Ha Te is elkötelezett vagy a környezetvédelem iránt, és foglalkoztat a klímaválság gondolata, akkor adott a kérdés: miként tehetnéd még zöldebbé testápolási, szépségápolási rutinodat, miközben Te magad is egészségesebbé válsz? A megoldás azok a természetes, organikus kozmetikumok, arcápolók, melyek kívül és belül is zöldek: azaz, sem a Te bőrödet nem terhelik különféle káros vegyszerekkel, és közben még környezetünket is kímélik, azáltal, hogy csomagolásuk is lebomló, előállításuk során pedig szintén zöld megoldásokkal, alternatív gyártási technológiákkal készülnek. De mit kell tudnunk a zöld kozmetikumokról? És mi az iparág legnagyobb mai kihívása? E heti cikkünkben e kérdéseket vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről…

A kozmetikai vállalatok igazából már több mint egy évtizede dolgoznak azon, hogy termékeik összetétele minél zöldebb, és minél tisztább legyen – ahogy a tudatos fogyasztók is egyre tájékozottabbak az általuk választott termékek környezetünkre gyakorolt hatásairól. Vajon az én arclemosóm, testápolóm vagy a hidratálókrémem mennyit árthat a bolygónak?

Ez pedig egy olyan aktuális kihívás, melyre a kozmetikai ipar szereplőinek bizony válaszolnia kell, és keményen dolgozniuk azon, hogy üzleteik polcai tele legyenek olyan termékekkel, melyek még inkább megfelelnek az egyre növekvő kihívásoknak. Ugyanis – jól tudják ezt valamennyien – még mindig több kárt okoznak, mint amennyi hasznot – egyelőre. 

De hogyan és mitől lesz egy arcápoló termék környezetbarát? És most azon itt már rég túl vagyunk, hogy nem tesztelnek állatokon, nem tartalmaznak káros, szintetikus összetevőket, de hogy még mi mindenre kell odafigyelniük a magukra valamit is adó, nagy kozmetikai cégeknek, azt nem is sejtenénk…

Kozmetikumaink ökológiai lábnyoma

Számos olyan kérdés merül fel nap, mint nap, hogy vajon mennyi vizet igényel a növények termesztése, a betakarítás vajon motoros járművekkel történik-e, hogyan nyerik majd ki a hatóanyagot, oldószereket pl. használnak-e, hogyan, milyen útvonalon és mennyi időn át tart majd a szállítás, és így tovább. Vagyis, számolni kell a különböző termékszakaszokban (mind a gyártás, mind a feldolgozás, majd a fogyasztás szakaszában) a termékeink ökológiai lábnyomával, vagyis azok természetes forrásainkra gyakorolt hatásaival.

És mi a helyzet az összetevőkkel? 

Túl azon, hogy a tudatos bőrápolók termékei minél kevesebb szintetikus anyagot tartalmaznak, és ezeket lehetőség szerint 100%-osan növényi, organikus alapanyagokból nyerik, nem mindegy az összetevők hatása sem, vagyis az, hogy melyik megoldást lehet kevesebb energiaigénnyel előállítani. A növényi olajok szempontjából is – amik ugye 100%-ban természetesek többnyire -, a környezetre gyakorolt hatás már jelentősen változhat. Hiszen, míg pl. a rozmaring vagy a zsálya illó olaját már csekély mennyiségű levélből is elő tudják állítani, addig a rózsa 100%-os illóolajához már több tonnányi rózsasziromra van szükség.


Szintetikus VS Természetes

A bőrápolás szempontjából „divatos” összetevőket – mint amilyenek a C-vitamin vagy a retinol – akkora mennyiségben, amekkora igény mutatkozik rá – szinte lehetetlen természetes forrásból előállítani. Ehhez komoly kutatásokat végeznek a nagy kozmetikai cégek, ahol is ki kell pontosan számolniuk minden egyes összetevő hatását, akár természetes, akár pedig szintetikus összetevőről is van szó. A kulcs: megértetni és elfogadtatni a fogyasztókkal, hogy néhány szintetikus összetevő használatával megakadályozható az erőltetett gazdálkodás, s ezzel együtt – többek közt – az erdőirtások nagy része is.

Biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség megóvása

A fentebb említett lehetséges alternatívák például éppen ebben segítenek, de olykor még az oldószerek használatát is korlátozzák a gyártó cégek számára – magyarázza Sophie Strobel biológus, kozmetikai szakértő az ELLE magazin számára adott interjújában. És ha a világban lévő természetes erőforrások megőrzése a fő cél, akkor mit jelent ez a kozmetikai cégek számára? Biotechnológiát! – hangzik a tudósok, a szakértők egybecsengő válasza.


A kozmetikai iparban már elterjedt bizonyos mikroorganizmusok, baktériumok segítségével történő összetevők előállítása – pl. a hialuronsav is megoldható ilyen módon. Az ehhez hasonló, innovatív technológiák lehetővé teszik ugyanis, hogy környezetünk nagyobb fokú szennyezése, vagy kihasználása nélkül készüljenek pontos másolatok bizonyos természetes összetevőkről. A kozmetikai ipar tehát a biológia alkalmazásával tudja megvédeni a növényvilágot, azonban a biodiverzitás megőrzése, védelme is csak akkor működik, ha biztosítjuk a helyi, mezőgazdasági kistermelők megélhetését. Azokban a távoli országokban ahol az erdőirtás egyre jelentősebb – pl. Indonéziában – a helyieket olyan vadvirágok termesztésére biztatták, melyek az erdők mélyén élnek. Számos kozmetikai cég pedig (pl. a Guerlain) évek óta elkötelezett a méhek védelme mellett, s az UNSECO-val együttműködve segítik a méhészeket külön méhgazdálkodási övezetek létrahozásával.


Csomagolás, újrahasznosítás – az egyik legnagyobb kihívás a zöldebbé váló kozmetikai cégeknek

A hatóanyagok mellett erős paradigmaváltás zajlik a csomagolás, a csomagoló anyagok terén is. A károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében újszerű csomagolási technológiát is ki kell találniuk a kozmetikai cégeknek, amely fenntartható, Sajnos, még mindig túl sok a műanyag, habár a nagy márkák képviselői már tettek lépéseket ennek csökkentésére. A L’Oreal valamennyi műanyag csomagolása újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható lesz 2025-ig, az Unilever is igyekszik teljesen hulladékmentessé tenni működését, és még számos márka hasonló célokat fogalmazott meg. Az újrahasznosítható vagy lebomló flakonok, tégelyek korában vagyunk, az üvegtégelyek újrafelhasználása higiéniai okokból sajnos nem megoldható, azonban a márkák végre csökkentik az üvegtégelyek használatát, melyeknek egyébként a szállítása is nagyon költséges, mivel nehezek, és szennyezik a légkört.

A legnagyobb kihívás, a vízmentesség kihívása azonban még előttük áll – hiszen a víz a legtöbb kozmetikai termék fő alkotóeleme, nem beszélve arról, hogy előállításukhoz is rengeteg vízre van szükség. És ugyan konkrét példákat még nem tudunk megemlíteni, azonban a kozmetikai ipar már most jelentős lépéseket tesz annak érdekében, hogy minél előbb teljesen vízmentes lehessen.


És mit tehetünk mi, átlag fogyasztók? 

Lehetőség szerint válasszunk tudatosan, és nézzünk utána az összetevőknek, a gyártásnak, és a hatóanyagok eredetének! Szerencsére nem kell túl sokat keresgélnünk, ha olyan prémium márkák termékei közül választunk, akik 100%-ig organikus összetevőikkel, szilikon-, kőolaj – és tartósítószer-mentes gyártási megoldásaikkal, állatkísérlet-mentes filozófiájukkal, valamint környezetbarát, újrahasznosítható csomagolásukkal segítik megóvni bolygónk egészségét, és természetesen a mi bőrünk egészséges szépségét is. 

A skandináv országok mindebben az élen járnak, és két ilyen tudatos márkával is hozzájárultak bőrünk, szervezetünk és környezetünk egészségéhez. A Laponie  és a BARR Sweden gyártók termékei a fenti kitételeknek mind megfelelnek, természetes, luxus minőségű összetevői pedig a mélyen hidratált, bársonyos tapintású bőrt hozzák el nekünk, káros vegyi anyagok nélkül, környezetbarát, újrahasznosítható csomagolásban.

És így nyár közepén mi más is lehetne a hét termékajánlata, mint egy hűsítő, frissítő testápoló olaj, a Barr Sweden ”Snow Oil” névre hallgató remek terméke, organikus testolaj olíva- és sáfránymag olajjal hoz megoldást a száraz, kipirosodott, gyulladt bőrünkre pl. napégés, rovarcsípés, vagy egyáltalán csak a nyári hőség, vízhiány ellen.