A bőrérzékenység egyre többünket érint: egyre többen rendelkezünk érzékeny, vagy száraz, allergiára, ekcémára hajlamos bőrrel. Épp ezért alapvető igényünk, hogy ne csak a kozmetikumaink, de a háztartásunkban alkalmazott mosószerek, öblítők, és a különböző felületi tisztítószerek terén is legyen megfelelő választék számunkra a bőrünket kímélő, kifejezetten bőrbarát, parfümmentes, bio vagy öko mosószerek, öblítők, tisztítószerek terén. 

Szerencsére ez ma már adott:  egyre több gyártó kínál ma már olyan antiallergén készítményeket, melyek irritációmentesek, hypoallergének, kíméletesek a bőrhöz és az orrhoz. 

Ami az illatokat, vagy uram bocsá’: szagokat illeti, ezekre is nagyon sokan érzékenyek vagyunk. 


Szuperérzékenység: Mi is az pontosan?

A szuperérzékenység, vagy ingerfeldolgozási érzékenység azt jelenti, hogy az érintett személy a többségnél érzékenyebben reagál a külső ingerekre. Ezt az érzékszervi ingereket feldolgozó idegi központok eltérő működésével magyarázzák - írja a Wikipédia. 

Az elmélet szerint nem az érzékelésük ingerküszöbe alacsonyabb, hanem az idegrendszer szelektálja részletesebben a beérkező információkat, ami könnyen az érzékek telítődéséhez vezethet. 

A jó hír viszont, - Elaine Aron amerikai klinikai kutató pszichológus és író, tudományos publicista elmondása szerint - hogy a szuperérzékenység minden populációban növeli az adott populáció túlélési képességeit. 

A dolog hátránya csupán magának az illetőnek és a vele élőknek lehet kellemetlen, különösen akkor, ha a pár tagjai közül az egyik szuperérzékeny, a másik viszont nem. 

Ha például Te szereted az illatos krémeket, a jó koncerteket, bulikat, és kifejezetten szeretsz bevásárlóközpontba járni vásárolni, párod viszont azonnal elárasztva érzi magát egy zajos pláza ránk zúduló ingereitől, mint az erős neonfények, a hangos zene, az élénk színek, zsúfoltság vagy a tömeg, és szegénynek azonnal megfájdul a feje, hányingere lesz az erős neontól, ingerült lesz a tömegtől és az emberektől, és legszívesebben azonnal menekülne a helyszínről. 

A tolerancia, az egymásra való odafigyelés ilyenkor mindig segít, és persze az is, ha a közös otthonunk kialakításakor, karbantartasakor is erre törekszünk.

A szuperérzékeny emberek másként élik, tapasztalják meg a világot, velük született különbségeiknek, érzékeny szenzoraiknak köszönhetően nem csak a részletekre fogékonyabbak, de a mélyebb szintű információfeldolgozás is jellemzi őket. 

Szuperérzékeny embertársainknak - akik az emberi populáció 15-20%-át teszik ki - gazdag és élettel teli belső világuk és kreatív gondolkodásuk, érzelmi mélységük számos pozitív oldala mellett az lehet a nehézség, hogy érzékenyebbek a stresszre, a stimulánsokra (pl. hamarabb beüt náluk a koffein, az alkohol, rosszul viseli szervezetük a tartósítószereket és ízfokozókat az élelmiszerekben). 

Az átlagnál jobban felkavarják őket a változások, alacsonyabb a fájdalomküszöbük, ezért is muszáj, hogy kényelmesebben öltözködjenek (van, aki csak a tiszta 100%pamutból készült ruhát, varrásmentes fehérneműt bírja elviselni magán), és az átlagnál jóval érzékenyebben reagálnak a bőrükkel közvetlenül érintkező anyagokra, kozmetikumokra, textíliákra. 

Az erős illatok, szagok is jobban zavarják őket - legyen az egy mesterségesen illatosított kozmetikum, tisztítószer, vagy az a ruha, amely hagyományos mosószerrel, és parfümmel illatosított öblítővel lett kimosva.

Ha a fentiekben magunkra ismerünk, vagy párunkra, vagy egy hozzánk álló, egy háztartásban élő szerettünkre - akkor érdemes ennek megfelelően megválasztani tisztítószereinket, mosószereinket, öblítőnket.

Persze, tegyünk így akkor is ha kisgyermek, allergiás, érzékeny bőrű személyes, vagy idős ápolásra szoruló családtag él velünk egy családban, akkor szintúgy ennek megfelelően, őket figyelembe véve  kell berendezkednünk háztartásunkban. 

A bútorainknál a sarkokat, éleket, padló esetén a csúszós felületeket, az erős, hideg fehér fényeket lehetőség szerint kerüljük, ahogy az intenzív vegyszereket, az erőteljes illatokat is inkább mellőzzük a közös otthonunkban.

Igyekezzünk természetes módon tisztítani az otthonunkat és mosni ruháinkat és lakástextileinket - azonban az oly gyakran hallott ecet talán nem a leghatékonyabb, legjobb megoldás: hiszen ha már megszoktunk egy szintet, egy gyorsabb rutint a tisztításban, akkor nem szívesen bajlódunk túl hosszasan a különböző ruhaneműk vagy felületek patyolattisztára történő suvickolásával, márpedig a teljesen natúr megoldásokkal azért jóval több időbe és energiába telik - már ha egyáltalán sikerül - ugyanazt a tisztaságot elérni. 

Válasszunk tehát a minőségi, bevizsgált, bizonyítottan hatékony allergénmentes, illatmentes tisztítószerek és mosószerek közül!


De mit is érdemes figyelni a címkén, ami árthat nekünk?


1. Vegyszerek, anionos felületaktív anyagok

Elsősorban ezeket kerüljük! Ha érzékenyek esetleg szuperérzékenyek vagyunk akár mi, akár családtagjaink közül valaki, akkor lehetőleg ne legyen sem a mosószereinkben, öblítőinkben, sem pedig háztartási tisztítószereinkben vegyszer, anionos felületaktív anyag, mert ezek nem csak környezetünkre, de egészségünkre nézve is károsak lehetnek.

Ilyen például a jól ismert Sodyum Lauryl Sulphate, rövidítve SLS, amelynél számos kutatás igazolta az erős bőr - és szem irritációt, így senkinek sem ajánlott a használata, de gyerekeknek, allergiásoknak, érzékeny bőrűeknek pláne nem. 

Egy másik, talán kevéssé közismert anionos felületaktív anyag az SCS (Sodium Coco-Sulfate) szinte teljesen megegyezik az előbb említett SLS-el. Aztán ott van még a SLES (Nátrium-Laureth-szulfát) mely szintén nem ajánlott, mert szintén egy erős irritatív anyag, annak ellenére, hogy a számos tisztálkodószerben (szappan, sampon, fogkrém, stb.) megtalálható mind a mai napig. 

Az anionos felületaktív anyagokat tehát jól tesszük, ha teljesen száműzzük az életünkből, legalábbis az otthonunkból, háztartásunkból mindenképp.

De mit használjunk helyettük, hogy kíméletes, ám mégis hatékony legyen a mosás, tisztítás?

Léteznek jóval természetesebb, nem ionos felületaktív anyagokat tartalmazó készítmények, mint pl. a Cocos Glucoside vagy Decyl Glucodsise - melyek természetes, növényi eredetű aktívok, többek között a mosódiókban is megtalálhatók. 

De ilyenek még a természetes szaponinok, vagy az amfoter cukortenzidek vagy az anionos tenzid (növényi zsíralkohol szulfát) - melyek szintén növényi származékok, természetesek, és nem irritálják a bőrt. 

Jó választás lehet például az AlmaWin mosópor család, melynek gyártója 30 éve Németország piacvezető bio mosószergyártója. Környezetbarát, bio termékei forradalmasították a 100%-ban lebomló biológiai mosóaktív összetevők használatát.

Az ALMAWIN mosószerek kiváló tisztítóhatást nyújtanak már 30 °C-on is: titkuk az aktív oxigén, amely eltávolítja még a legmakacsabb foltokat is és fehéren tartja a ruhaneműt. 

Ugyanakkor semmilyen, az egészségre ártalmas káros anyagokat nem tartalmazó, bőrgyógyászatilag tesztelt, bőrbarát, környezetkímélő, vegán termékekről van szó.


2. Mesterséges illatanyagok, parfüm

Az érzékeny bőrűek és orrúak számára egyes illatanyagok szó szerint viszketést, kiütéseket, hányingert vagy fejfájást okoznak, ezért jobb kerülni a parfümmel dúsított öblítőket, mosószereket.

Sokan, akik tényleg komoly bőrpanaszokkal küzdenek, megpróbálkoznak az öblítő mentes mosással is, mondván, hogy a legtöbb nagyáruházban és drogériában kapható öblítőt sajnos valóban agyon parfümözik - azonban az öblítő teljes elhagyása sem optimális, hiszen fontos szerepe van az öblítőknek a ruhák kezelésénél: használatával a mosott textíilák puhák, szinte gyűrődés mentesek, vagy könnyen vasalhatóak lesznek, és csökken az anyagok statikus feltöltődése. 

Így inkább azt javasoljuk, hogy használjunk továbbra is öblítőt, de válasszuk a Sensitive címkével ellátott, vagy a Bio, Öko, természetesen illatosított, parfüm-mentes változatokat.

Ugyan bőrünkkel közvetlenül nem érintkezik mondjuk a padló vagy a bútor, ám mégis a tisztítószerek erőteljes citrus és egyéb illatanyagai is sokáig benn tudnak maradni a lakásban, és irritálhatják az orrnyálkahártyát - amitől tüsszögni, köhögni kezdenek sokan, a légúti allergiások számára még az allergia tünetei is felerősödhetnek. 

Ha valaki tényleg nagyon érzékeny, akkor számukra még a természetes illóolajok is zavaróak lehetnek, ezért jobban tesszük, ha amiből csak lehet, illatmentes, natúr formulát választunk.

Az Almawin mosóporok, öblítők, tisztítószerek mind GMO-mentesek, parfüm-mentesek, és enyhe, kellemes, természetes növényi kivonatokkal illatosítottak - de van egy teljesen illatmentes termékcsaládja is a gyárnak is, az AlmaWin Klar EcoSensitive, melyből a mosáshoz és öblítéshez, gépi és kézi mosogatáshoz,  a mosogatógép tisztításához, illetve otthonunk bármely felületének (pl. üvegfelületek, ablakok tisztításához, kerámiák, bútorok, padló, stb.) tisztításához és az általános felület fertőtlenítéshez minden szükséges terméket megtalálunk, teljesen illatmentes változatban!

A Klar EcoSensitive termékek illatmentesek, ezért jó alternatívát nyújthatnak érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak és szuperérzékenyeknek egyaránt, de válaszd nyugodtan akkor is ezt a családatot, ha inkább otthonod friss, természetes, finom illatait akarod élvezni a tisztószerek vagy a öblítők aromája helyett. 


3. Optikai fehérítők

A legismertebb mesterséges optikai fehérítő a nátrium hipoklorit, melyet nem csak azért érdemes kerülnünk a mosás során, mert irritálhatják a bőrünket, hanem azért is, mert valjában csak látszatra tisztítják a ruháinkat. Az oxigénes fehérítő, a szódabikarbóna, a mosószóda természetesek, és valódi fehérséget biztosítanak, irritáció nélkül. 

A szódabikarbóna is természetes fehérítő, univerzális súrolópor és előáztató-szer vagy mosószer-adalék, melyet szintén az erősebben szennyezett textíliák fehérítésére és a foltok eltávolítására használhatunk, de léteznek olyan bőr - és környezetkímélő összetételű mosószerek is már, melyek kíméletesen, mégis hatékonyan fejtik ki tisztító hatásukat és tüntetik el a makacs szennyeződéseket. 


4. Parabének, foszfátok, MSM

Jobb, ha kerüljük ezeket is: ne használjunk olyan mosószereket, melyek parabéneket, foszfátokat tartalmaznak, illetve az MSM rövidítés alatti Methylisothiazolinone-t, ugyanis ezek nem csak bőrünkre és környezetünkre károsak, de belélegzéssükkel még a hormon- és idegrendszert is károsíthatják.

Szerencsére ma már egyre több, kifejezetten parabénmentes, GMO-mentes, MSM és szulfát-mentes kozmetikum és tisztítószer család létezik a piacon, s ezeket a terméktulajdonságokat fel is tüntetik a dobozon, de mi is tudjuk ellenőrizni az összetevő listán - célszerű, ha ezt meg is tesszük, és ügyelünk arra, hogy tisztítószereink, mosószerek és öblítőink se tartalmazzák ezeket a környezetünkre és szervezetünkre is egyaránt veszélyes anyagokat. 

Ezek a termékek semmilyen, a környezetünkre vagy az egészségünkre káros mesterséges illatanyagokat, tartósítószereket, foszfátokat, klórt, kőolajszármazékokat, optikai fehérítőt, génmanipulált anyagokat nem tartalmaznak.

Helyette természetes enzimeket, valamint rizskeményítőt tettek bele a gyártók a ruhák anyagának kellemes tapintása és a könnyebb vasalás érdekében.


5. És hogy mit keress helyettük: avagy, a minősítések a címkén valóban garanciát nyújtanak?

Noha a minősítések közül nem jelent mind garanciát arra, hogy az adott tisztítószer, mosószer vagy öblítő ami a kezünkben van éppen, az kifejezetten érzékeny bőrre készült, vagy allergénmentes - de sokkal inkább mutatják a gyártó azon törekvését, elköteleződését a környezetkímélő, tisztességes gyártás, csomagolás és szállítás iránt, valamint az iránt, hogy a termékeikben lévő összetevők nem csak környezetünkre, de egészségünkre nézve is kíméletesek. Valamint, hogy mindezen ellenőrzéseknek és minőségi szabványoknak hajlandóak alávetni a termék teljes gyártási folyamatát. 

Ha tehetjük, válasszunk minősített környezetbarát vagy akár bio minősítéssel ellátott mosószert vagy öblítőt érzékeny bőrre, természetes illatanyagokkal és nem hozzáadott parfümmel - mert ezeknél garanciát kapunk arra, hogy környezet - és társadalom-tudatos, felelős gyártásból származó termékkel van dolgunk.

Az AlmaWin termékek mind Ecocert és Eco Garantie által minősített öko mosószerek és tisztítószerek.

Az Eco Garantie a legelterjedtebb, nemzetközileg is ismert belga biominősítés. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst - vagy belőlük készült terméket (mint pl. az AlmaWin mosó - és tisztítószerek) vásárol. 

Az ECOCERT az európai natúrkozmetikumokat minősítő független ellenőrző szervezet, melyet 1991-ben alapítottak meg Franciaországban, ám mára közel 80 országban - köztük például Spanyolországban, Portugáliában vagy Németországban - működik. Nem csak natúrkozmetikumokat minősítenek ma már, hanem vizsgálnak többek között többek között élelmiszereket, tisztítószereket és textilipari termékeket is. 

Azon termékek, melyek szert tesznek az úgynevezett ECOCERT pecsétre, alkotóelemei legalább 95%-ban természetes eredetűek, s az előállítás során felhasznált növényi alapanyagok legalább 95%-a is bio. 

Külön érdekesség, hogy ez a követelmény még a termékben található vízre is igaz, vagyis az a termék, amelyiken megtalálható az ECOCERT pecsét, a szó szoros értelmében véve "tiszta forrásból" származik. 

Ha tehát érzékenyek, szuperérzékenyek, vagy egyszerűen csak környezettudatosak és felelősek vagyunk, akkor érdemes megismerkednünk ezekkel a termékekkel, és kipróbálni majd szép fokozatosan bevezetni őket háztartásunkba - mint például az AlmaWin minősített környezet - és egészségtudatos márka termékei.

A cikk forrásai az alábbiak voltak: Wikipédia, okooazis.hu; greenandclean.hu, divany.hu, tudatosvasarlo.hu,  biofitt.hu valamint https://schusslerkozmetikumok.hu/minden-amit-tudnod-kell-az-ecocert-minositesrol-244