A kollagén a testünkben is előforduló fontos fehérje. Építőanyag, a kötőszöveteink fő alkotóeleme, ám sajnos korunk előrehaladtával folyamatosan csökken a mennyisége, de ma már az egyre jobb minőségű és igen változatos összetételű, állagú, formulájú kollagén étrendkiegészítők egész sora áll a rendelkezésünkre, hogy válasszunk közülük egy számunkra megfelelőt a feszes, fiatalos bőr, a dúsabb és erősebb haj, körmök, és főként a rugalmas, fájdalommentes ízületek egészségének reményében. Igenám, de melyiket? Melyik a legjobb kollagén kapszula, por illetve folyadék?

Azon túl, hogy a választás, a döntés elsősorban egyéni, azért jó, ha tisztában vagyunk a kollagén főbb típusaival, alternatíváival. 

Cikkünkben ezúttal 4 fontos kérdést elemzünk ki részletesen, melyre sokan vagytok kíváncsiak, ami a kollagén pótlást, a kollagén étrendkiegészítőket illeti…

Mit jelent az, ha a csomagoláson 1-es, 2-es avagy 3-as típusú kollagén szerepel?

Az 1-es és a 3-as kollagén típusok kimondottan a bőrünkre hatnak, méghozzá azért, mert bőrünk kötőszöveteiben is ezek a kollagén típusok találhatók meg. Ha tehát a feszes, fiatalos bőr elérése, megtámogatása a célod a kollagén kiegészítéssel, akkor elsősorban ezeket érdemes keresned a termék csomagolásán. Jó hír, hogy mind a szarvasmarha kollagén, mind a tengeri kollagén változatok is tartalmazzák az 1-es és a 3-as típusokat. Ha azonban ízületeid, izmaid épsége, egészséges működése miatt kezded el a kollagén kúrát, akkor a 2-es típusú kollagént érdemes pótolnod, ami izmaink, ízületeink, valamint a porcok és csontok kötőszöveteinek egyik legfőbb alkotóeleme, mondhatni “a szervezet ragasztója”. 

2-es típusú kollagént leginkább a marha kollagén, vagyis az emlősállatok kollagénje tartalmaz, természetes fomájában például egy jó erőleves, csontleves, velőscsont is kiváló kollagén forrás, de a sertés körömpörköltje vagy a csirkeláb leves, pörkölt is szuper természetes kollagén források. 

Azonban nyilvánvalóan nem minden nap eszel te sem ezekből, így érdemes egy tiszta, zsírmentes, kiváló felszívódású, hidrolizált kollagén étrend kiegészítő segítségével biztosítani rendszeresen a napi kollagén adagot.

De milyen formában vegyük magunkhoz? Mi a legjobb kollagén kapszula, por vagy folyékony állagú kollagén? 

Míg korábban szinte csak kapszula formájában találkozhattunk kollagén étrendkiegészítőkkel, addig mára a piac és a választék óriásivá nőtt. 

Választhatunk ma már a kollagén kapszulák, kollagén porok, és a kollagén folyékony változatai közül is számtalan gyártó több különböző termékéből, sőt még a folyton úton lévőknek, vagy a vegánoknak is készültek megfelelő alternatívák a kollagén pótlására!

Haladjunk sorba, kezdjük a kapszulával:

A legjobb kollagén kapszula kétségkívül az, ami minél természetesebb, minél magasabb a tiszta kollagén tartalma. A kapszulák előnye vitathatlanul a gyors, egyszerű, bármikor és bárhol bevehetem -gyakorlaton alapszik, hiszen sokan nem tudnak otthon reggelizni, csak útközben vagy a munkahelyükön, így számukra az étrendkiegészítőkből is előnyösebb a gyors, kis helyen elférő, mindig kéznél lévő változat. 

A kapszulák hátránya lehet viszont - a kis mennyiség mellett - a felszívódás hatékonysága: hiszen az emésztőrendszerünknek előbb még a kapszula héjjal is meg kell bírkóznia, és nem is mindenkinek bírja jól a gyomra a kapszulahéj alkotóelemeit - bár ebből is léteznek ma már egyre jobb, egyre természetesebb, könnyen lebomló változatok. A legjobb kollagén kapszula kérdésére tehát az a válasz, hogy a lehető legtermészetesebb. Ha nem bízunk meg egyik gyártóban sem, akkor vegyünk egy 100%-os tisztaságú natúr kollagén port, és üres, gyors lebomlású kapszula héjat - és töltögessük be magunknak a tiszta kollagént arra az esetre, ha utazni indulunk, vagy tudjuk, hogy egy nagyon feszített, felgyorsult időszak következik az életünkben, amikor tényleg nincs időnk még az étkezésre sem, hát még a többire!

A por állagú kollagén készítmények gyakran jobb minőségűek, tisztábbak, mint a kapszulás változatok, és az adagolás szempontjából is előnyösebbek, hiszen jóval magasabb a tiszta kollagén azaz a fehérjetartalmuk: egy adagolókanál 9-10 gramm tiszta kollagént is tartalmaz (kapszulából ehhez legalább napi 4-6 sőt akár 8 darabot is be kellene vennünk) ám ilyen mennyiségben  nem mindenkinek bírja a gyomra, emésztőrendszere a kapszulahéjat - bár ebből is léteznek ma már egyre jobb, egyre természetesenbben, könnyen lebomló változatok. 

A kollagén porok nagy előnye még a legtöbbször ízesítetlen formula, melynek köszönhetően bármely italba vagy folyékony ételbe belekeverhetjük, hátrányuk mindössze az, hogy pontosan ki kell mérni, és gyorsan kell kikeverni őket mert különben csomósodhatnak. 

Egyre többen keresik és fogasztják a kollagén folyékony formuláit, mert ezek kényelmesek és még finomak is: nem kell az elkeveréssel bajlódni, csomósódáskor, nehezen oldódásról szó sincs, legfőbb előnyük pont a folyékony állagukból következik: a gyors és hatékony felszívódás. További előny lehet - akinek ez fontos - a termék komplexitása. 

A folyékony kollagén típusoknál ugyanis a legtöbb termék tartalmaz még értékes, a kollagén felszívódását elősegíti vitaminokat és nyomelemeket, például C-vitamin és Szilíciumot, és/vagy a bőrünket és hajunkat szintén támogató biotint, B-vitaminokat, hialuronsavat, illetve az ízületeink egészségéhez a kollagén mellett szintén nagyban hozzájáruló glükozamin-szulfát, MSM és kondrium hatóanyagokat. 

Ha pedig nem tudtál dönteni a gyorsan oldódó, hatékony felszívódású folyékony kollagén, avagy a kollagén kapszula bárhol-bármikor elővehető, kis helyen is elférő vitathatatlan előnyével szemben, akkor az a jó hírünk, hogy létezik már folyékony kollagén shot, ivóampullás változatban is, amit szintúgy bárhová magaddal vihetsz, és még csak víz sem kell a bevételéhez, mert az ivóampullás kollagén már eleve folyékony formula, hígításra sincs szükség, mert pontosan egy adagot tartalmaz!

3. Honnan tudom, hogy működik: mikorra várhatok érezhető, kézzelfogható eredményt, és melyik kollagén lehet a legjobb nekem?

Ez abszolút egyéni! Sokmindentől függ: a korodtól, a testedtől állapotától, az emésztőrendszer egészségétől, működésétől, és persze nagyban függ a kollagén kapszula, por, vagy folyékony állagától. Mi már kipróbáltuk mindegyiket, és az általános tapasztalat, hogy mindegyik működik. 

Íme néhány, személyes példa a családunkból és a baráti körből a kollagén kiegészítéssel kapcsolatos valódi, élő tapasztalatainkról…

Legtöbbünknek a haján volt a legszembetűnőbb: itt láttuk szó szerint kézzelfoghatóan a változást, egyértelműen dúsabbnak éreztük, és a fodrászunk is észrevette az apró babahajakat, amikből hirtelen rengeteg nőtt! 

(Ekkor éppen egy folyékony kollagén formulát szedtem hialuronsavval és biotonnal együtt, aminek köszönhetően a körmeimen is hamar éreztem a változást: Körülbelül 5 hónap rendszeres kollagén pótlást követően már meg tudtam növeszteni szépen, nem törtek le, nem repedeztek be, mint korábban. Persze, az is igaz, hogy a karantén óta felhagytam a géllakkozással.) 

Párom - a szerinte legjobb kollagén kapszula majd egy folyékony után - egy natúr kollagén porra váltott, mert komolyan ráfeküldt a diétára és a nagy súlyzós edzésekre, érthető, hogy óvni akarta az ízületeit, a vázizmait. És mivel a kollagén porokkal lényegesen magasabb dózisban tudja magához venni a kollagén napi adagját, így a legtisztább kollagén por mellett döntött, melyet a szintén por állagú aszkorbinsavval kever be (hiszen köztudott, hogy a C-vitamin segíti a kollagén beépülését, és támogatja a szervezet saját kollagén szintézisét is.). Ő egyébként - a nála is megjelenő rengeteg friss babahaj mellett - abban vette észre leginkább a kollagén pozitív hatását, úgy nagyjából 4 hónap után, hogy akármilyen nagy súllyal is guggolt, nem fájtak már a térd és boka ízületei az edzés során, és utána sem. 


Anyósom pedig a gyengébb emésztőrendszere miatt a szintén por állagú, prémium hal kollagénnal lett barátságban végül - elsősorban a ráncai és az ízületi bántalmai miatt. Ő már egy 3-4 hónap után észrevette, hogy erősebb lett a bőre, nem igényelt már olyan sok krémet, arcolajat mint korábban, sokat javult a bőrének barrier rétege, így a drága kozmetikumokon is tud most már spórolni a rendszeres kollagén fogyasztásnak köszönhetően, és a lépcsőzés sem tűnik olyan fájdalmasnak már - bár ez utóbbihoz egy kicsivel több idő, nagyjából fél év - 7 hónap rendszeres kollagén kiegészítés kellett nála. 


Őt egyébként is nehezen tudtuk rávenni a rendszeres kollagén fogyasztásra, mert még a legkisebb, legjobb kollagén kapszula lenyelése is gondot okozott a számára, és nem volt jó utána a gyomra sem, diszkomfortérzést okozott a már túl sok kapszula és tabletta, amiket összességében szed.  A folyékony halkollagén sem volt jó neki: kipróbálta, de végül nálam landolt a flakon, ő ugyanis csak kávét és vizet tud inni reggel, a különböző ízesített, pláne édes folyadékokat, szörpöket nem szereti. 

Így számára a tiszta, prémium halkollagén por volt a legoptimálisabb megoldás: a reggeli probiotikus joghurtjába, kefírjébe belekeverve tökéletesen feloldódott az íztelen, tiszta és valóban nagyon jó minőségű kollagén, és még a gyomra sem rendetlenkedett utána! 

(A hal kollagént, tengeri kollagént egyébként is azoknak szokták ajánlani főleg, akiknek az emésztőrendszere gyengébb az átlagosnál, emésztési problémákkal küzdenek - persze, csak akkor, ha nem vagy allergiás a halakra és tengeri élőlényekre)!

Barátnőim, kolléganőim a manapság szokásos, pörgös, ide-oda rohanós életük mellett képtelenek odafigyelni a rendszerességre, ami az étrendkiegészítőket illleti. 

Egyik barátnőm területi képviselőként dolgozik, és mindemellett még ingázik is a fővárosba, ahol a cégük központi irodája található. Sokat van úton, így számára a legjobb kollagén kapszula formájában volt elérhető ezeddig: ezt mindig a táskájában tartotta, bárhol-bármikor be tudta venni, nem kellett méricskélni az adagot, kanalazni, keverni. 

Igenám, de az utóbbi időben rendetlenkedni kezdett a gyomra, és egy ideje már nem érzi jól magát a kapszulák bevétele után. Ekkor tért át a szerencsére most már nálunk is elérhető kollagén ivóampullás kiszerelésú, kényelmes kis shot-os változatára. 

Nagyon szereti, meg van elégedve vele, tényleg bármikor elő tudja venni és jól is esik akár két tárgyalás között is elkortyolnia a finom erdei gyümülcs ízű nedűt, amiben pontosan annyi kollagén van, ami az egy napi adag, így egy húzásra, azonnal, méricskélés, és víz nélkül is magához tudja venni a kollagén napi adagját. Lassan 3 hónapja szedi folyamatosan, és az apró babahajakat már ő is, és a fodrásza is észrevették!


4. Kinek melyik a legjobb kollagén: a kapszula, a por, vagy a folyékony állagú? Illetve melyiket mivel  vigyem be a legjobb hatásért?

Ez is teljesen egyéni, de már át tudod magad is  gondolni előre, a fentebbi személyes tapasztalatok, élethelyzetek alapján, hogy a te életmódod, időbeosztásod és testi-ízlésbeli sajátosságaid melyikkel lehetnek a leginkább kompatibilisek?

Ami a por kollagének egyik legfőbb előnye: az az ízesítetlen, szagtalan formulában rejlik - aminek köszönhetően bármivel, de tényleg bármivel bevihető! Belekeverheted vízbe csak simán, teába, kávéba, gyümölcslébe, levesbe, pudingba, fehérjeturmixba, zabkásába, joghurtba, tekbe, müzlibe, de akár még a rántottádba is bele sütheted - ha a főzhető-süthető kollagén por mellett döntesz!

Ha rohansz, folyamatosan úton vagy, és nem erősséged a rendszeresség a reggelinél sem, akkor számodra az ivóampullás folyékony kollagén shot lesz az optimális megoldás, mert ezt tényleg bárhol, bármikor be tudod venni, és pontosan annyit tartalmaz a fiola, ami az ideális napi adag, csak felhörpinted és kész: nem kell külön méricskélni, a környezetbarát, lebomló tubust pedig kidobhatod elfogyasztás után azonnal a szelektív hulladékgyűjtőbe, így tényleg csak annyit kell magadnál tartanod, ahány napra mész. Ha pedig egész napra, dolgozni, kirándulni indulsz - akkor épp csak az aznapi adagot dobd be a táskádba, zsebedbe, így biztosan nem fog megromlani útközben.

Ha nem kell annyira korán kelned, és van időd reggelizni, majd nyugodtan elkortyolgatni egy finom italt is utána, viszont nem akarsz egyszerre több vitaminnal, kiegészítővel bajlódni, akkor a folyékony kollagén komplex formuláinak egyiket javasoljuk számodra. Ezek fél literes flakonban kapható koncentrátumok, és ízesítettek (kellemes, erdei gyümölcs íz például amit én próbáltam - természetes aromákkal) ezért bevételüket leginkább tiszta vízzel javasolt, de gyümölcslébe, teába is keverheted ízlés szerint. 

Ezeknek nagy előnyük, hogy olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal is kiegészítették őket, melyek kifejezetten segítik a kollagén biohasznosulását a szervezetben, ráadásul még további támogatást is nyújtanak a kollagénnel együtt bőröd, halad, körmeid, vagy éppen ízületeid számára - attól függően, melyik formula, melyik összetétel mellett döntesz? 

Ha fontos számodra a tisztaság és magas dózis - mert komoly fizikai munkát, sportot űzöl, ízületeid, izmaid épsége, egészséges állapotának megtartása fontos cél a fiatalos kinézet mellett, akkor mi a magas fehérjetartalmú por kollagén formulát javasoljuk.

Ebből is létezik már vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított kollagén por is, de a teljesen tiszta, natúr, magas fehérjetartlamú kollagén por is kiváló alternatíva! 

Ha sportolsz, akkor feltehetőleg tudsz időt szánni a megfelelő étkezésre és étrendkiegészítők rendszeres használatára is: ez esetben pl. kimérni a por kollagén dobozában található adagolókanállal az ajánlott napi mennyiséget, majd ezt elkeverni valamilyen folyadékban vagy folyékony élelmiszerben.

A  por kollagén formulák is többféle változata kapható már, de a legnagyobb előnyük a tiszta formula mellett az, hogy  ízesítetlenek, így bármilyen reggeli italba vagy folyékony állagú ételbe, joghurtba, zabkásába, fehérjeturmixba, pudingba, levesbe stb. is belekeverhetők. 

Mivel nem változtatják meg sem az étel ízét, sem az állagát, ezért különösen ajánljuk azoknak, akik nem szeretnek közvetlenül étkezés után a teán vagy a kávén túl még plusz további folyadékokat is inni, mint például az ízesített, vitaminokkal dúsított folyékony kollagén italok. A kollagén porokat egyébként a turmixon vagy a müzlin kívül meleg teába, kávéba is bele tudod keverni, nem változtat az ital ízén: teszteltem és tényleg! Sőt még jobban is oldódott nekem a langyos latte-ban, és valahogy még krémesebbé is tette. :)

Azt azonban érdemes tudni, hogy attól is függhet a felszívódásának ideje, hogy mivel keverjük. A vizet alapul véve, mint egy neutrális oldat, átlagos gyorsaságú felszívódást kapunk és a kollagén hatékonysága sem sérül. Ezzel ellentétben például kávéval gyorsabban kerül be a véráramba, és ha forró italt választunk, akkor előtte fontos megnézni, hogy az adott kollagén típus oldható-e meleg folyadékokban is, vagy csak hidegben? Ma már olyan majdnem 100%-os tisztaságú kollagén porral is találkozhatunk, amelyek még a sütés-főzés során sem sérülnek. 

A folyékony kollagén típusok esetében pedig már eleve egy olyan oldatot kapunk, amit szakemberek állítottak össze, a legjobb a legoptimálisabb felszívódással és hatékonysággal - melyet a termékhez hozzáadott vitaminok, ásványi anyagok szintén támogatnak, még inkább elősegítenek.

Végezetül még egy nagyon fontos kérdés: mennyi kollagén szükséges naponta?

Erről már korábban írtunk egy részletes cikket, érdemes ezt is elolvasnod, ha komolyan foglalkoztat a kollagén kiegészítés témája.

Reméljük, tudtunk segíteni a döntésben, hogy melyik kollagén típus lenne a legjobb a számodra, és ha sikerült választani, akkor várunk szeretettel webshopunkban!