Bizonyára Te is számos írást olvasták már a kollagén áldásos tulajdonságairól, köztük talán a mi kollagén blogunk egyes cikkei között is. A kollagén top 10 tulajdonságait azonban így összegyűjtve érdemes átnézni, hiszen ez egy remek átfogó lista arról, hogy mi mindent köszönhet testünk ennek a hihetelenül hasznos, multifunkcionális fehérjének - amely ráadásul 100%-ig természetes és számos fronton védi egészségedet és szépségedet. Jöjjön hát a kollagén top 10 tulajdonságainak bemutatása röviden! 

Nézzük, mi mindent köszönhetünk a kollagén pótlásnak? Jöjjön hát a top 10 kollagén előny listája!

1. Feszesít: azaz, feszesebbé, simábbá, fiatalosabbá varázsolja a bőrödet

Természetesen nem csak az inak, porcok és ízületek erősödnek a kollagén rendszeres fogyasztásával, hanem a kötőszövetek is. Ami nagyon fontos, hiszen ha gyengék a kötőszövetek, akkor megjelenik a nem kívánt narancsbőr is, hangsúlyosabbá válnak a striák, láthatóak lesznek a visszerek.

A bőr kollagén szintje a húszas éveinkben van a csúszon, azután 25 éves korunktól fokozatosan, eleinte csak alig észrevehetően, majd a 40-es éveinket átlépve már sajnos egyre nagyobb mértékben csökken. Ettől kezdve, szervezetünk már nem képes olyan ütemben pótolni, és újra alkotni a kollagént, amilyen gyorsan az lebomlik. Ezzel egyidejűleg pedig még a más meglévő kollagén rostok is vékonyabbá és gyengébbé válnak. 

A fiatalos, feszes bőrképhez pedig fontos a kollagén, hiszen ez alkotja a szövetek vázát, erőt, rugalmasságot kölcsönöz neki, és simítja a ráncokat is. 

Egy 2014-ben végzett tanulmányban 69, 35-55 év közötti nő részvételével megállapították, hogy akik napi 2,5 vagy 5 gramm kollagén pótlást kaptak 8 héten át, sokat javult a bőrük állapota, annak rugalmassága, feszessége - szemben azok bőrével, akik nem szedték a kollagén kiegészítést. A kollagén étrendkiegészítők segítségével tehát elérhető egy feszesebb, fiatalosabb bőr megjelenés.

Szervezetünk nagy mennyiségben megtalálható óriásfehérje molekulája a bőrünktől kezdve, - izmainkon, ízületeinken, porcainkon és ereinken át - a belső szervekig mindenütt megtalálható. 

Bőrön át azonban - épp azért, mert óriásmolekula - nem szívódik fel, éppen ezért, ha bőrödet szeretnéd fiatalosabbá, feszesebbé vagy ragyogóbbá varázsolni a kollagén segítségével, akkor azt a lehető legjobb szájon át bevinni, étrendkiegészítők segítségével. 

Jó hasonlat, hogy “testünk olyan, akár egy folyamatosan újra épülő ház. Ahol a téglák - esetünkben pedig a sejtek - folyton kicserélődnek,  megújulnak az egész életünk során. A szervezetünk pedig mindig abból építkezik, ami a rendelkezésére áll.”

A mi dolgunk azonban, hogy biztosítsunk számára a lehető legjobb építőanyagokat - legyen az a minőségi táplálék, a rendszeres folyadékpótlás, és persze a kiváló minőségű étrendkiegészítők, mint amilyen többek közt a kollagén…

2. Táplál: a bőrt, a hajat és a körmöket is táplálja, regenerálja

A kollagén ugyanakkor nem csak a bőrre van ilyen pozitív hatással, de ha dús, erős hajkoronát, és körmöket szeretnél, akkor is jó hasznát veheted egy jó féle kollagén étrendkiegészítő rendszeres szedésének. A kollagén - mint a haj, a bőr, és a körmök elsődleges építő, strukturális fehérjéje - remekül táplálja őket. Kollagénnel tehát nem csak a ráncok válnak kisimultabbá, de a hajad is dúsabbá, erősebbé, körmeid pedig ellenállóvá válhatnak.

3. Erősít: izmaidat, csontjaidat, és fogaidat is erősebbé teszi a kollagén

Az előbbiek mellett még - ahogy a fenti bevezetőben is olvashattad - a kollagén számos szövetünkben tölt be lényeges szerepet. Így az izmok, a csontok és a fogak is sokat tudnak profitálni egy megfelelő kollagén kiegészítésből, hiszen  a csontjaink, izmaink is tartalmazzák ezt a fontos fehérjét. 

Csontunk felépítése nagyon leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy a kalcium kristályok a kollagénre rakódnak rá, majd együtt csonttá szerveződnek.  A kollagénnek tehát alapvető szerepe van a csontsűrűség növelésében illetve megtartásában, és az izmok erősítésében is.

4. Regenerál: a kollagén top 10 tulajdonságai közt élen jár, hogy képes regenerálni az inakat és a szalagokat

Ha rendszeresen sportolsz, vagy fizikai munkát végzel, kertészkedsz, túrázol - akkor is remek hasznát tudod venni a kollagén fehérjének, hiszen az inakat is egy rostos kötőszövet alkotja, melyet a kollagén fehérje szilárd rostjai tartanak össze. Épp ezért nem meglepő, ha azt mondjuk: bizony az inak és a szalagok sérülése is megelőzhető a rendszeres, kellő mennyiségű és minőségű kollagén bevitelével. Ha pedig mégis megtörténne az olykor még a legerősebbek számára is elkerülhetetlen sérülés, akkor a kollagén pótlással a regenerációs idő is felgyorsítható.

5. Épít: a kollagén építi a porcokat, védi az ízületeket

Porcaink a csontok végén helyezkednek el, és elsődleges funkciójuk, hogy mozgáskor, járáskor csökkentsék az ízületek között létrejövő súrlódást. Természetesen a porcok egyik legfontosabb alkotóeleme is a kollagén: 67%-ban porcaink is kollagénből épülnek fel, ez a zselés, hálós szerkezetű anyag építi, védelmezi és táplálja őket. 

6. Gyógyít - de legalábbis jelentősen hozzájárul a sebek, hegek gyógyulásához és a beleink egészséges mikrobiomjához

A hegek, sebek, sőt a gyulladt belek gyógyulását is elősegíti a megfelelő kollagén pótlás. Tudtad például, hogy a hegek is leginkább kollagénből épülnek fel? A kollagén pótlásával tehát sokat segíthetsz a gyógyulásukban, és abban, hogy a vérerek is erősebbé váljanak, valamint még több kollagén termelődhessen, és ezek felépíthessék a normál tónusú, egészséges bőrt.  Fontos tudni azonban azt is, hogy ha nem áll rendelkezésére testednek a kellő mennyiségű C-vitamin, akkor a gyógyulási idő is hosszabb lesz, hiszen C-vitamin hiányában testünk nem tud elegendő kollagént termelni.

A sebek és hegek gyógyulása mellett bélrendszerünk, az egészséges bélflóra szempontjából is sokat számíthat a rendszeres kollagén pótlás. Még egy egyszerű náthából is hamarabb meggyógyulhatsz a kollagén peptid és mellé a C-vitamin kiegészítés segítségével, hiszen bélrendszer optimális működése elengedhetetlenül fontos a hatékonyan működő, erős immunrendszerhez, hogy az mielőbb képes legyen leküzdeni a vírusokat, kórokozókat.

7. Véd: a kollagén bizonyítottan védi szívünk egészségét, és csontjaink tömegét is

A kollagén peptidek még a szíved egészségét is védhetik - vélik a tudósok. A kollagén tartalmú étrendkiegészítők rendszeres szedése csökkentheti a szívünk kóros állapotainak kockázatát, illetve a kellő mennyiségű kollagén nélkül az artériák fala is gyengébbé, törékenyebbé bálhat, ami az artériák szűkületéhez vezethet. Az érszűkületből pedig könnyen kialakulhat szélütés, szívroham. Azt is megállapították, hogy a kollagan fogyasztás átlagosan 6%-al növeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét, ami szintén fontos tényező lehet a szív - és érrendszeri betegségek, többek között például az érelmeszesedés kivédésének. 

Szívünk mellett védelmet nyújthat a kollagén az izmaink, ereink és ízületeink mellett a csontjainknak is. A csontok is többnyire kollagénből épülnek fel, ez adja meg a struktúrájukat, erősségüket, ezért a kollagénben dús étrend, valamint a kollagén peptidek rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a csontritkulást. Egy kísérlet során a résztvevő hölgyeknek 12 hónapon keresztül adagoltak naponta 5 gramm kalciumot, kollagénnel kombinálva, a másik csoport pedig ugyanannyi kalciumot kapott, de kollagén nélkül. A vizsgálat végeredménye szerint a kettő kombinációját kapó résztvevők vérében szignifikánsabban alacsonyabbnak mutatkozott a csont lebomlását elősegítő fehérjék száma, mint azok esetében, akik csak önmagában szedték a kalciumot. 

8. Fokozza: az izomépítést, és az edzés közbeni teljesítményt is!

Az izmaidnak is nagy hasznára válhat a kollagén, elvégre az izomszövetnek is ez az egyik fő alkotója. Ennek tükrében nem meglepő, ha izmot szeretnél gyarapítani, akkor hasznos lesz a nagyobb mennyiségű kollagén fehérje pótlása

A kollagén egyharmada ráadásul a glicin nevű aminosavból áll, aminek az egyik legfontosabb feladata, hogy glükózból energiát állítson elő az izmok számára. Ráadásul azzal, hogy a glicin mellett az arginin is jelentősebb arányban van jelen metionin is termelődik, mely a kreatin termelést fokozza, ami pedig elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy ATP (az izommunka energiaforrása) álljon a rendelkezésünkre.

Az arginin azonban nem csak a kreatin előállításában játszik fontos szerepet: értágító hatása megkönnyíti a vér, a tápanyagok és az oxigén szállítását a szerveinkbe, így segíti elő a fokozottabb teljesítményt és a gyorsabb regenerációt. Hatással van továbbá a növekedési hormon termelésére is, ami szintén elengedhetetlen a zsírmentes izomszövet növekedéséhez. Mindezt szintén egy korábbi, 2015-ös tanulmány támasztja alá, ahol a placebo csoporthoz képest, a kollagén kiegészítést kapó résztvevők testedzés hatására az izomtömegük terén növekedést, míg a testzsír százalékban esetükben csökkenést mértek, az ugyanúgy edző, de kollagén kiegészítést nem szedő kontrollcsoporthoz képest.  A japán kutatás szerint tehát a glicin és a hidroxiprolin kombinációja ilyen hatással lehet az izomsejtekre, amik a kollagénnak köszönhetően gyorsabban és többször egyesülnek, ami az izomszövet növekedésével jár. 

9. Sokoldalúan felhasználható: a por kollagén formulákkal akár még főzhetsz, süthetsz is!

A kollagén áldásos, számos pozitív hatása mellett szerencsére a kényelmet sem kell nélkülöznöd, ha a rohanó életedhez, vagy éppen aktuális mindennapi szokásaidhoz keresed a megfelelő társat. 

Ha például szeretsz főzni, akkor az íztelen, szagtalan kollagén, az aromáktól és egyéb felesleges adalékanyagoktól mentes kollagén porok választása a legjobb kollagén megoldás számodra, ugyanis ezekkel a porokkal még süthetsz-főzhetsz is: bele tudod keverni palacsinta tésztába, turmixba, levesekbe, vagy a reggeli rántottádba - hogy ne kelljen annyi különböző folyadékot fogyasztanod az étkezés során, vagy a nagy méretű kapszulák lenyelésével bajlódni. Az ételek élvezeti értékét nem fogja rontani, semmilyen mellékízt nem tapasztalsz majd, ráadásul még az ételeid állaga is jobbnak bizonyul (a szerkesztő személyes tapasztalata!).

10. És nem utolsósorban: frissít, üdít is - ha az ízesített folyékony kollagén italokat választod!

A folyékony kollagén ital fogyasztásával pedig - ha ezt a formulát választod - egy olyan hűsítő, kellemesen frissítő finom nyári italban lesz részed minden nap, mely a kollagén mellett még számos vitamint, ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek segítik a kollagén felszívódását és szervezeted saját kollagén szintézisét is. Így ha sietsz, akkor már nem már külön ügyelned ezeknek a vitaminoknak, antioxidánsoknak a pótlására, hiszen a gyártók által tudományosan kifejlesztett és összeállított keveréknek hála, már minden együtt van ahhoz, hogy a egy finom gyümölcs ízű itallal támogathatod meg nap mint nap az egészségedet és a szépségedet is.

A top 10 kollagén társ - azaz a kollagén  felszívódását és beépülését segítő  C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminok, hialuronsav, szilícium, szelén, mangán, valamint magnézium, kalcium, és D-vitamin bevitele mellett pedig egyidejűleg még az értékes vízpótlásról is gondoskodhatsz - ami egyébként minden időben nagyon fontos, nem csak a nyári melegben! 

Ha pedig állandóan úton vagy, sokat utazol, esetzleg ingázol két város között, akkor sem kell lemondanod a hatásos kollagén és vitamin pótlásról, sem pedig a finom nedűről: válaszd az egyszerű és nagyszerű, hordozható, ampullás kollagén napi kiszerelésű változatait!

A kollagén - válasszuk annak bármely formáját illetve formuláját - minden esetben hasznos, és több fronton is védi, építi és támogatja egészségünket!

A kollagén még jobb, még intenzívebb hatása számos dologgal kiegészíthető: ilyen többek közt a kollagén felszívódását, és a saját kollagén szintézist támogató C-vitamin, a szintén antioxidáns szelén és szilícium, melyek szintúgy jelentősen támogatják a kollagén beépülést. 

A kollagén hatása hialuronsavval is felerősíthető. Ha kíváncsi vagy, hogyan hat egymásra a kollagén és hialuronsav remek párosa, miként támogatják egymást bőrünk szépségének, fiatalos külsejének megőrzésében, akkor olvasd el blogunkon, ahol részletesebben is elmagyarázzuk neked a hialuronsav és kollagén egymásra épülő kitűnő hatását, és még termék tippeket is adunk, hogy mivel pótolhatod a mindennapokban ezt a két kiváló szupersztár anti-ageing hatóanyagot!