10 érv a sokoldalú ginseng napi szintű fogyasztása mellett

Erősíti az immunrendszert, segít leküzdeni a fertőzéseket, enyhíti a fejfájást, de még a merevedési zavarokkal küzdő férfiak is hasznát vehetik. És még ezen túl is számos, remek előnyhöz juthat szervezetünk az Ázsiából származó, évszázadok óta hatásosan alkalmazott gyógynövény, a ginseng (ginzeng) által! Nézzünk most meg ezek közül jó néhányat, ami szinte mindannyiunkat érint – különösen ebben a nehéz, vírusos időszakban, amikor fokozottan oda kell figyelnünk szervezetünk egészségére, védekezőképességének támogatására. 

De mindenekelőtt nézzük, mit érdemes tudnunk röviden erről a csodanövényről?

Az „élet gyökerének” is nevezik, Ázsiában és Észak-Amerikában is már évszázadok óta alkalmazzák e gyógyhatású, különleges képességeiről híres gyökeret – mint általános közérzetjavító, erősítő szert.

A gyógyászatban leginkább immunerősítő hatása miatt kedvelik, de segít a vérnyomás, a vércukorszint helyreállításában, és még megannyi másban!

Az amerikai őslakók is már e növény gyökerével stimulálták immunrendszerüket előzték meg a fejfájást, a lázat, a meddősséget, vagy az emésztési zavarokat – és mind a mai napig több millióan élvezzük a ginseng áldásos hatásait.

A növénynek immár 11 faját ismerjük, de két főbb fajtáját használjuk aktívan szervezetünk erősítésére: a mandzsu ginsenget (Panax ginseng), illetve a kanadai ginsenget (P.quinquefolius), mint általános közérzetjavító erősítőszert. A kínaiak szerint „minél idősebb maga a gyökér, annál több értékkel bír”. 

Nézzünk meg 10 vitathatatlan előnyt, miért is érdemes rendszeressé tenni e csodagyökér fogyasztását, akár egy jó ginseng tartalmú tápálékkiegészítő formájában…

1. Immunerősítés, a szervezet általános ellenálló-képességének fokozása

Tapasztalatok is erősítik, igazolják, hogy a ginseng serkenti az egészséges emberek immunrendszerét, hatékonyabbá tesz minket a különböző vírusokkal, betegségekkel szemben – ezt több klinikai kutatás is alátámasztotta már. A ginseng képes valamennyi immunsejtet szabályozni, például a mikrofágokat, a T- sejteket, B-sejteket, de a természetes ölősejteket is. A ginseng kivonata ugyanis antimikrobális vegyületeket képes előállítani, melyek védettséget adnak a szervezetnek a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben.

2. Energiaszintünk növelése, természetesen

Néhány kutatás igazoltan kimutatta, hogy a ginseng képes megemelni szervezetünk energiaszintjét. Mivel segíti mind a fizikai, mind a szellemi erőnlétet, fokozza a vitalitást, így kitűnően alkalmazhatjuk a legyengült szervezet, pl. betegségből való lábadozás esetén is. Sőt, egyes vélemények szerint jó hatással van az izomműködésre, az izmok energia ellátására, ezért sportolók (főleg testépítők és hosszútávfutók) is beépítették már a napirendjükbe.

3. Cukorbaj, magas várnyomás?

Ha e kettő közül valamelyik, netán mindkét probléma előfordult már felmenőink között, akkor bizony nekünk is érdemes odafigyelni a megelőzésre. Ezt a helyes táplálkozás, a rendszeres sport és relaxáció mellett természetes táplálék-kiegészítők segítségével érhetjük el. 

A manzsu ginszengről már bebizonyították, hogy csökkenti a vércukor koncentrációt, orvosi felügyelet mellett eredményesen alkalmazható az időskori cukorbetegségben szenvedőknél.

A kettes típusú cukorbetegség esetén az a legnagyobb gond, hogy a szervezet nem tud reagálni az inzulinra. Több vizsgálat is alátámasztja, hogy a cukortartalmú táplék elfogyasztása után egy órával beadott ginseng képes volt stabilizálni a vércukorszintet.

4. Szívinfarktus? Tumor? Előzzük meg ezt is a ginseng segítségével!

Mivel a ginseng csökkenti a koleszterinszintet, ennek köszönhetően hasznos a szívbetegségek megelőzésében.

Továbbá szintén kutatások bizonyítják, hogy a tumor növekedését is meggátolni képes ginseng hatékony természetes ellenszere lehet a rákos megbetegedéseknek, az által, hogy képes a T-sejtek és az NK-sejtek (természetes ölősejtek) immunitását növelni, erősíteni. Továbbá olyan más mechanizmusokra is pozitív hatással bír, mint az oxidatív stressz.

5. Szellemi vagy fizikai fáradtságtól szenved? 

Akkor a ginseng természetes agyserkentőnél keresve sem talál jobb megoldást!

Fő hatóanyagai a ginzenoid – melyek a kutatók szerint olyan „adaptív” anyagok, melyek rövidtávon javítják a szervezet erőnlétet és a memóriát, hosszabb távon pedig növelik a stressztűrő képességet. 

A ginseng képes stimulálni agysejtjeinket, segíti a koncentrációt és a kognitív képességeket. Kutatások bizonyítják, hogy intenzív ginseng-terápiával már 12 hét alatt jelentős javulás érhető el az Alzheimer kórban szenvedő betegeknél. Előzetes tanulmányok szerint pedig az amerikai ginseng és a Ginko Biloba együttes kombinációja az ADHD figyelemzavar esetén is hatásos. 

Lévén, hogy hozzájárul a normál vérkeringéshez, ami összefüggésbe hozható az agy teljesítményével és reakciókészségével is – ez nem is olyan meglepő…

6. Lanyhuló férfiasság? Legyen újra a csúcson!

Négy tanulmány a ginseng szexuális működésre gyakorolt hatását illetően ért el pozitív eredményeket, miszerint a ginseng képes befolyásolni a pénisz erekciójáért felelős szövetek értágulatát és relexációját. 

7. Menopauza, avagy a kellemetlen változókori tünetek enyhítése

A mandzsu ginseng enyhíti a változó kori tüneteket, melyek igen kellemetlenek tudnak lenni az érintettek számára: hőhullámok, éjszaki verejtékezés, súlygyarapodás, ingerlékenység, hangulatváltozások, depresszió, hüvelyszárazság – csak hogy a leggyakoribbakat említsük. Mára már több bizonyíték is szolgál, hogy a ginseng képes mindezeket tompítani. Az egyik kísérletben a placebo csoporttal összehasonlítva, a koreai vörös ginseng hatékonyan növelte a szexuális vágyat, javította a résztvevők közérzetét, általános egészségi állapotát a változókorban lévő hölgyeknél, melyet a Kupperman Index és a Menopauza Értékelési Skáláján is számokkal is jeleztek az érintettek.

8. Gyorsabb, hatékonyabb sebgyógyulás, hatékony gyulladáscsökkentés

Egy igen érdekes kutatás, publikáció látott napvilágot Koreában, a koreai vörös ginseng kapcsán, amelyben kemoterápiával kezelt gyerekeket, és előrehaladott stádiumban lévő őssejt transzplantáción átesett személyeket vizsgáltak átfogóan. Egy éven át kezeltek 19 pácienst 60 mg vörös ginsenggel, majd minden 6. hónapban megvizsgálták a vérüket, és azt vették észre, hogy a citokin nevű fehérjék száma (melyek az agy és a sejtek összekötői) jobban megnövekedett a kontroll csoporthoz viszonyítva. Ezt egyébként még több korábbi, másik állatkísérlet is bizonyította. A ginseng gyulladáscsökkentő tulajdonságát allergiás megbetegedéseknél, mint az orrdugulás, orrviszketés és tüsszögés terén vizsgálták, a 40 mg-ot kapott állatok allergiás reakciója lecsökkent, a vörös ginseng pedig ezzel felkerült a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő táplálékok csoportjába.

9. Fokozott stressztűrő képesség

A ginseng mindezeken túl fokozza a szervezet stresszhez, illetve az őt ért külső károsító anyaghoz való alkalmazkodását (pl. méreganyagok), és ezekkel szemben fokozottan ellenállóvá tesz bennünket. 

10. Diétát támogató, anyagcserét serkentő, zsírégetést fokozó hatás

Sokan nem tudják, de a ginseng remek étvágycsökkentő is egyben, egyúttal pedig fokozza az anyagcserét, és segíti szervezetünket a felesleges zsír elégetésében. 

Amire azért érdemes odafigyelnünk: ha antidepresszáns gyógyszert szed valakit, akkor a ginseng táplálékkiegészítőt csakis orvosi felügyelet mellett szedjük! Koffeint tartalmazó serkentősekkel sem tanácsos egyidejűleg fogyasztani, illetve kismamák, szoptató anyukák is inkább várják meg rendszeres szedésével a szoptatási idő végét. 

Ha ezeket betartjuk, és kúraszerűen (egyhuzamban legfeljebb 3 hónapon át, majd némi idő kihagyásával ismét egy három hónapos kúra) alkalmazzuk e csodanövényt, illetve annak minőségi kivonatait, akkor biztos, hogy számos élettani problémánkat orvosolhatjuk, és nagyban elősegítettük szervezetünk optimálisa, energikus fiatalos működését. 

A ginseng alapú kivonatok, étrendkiegészítők tehát jelentősen hozzájárulnak mindennapi életünk jobbá tételéhez. A svéd Swedish Nutra terméke, a Ginseng Energy pedig a 2000 mg ázsiai és szibériai ginseng minőségi kivonatán túl még további vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz (C-vitamin, B12) a kirobbanó vitalitás, jó közérzet és a növekvő fizikai és szellemi teljesítőképesség érdekében.