A fogyás persze nem megy életmódváltás és mozgás nélkül - elvégre mindennek a tiszta, rendszeres étkezés az alapja - ez bizony időnként lemondásokkal is jár. Korábban már bemutattuk, mely vitaminok és ásványi anyagok támogatják a hatékonyabb emésztés és a zsírégetés folyamatát. Ám van még ezeken túl is segítségünk: most azokat az értékes növényi kivonatokat, fűszereket, enzimeket mutatjuk be részletesebben, melyek szintén képesek beindítani, és támogatni fogyásunkat!

Szervezetünkben számos biológiai folyamat játszódik le nap mint nap, s ezek megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a kellő mennyiségben legyenek jelen bizonyos enzimek, antioxidánsok, növényi zsírsavak. Fogyási célunkért az alábbiak közül bármelyiket bevethetjük: ezek a természetes, egészségünkre, szívünkre sem káros anyagok egy jól beállított étrend mellett szintén képesek még hatékonyabbá tenni emésztésünket, anyagcserénket, s ez által a testsúlyunk célzott csökkentését is. 


ZÖLD TEA

A zöld tea kivonatának sem csak mentális fáradtság, a memóriazavarok vagy a vérnyomásproblémák hatékony leküzdésében, hanem a zsírégetésben is nagy hasznát vehetjük. Olyannyira, hogy az ötödik helyezést érte el a Top 5 fogyókúrás pirulák listáján, melyez az egyik ismert és népszerű étrendkiegészítőket forgalmazó webáruház állított össze a hatékonyság, illetve a vásárlói visszajelzések alapján. 

A zöldtea kivonat koffeint és számos értékes antioxidánst tartalmaz - ezek segítenek felpörgetni az anyagcserénket, aminek köszönhetően tudunk veszíteni a súlyunkból. A zöld tea levél magas katekin tartalmú növény, mely egy igen erőteljes antioxidáns, ami segíti az immunrendszer egészségét, védi szívünket és keringési rendszerünket, normalizálja a vérnyomásunkat, illetve csökkenti a vérünkben keringő zsírsavak számát, ami által kevésbé alakulnak ki plakkok, lerakódások - melyek esetleg később elmeszesedve akár érelzáródást vagy trombózist okozhatnak.  Amennyiben pedig odafigyelünk mellette az étrendre - akkor a zsírégetésben is fontos szerepe lehet a zöld teának. (Természetesen fogyaszthatunk zöld teát lefőzött tea formájában is, a legfontosabb különbség a tea fogyasztás és a kapszula formátum között a bevitt dózis.) Ha a zöld tea kivonatát tartalmazó étrendkiegészítőt választjuk, akkor jóval nagyobb mennyiségben tudtuk bevinni az értékes katekint, mely a teanin és a koffein egyedülálló kombinációjaként remekül felturbózza a noradrenalin ellállítást szervezetünkben. Ez körülbelül egy 300-400 mg ECGC (a katekin egy típusa, egy hatékony antioxidáns) adagjával érhető el - amit napi 5 csésze zöld tea elfogyasztásával tudnánk fedezni. 


KURKUMA

A kurkuma egy intenzív, Ázsiában különösen népszerű fűszernövény, melyet “arany fűszerként” is emlegetnek -  szintén bizonyítottan elősegíti a fogyást, zsírégető hatását már több kutatásban is bizonyították. Gumójának őrleménye jellegzetes ízű, az ételeinknek is szép, sárga színt ad, azonban a benne lévő értékes hatóanyag, a kurkumin miatt is érdemes fogyasztani: ez ugyanis erőteljes antioxidáns és gyulladásgátló is egyben. In vitro tesztekkel vizsgálták a fogyást elősegítő hatását, majd arra jutottak, hogy a kurkumin olyan gyulladásos markerekret nyomhat el, melyeknek jelentős szerepe van az elhízásban. (E markerek szintje kifejezetten magas az elhízott, túlsúlyos emberek szervezetében.) 2018-ban egy kutatásban vizsgálták még a kurkumin hatását a zsíranyagcsere szempontjából is, majd azt vették észre, hogy fokozza az inzulinra való érzékenységet, s ennek köszönhetően kiegyensúlyozza a vércukorszintet, és elősegítik, hogy sejtjeink  szénhidrátból energiát nyerjenek. Egy másik kísérletben olyan túlsúlyos embereknél, akik korábban nem tudtak megszabadulni a nagy súlyfeleslegtől, napi két alkalommal 800 mg kurkumin kiegészítést adtak, 8 mg piperinnel együtt. (A piperin egy, a fekete borsban is megtalálható vegyület, mely fokozza a kurkumin felszívódását, és önmagában is hatásos anyagcsere serkentő szintén.)

A résztvevők testsúlya és testtömegindexe csökkent, kisebb lett a derekuk körfogata, illetve nőtt az adiponektinszintjük, mely hormon az anyagcsere szabályozásában segít. 

Alkalmazhatjuk természetesen fűszerként is, azonban - mint a zöld tea esetében is írtuk fentebb - a mennyiségben vannak jelentős különbségek: míg a fűszer 2-8% kurkumint tartalmaz, addig az étrendkiegészítő kivonatokban már 95% hatóanyag található. Napi 500-2000 mg kurkuma kivonat pedig már jelentős hatással lesz az anyagcserénkre. 


BROMELIN ENZIM

A táplálkozással bevitt fehérje testünk fő építőeleme. Ám ahhoz, hogy az étkezéssel bevitt fehérjéket szervezetünk hasznosíthassa, előbb le kell bontania egészen pici elemekre. Akkorákra, melyek a sejtmembránon keresztül átjuthatnak. Emésztőenzimekkel - pl. bromelain táplálék kiegészítéssel - támogathatjuk, gyorsíthatjuk ezt a természetes emésztési folyamatot. 

Az enzimeknek ugyanis az a fő feladata, hogy az elfogyasztott táplálékokat lebontsák, és szervezetünk számára hozzáférhetővé tegyék, lerövidítve pl. a fehérjék emésztési idejét. Több ezer enzimet ismer ma az orvostudomány, de a táplálkozásunk szempontjából két fontosat szoktak kiemelni: a bromelin és a papain enzimeket, az ananász és a papaya gyümölcsök enzimjeit, melyek hozzájárulhatnak a könnyebb emésztéshez, segíthet megszabadulni a méreganyagoktól.

Az ananászban magas koncentrációban megtalálható bromelain enzim azonban nem csupán a fehérjék emésztését támogatja, hanem ígéretes gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Ezek közül van, amelyiknek hatására csökkenhet a fájdalomérzet és a duzzanat, amit a különböző sportsérülések, illetve balesetből eredő ficamok, húzódások és izomsérülések esetén tapasztalunk. 

A bromelain egy természetes enzim, testünk saját emésztőrendszerével karöltve bontja le a tápanyagokat, míg azok felhasználható állapotba nem kerülnek. Egy nehéz, kiadós, fehérje dús étkezés után bevitt bromelain segíthet abban, hogy több hasznos aminosav jusson szervezetünkbe. Hatékonyan szabadítja fel a fehérjék építőköveit, az aminosavakat (pl. a sejtfalakat erősítő alanint, stb.),ez csökkenti az emésztetlen fehérjék rothadási folyamatait és így jó hatású az immunrendszerre is. Támogatja a zsírbontást.

Az ananászban ugyanakkor nagyon értékes C-vitamin is található, mely nélkülözhetetlen a szervezetünk optimális zsír-anyagcseréje szempontjából, hogy a fogyás beinduljon. Mindemellett az ananász kiváló vízhajtó is: segít megszabadulni a sejtek között megrekedt pangó nyirokfolyadéktól, ami számos plusz centit, narancsbőrt illetve lassabb anyagcserét is okoz. 


C.L.A

A konjugált linolénsav, rövidebb nevén C.L.A  (mely természetes formájában a vörös húsokban, és a zsíros tejtermékekben található meg) fokozza a zsír eltávolítását a zsírsejtekből, és az izomszövetekhez szállítja azt, hogy elégetésével az izmok energiához jussanak. Állatokon és embereken végzett előzetes vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a C.L.A segít csökkenteni a szervezet zsír állományát, miközben megőrzi az izom - és a csontszövetek tömegét.Sőt, a C.L.A még a szívinfarktus kivédésében is segíthet azáltal, hogy képes csökkenteni a “rossz” LDL-koleszterin, illetve a vérzsír mennyiségét. 


KITOZÁN

A kitóz valójában egy poliszacharid, a tengeri rákok, rákfélék (különösen a garnélarák) páncéljában található kitinből kivont rostos anyag, amelyből diétás étrendünket megtámogató étrendkiegészítőt készítenek. Találunk ma már belőle számos , a “Chitosan” néven futó kapszula, por, tabletta vagy cseppek formájában szedhető változatot is. Feltételezések szerint egészséges étrend mellett a kitozán csökkenti a rossz, és növeli a “jó” (HDL) koleszterin szintjét a vérben. Laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy a kitozán saját tömegének hatszorosát kitevő zsírt képes megkötni. Ha ez valóban így van az emberi szervezetben is, akkor a kitozán és az általa megkötött zsírmolekulák anélkül ürülnek ki a bélrendszer segítségével szervezetünkből, hogy testünk kalóriát venne fel a zsírból. A kitozán tehát a táplálékkal együtt elfogyasztott zsírt megköti, s ezzel gátolja annak felszívódását is.

Érdemes azonban C-vitaminnal együtt szedni, mert a C-vitamin fokozhatja a kitozán hatékonyságát. 

Diátánkat tehát számos különböző módon segíthetjük, támogathatjuk vitaminokkal, nyomelemekkel és értékes növényi, sőt állati eredetű kivonatokkal is. A hatékony zsírégetéshez válasszuk azt, ami számunkra a leginkább szimpatikus, azonban ne feledjük, hogy a csökkentett energiatartalmú étrend és a fogyás mellé szervezetünknek több mindenből is lesz kiegészítésre szüksége. 

Ha pedig szeretnénk diétánkat és fogyásunkat is megtámogatni egy magas dózisú, komplex multivitamin készítménnyel, akkor a svéd prémium márka, a Swedish Nutra ULTRA komplex multivitamin és nyomelem készítménye nem csupán újult erővel tölt majd fel bennünket, de a sok hatásos vitamin és green-komplex kivonatoknak, aminosavaknak köszönhetően zsírégetésünket és izmaink növekedését illetve megtartását is hatékonyan támogatja a diéta során.