A vas szervezetünk egyik legfontosabb, a vérünk vörös színét is biztosító hemoglobin alkotóeleme, és szerepe rendkívül fontos: az oxigén sejtjeinkhez való eljuttatásában, vagyis a szervezetünk teljes oxigén ellátottságában segédkezik. Ha testünk hiányt szenved belőle, az a hemoglobin szint csökkenését és vérszegénységet is eredményezhet, mely számos problémával jár. De hogyan pótoljuk, pláne természetesen, illetve miben, és mennyi vas található?

A fáradtság, kimerültség, összpontosítási nehézségek, a gyakori fejfájás, hajhullás, töredező körmök, időnkénti légszomj, fulladás, nyelési zavarok, étvágytalanság illetve a gyakori fertőzések mind-mind a a vashiány tünetei lehetnek. 

Amennyiben a fentiekhez hasonló,  vashiányra utaló jeleket tapasztalunk magunkon, érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat,  aki vérvétel útján megállapíthatja, hogy valóban vashiányunk van-e. 

Ha igen, akkor a vashiányos vérszegénység diagnózis felállítása után az orvos általában vaskészítmények szedését írja elő - ám természetesen is tudjuk pótolni számos forrásból a vasat. 

Szerencsése a vaspótlás természetesen is könnyedén elérhető számunkra: akár javasol gyógyszeres kezelést az orvos, akár nem, az alábbi, vasban gazdag élelmiszereket érdemes rendszeressé tenné a tányérunkon, hiszen szinten tartják a vas szintjén a szervezetünkben. 

A felnőttek napi vasszükséglete legalább 15-18 gramm vas, ám a várandósság ideje alatt a hölgyeknél ennek a duplája is lehet! 

Nézzük, melyek a főbb természetes vas forrásaink? 

Mák

Számos egyéb pozitív tulajdonsága mellett a mák az egyik leggazdagabb vas forrás: 100 gramm mák ugyanis 20-24 milligram vasat tartalmaz. Nem kell feltétlenül a cukros mákos beigli, mákos tészta vagy nudli mellett maradnunk, hiszen a mák igazán sokoldalúan felhasználható: a mákos kölespalacsinta, vagy az almás-mákos köles például nagyon egészséges desszert.

Korpa, korpapehely

A búza hántolásából visszamaradt korpa, és a belőle készült korpa pehely s100 grammjában szintén 20 gramm vas található, ráadásul még rost foorrásnak, emésztésünknek is szuper. Fogyaszthatjuk kefírbe, joghurtba keverve is akár minden nap, ha diétát szeretnénk megtámogatni, vagy ha a vasat igyekszünk pótolni, akkor is remek. 

Csiperkegomba

A csiperkegomba is gazdag vasforrásunk (100 grammja 10 mg vasat tartalmaz), s mellette még számos értékes ásványi sókat, foszfort, káliumot is tartalmaz. Egy nagy tányér illatos gombaleves szuper egészséges, és egészségünket megőrző étel. 

Cékla

Ha súlyos vashiányban szenvedünk, akkor a vaspótló mellé a céklát is érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendünkbe, ugyanis a benne található vas könnyebben felszívódik, a zöldségben lévő bioflavonoidok segítik a vas felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Egy finom friss céklás turmix igazi “superfood”, de a köretként vagy savanyúságként fogyasztott sült vagy grillezett cékla, a savanyított cékla is nagyon egészséges.

Roston sült vadhús

Köztudott, hogy a húsok is kiváló vas vas forrásnak számítanak, s köztük is az egyik legelőkelőbb helyet foglalja el a listán a roston sült vadhús, melyből 100 gramm elfogyasztásával 7,8 mg vasat vihetünk be szervezetünkbe.

Tojás

Egyetlen tojásban 7,2 mg vas bújik meg, ám ha a vas pótlás miatt esszük, akkor érdemes inkább a sárgáját fogyasztanunk, mivel a tojásfehérjében lévő, ún. inhibitorok gátolják a vas felszívódását. 

Hónapos retek

A hónapos retek is számos egészségvédő összetevőt tartalmaz, többek között C - és B-vitaminokat, vasat, ként, foszfort, kalciumot és káliumot is, melyek felszívódát tekintve is egymást támogatják. Fogyaszthatjuk nyersen is, a szezonjában nincs is nála jobb csempe, de a fűszeres sült retek zöldhagymával is egy igazán egészséges, tavaszi köret lehet. 

Fekete ribizli

A fekete ribizli nem csak sok vasat tartalmaz (100 grammjában 4-6 milligrammot), de nagy mennyiségű karotint, B1-, B2-, E- és C-vitamint is bőséggel. Ez utóbbi kettő pedig segíti a vas még eredményesebb felszívódását.

Dió

Érdemes az olajos magvak, különösen a dió rendszeres fogyasztására is gondot fordítani, a dió 100 grammjában ugyanis 4 mg vas, és szintén számos értékes vitamin található, többek között A - és E-vitamin is, melyek segítik a vas felszívódását, de a számos pozitív élettani hatással bíró B-vitaminok, magnézium szintúgy. Egy almás zellersaláta dióval egész évben remek vitaminforrás és immunerősítő lehet. 

Grillezett marhahús

A grillezett marhahús az grammjában 3,4 mg vas található, különösen a grillezett marha fartőnél olvastuk ezt az értéket. A vörös húsok egyébként köztudottan jó vas források, de a vadhúsok mint ez a számokból is látható - jócskán megelőzik a háztájiakat.

Szardínia, rák és bárányhús

A paradicsomos szardínia 4,6-os vas tartalommal, a rákkonzerv 2,8 mg-os,  a roston sült bárány 1,5 mg-os vas tartalommal, az olajos tonhal 1,6-os vastartalommal rendelkezik. 

Aszalt sárgabarack, szezámmag…

Az aszalt gyümölcsökkel, például az aszalt sárgabarackkal is egész jól pótolható a vas: 100 grammban 3,4 mg található. Ha müzlit, vagy egy kis délutáni nasit készítünk joghurtba kevert korpával, dióval, szezámmaggal és aszalt sárgabarackkal dúsítva, az már egy kiváló, vasban gazdag reggeli vagy uzsonna. 

Természetes táplálkozással szinte lehetetlen túladagolni, a tabletták esetében is csak kivételes esetben fordulhat elő emésztési zavar, vagy vérzékenység. 

Ám ha a napi szükségletet nem tudjuk fedezni a táplálkozásunkkal, akkor érdemes a vaspótlás természetes megoldásait szem előtt tartó étrendkiegészítőkhöz folyamodnunk. 

Ha mindezt nem tudjuk táplálkozásunkból fedezni, akkor alkalmazhatunk vasat tartalmazó étrend kiegészítőt is, szerencsére jobbnál jobbak kaphatók ma már a piacon. 

A vas felszívódására is érdemes emellett ügyelnünk: ezt elősegíthetjük elegendő C-vitamin, E-vitamin illetve béta-karotin fogyasztásával - szerencsére a legtöbb  komplex vaskészítmény gyártója már erre is ügyel, ezekkel a célzott, a vas felszívódását elősegítő vitaminokkal dúsítja a termékét. 

A Swedish Nutra® díjnyertes svéd étrendkiegésztő gyártó termékcsaládjának legújabb tagja, a Liquid Iron folyékony vas alapú komplexe 22 mg vasat tartalmaz folyékony formában. A vas mellett a készítményben lévő C- és B-vitaminokkal, folsavval, valamint értékes bio gyümölcsök, gyógynövények keverékével együtt segítik szervezetünket a vashiányból eredő fáradtság, kimerültség, a tanulási nehézségek és koncentrációs problémák leküzdésében. 

A készítményben a vas, C-és B-vitaminok egyedülálló kombinációja támogatja a vörösvértestek képződését.