A vitaminok összetett vegyi anyagok, amelyek alapvető szerepet játszanak az emberi test normál működésében, és amelyek (néhány kivételtől eltekintve) nem képesek szintetizálódni. Noha a legtöbb természetes eredetű élelmiszerben megtalálhatóak - pótlásuk, kiegészítésük különösen a mai rohanó, aktív, stresszes,  és betegségekre hajlamos időszakban kiemelten fontos és alapvető. Legjobban a multivitamin-készítményekkel járunk, melyekből napi 1-2 szemmel magunkhoz vehetjük a 12-13 alapvető vitamint és ásványi anyagok, aminosavak, és növényi hatóanyagok egyedi kombinációit. A hangsúly most az egyedin van: a személyre szabott megoldások ma a termékek és szolgáltatások piacán is a legnépszerűbbek. Hisz mindannyian mások vagyunk, mások az igényeink, a habitusunk, az életmódunk. Még a szervezetünk igényei is különbözőek – nőknek és férfiaknak más tápanyagbevitel ajánlott. Vitamin-körképünk első részében most a férfiak igényeire szabott multivitamin-készítményeket kerestünk…

Vitamin – és ásványi anyag szükségletünket tekintve, nem csak életkorra, fizikai aktivitásra és testsúlyra nézve – de nemenként is különböznek szervezetünk igényei. Míg C-vitaminra immunitásunk megőrzéséhez és fokozásához mindannyiunknak egyformán szüksége van, nyilvánvaló, hogy egy nagyobb, erősebb, izmosabb testnek más mennyiségre kell törekednie, de a hormonok is sok mindent befolyásolnak. Míg a nőknek általában több vasra, folsavra van szükségük, későbbi éveikben pedig a kalciumbevitelre érdemes nagyobb gondot fordítaniuk – addig a férfiaknak fizikai teljesítményük fenntartásához, és a stressz csökkentéséhez érdemes nagyobb mennyiségű B-vitamint és cinket bevinniük szervezetükbe.

Cikkünkben most nem a sportolók, hanem az átlagosan aktív férfiak igényeire specializált vitaminokat vettük górcső alá – így számos sport táplálék-kiegészítő brand (pl. LifeTilt, Nutriversum vagy a közismert Scitec) speciális, sportolóknak szánt vitamin készítményeket ezúttal kihagytuk az összevetésből. 

Az átlagosan aktív, fiatal illetve fiatalos középkorú férfiak napi vitamin –és ásványi anyag igényeire fókuszálva találtuk és néztük meg ezt a 8 terméket, melyeket igyekeztünk tematikusan (célcsoport, elérhetőség, árfekvés, illetve az egyedi termék-specialitás) bemutatni.Íme, az általunk talált Top 8-as lista!

1. A legszélesebb körben elérhető, specifikus mikro-tápanyagok férfiak számára, A-tól Z-ig (CENTRUM)

Ezt ígéri számunkra a jól ismert, valóban széles körben elérhető gyártó, a CENTRUM kifejezetten a férfiak szervezetére specializált terméke. A márka készítői felismerték, hogy férfiak és nők mikro-tápanyag szükségletei eltérnek egymástól, így a „A-tól Z-ig ® filmtabletta különlegesen kiegyensúlyozott formuláját” célzottan a férfiak szervezetének igényeire szabták.

A készítmény nagy mennyiségben tartalmaz B vitaminokat (B1 – 1,8 mg, 164 % NRV, B2 – 2,1 mg – 150% NRV, B6 – 2,1 mg 150 % NRV, B12 - 3 µg – 120% NRV). 

Ezekről köztudott, hogy támogatják a helyes energiatermelő folyamatokat, védik az idegrendszert, serkentik a memóriát, és segítségünkre vannak a stressz és a kifáradás csökkentésében is többek között. 

Egy aktív dolgozó férfi számára bizony ezek mind elengedhetetlenek, ahogy természetesen számos egyéb előnyük is. A magnézium köztudottan segíti a B6 vitamin felszívódását, a normál izomműködést, és a szívinfarktus kockázatát, így férfiak számára alapvető a pótlása. Ezen túl pedig a szabadgyököket semlegesítő, és immunrendszerünket, bőrünket, sejtjeinket védő antioxidánsokra (A, C, E vitaminok) éppúgy szüksége van egy férfi szervezetének is. Ugyanakkor a csontok, fogaink védő vitaminja, mely a legújabb kutatások szerint hangulatunkért is nagyrészt felelős D vitamin mindkét nem számára szintúgy elengedhetetlen, ahogyan a Biotin, a Folsav, és a Niacin is – az itt felsoroltakat pedig a készítmény mind tartalmazza. 

Ásványi anyagok közül a Jód, a Réz, a Mangán is a Króm találhatók meg itt nagyobb mennyiségben. A Molibdén (róla ugyan kevesebbet hallunk, noha lényeges szerepe van a méregtelenítésben, jó hatása van a húgysavképződésre, a férfipotenciára és a szervezet ásványianyag-háztartására), a Szelén, a Cink, valamint a Vas kisebb mennyiséget kóstál – a férfiak szervezetének igényeihez mérten. 

A termék filmtabletta formában, 3000-4000 Ft-os árkategóriában érhető el a fogyasztók számára, legfőbb előnye – a többi férfi vitaminnal összehasonlítva – az elérhetősége, hiszen patikákban, gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban, valamint drogériák, szuper – és hipermarketek polcain, webshopokon egyaránt beszerezhetjük.


2. Szellemi munkát végző férfiaknak - a kifáradás csökkentését és a szellemi teljesítmény maximalizálásához (DR.CHEN)

Legalábbis, ez a legfőbb specifikuma a DR. CHEN Multivitamin férfiaknak nevű termékének, melynek az előbbihez hasonlóan szintúgy nagy előnye a széles körű elérés (drogériák, bioboltok és webshopok kínálatában, de még a nagyobb hipermarketek polcain is találkozhatunk vele) – ahogyan a termék kedvező ára (30 kapszula/2000 Ft-os árkategóriában) is meggyőző érv lehet. 

Az átlagos – az előbbinél valamivel kevesebb, bár még mindig 100% fölötti referenciaértékkel bíró – B vitamin komplex tartalmú készítmény azonban az idegrendszerre és a kifáradás csökkentésére fókuszáló készítmény a férfiak agyműködésének serkentését és agyi keringését cinkkel, magnéziummal és extra magas (110 mg) hatóanyag-tartalmú Ginko Biloba kivonatával támogatja meg.


Figyel továbbá a prosztata egészségére is – ez utóbbit a kisvirágú füzike és a törpepálma kivonatának köszönhetjük. Bőrünk – és ízületeink védelméről pedig a II-es típusú kollagén valamint a hialuronsav gondoskodik. 


3. A vitális, életerős férfiak multivitamin-készítménye, kedvező áron (VITAMEN)

Vitamen – multivitamin komplex férfiaknak. Ezt a terméket ugyan kevésbé ismertük, - mi webáruházban leltünk rá - de elképzelhető, hogy másutt is fellelhető. Árát illetően kifejezetten kedvező (60 db filmtablettát kapunk 3000 Ft körüli áron). Ez két havi adagnak felel meg – a gyártó ugyanis napi 1 tablettát javasol, így a havi adaggal 1500 Ft körül jövünk ki – mellyel talán ez a legkedvezőbb árkategória a multivitamin készítmények között.

És hogy mit is kapunk mindezért?

Nos, egy általános, azonban elég sokoldalú készítményt, mely 12 féle vitamint (az A, C, E vitamonokon, azaz antioxidáns hármason túl, fellelhető benne a teljes B-vitamin spektruma (B1, B2, B3, B5, B6, B12 és folsav (B9) illetve biotin (B7). Emellett még számos ásványi anyagot (kálcium, magnézium, cink, réz, mangán, szelén, jód, króm, bór és szilícium) találhatunk a készítményben.

Azonban, ha a dobozon feltüntetett mennyiségeket alaposabban megnézzük, akkor azt vehetjük észre, hogy a magnézium és a kalcium valamint a bór és a szilícium is viszonylag kevés (12-13%-a csupán az ajánlott napi beviteli értéknek). 

Ezzel szemben a cink (125% - 12,5 mg), a szelén (181% - 100 mikrogram) és a króm (150% - 60mg) már magasabb mennyiségben vannak jelen. 

A készítmény sajátossága – a szokásos vitaminok és ásványi anyagok melletti egyéb, extra tartalma – a Vitamen esetében olyan növényi kivonatok és esszenciális aminosavak, mint például a zöld tea vagy a búzafű kivonata, a spirulina alga és petrezselyem por, a vörösáfonya por, illetve a keserűnarancs-kivonata (ezek bio-flavonoidok, melyek az anyagcserére és a szív – és érrendszerre vannak kedvező hatással.) Esszenciális komponensek közül a készítmény – minimális mennyiségben – de tartalmaz még kolint, inozitolt, alfa-liponsavat, L-glutaint, taurint, L-karnitint, L-arginint, DL-Metonint, Likopint valamint Luteint, hogy az aktív férfiak valóban aktív teljesítményt nyújthassanak a hétköznapok során is.


4. Multivitamin férfiaknak – a jó közérzet és a mindennapi wellness jegyében (ORIFLAME)

Az Oriflame kifejezetten a wellness jegyében megalkotott vitamin készítménye szintén a férfi szervezet igényeire specializálódott, ám őt már nehezebben érhetjük el (katalógusból, tanácsadónőkön keresztül rendelhetjük meg). A 80 darabos tabletta formula ára kicsivel 4000 Ft fölé taksál - nyilván itt érdemes figyelni az időszakos akciókat és gazdálkodni az MLM-es hűségpontjainkkal.

A termék szintén a 12 legfontosabb alap vitamint tartalmazza, mellé 10 féle ásványi anyag „hatékony és kiegyensúlyozott” kombinációját ígéri, a férfiak szervezetének napi szükséglete szerint.

A részleteket azonban sajnos nem tüntetik fel a hivatalos oldalon, csupán annyi információt látunk, hogy az „EU által javasolt legtöbb vitamin és ásványi anyag napi szintjének 100%-át tartalmazzák a tabletták. Amiben eltér ez a készítmény az eddig bemutatott, férfiakra specializált multi-vitaminoktól, az az ásványi anyagok egyedi összetétele, és a viszonylag magas Béta-Karotin tartalma, melyért szemünk és bőrünk barnasága is hálás. A benne lévő jód (kálium-jodid) pajzsmirigyünk egészégét védi, a króm (króm-klorid-hexahidrát) a szénhidrát – illetve cukoranyagcserénk szabályozásában van jelen, míg a szelén (nátrium-szelenit) egy erőteljes antioxidáns, mely megvéd bennünket a daganatos betegségektől, és a szív-és érrendszeri betegségektől, miközben szerveink, sejtjeink fiatalon tartásában is szerepet játszik.) 

A wellness jegyében megalkotott multivitamin készítmény tartalmaz még szerves folsavat, melyet az „öröm vitaminjának” is neveznek, hiszen hiánya hangulatingadozást, apátiát is okozhat – így nem véletlen, hogy a jó közérzethez elengedhetetlen.


5. Multivitamin fogyni vágyó férfiak részére: testsúly-kontroll program idején is energikus test, megfelelő immunitás (HERBALIFE)

Ezt ígéri számunkra a HERBALIFE komplexen támogató formulája, a Formula-2 Multivitamin névre hallgató termékével, melyet szintén kifejezetten férfiak számára fejlesztettek ki. Ez a termék – hasonlóan az előzőhöz – szintén MLM rendszeren keresztül, tanácsadókon, ügynökökön keresztül rendelhető. A 60 db-os kiszereléssel 1 hónapig egészíthetjük ki táplálkozásunkat, ugyanis a gyártó napi 2X1 szemet javasol a termékből étkezés után.

Nagyon lényeges, hogy – különösen a testsúly-csökkentő program során – hogy a lehető legtöbb mikrotápanyagot biztosítsuk a szervezetünk számára, hiszen annak ilyenkor eleve csökkentett tápanyag- és kalória bevitelből kell gazdálkodnia. A Herbalife tanácsadói szerint a stressz, a helytelen táplálkozás és a környezeti ártalmak révén számos lényeges tápanyagtól megfosztjuk magunkat. Minden diéta ugyanakkor egyfajta stressz a szervezetünknek, még ha azt a lehető legegészségesebben végezzük is. Ilyenkor ugyanis csökken az energiaszintünk, fáradtabbak vagyunk, így hajlamosabbak lehetünk a megbetegedésekre, ezért nagyon lényeges, hogy kívülről is pótoljuk a szükséges vitaminokat, ásványi sókat.

A Herbalife Formula-2 Férfi Multivitamin 4 fő pillérre alapozza szervezetünk, immunrendszerünk támogatását:  

1. Immunrendszer – A és C-vitamin

2. Izomműködés: Magnézium

3. Energia-anyagcsere: Riboflavoinnal járul hozzá a normál energiatermelő folyamatokhoz 

4. Mentális teljesítmény – ez utóbbit pedig a pantoténsavval támogatja. 


6. Ön hobbiszinten sportoló, dolgozó, esetleg diétázó férfi? (BIOTECH USA)

Noha a BIOTECH USA márkát a sport-táplálékkiegészítők egyik legismertebb hazai brandjeként ismerhetjük, számos vitamin készítményt dobott piacra nem kizárólag testépítők, amatőr – és versenysportolók, hanem az aktív életet élő átlagember számára is. Ennek jól ismert példája a klasszikus One-a-Day multivitamin, melyet a hétköznapi ember számára alkottak meg (alacsonyabb testsúly, átlagos aktivitás, fiatalabb – vagy közép korosztály). 

Emellett pedig már náluk is megjelentek a specifikusan nőknek illetve férfiaknak szánt multivitamin-készítmények. 

A Biotech USA Multivitamin for men készítményével szintén a 12 féle alap vitamint és 10 fajta ásványi anyagot veheti magához az aktív férfi. Ezen kívül 14 antioxidánst, valamint 5 aminosavat tartalmaz még a készítmény, melyeket gyümölcsök és zöldségek kivonatából állítanak elő. 

A 60 db-os, tablettás kiszerelés 1 havi adagot jelent közel 5000 Ft-ért, ugyanis a gyártó 2 tablettát javasol belőle naponta. 

E terméknél már – a gyártó előbb említett vitaminjához képest – jóval magasabb dózisban vannak jelen a B-vitaminok, így ennek megfelelően a nagyobb energiaigényű, nagyobb testsúllyal rendelkező, aktív életmódot élő, sportosabb férfiak számára ajánlott.


Megnéztük a hivatalos weboldalán található kérdéseket és válaszokat is, s eszerint külön kiegészítést elvileg nem igényel a termék, de pl. D-vitaminból a napfénymentes hónapokban vagy hiány esetén javasolnak mellé, illetve Omega 3 kapszulával még ajánlott kiegészíteni – ezt ugyanis ez a készítmény nem tartalmaz. 

Magas dózisban találunk benne azonban a B-vitaminokon túl A-vitamint (1500mikrogramm – 187% NRV), E vitamint (67 mg), folsavat, cinket, kalciumot – ezek szintén az ajánlott beviteli érték (NRV) több százszorosát tartalmazzák, ahogyan a króm, a szelén, és a jód szintén. 

Tartalmaz még a készítmény egész sokféle aminosavat: L-glutamin (60 mg), DL-metonin (25 mg), valamint 10 miligrammnyit az alábbiakból: L-Arginin, L-Karnitin, taurin, kolin és inozitol.

A terméket a különböző növényi kivonatok, polifenolok és bioflavonoidok teszik teljessé. 


7. Sportos, aktív életmódú – de még nem hivatásosan sportoló férfiaknak, az aktív élet egyensúlyához, lágykapszulában (Bioheal)

Az előbbi gyártóhoz hasonló célcsoportot lőtt be magának a Bioheal az ActiveMen multivitamin névre hallgató készítményével, mely ugyan jóval kevésbé ismert, mint a Biotech - a termék előnye mégis a tablettához képest kedvezőbb felszívódású lágykapszula forma.

A Bioheal termékét széles körben érhetjük el – patikákban, gyógynövényboltokban, drogériákban, webshopokon – 4000 Ft körüli áron. Ezért az összegért 70 db-ot, kicsivel több, mint 2 havi adagot kapunk (1 kapszula az ajánlott napi adag)– így ez egy nagyon gazdaságos kiszerelésnek mondható. 

Beltartalma pedig egy komplex összetétel, az aktív mindennapokhoz, a sportosabb férfiak számára – de még mindig nem sportvitamin! – noha tartalmaz 100 mg BCAA-t, mely egy ismert, testépítők által is gyakran alkalmazott aminosav, az izomlebontás megakadályozására és az anabolikus teljesítmény fokozása szempontjából.

A készítményben megtalálható vitaminok a B2, B6, B12, C, D vitaminok (idegrendszer és immunerősítők), az E vitamin (sejtképző, antioxidáns), valamint a bőr és a haj védelmében jeleskedő A vitamin is helyet kapott, ahogy a folsav, a biotin, a pantoténsav és a magnézium is – bár ez utóbbi meglepően kevés, mindössze 75 mg – ez az ajánlott beviteli érték csupán 20%-a. 

Ellenben viszonylag sok vasat (14 mg – 100% NRV), 20 mg cinket (ez már 200%), 55 mg szelént (100%), és 40 mg krómot (szintén 100%) a nemzetközileg ajánlott szabványérték szerint. 

Extra hatóanyagként még néhány növényi kivonattal és antioxidánssal is dúsították a készítményt, mint pl. a Ginko Biloba, a Ginzeng kivonata, vagy a zöld tea levél, a spirulina alga illetve a máriatövis-kivonat, mely – az előbbiekkel együtt – elősegíti a test természetes méregtelenítését, és a sejt-oxidációs folyamatokat. 


8. A komplex immunitás, 147 aktív hatóanyaggal, folyékony formulában, az aktív férfiak igényeire szabva (Biofitt)

Az eddig bemutatott termékekhez képest, ugorva egy jó nagyot, egy prémiumkategóriás svéd multivitamin-termékkel zárjuk a sort, melynek legfőbb különlegessége a magas fokú komplexitása: 147 aktív összetevőt tartalmaz, méghozzá folyékony formulában, mely a könnyebb, hatékonyabb felszívódást segíti elő. 

A folyékony formula 500 ml-es kiszerelésű, ezzel 1 havi adagot vásárolunk, egészen pontosan 33 adagra való van a flakonban. A termék tehát egy koncentrátum, egy 1500 miligrammos koncentráció, melyet vízzel, teával vagy gyümölcslével hígíthatunk.

És hogy mi mindent tartalmaz? 


Most mind a 147 összetevőt nem sorolnánk fel, de ami biztos, hogy tartalmazza magas dózisban mind a 13 nélkülözhetetlen vitamint (A vitamin – 800 mg, C-vitamin 500 mg, D3 vitamin 15 mg, E vitamin 12 mg, B1, B2, B3 vitaminokból 30 mg, B6 vitaminból 20 mg, B5 vitaminból szintén 30 mg, folsavból 400 mikrogramm, K vitaminból 75 mg – egyébként ez a bűvös tizenharmadik, amit a legtöbb gyártó terméke nem tartalmaz a legfontosabb 12 vitamin sorából!

Mindemellett a svéd formula 86 ásványi anyagot, 22 aminosavat (ezek mindegyike hidrolizált kollagénből került kivonásra) tartalmaz, és mindezeken felül még 20 különféle gyógynövényt vehetünk magunkhoz a napi adagunkkal.

A termék finom narancs aromája is 100%-ban természetes ízesítő és színező anyagokból áll, ahogyan az édesítése is – ezt sztiviából és gyömölcscukorból vonták ki a készítői, így cukorbetegeknek azért érdemes figyelni, belekalkulálni a diétájukba. 

Ezt a terméket - mely egyébként egy különleges svéd formula - webshopunkon lehet megvásárolni, megrendelni 8500Ft-os áron – de érdemes figyelni az akciókat, kuponos ajánlatokat. 

A férfiak vitalitása és egészségének védelme tehát több fronton is védve van, de mi a helyzet a hölgyekkel? 

Gond egy szál se, hiszen szintén számos, speciálisan nőkre tervezett multivitamin-készítmény érhető el ma a piacon és a mi termékpalettánkban is - ezekről hamarosan egy újabb, részletes összefoglalóval jelentkezünk.