Vajon a gyerekeknek szükségük van a vitamin és ásványi-anyag pótlásra?! Melyik a legjobb multivitamin számukra?


A válaszunk egy határozott IGEN, tekintve, hogy a vitaminok az egészséges élethez és fejlődéshez nélkülözhetetlen olyan szerves vegyületek, amikre a gyermekek szükségük van az optimális fejlődés érdekében, szellemileg és fizikailag egyaránt. 


A gyerekek állandó mozgásban vannak és állandó fejlődésben, éppen ezért fontos, hogy biztosítsuk szervezetük számára a megfelelő vitamin- és ásványi anyag pótlást, és hogy ehhez olyan terméket válasszunk, amely kizárólag prémium minőségű készítményeket használ fel. 


Sokan nem is gondolnak ennek a fontosságára, pedig gyermekeink megfelelő fejlődésének szempontjából éppen olyan nélkülözhetetlen ez, mint saját egészségünk megőrzése érdekében.

Éppen ezért nagyon lényeges a változatos, gyümölcsökben-zöldségekben, fehérjékben, szén-hidrátokban gazdag táplálkozás.  Csakhogy, a gyerekek a vitaminokban gazdag ételeket gyakran jobban szeretik a tányér szélén tudni, mint a hasukban. Ugye ismerős a helyzet?! Pedig az életkori sajátosságoknak megfelelően a gyerekek vitamin-igénye magasabb, mint a felnőtteké. Ráadásul a boltokban egyre több az olyan élelmiszer, amely rengeteg mesterségesen előállított színezéket, aromát, összetevőt tartalmaz és az egyéb negatív környezeti hatások, mint a termőföld vagy levegő magas szennyezettsége is állandóan nő.


Ilyenkor a mi feladatunk biztosra menni és gondoskodni gyermekünk fejlődéséhez kulcsfontosságú vitaminok beszerzéséről. 


Mert mindannyian a legjobb feltételeket szeretnénk biztosítani csemetéinknek, hogy kihozhassák magukból a legtöbbet és a legjobb teljesítményt tudják nyújtani, hiszen az iskola és a külön elfoglaltságot, edzések által sokan már gyermekkorban majdnem olyan elfoglaltak, mint a felnőttek. Persze, ezek is ugyanazt a célt szolgálják, az ő gyarapodásukat és előrelépésüket. Ráadásul a szervezet számára az általános növekedés alapvetően egy kimerítő folyamat.

Ettől a gyerekek fáradékonyabbak, kiegyensúlyozatlanok lesznek és az iskolai teljesítőképességük is nyilvánvalóan csökken. Az iskola pedig maximálisan leterheli a gyerekeket és ez ellen nem igazán tudunk mást tenni, mint támogatni őket lehetőségeink szerint.


Gyakran előfordul, hogy a gyerekek például vérszegények az aktív növekedés korszaka alatt, mert a szervezetük felhasználja az összes vasat. Vagy a tavaszi fáradtság egyaránt jellemző gyerekekre és felnőttekre is.

Tudtad, hogy Magyarországon a lakosság 94%-a – a gyermekeket beleértve – D-vitaminhiánnyal küzd? Pedig jelentős mennyiségre van szükség a növekedéshez, és a védekezőrendszer megfelelő működéséhez. Jobb, ha nem várjuk meg amíg a vitaminok hiánya fizikailag is megnyilvánul.


Mely esetekben ajánlott a vitaminpótlás gyermekeknél?

Minden helyzetben előnyös a  multivitamin gyerekeknek a fejlődés szempontjából, de vannak olyan helyzetek, amikor kiemelten ajánlott: 

Ilyen például amikor gyermekünk: 

  • aktív, sporttevékenységet folytat,
  • kiegyensúlyozatlan táplálkozású,
  • túl sok készételt fogyaszt,
  • betegségekre hajlamos, gyenge az immunrendszere,
  • túlsúlyos,
  • viselkedésproblémákkal küzd


A megfelelő készítmény kiválasztása közben figyeljünk arra, hogy az mindenképpen gyermekeknek legyen dedikálva, hiszen a felnőtt szervezet számára eltérő dózissal és összetétellel készülnek a termékek, valamint egy gyermek számára veszélyt jelenthet a tabletta lenyelése is. Mivel minden szükséges vitamint külön-külön pótolni nagyon körülményes feladat lenne a szülőknek és a gyerekeknek is, ezért ideális választásnak egy kiegyensúlyozott multivitamin készítmény tűnik. Fontos, hogy egyaránt tartalmazza a legelemibb vitaminokat és ásványi anyagokat, nyomelemeket.

Ezek a következők:

        - A-vitamin: a csontok, a bőr, a szem vitaminja

        - B-vitamin: az anyagcsere, a keringés, és az energiatermelés szempontjából nélkülözhetetlen komplex vitamincsalád.

         - C-vitamin: a védekezőképesség megerősítése szempontjából, az egészséges növekedés és a D-vitamin felszívódásának megsegítésére. 

        - D-vitamin: a növekedéshez, az egészséges csontok és fogak felépítéséhez. 

        - E-vitamin: a szív, az izmok, az idegrendszer egészséges működéséhez szükséges. Védi a bőr egészségét is. 

        - Kalcium: nagyon fontos a gyors növekedés ellensúlyozására, hogy egészségesek legyenek a csontok és a szövetek.

        - Vas: az izmok fejlődéséhez, és a vörösvérsejtek képzéséhez szükségesek.

        - Magnézium: az idegrendszer megfelelő működéséhez, a tanulási képességek, memória javításához szükséges, valamint segíti a kalcium felszívódását. 


Az idegrendszer kiegyensúlyozott, egészséges fejlődésének pozitív következménye a nyugodt viselkedés, így a komplex multivitamin gyerekeknek hozzájárul a hiperaktív, vagy más magatartási zavarokkal küzdő gyerekek problémáinak kezeléséhez.


Mi mindenképpen azt javasoljuk tehát, hogy segítsük gyermekünk fejlődését és teherbírását, amihez a Swedish Nutra multivitamin gyerekeknek kitűnő választás az 5-12 éves korosztály számára. Svéd minőség, ultra koncentrált formula, amely 100%-ban természetes összetételű készítmény. Színezék és adalékanyag mentes, 12 féle esszenciális vitamint tartalmaz, 10 féle ásványi anyagot, valamint 8 féle zöldség- és gyümölcskivonatot. Folyékony kivonat, így segíti az azonnali felszívódást, finom narancs ízű, így nem fog gondot okozni a beadása. 


Reméljük, hasznos volt számodra ez a cikk! Böngéssz blogunkban tovább!