A tudatos mindennapok első lépése az alapos tájékozódás. Ne vedd rossz néven, de te vajon mindent tudsz azokról a tisztítószerekről, melyekkel otthonod padlóját, bútorait és egyéb felületeit takarítod nap mint nap? Ha kisgyermekek, pláne allergiás, asztmás családtagok élnek a háztartásodban, akkor nyilván különösen ügyelsz a tisztaságra, és bizonyára a környezettudatosságra is egyre inkább igyekszel odafigyelni. Ebben mi is tudunk segíteni neked: cikkünkben ezúttal a zöld, vegyszermentes, GMO-mentes, parfümmentes, fenntartható, biztonságos és környezetbarát takarításról lesz szó!

Szeptemberben ünnepeljük a takarítás világnapját, ezért e jeles apropóból most összegyűjtöttünk Nektek néhány tippet, hogy mit is érdemes szem előtt tartanunk akkor, ha a környezettudatos, gazdaságos, egészségbarát (azaz biztonságos) takarítás elveit szeretnétek szem előtt tartani. 

Otthonunk tisztántartása persze természetes igényünk, azonban nagyon nem mindegy, hogy a kívánt hatást mivel érjük el. Sajnos, a vegyi úton előállított tisztító - és takarítószerek legtöbbje nem csak bőrünket de légutainkat is károsítja, belélegezve allergiás reakciót, irritáló hatást eredményezhet némelyik hagyományos úton előállított tisztítószer. Majd miután a lefolyón keresztül távoznak ezek az erős és agresszív vegyszerek, akár élő vizeinkben, illetve azok élővilágában is kárt tehetnek, vagy a talajt szennyezve később táplálékainkon keresztül visszajuthatnak hozzánk, hogy a mi szervezetünk egészségét is próbára tegyék. 


Ezek tehát azok az igen nyomós érvek, melyeket átgondolva talán már neked is megfordult a fejedben az öko-takarítás, a természetes, környezetbarát és allergén - mentes tisztítószerek használatának gondolata. 

Természetesen sok helyütt olvasni, bizonyára már Te is kívülről fújod az ecet illetve a szódabikarbóna bűvös szavakat ha a vízkő eltávolítása vagy a szaniterek és fürdőszobai szerelvények, tükrök ragyogóvá tétele a cél, míg a fa bútorok kíméletes és természetes ápolására az 1:1 arányban elegyített olíva olaj illetve citromlé alkalmazását ajánlják a bio - és öko-mamik. 

A környezetbarát, fenntartható, vegyszermentes takarítás ugyanakkor még műanyagmentes is: nem kell megvásárolnunk a felesleges és drága pet-palackokat, műanyag tubusokat és még ki tudja hányféle tároló edényt, melyeket aztán a normál háztartási kukákba vagyunk kénytelenek kidobni, mert az erősen vegyszeres termékek ugye a szelektívbe nem kerülhetnek - majd utána ugyanott végzik, mint a bennük lévő levegőt, vizet és talajt károsító vegyszerek. Ráadásul, a műanyagok előállítása során az óceánokba és tengerekbe kerülő mikroműanyagok káros hatásairól már nem is beszélve…


De mit válasszunk, ha nem akarunk senkit és semmit megfertőzni e káros vegyszerekkel és műanyagokkal, ugyanakkor az ecet és a szódabikarbóna hatékonysága mégsem vált be nekünk, ahogy a drága olívaolajat és a citromlevet is szívesebben használjuk inkább salátaöntetként, mintsem bútoraink fényezésére…

Mit tehetünk mégis? Mit érdemes beszereznünk, hogy ha óvni szeretnénk családunk és környezetünk egészségét miközben mégis ragyogó, szép, tiszta otthoni környezetet teremtenénk?

A következő 5 tippel úgy varázsolhatod makulátlanul tisztává az otthonod, hogy eközben nem ártasz sem az egészségnek, se a pénztárcának, sem pedig a tágabb környezetnek - azaz a takarítás fenntartható, környezetbarát és biztonságos lesz.


    1. Válassz bőrbarát, kímélő és lehetőleg illatmentes termékeket!

Túl azon, hogy az agresszív és erős tisztítószerekben lévő káros és veszélyes anyagokat kiiktattuk a háztartásunkból, úgy itt az ideje még tovább merészkedni: válassz illatmentes tisztítószereket!

Hiszen, ahogy a tudatos bőrápolás terén egyre többen száműzzük ma már az erős parfümökkel, mesterséges illatanyagokkal, és igazándiból teljesen felesleges aromákkal teletömött termékeket. Egyrészt, mert a börünket is irritálhatja a sok felesleg aroma és adalékanyag, másrészt a légutaknak se tesz jót, sokaknak pedig egyenesen émelygést, fejfájást okoz.


    2. A kevesebb ezúttal is több!

Nem feltétlenül az a jó, a hatékony, ha minél több tisztítószert használunk, minél nagyobb dózisban! Sőt, igazándiból egy kis változtatással már nagy különbséget érhetünk el környezetünk,  egészségünk szempontjából - miközben a hatékonyság ugyanúgy megmarad.

Tévhit, ugyanis, hogy a nagyobb dózissal nagyobbfokú tisztaságot érünk majd el!  

Pont ellenkezőleg: a túl sok tisztítószer használata problémákat is okozhat (pl. csíkos, foltos marad a felület, mattabbá válik a textúra) Emellett ráadásul a környezetünket is feleslegesen terheljük vele. Az igazán hatékony tisztítószerek általában a magas koncentrátumú termékek: válasszunk inkább ilyet, és mindig kövessük a dobozon található útmutatást az ajánlott mennyiségre vonatkozóan!

És ez igaz az összetételt illetően is: ha bizonytalan vagy, és nem ismered a kémai anyagok neveit, válaszd inkább a rövidebb összetételű termékeket - egy biotermék egyébként is legfeljebb 5 összetevőt tartalmaz, amelynek felsorolását akár még egy laikus is megértheti.


    3. Vedd szemügyre a tanúsítványokat - ha biztonságra törekszel!

Sajnos, a tisztítószerek címkézését, feliratozását illetően elég lazák ma a jogszabályok. Elképzelhető, hogy a “természetes” vagy “környezetbarát” szavakat feltüntehetik a gyártók még azokon a termékeken is, amelyek összetételüket tekintve nem feltétlenül, vagy legalábbis nem 100%-ig felelnek meg a természetes vagy a környezetbarát kritériumoknak. 

Ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes inkább a termék tanúsítványait szemügyre venned: az EcoControl, az Eco Garantie vagy a Vegan Society tanúsítványok szoktak szerepelni a hazánkban is forgalmazott tisztítószereken, így ezekkel már találkozhattál a nagyobb, nevesebb drogériák polcain is. Természetesen ezeken túl még számos olyan tanusítvány létezik, melyekre érdemes odafigyelni, mert még nagyobb védelmet és biztonságot jelentenek neked, családodnak és persze a tégabb környezetünknek is. Az ECOCERT Greenlife által tanusított termékeken például olvashatod még - a természetes, növényi eredetmegjelölés mellett - az alábbiakat is: nincs petrolkémia, nem tartalmaz szintetikus illatanyagokat, színezékeket vagy tartósítószereket, nem tartalmaz mikroműanyagokat, GMO-t, illetve a termék gyártása során mellőzték a nanotechnológiát, az állatkísérleteket, vagyis a termékek ökológiailag biztonságos gyártási folyamatokon mentek keresztül, és a jó biológiai lebonthatóság kritériumainak is megfelelnek. 

A német AlmaWin termékei például nemcsak a legkiválóbb természetes összetevőkből készülnek, hanem független intézmények által is számos öko tanúsítvánnyal is rendelkeznek, a legszigorúbb szabványok betartásával. Valamennyi terméküket sikeres bőrgyógyászati teszteknek vetették alá szintán független németországi intézetekben, igazolva hogy igazolva, hogy még érzékeny bőr esetén is biztonsággal használhatók. Érdemes megtekinteni a számos címkét, tanúsítványt a gyártó weboldalán is.


    4. Alacsony vegyszer - és vízfelhasználással is lehetsz hatékony, ha jók az eszközeid!

Természetesen maga a szer sem minden: ha természet - és környezetbarát takarÍtásra szeretnénk áttérni, akkor szerezzünk be öko szivacsokat, tisztítószereket, különböző keféket és speciális törlőkendőket az egyes felületek egyedi és ennek köszönhetően hatékonyabb, kíméletesebb tisztítására. Egy kis tudatos odafigyeléssel, és egy kicsivel nagyobb erőkifejtéssel el sem hinnéd, mennyivel tisztább felületet tudsz elérni - erős vegyszerek nélkül, egészségesen. 


    5. Végül, de nem utolsósorban: szabadulj meg a mérgező anyagokkal töltött műanyag flakonok rengetegétől!

Erre ma már szerencsére több lehetőség is adódik: a természetes rostokból (pl. kókuszrost illetve egyéb növényi összetevőkből) származó kefék, szivacsok és törlőkendők segítségével sok esetben még tisztítószert sem kell használnod, és mégis kíméletesen, a lehető legtermészetesebb módon tudod megszabadítani az arra alkalmas felületeket a szennyeződésektől. 

Másik lehetőség az újratölthető flakonos tisztítószerek beszerzése, illetve léteznek ma már (újra) csomagolásmentes boltok is, ahol mosószódákat, száraz (azaz nem folyékony) tisztítószereket és kozmetikumokat is tudsz vásárolni. 

Ha mégis maradnál a flakonos termékeknél, mert a folyékony állagot jobban kedveled, könnyebben tudod adagolni és kezelni a használatukat, akkor azt javasoljuk, hogy alaposabban nézz utána a márkának: ne csak a tisztítószer maga, hanem annak csomagolása, azaz maga a palacktest Pe és PET anyaga is legyen 100%-ban újrahasznosító. 

Sőt, továbbmegyünk: léteznek ma már ebből is olyanokat, amelyeknek előállításakor garantálják a makroműanyagmentességet, és a tanúsítványok is igazolják, hogy maga a palack, azaz a flakon is 100%-ban újrahasznosítható! Az AlmaWin termékei példéul pontosan ilyenek…