Vegán kollagén – vajon létezik?

Ez a kérdés talán sok vegánt foglalkoztat. Hogyan pótolhatják ők vajon a kollagént – amit köztudottan állati eredetű forrásból, inakból, porcokból, vagy a halak és kagylók húsából nyernek ki. De mégis, milyen kollagén források léteznek a vegán étrenden élők számára? És mi az új innováció, áttörés a piacon, amelynek köszönhetően a vegánok számára is lehetőség van mostantól a kollagén fehérjék pótlására?
Mivel a kollagén állati eredetű, azt villámgyorsan leszögezhetjük már így az elején: vegán kollagén - szigorúan ebben a formában – nem létezik! Sajnos nincsen növényi eredetű kollagén. Azonban, a kutatók számos remek megoldást ajánlanak számunkra, ha vegánként, vagy vegetáriánusként szeretnénk megtámogatni fiatalságunkat, ruganyos ízületeinket, feszes bőrünket és még megannyi minden mást a kollagén fehérjék jótékony hatásaival.
Nézzük: tehetünk, vegánként, a kollagén pótlására?
Cikkünkben most ezt a kérdést járjuk körül, mutatva néhány hasznos tippet, alternatívát, majd cikkünk végén jön az áttörés, az az innováció, melynek köszönhetően egy új terméket, egy vegán kollagén alternatívát is mutatunk számotokra, tehát érdemes végigolvasnod a bejegyzést…
1. Hialuronsav fogyasztásával csökkenthetjük, megakadályozhatjuk az értékes kollagén lebomlását
A hialuronsav – mely kitűnő kötőanyagként szolgál szöveteink rugalmasságának, fiatalos hidratáltságának megőrzésében, azaz, bőrünk, hajunk, körmeink nedvesség felvételében illetve megtartásában, hiszen megvan az a páratlan, csodálatos tulajdonsága, hogy mindössze egyetlen gramm hialuronsav képes akár 10.000 milliliter vizet is megkötni.
Mivel megköti a sejtjeinkben lévő vizet, és segít megakadályozni az értékes kollagén és elasztin lebomlását szervezetünkben, miközben antioxidánsként is jeleskedik.
Szerencsére a hialuronsav pótlására, természetes forrásaira számos növényi alternatíva létezik: ilyenek a keményítőben gazdag gyökérzöldségek, melyek fokozzák szervezetünk természetes hialuronsav-termelődését. Az átlagosnál több gyökeres zöldséget fogyasztók körében (mint amilyen a burgonya, a zeller és a sárga- vagy fehérrépa) kimutatták, hogy nem csak hosszabb életkort érnek el, de nem szenvednek olyan degeneratív betegségekben, mint a rák, a cukorbetegség vagy az alzheimer-kór. Valamint, bőrük még a sok napozás ellenére is fiatalos, ruganyos maradt.
De kitűnő növényi eredetű hialuronsav forrás a kombucha zselés, kocsonyás állaga, vagy a nagyobb mennyiségben fogyasztott zöld leveles zöldségek, mint pl. a spenót, a sóska, vagy a petrezselyemzöld.
Hialuronsavat egyébként készen is vásárolhatunk: A Swedish Nutra folyékony, magas felszívódást garantáló terméke pl. vegán forrásból származó kiristálytiszta hialuronsav, állati eredetű anyagok felhasználása nélkül, kizárólag növényi összetevőkből.
2. Kiegészíthetjük étrendünket további olyan vitaminokkal, melyek fokozzák testünkben a saját kollagén termelődését
A tanulmányok szerencsére mind azt igazolják, hogy a sok természetes, organikus növényi alapú élelmiszer elősegíti a kollagén-szintézist. Saját kollagén termelődésünket tehát fokozhatjuk a fentebb említett növények, illetve az antioxidánsokban gazdag, magas C-vitamin tartalmú étrenddel is, hiszen a C-vitamin bizonyítottan fokozza a kollagén termelődését szervezetünkben, melynek köszönhetően feszesebb bőr, rugalmasabb és erősebb haj, körmök, ízületek, belek, és úgy egészében véve jobb egészségi állapot érhető el.
De hogyan is történik mindez?
A kollagén termelődés úgy kezdődik az emberi szervezetben, hogy előbb egy pro-kollagén képződik, ez egy C-vitaminból és fehérjéből (aminosavláncokból) álló molekula, olyanok, mint a lizin, a prolin, az arginin, illetve a hidroxi-prolin. A C-vitamin tehát elengedhetetlenül fontos a kollagén, illetve először a prokollagén molekulák kialakulásához, melyekből később rostszálak képződnek, amiket szintén a prokollagén molekulák építenek tovább, egészen addig, míg kialakulnak belőlük a már strukturáltabb, erősebb kollagén rostok, szálak, melyek szorosan egymáshoz kötődve biztosítják szöveteink (pl. a bőrszövet, az irha) szerkezetét.
Ha egészen le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor a gyapjúhoz tudnánk hasonlítani a prokollagén molekulákat, melyeket majd külön szálakba (azaz fonálba) szövünk.
Ez persze egy nagyon leegyszerűsített példa, hiszen a kollagén előállítása szervezetünk számára egy igen bonyolult és sok kiegészítő tápanyagot igénylő folyamat, melyhez a C-vitamin mellett szükségünk van még aminosavakra (ezeket növényi forrásokból ugyanúgy beszerezhetjük – pl. borsófehérje, rizsfehérje – ezt a kettőt együtt már teljes értékű fehérjének tekintjük, mely mind a 9 nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza). De a réz, a cink, a szilícium-dioxid is elősegítik a kollagén-szintézist szervezetünkben.
Az előbb említett hialuronsav pedig segít megtartani, és késleltetni a kollagén lebontását.
3. Táplálkozzunk tudatosan, fogyasszunk kifejezetten olyan természetes élelmiszereket, melyek bizonyítottan elősegítik a kollagén-szintézist!
És ehhez nem kell különösebb extrákra gondolnunk: az épp most szezonális bogyós gyümölcsök, mint az eper, a málna vagy áfonya azon túl, hogy kiváló C-vitaminforrás, számos más antioxidánst is tartalmaz, melyek szintén megóvják bőrünket a káros szabadgyököktől.
A zöld leveles zöldségek kulcsszereppel bírnak az egészséges táplálkozásban, ám nem csak kitűnő rost – és antioxidáns forrásként gondolhatunk rájuk: egyes tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a kolorfil fogyasztásával megnő a pre-kurzorát a bőrünkben.
De itt vannak a nagyon fontos növényi eredetű fehérje források – mint a borsó, a bab, a lencse – azaz, a hüvelyesek.
A magas kapszicin és C-vitamin tartalmáról híres paprika erős gyulladásgátlóként van jelen, amivel szintén segít szervezetünknek leküzdeni az öregedés jeleit, a paradicsom fontos tápanyagainak csaknem 30%-át képes biztosítani a kollagéntermelés számára, túl azon, hogy ő is erőteljes antioxidáns, nagy mennyiségű likopin tartalmának köszönhetően.
A fokhagyma nem csupán kellemes ízéről és baktérium- illetve vírusölő hatásáról ismert. Lévén, hogy a fokhagyma kén tartalma igen magas, ez az ásványi anyag pedig szintén elősegíti a kollagén szintetizálódását, és gátolja annak lebomlását.
Az Aloe Vera is nagyon értékes, több tanulmány is megerősítette már azon képességét, hogy a benne lévő tápanyagok valóban elősegíthetik a sebek, vágások, csípések gyógyulásának felgyorsítását. Mivel az Aloe Vera gazdag specifikus poliszacharidokban, melyeknek az aminosavak összeállításában van szerepe, amik pedig később a kollagén képződéséhez járulnak majd hozzá.
4. Ismerkedjünk meg az előbbi három pontot átfogó, egyedülálló készítménnyel, melyet vegán kollagén néven dobtak piacra a svédek!
A Swedish Nutra, a svéd táplálékkiegészítő guru, akik mindig naprakészek a piac változásaival és a fogyasztók aktuális igényeivel szemben, nos, ezúttal ismét valami nagyot alkottak!
Mégpedig nem mással, mind a Vegán Kollagén névre hallgató termékkel, rukkoltak most elő, amellyel a fenti három fontos pontot kipipálhatjuk: a termék tartalmaz növényi hialuronsavat, mely segít megkötni testünkben a kollagént, és feszesebbé, rugalmasabbá tenni bőrünket, hajunkat és ízületeinket.
De tartalmaz C-vitamint is, mely, mint azt már fentebb is olvashattuk – immunerősítő és antioxidáns hatásai mellett kiválóan segíti a kollagén szintézist az emberi szervezetben.
Ám, ami legnagyobb áttörés, és ez eddig ilyen termékkel nem igen találkozhattunk: kivételes összetételű, kiváló minőségű növényi fehérjeforrásokból áll, azaz, folyékony növényi aminosavakat tartalmaz.
S hogy ezek közül melyeket? Nos, pontosan azokat, amik a kollagén fő szerkezetének is az alkotóelemei: glicin, prolin, lysin, és arginin. Valamint még leucin és glutamin is található a termékben, természetesen mind növényi forrásokból, természetes úton előállítva, folyékony, kiválóan felszívódó formulában.
A glutamin (vagyis L-glutamin) található a legnagyobb mennyiségben a formulában (3000 mg/napi adag) s ez nem véletlen. Ez ugyanis az egyik legfontosabb aminosav, mely izomzatunk aminosav állományának több mint 60%-át teszi ki. Ám bizonyos élethelyzetekben testünk nem képes előállítani a megfelelő mennyiséget – ez lehet például a mozgásszegény életmód, vagy az állati eredetű fehérjéket nélkülöző vegán étrend. Ilyenkor pótlása kiemelten fontos!
A glicin – melyből szintén egy nagyobb mennyiséget (1500mg-ot) találunk a készítmény napi adagjában, szintén egy kiemelten fontos fehérjealkotó aminosav, mely a szervezetünk számára pótolhatatlan, ám szervezetünk maga is elő tudja állítani. Fontos szerepet játszik a hosszabb élettartam, a fiatalos bőr, a ruganyos, fitt izomzat, valamint a kiegyensúlyozott idegrendszer optimális működésében, és persze még sok másban is. A lizin pedig már egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy szervezetünk önállóan nem képes előállítani, Pótlásáról tehát mindenképpen érdemes gondoskodnunk, hiszen alapvető szerepet játszik a csontok és a bőr szerves állományát alkotó egyik legfontosabb fehérje, a kollagén képzésében. Hiányában pedig a táplálékkal bevitt kalcium sem képes beépülni a csontokba.
A lizinnek ugyanakkor immunerősítő és vírusellenes hatását is igazolták, megfelelő adagban például képes megállítani a herpesz vírust, ezért akik erre hajlamosak, azoknak kúraszerűen is szokták javasolni a pótlását.
Az arginint pedig hozzáértő berkekben úgy is emlegetik, mint a „mindent javító aminosav”, hiszen ő is a fehérjeszintézis elengedhetetlen kelléke. Alkalmazzák sportolók is, izomvédő, izomregeneráló hatása miatt, más aminosavakkal együtt a növekedési hormon szintéziséhez, sőt az agyalapi mirigy működéséhez is elengedhetetlen, de az L-aginin mindezeken túl még a szervezet védekezőképességét, a sebgyógyulást, hámréteg visszaépítést és a kollagén termelődését is nagymértékben elősegíti.
A készítmény legfőbb alkotóelemei tehát mindazok az értékes növényi fehérjék, esszenciális és nem esszenciális aminosavak, melyek alapvetően szükségesek az emberi szervezet számára, segítik a kollagénszintézist.
Ebben a szuper termékben igyekeztek a készítők olyan arányban és mennyiségben felvonultatni ezeket az aminosavakat, mint ahogyan az a természetes, állati eredetű kollagén fehérjében is fellelhető, csak ezúttal növényi forrásokat felhasználva.
Mindezt pedig felturbózták a kollagén és az értékes fehérjék beépülését megtámogató hatóanyagokkal, mint a magas vízmegkötő tulajdonságáról ismert hialuronsav, az ízületeket védő és támogató MSM, a kollagén szintézist leginkább elősegítő antioxidánsok, mint a C-vitamin, az E-vitamin, a bőrvédő Biotin, valamint a felszívódást szintén segítő szilícium.
Ha vegán vagy, illetve vegetáriánusként nem szívesen fogyasztanál állati eredetű kollagént, ugyanakkor nem szívesen mondanál le annak jótékony hatásairól, akkor érdemes felfedezned és kipróbálnod a Swedish Nutra vitaminokkal dúsított folyékony vegán kollagén elnevezésű innovációját!
1 Hozzászólás
Nagyon jónak tűnik, kipróbálom!
Mi a véleményed?