Szuperélelmiszerek a javából! Íme, 8 hatékony immunerősítő, gyógyhatású növényi kivonat

Szervezetünk immunrendszerét természetesen is meg tudjuk erősíteni, erre számos gyógynövény áll ma már rendelkezésünkre. Több olyan gyógyhatású növény illetve növényi kivonat is létezik, melyek – a vitaminok és ásványi anyagok pótlásán túl – ellátják szervezetünket hasznos gomba – és vírusölő anyagokkal, méghozzá úgy, hogy nem terhelik közben az emésztőrendszert, nem borul fel a bélflóra egyensúlya. Nézzünk most ezek közül néhányat!
Immunrendszerünk szerepe nagyon fontos: megvédi szervezetünket a betolakodó vírusoktól, baktériumoktól, azaz, kivédi az „idegenek” támadásait.
Működését megtámogathatjuk egészséges, vitamindús étrenddel, illetve plusz vitaminok adagolásával, kiegészítésével, de akár természetes növényi kivonatokkal is.
A legfontosabb immunerősítő vitaminok mellett számos igazán sokoldalú, jótékony gyógyhatású növénnyel találkozhatunk, melyek közül egy-kettő már mint „szuperélelmiszer” van jelen a köztudatban is. Ismerkedjünk meg most 8 ilyen szupernövénnyel, lássuk, mi mire jó!
1. Máriatövis – máj, méregtelenítés
Leginkább azoknak szokták ajánlani, akik szennyezettebb környezetben élnek vagy dolgoznak, esetleg rendszeresen szednek gyógyszereket, fogyasztanak alkoholt - ugyanis a máriatövis kivonatát leginkább a máj méregtelenítésére alkalmazzák. A máriatövis hatékonyan semlegesíti a váráramba kerülő molekulákat. A növény magjában található szilimarin védi a májsejteket a káros hatású szabadgyökökkel szemben, megfiatalítja, megújítja sejtjeinket, és úgy általánosan e létfontosságú szervezünk méregtelenítő funkciójának támogatására ajánlják. És mivel a máriatövis antioxidánsok termelésére serkenti a májat, ezzel fokozza szervezetünk ellenálló képességét.
2. Kasvirág – megfázás, nátha, fülgyulladás, gombás fertőzések
A bíborlevelű kasvirág (latin nevén, ahogy jobban ismerjük: Echinacea) gyógyhatását már az 1600-as évek óta ismerik, s két fajtát is számon tartanak közülük pozitív hatásai miatt. Immunerősítő gyógyszerként, köhögéscsillapítóként sebgyógyító és fertőzést csökkentő hatásai miatt évszázadokon át használták, mára azonban az antibiotikumok térnyerésével alkalmazása kissé háttérbe szorult.
A gyógynövényt az elhúzódó vírusos és bakteriális fertőzések kezelése mellett még olyan bőrpanaszok esetén is előszeretettel alkalmazták, mint akne vagy a fekély. Az immunrendszer helyreállításában, hólyaggyulladás vagy candida fertőzés esetén is sikerrel veszi fel a harcot. A gyógynövénygyógyászatban pedig a megfázásos, náthás betegségek, valamint a fülgyulladás megelőzésére, a fülzúgás helyi kezelésére is hatásosnak bizonyult már régen is, népszerűsége pedig napjainkra újra visszatérőben van, hiszen biztonságos és természetes immunerősítő.
3. Maca gyökér – az immunerősítő, teljesítménynövelő szuperélelmiszer
Igazi szuperélelmiszerként tartják számon a természetesen formában vasat, kalciumot és még további más számos vitamint és ásványi anyagot tartalmazó, vitalizáló és erősítő maca gyökér nevű növényt illetve annak természetes kivonatait. A maca 10%-a rost és fehérje, 60%-ában pedig energiatermelő szénhidrát, mely növeli a teljesítményt, javítja a nemzőképességet, védi a prosztatát, fokozza a fizikai és a szellemi teljesítőképességet, a nemzőképességet, belülről támogatja a pattanásos bőr kezelését, csökkenti a menstruációs fájdalmakat, frissít, vitalizál.
Sőt, mindemellett még a jó hangulatunkhoz is hozzá tud járulni, képes csökkenteni a depresszió és a változókori hangulatingadozások kellemetlen tüneteit, azáltal, hogy szabályozza a hormonháztartást, támogatja az endokrin rendszer – különösen az agyalapi mirigy és a mellékvese működését.
A mára már szuperélelmiszerként emlegetett maca gyökér energizáló – és gyógyító hatásait már évszázadokkal ezelőtt az inkák is ismerték, egyes mai kutatások szerint pedig a maca kimagaslóan magas dózisban tartalmaz aminosavakat, fitonutrienseket, zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat – méghozzá mindezt természetesen! És szerencsére, akár mi is magunkhoz vehetjük ezt a csodás szuperélelmiszert egy magas minőségű, természetes étrendkiegészítő formájában, hogy több frontot is támogassunk szervezetünk belső egészségét.
4. Gyömbér – emésztési problémák, émelygés, normál vércukorszint, egészséges bélflóra
A gyömbért is már évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban is szélgörcs, hányinger, émelygés és más emésztőrendszeri panaszok kezelésére. A gyömbér bizonyítottan enyhíti a szédülést, émelygést és a hányingert mind a terhesség korai szakaszában, mint pedig másnaposság esetén.
Legfőbb hatóanyagai az olajos gyanták és az illóolajok, mint pl. a zingiberén. Feltehetőleg ezeknek az anyagoknak köszönhető a növénynyugtató, görcsoldó, és fájdalomcsillapító hatása.
A gyömbér egyébként mindemellett még számos mikrobaelenes hatással is rendelkezik, valamint jelentősebb mennyiségben tartalmaz olyan antioxidáns vitaminokat és nyomelemeket, mint az A-, C-, E- és B-vitaminok, a magnézium, a kálium, a foszfor, a vas és a cink.
Éppen ezért különösen előnyösen hat megfázásra, náthára, vírusos megbetegedésekre, de még ízületi fájdalmainkra, gyulladáscsökkentésére is kiváló. Cukorbetegeknek is érdemes a rendszeres fogyasztása mellett dönteni, ugyanis a gyömbér segít kordában tartani a vércukorszintet, növelheti az inzulin hatékonyságát, és csökkentheti még a diabétesszel összefüggő szövődmények rizikófakorait is.
Rendkívül változatosan felhasználható remek ízesítő és fűszernövény a konyhában is, előszeretettel fogyasztják tea formájában, főleg télen, mert át is melegíti a szervezet, miközben csökkenti a puffadást, a teltségérzetet.
Számos pozitív gyógyhatásának köszönhetően nem véletlen, hogy multivitaminok, étrendkiegészítők szerves része ma már: C- vitaminnal és cinkkel kiegészítve igazi nyerő hármast alkotnak.
5. Ginko Biloba – vérkeringés, értágítás, jobb memória
Noha nem varázsszer, de a Ginko Biloba számos bizonyítottan jótékony hatással rendelkezik. Megelőzésként, kúraszerűen alkalmazva akár komolyabb orvosi problémák megjelenése esetén is remek kiegészítő, a kínai orvoslás, valamint a népi gyógyászat is már több ezer éve ismeri és használja. A páfrányfenyő-félék családjába tartozó növény Földünk egyik legérdekesebb növénye: 1000 évig is élhet, és leginkább Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részein őshonos. Ugyan a magja, mind pedig a gyümölcse toxikus, így a növény e részei nem használhatók, sajátos, legyező formájú levele azonban annál inkább – melynek fő összetevői a flavonoidok és a terpenoidok, s ezek igen széles körben fejtenek ki pozitív hatást szervezetünkre, főleg agyunkra, idegrendszerünkre és memóriánkra.
Az agy vérellátására gyakorolt jótékony hatásai révén még a gyakori fejfájásra is szedhető, de serkenti a központi idegrendszert, így fokozott szellemi igénybevétel, szellemi munka, tanulás, koncentrációs nehézségek esetén is bevethető.
Hatásra az agy több tápanyag és oxigén felvételére képes, ennek köszönhetően javítja a memóriát, az agy vérellátását és az agyi keringést, de javítja a szervezet egészének vérellátását, remek értágító és roboráló szer is egyben. Ginko Biloba rendszeres szedésével hatékony lehet a harc az öregedéssel együtt járó szellemi hanyatlással, kognitív hanyatlással szemben.
6. Lenmagolaj – keringés, szív, erek, vércukorszint…
…és még számos más pozitív hatás, melyet a lenmagnak, és a belőle hidegen kisajtolt lenmagolajnak tulajdonítunk. Ő is szuperélmiszerként emlegetett csodaszer, mely nem csak hogy nagyon egészséges (omega-3 és lingán tartalma miatt), de számos betegséget is tudunk orvosolni vele. A lenmagolaj igen gazdag -, B-, C-, D- és E-vitaminban, foszforban, káliumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, kénben, cinkben, mangánban és jódban is, így kiváló antioxidáns.
Lingántartalma miatt elsősorban a szív – és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásai miatt elismert a lenmagolaj, de kiemelkedő szerepe van még a daganatos megbetegedéseknél, a nők változókorai panaszainál, de a migrénnel, a szervezetünkben fellépő gyulladásokkal (pl. ízületi gyulladás, izomláz, izomfájdalmak), a gyomorfekéllyel vagy a hörghuruttal szemben is eredményesen veszi fel a harcot.
Ingerlékenység, fejfájás, hangulatingadozások esetén is fordulhatunk hozzá segítségért, de még a cukorbetegek számára is hasznos táplálékkiegészítő lehet: segít kimosni szervezetünkből a felesleges koleszterint, glükózt – s ezeket szabályozva védelmet nyújt az erek és a gyomornyálkahártya számára is ez a csodás olaj!
Fogyókúránkat, diétánkat is segítheti azáltal, hogy felgyorsítja az anyagcserét, és segít kimosni szervezetünkből a káros, felesleges anyagokat, valamint elősegíti a fokozottabb zsírégetést.
Külsőleg alkalmazva is csodát tehet: gyulladásos sebek, bőrproblémák, ekcéma, pikkelysömör helyi kezelésére, de hajunk, hajvégeink ápolására, vagy a kedvenc hidratálónkba 1-2 cseppet alkalmazva a száraz haj, száraz bőr tüneteit is mérsékli.
Ha belsőleg alkalmaznánk a fenti remek hatásai miatt rendszeresen, de nem szeretjük az olajat magát lenyelni, vagy nm esik jól – akkor szerencsére ma már jobbnál jobb lenmagolaj tartalmú étrendkiegészítők állnak a rendelkezésünkre – akár kényelmes, kapszulás formában is.
7. Kendermag olaj – Az immunrendszer, a szív, és az idegrendszer hatékony erősítője
A kendermag, és a belőle préselt kendermag olaj szintén egy évezredek óta termesztett növény magja, mely tele van antioxidánsokkal, omega-3 és omega-6 zsírsavakkal – igazából ez az egyetlen olaj, mely egyszerre mindkettőt tartalmazza, méghozzá nagyon kiegyensúlyozott arányban.
Vagyis, ismét egy szuperélelmiszerről van szó, melynek rendszeres fogyasztásával erősíthetjük immunrendszerünket, csökkenthetjük egyes krónikus betegségek rizikóját, a benne található jótékony zsírsavaknak köszönhetően pedig szívünket, ereinket, idegrendszerünket is védhetjük.
A kendermagolaj még mindezek mellett tartalmaz még között alfa-linolénsavat és gamma-linolénsavat is, melyek jótékony gyulladáscsökkentőként kedvező hatással bírnak egyes krónikus betegségekre, az anyagcsere folyamataira, a hormonális rendszerre és még a hölgyek PMS illetve menopauza okozta kellemetlen tüneteire is.
A kendermagolaj – a lengmagolajhoz hasonlóan – külsőleg is hatékonyan alkalmazható hajra, fejbőrre vagy gyulladásos bőrbetegségekre – érdemes lehet például ekcémás vagy pszoriázisos betegeknek is kipróbálni.
Ha rendszeres, napi fogyasztásában gondolkodunk, akkor hatékony és kényelmes étrendkiegészítő kapszula formában is beszerezhetjük.
8. Kurkuma – közvetlen antioxidánsként fokozza a sejtek stressz elleni védekezését
A gyömbérfélék családjához tartozó kurkuma (indiai sárfrány) Indiában már évszázadok óta elismert és alkalmazott gyógynövény, számos étrendkiegészítőnek is alapjául szolgál. Sokoldalúságát tekintve ez nem is meglepő: a növény gyökértörzsében található kurkuminoidokról számos laboratóriumi kísérlet született, s eszerint ez az anyag fokozza a sejtek stresszel szembeni védelmét, így közvetlen antioxidáns hatása van. Kísérletek igazolják továbbá, hogy gyulladáscsökkentőként ízületi gyulladások, szájüregi gyulladások, és heveny fertőzések kezelésére is jótékony hatással van szervezetünkre, de a diabéteszes vesekárosodás, az Alzheimer-kór tünetei, vagy az alkoholos májfibrózis esetén is előnyös hatásokat mutattak ki vele kapcsolatban.
Sőt, Hepatitis C-ben szenvedő betegeket is vizsgáltak a növény kapcsán, majd megállapították, hogy a kurkuma hatékonysága nagyobb volta máj tisztítása, regenerálódása szempontjából, mint pl. a zöld tea. Ugyanakkor érrendszerünk védelmében is jelentős szerepet játszik, többek közt azt akadályozza meg, hogy az egyes vérlemezkék összetapadjanak. A kurkumin képes helyreállítani a veseműködésünket is: képes ugyanis aktiválni az epehólyag működését, ezzel növelve az epekiválasztást.
Vagyis, egy olyan sokoldalú, egészséget több fronton is támogató ősi gyógynövényről van szó, melyet érdemes étrendkiegészítő formájában is magunkhoz venni akár napi szinten.
A kurkuma növényi kivonata az immunrendszer, a máj, az érrendszer és még számos más szervünk egészségét támogató funkciójában jelentős szerepet játszik.
Mi a véleményed?