Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai, mint mindenben, úgy a tudatos bőrápolásban is. Évszakváltáskor új bőrápolási feladatok elé állít bennünket az idő: a fűtésszezon elkezdődik, bőrünk szárazabbá válik, jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ilyenkor táplálóbb, zsírosabb krémekre van már szükség, és ez az időszak kedvez leginkább a feltöltésnek is. Itt az idő a szuper hámlasztók, vitaminos arcmaszkok, az antioxidánsokban dús szérumok, arcolajak, és a vitaminos arckrémek bevetésének. Cikkünkben most ehhez adunk Neked szakszerű segítséget, remek terméktippekkel. Őszi bőrtáplálásra fel!

Az őszi bőrápolásban az egyik legfontosabb – mesterkozmetikusok szerint is – hogy megóvjuk bőrünket a szeles, hűvös, nyirkos időben. Ilyenkor szakszerű kezelést igényel már a bőr, és mivel a hőmérséklet és a páratartalom is jelentősen visszaesik a nyári időjáráshoz képest, a hűvös idő beálltával bőrünk tulajdonságai, így igényei is megváltoznak. Szárazabb, dehidratáltabb lesz a bőr a hideg-meleg váltakozására (hiszen ugye kinn már csípős hideg, míg benn a lakásban vagy a fűtött helyiségekben meleg van), s ehhez még hozzájöhetnek – ha nem ügyeltél kellőképpen a fényvédelemre - a nyári napkárosodások nyomai… 

Nézzük, milyen feladataid – és a feladatok terén milyen remek segítőd - lehetnek ősszel, a ha Te is a tudatos bőrápolás híve vagy? 

1. Hámlasztás, bőrradírok

Az őszi szezonban, már az évszak elején is kifejezetten fontos, hogy megszabadítsunk bőrünket az elhalt hámsejtektől. Ezáltal felfrissül, fiatalosabbá válik majd a bőr, mitesszereink száma csökken, és bőrünk befogadóbbá válik a tápláló, értékes krémek, szérumok, arcolajak esszenciáira. Hámlasztáshoz használhatunk AHA gyümölcssavakat, BHA savas hámlasztókat, de bőrradírokat is, kinek mi vált be jobban. Ősszel talán az AHA savak hatásosabbak, mert nagyon eredményes a hámlasztó hatásuk. Az ősz egyébként a legalkalmasabb időszak a pigmentfoltok halványítására is, ám ez egy hosszabb munka, hosszabb folyamat. Az viszont biztos, hogy megfelelően végzett, rendszeres hámlasztás, radírozás felfrissíti, felüdíti, puhábba, rugalmasabbá és bársonyosabbá varázsolja bőrünket.


2. Zsírosabb, táplálóbb krémek használata

Mivel ősszel már hűvösebb az idő, a fűtés elindulásával pedig a kinti hideg és benti meleg hirtelen változásaival is meg kell küzdenie bőrünknek, bizony nem lesz elég már az a könnyed kis nyári, vizes hidratáló, ami a nagy melegek idején annyira szerettél! Most már eljött a táplálóbb krémek, esszenciák, olajok ideje – bőröd nagyon hálás lesz érte, ha minőségi, növényi bőrápoló olajakkal, vagy organikus hatóanyagokat tartalmazó, tápláló krémekkel kényezteted. Ha érzékeny a bőröd, akkor jó szívvel ajánljuk a PBA-mentes, vegán formulákat, mint például a Laponie könnyű gélkrém, melyet nagyon fog szeretni a bőröd akkor is, ha érzékeny, esetleg pattanásos, gyulladt – hiszen ez a termék számos nyugtató, ápoló, természetes olajat tartalmaz. Olyanokat, mint az Omaga 3 és Omega 6 zsírsavakban gazdag, bőrpuhító, repce olaj, a bőrgyógyító, nyugtató zabolaj, az E-vitaminban gazdag mákolaj, vagy a száraz, hámló, gyulladt bőr számára kellemes enyhülést hozó zabliszt kolloid, mely az által, hogy egy szaponinokban gazdag összetevő, serkenti a bőröd kollagén-szintézisét is. És ha még ez nem lenne elég, vagy bőröd extrán kiszáradásra hajlamos a hideg időben, akkor a márka koncentrált, bio arcolajából egy-két cseppel még inkább felturbózhatod arckrémed tápláló hatását…


3. Fényvédők – ősszel se feledkezzünk meg róluk!

Sokan úgy hiszik, az ősz beköszöntével a nyári ruhákkal együtt téli álomra helyezhetik a fényvédőjüket is, pedig ez nagy tévedés – pláne akkor, ha rendszeresen hámlasztunk is! AHA-savak vagy retinol szérumok használata mellett bármely évszakban kötelező a fényvédő használata, ráadásul ősszel még jó esetben kellemes, ragyogó napsütésben kirándulhatunk, sportolhatunk a szabadban. Szerencsére Ma már nagyon klassz fényvédőstermékeket kapni, arckrémek, spray-k formájában is, de még a jobb minőségű alapozók is tartalmaznak fényvédőt. Érdemes ezeknek utánajárni, és kicsit kutakodni, olvasni a témában. Megfelelő fényvédelemmel ugyanis megelőzheted, de legalábbis késleltetheted a kellemetlen pigmentfoltokat, és azokat az idegesítő kis vékony ráncocskákat, szarkalábakat…


4. Vitaminok bevetése: nem csak testünk, de bőrünk is hálás lesz érte 

Természetesen belülről, vitamindús táplálkozással és megfelelő táplálékkiegészítőkkel is érdemes ilyenkor feltölteni szervezetünket – s ebből természetesen a bőr is éppúgy profitál. Azonban, nem lehet elmenni amellett, hogy a külsőleg bevitt, közvetlenül a bőrödre juttatott vitaminokkal és antioxidánsokkal milyen jót teszel ilyenkor bőrödnek!

A vitaminok egész évben szükségesek a bőr számára is, ám ilyenkor ősszel még inkább feltöltik, energetizálják azt. A vitaminok ugyanis egyfajta biokatalizátorként működnek: serkenti a bőr különböző funkcióit, a kollagén – és elasztin rostok szintézisét (leginkább a C-vitamin), a fagyúmirigyek és a ráncok csökkenését (az A-vitamin, más néven retinol), illetve remekül táplálnak (E-vitamin) és hidratálnak, tisztítanak (B, E és F vitaminok). 

Aztán ott vannak még a szuper antioxidánsok, mint pl. a tisztító és frissítő zöld tea, vagy a bőrazonos Q10, melyek segítségével egy kicsit késlelteni tudjuk a bőr öregedését, erősebbé tudjuk tenni a bőr védő funkcióit, a barrier réteget – vagyis nagyon sokat tehetünk velük bőrünk egészséges, fiatalos működéséért. Persze, számtalan vitamin és antioxidáns van, ez nem is kérdés. A legjobbat pedig akkor teszel bőrödnek, ha az úgynevezett „koktél-szemléletet” követve, olyan krémeket, pakolásokat alkalmazol, melyekben egyszerre több hatásos szuperösszetevő van jelen. 

Az Aloe verával, shea vajjal, jojoba - és vadrózsa olajjal készült, számos bőrtápláló vitaminnal dúsított BARR Multivitaminos arckrém - fullasztó, zsíros érzet nélkül - biztosítja bőrödnek a rugalmasságot, a selymességet és a hidratáltságot. A termék A, C, E, és két féle B -vitaminnal, valamint 11 gyógynövény- és gyümölcs kivonatával kelti újra életre a fakó, száraz tapintású, rugalmatlan bőrt.


5. Jöhet az extra táplálás és kényeztetés - finom, minőségi arcmaszkokkal

A professzionális arcmaszkokat sokáig csak a kivételes SPA-k és szalonok kiváltságaiként élvezhettük, szerencsére ma már csak úgy dúskálunk a változatosabbnál változatosabb kínálatban. Hámlasztásra, feltöltésre, revitalizálásra, hidratálásra, tisztításra éppúgy találunk termékeket, mint az egyedi, speciális bőrproblémáinkra. 

És hogy még a kényelmünknek is kedvezzenek a gyártók - állagban, felhelyezési mód szerint is számtalan fajtából válogathatunk: az egyben lehúzható peel-off mszkok, a gazdag, krémes állagú pakolások, a frissítő, géles hidratáló esszenciákkal átitatott fátyol maszkok, vagy a pergőre száradó, agyagos, tisztító maszkok mind kedvünk, vagy egyedi bőrproblémánk szerint választhatók, kombinálhatók is egymással. 

Az arcmaszkok tehát olyan pluszt, olyan extra löketet biztosítanak, amiért igazán hálás lehet a bőrünk, hatásuk pedig gyors, azonnali és látványos. 


Mit tud adni bőrödnek egy jó arcmaszk? Nézzük a legfontosabbakat: 

  • Mélyen tisztítja és finomítja a pórusaidat, segít a szennyeződések és a felesleges faggyú eltávolításában
  • Megfiatalítja a bőrt, kiegyensúlyozza a bőrszöveg vízháztartását
  • Bőrödet természetes ragyogással és egyenletes tónussal ajándékozza meg.
  • Hatékonyan táplál, feltölt, vitalizál – és azonnal egy frissebb, szebb bőrképpel ajándékoz meg a tükörben.

A BARR multivitaminos arcmaszk a fenti előnyökön túl még azért is különleges, mert káros adalékanyagok, ásványiolaj-származékok valamint szintetikus illat- és színezőanyagok nélkül teszi mindezt lehetővé. 

Ugye, hogy megéri az a pár perc, vagy extra negyedóra szépséged felturbózására?