Tedd-Ne Tedd!- kisokost készítettünk Neked a pattanásos, túlérzékeny bőröd ápolásához, és azt is megmutatjuk, milyen hatóanyagokat, milyen termékeket érdemes bevetned a hosszú távú siker érdekében. Több olyan tévhit is kering ugyanis a köztudatban, melyek egyáltalán nem megalapozottak, és sokan éppen a valóban hatásos eszközökkel nem élnek, mert nincsenek tisztában ezekkel. Ezen a héten azt mutatjuk meg tehát, mit tegyél – és mit ne tegyél akkor, ha gyulladt pattanásokkal teli, és még kifejezetten érzékeny is a bőröd!

Ahhoz hogy legyőzd a makacs, cseppet sem kívánatos bőrproblémát, azaz a gyulladt pattanásokat, van néhány alapvető dolog, melyeket érdemes betartanod, ahogy azt is fontos tudni, mit ne tegyél, mi az, ami nem használ, sőt – a köztudatban keringő mítoszok ellenére – csak tovább ront a helyzeten.


1. Ne piszkáld!

Akárhogy is azt olvastad, hogy a pattanásos bőrt otthon is ki lehet és ki is kell tisztítani gőzöléssel, nyomkodással, vagy látod egyiken-másikon, hogy majd kipukkad, elég szinte csak hozzá érned – akkor sem javasoljuk, hogy otthon, szakszerűtlenül ess neki a bőrödnek. Ne is vakard őket, bármennyire viszketnek, égnek, inkább keress rá megfelelő ápoló szert és fordulj szakemberhez. Bizonyos esetekben már a kozmetikus sem segít, hanem csak ront a helyzeten – később pedig majd nem győzöd eltüntetni a pattanások után maradó barnás-pirosas hegeket, bemélyedéseket.

Mivel jómagam is éveken, sőt ki merem mondani: évtizedeken át küzdöttem (előbb a pattanásokkal, később, azaz mind a mai napig a hegek halványításával) így abszolút saját bőrömön tapasztalva mondom, hogy próbáld megállni, hogy hozzá nyúlsz, és azt is, hogy kozmetikai kezelésnek veted alá magad: ha igazán súlyos az aknéd, fordulj egyből bőrgyógyászhoz!

    A leszárítás, lefagyasztás nem jó módszer – hiába állítják többen is

Nagymamám és anyukám is egyöntetűen győzködtek még tini koromban, hogy a fogkrém milyen jól leszárítja majd a makacs pattanást, így egyet-egyet esténkén t be is kentünk vele. Később vásároltunk speciális leszárító krémeket, tonikokat – nos, ezzel ideig-óráig javulást érzékeltünk, viszont az akkori bőrgyógyászom majd a kozmetikusom is elmagyarázta, hogy a leszárítással hosszú távon csak rontunk az amúgy sem rózsás helyzeten. Amit le tudsz szárítani magadról, az nem más, mint a bőröd nedvességtartalma, márpedig ha megvonod tőle a vizet, nem tud megújulni, elszaporodnak a baktériumok is, és problémák ugyanott folytatódnak nemsoká…

2. A megfelelő tisztítószerek használata alapvető 

Nagyon nagy tévhit az is, hogy a pattanásokat a bőrünkön lerakódott piszok okozza, így sokan túlfertőtlenítik, alkoholos készítményekkel kezelik a bőrüket. A megszállott tisztítás, a habzó lemosókkal, radírokkal, erőteljes tisztítószerekkel csikorgó tisztára csutakolt bőr irritált, száraz lesz, és az erős bőrradíroktól pedig még mikrosérüléseket is okozhatunk bőrünkön, ami tovább fokozza a gyulladást és eloszlatja a baktériumokat is a teljes bőr felületén. Tehát, a nagyon habzó lemosókat, agresszív radírokat, és a szappant is jobb, ha elfelejted, és inkább kíméletes, megfelelő PH értékű lemosó készítményeket használsz, amik érzékenyen, de mégis hatásosan tisztítják meg a problémás bőrt.

3. Nem mindegy a víz hőmérséklete sem…

Sem a túl forró, sem a túl hideg ne tesz jót a gyulladt, pattanásos bőrnek, ahogy a forró borogatás vagy a jégkocka sem lesz jó barátod, nem fogja elősegíteni egyik sem az akné gyógyulását, visszahúzódását. Nem nyitja ki vagy zárja össze a pórusokat sem a hideg, sem a meleg, minden mende-monda ellenére sem. A langyos víz a legkíméletesebb, ha arcot mosol, ezt alkalmazd.

4. Kerüld az alkohol tartalmú, szárító készítmények használatát!

Semmilyen hűsítő, frissítő dolog – úgy, mint az alkohol, a mentol, vagy az eukaliptusz tartalmú szerek, illóolajok nem fognak használni, de a citrus-kivonatokat is érdemes kerülni. Ezek az anyagok sokmindenre nagyon jók ugyan, (pl. fájdalomcsillapításra, fertőtlenítésre) de az érzékeny, pláne gyulladt bőrnek nem a barátai. A kozmetikusom elmagyarázta, hogy az alkoholos tonikok, lemosók lehet ugyan, hogy rövidtávon kissé tisztább bőrképet adnak a tükörben, de hosszabb távon úgy kiszárítják a bőr felső rétegét, hogy nem tudnak kiürülni a pórusok megfelelően, a mitesszerek pedig betokosodnak, begyulladnak majd, s a probléma kezdődik elölről…

5. Ne használj túl erős, vagy irritáló hatású kozmetikai termékeket

Az előbbieket megértve, ezt talán már nem is kellene mondanunk…

Az aknés, pattanásos bőr egyben érzékeny bőr is, így a kíméletesség, a gyengéd bánásmód lesz a megfelelő a számára.


    Gyógyítás és ápolás – a növények tiszta erejével

Azonban, az új generációs növényi hatóanyagok is segítenek, melyeket kifejezetten ajánlunk, ha ha pattanásos bőröd érzékeny is, mert még gyulladásban van, akkor érdemes ennek megfelelő, természetes, kíméletes, növényi hatóanyagokkal kényeztetni.

A Laponie Skincare vegán (azóta többszörösen díjnyertes) bőrápoló márka kiindulópontja az alapító, Kiia Pentti küzdelme volt a pattanásokkal és a bőrérzékenységgel. Hogy igényes bőrét megfelelően ápolhassa - ugyanis a tipikus bőrproblémákra kifejlesztett, specifikus bőrápoló termékek sosem feleltek meg a számára, és úgy érezte, hogy bőre nem illik bele egyik bőrtípusba sem. 

Számos sajátos bőrprobléma és jó pár allergiás reakció miatt Kiia nem találta meg azt a bőrápoló vonalat, azokat a termékeket, termékcsaládokat, melyek ne okoznának számára irritációt. 


Valamennyi összetevőt gondosan kiválasztanak, majd a tesztelés után, személyesen tesztelve (mind az alapító Kiia, mind a kémikus Jaanas bőrén), reakcióképességüket bemérve hagyják jóvá őket. Ez az eljárás teszi a Laponie Skincare bőrápló márka termékeit olyan megbízhatóvá - Kiia ugyanis 100% -os átláthatóságot akar ügyfelei számára, ezért felsorolnak minden összetevőt, amit csak használnak és alkalmaznak termékeikben, és felsorolják, elmagyarázzák azok valamennyi előnyét. 

A Laponie Skincare termékeit ráadásul úgy fejlesztették ki, hogy alkalmasak legyenek a kombinálásra, az egyes termékek összeillesztők (pl. az arckrémbe keverhetünk pár csepp arcolajakat, ha pl. télire egy kicsit zsírosabb, táplálóbb krémet szeretnénk), így a bőrünk mindig megkapja az éppen aktuális igényeihez mért táplálást.


A márka egyébként egy komplett, teljes körű bőrápolási vonalat kínál, melyben Te is megtalálhatod az alapvető fontosságú termékeket: 

Arctisztító tejet, arctisztító gélt; egy speciális arctisztítót a problémás, pattanásos bőrre, egy kíméletes, frissítő tonikot a bőr előkészítésére; egy könnyed, géles állagú hidratáló arckrémet. 

Sőt, az extra ápolásra is gondoltak, így egy értékes és tápláló összetevőkből álló bőrápoló olajat, egy speciális nyugtató szérumot, és sőt, még egy univerzális nyugtató balzsamot is az egész család számára. 

A Laponie Skincare termékek esetében, mindezeken túl a környezetünk elkötelezett híveként, kizárólag újrahasznosítható anyagokat használ termékeik csomagolásában, hogy ha őket választjuk, mindannyian fenntartható döntéseket hozhassunk.

Elkezdett tehát olvasni a termékek összetevőiről, majd tesztelte azokat a saját bőrén, hogy meg tudja állapítani, mit képes a bőre tolerálni. Sok kutatás és sok tesztelés után végül összegyűjtött néhány olyan alapanyagot, amelyekre a bőre nem reagált, és elkezdte kifejleszteni saját bőrápoló termékeit, termékkínálatát, s végül megszületett a Laponie márka. 

S noha a cég egészen kicsi még, mégis megvan a saját vegyészük, Jaana Ailius, aki megalkotja az összes receptet, és gondoskodik arról, hogy termékeik a lehető legmagasabb minőségűek legyenek. Kizárólag a legfinomabb természetes alapanyagokat használják, termékeiket Finnországban és Svédországban gyártják, és - ami talán az egyik legfontosabb ma a tudatos, igényes bőrápolók körében - minden termékük vegán.