Érzékeny bőr, tudatos bőrápolás, organikus hatóanyagok. Egyre többször halljuk ezeket a kifejezéseket, de vajon mit jelentenek? Miből gyökereznek? És miért jó tudatos bőrápolókká válnunk nekünk magunknak is? Legújabb cikksorozatunk első részében ezekre a kérdésekre keressük a választ… 

A bőrápolás egyik vezető, top-témája az érzékeny bőr és annak ápolása lett az elmúlt évtizedben. A szakterületet vizsgáló International Forum for the Study of Itch (IFSI) felméréséből egészen meglepő eredmények születtek: a nők 60-70%-a, a férfiaknak pedig 50-60%-a számol be valamilyen bőrérzékenységről. Évről évre tehát egyre több nő vallja magát érzékeny bőrűnek, míg korábban ez a szám csupán 50% volt.

Az érzékeny bőrrel való azonosulásnak egy bizonyos értelemben lehet lélektani alapja is: be tudjuk illeszteni fejlett világunkban egyre magasabb számban terjedő vélt, a vagy valós érzékenységek sorába, mint a környezeti ártalmak (pl. városi smog, kékfény, monitorfény) okozta problémák vagy a különféle allergiák. Márpedig valamilyen formában minden allergia megnyilvánul a bőrképünkön is – ezt a WHO objektív adatai is alátámasztják.


Az üzletek és drogériák polcain nem véletlenül sorakoznak mostanra olyan szép számmal a ”sensitive” jelzővel ellátott termékek, egyre többen keresik a komoly múltú gyógyszertári márkák, a különböző „clean beauty” és organikus brandek termékeit. 


Korunk a tudatos fogyasztók mellett, egyre inkább a tudatos bőrápolók kora is….

Hiszen - érzékenységtől függetlenül - a növények tápláló erejével szépítő, természetes bőrápolás hívei is egyre nagyobb számmal képviseltetik magukat. Ezeket az érzékeny bőr problémakörén túl a szintén egyre inkább kiterjedt tudatos bőrápolók célközönsége választja előszeretettel, akik a bőrápolás top hatóanyagai (retinol, hialuronsav és C-vitamin) mellett egyre inkább az organikus, természetes növényi alapanyagokból előállított készítményeket, ebből is lehetőleg a parabén – és mesterséges színezékektől, tartósítószerektől mentes natúr kozmetikumokat keresik.


Igazuk van - elvégre nagyon is fontos átgondolni, és tudatosan megválasztani - pláne manapság, hogy mit is kenünk az arcunkra. A különböző bőrápoló termékek hatóanyagai ugyanis bőrünkön keresztül felszívódnak, s ezzel a szervezetünkbe bekerülnek. Ezért is érdemes minőségi, lehetőleg természetes alapanyagokból készült termékekkel ápolnunk bőrünket. 

Bőrünk ugyanis jóval többet árul el rólunk, mint gondolnánk: aktuális egészségi állapotunk hű tükreként kapcsolatot teremt a szervezetünkben lezajló külső, illetve belső folyamatok között.

Míg korábban elvétve találtunk egy-egy márkát, vagy készítményt a bioboltok polcain, addig mára már számos új névvel, új termékcsaláddal ismerkedhetünk meg szinte napról napra. Sőt, ma már a natúrkozmetikumok között is számtalan olyan termék közül válogathatunk, melyekkel otthoni, négylépéses arcápolási rutinunkat (mint a tisztítás, a tonizálás, a nappali védelem, illetve az éjszakai ápolás) teljes egészében elvégezhetjük.

A BARRSWEDEN és a LAPONIESKINCARE két prémium minőségű, svéd bőrápolási termékcsalád, az organikus és természetes és kiemelten tiszta összetevőkből készült termékeinek nagyszerűsége például épp az egyszerűségükben rejlik. Azon túl, hogy ezek a márkák nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagok tiszta származására és minőségére, még a termékek környezetbarát csomagolására és a gyártás során felhasznált zöld energiára is nagy gondot fordítanak.

De mik is azok természetes, organikus, bio anyagok? Mikor nevezhetünk egy terméket organikusnak, azaz növényi eredetűnek? 

Az organikus (más néven bio) gazdálkodás során nem használhat a termesztő semmilyen olyan anyagot, kemikáliát (mint pl. a növényvédő szerek, a kártevőkkel szembeni védő permetek), amik később kimutathatók lehetnének a termesztett növényekben, később pedig az ezekből kinyert hatóanyagokban. 

Lévén, hogy számos kémiai anyag éri közvetlenül a bőrünket, s rajta keresztül egész testünket is nap mint nap, ezeknek a hosszú távú hatását pedig egyelőre még lehetetlen kimutatni – így jobban tesszük, ha ahol csak lehetőségünk van, elkerüljük ezeket a szennyezett anyagokat. És pláne fontos ez azon termékeknél, melyek bőrünkkel közvetlenül érintkeznek, mint a krémek, szérumok, arctisztító termékek, testápolók, tusfürdők, samponok. Bőrünk ugyanis felszív mindent, amivel érintkezik – nagyon nem mindegy tehát, mit kenünk rá, mivel kezeljük, ápoljuk napi szinten. 


Sajnos azonban nem könnyű a választás: nem minden termék natúr vagy bio sok esetben, ami annak hirdeti magát. Sajnálatos módon a sok megtévesztő reklám, és a hiányos jogi szabályozások miatt igen nagykáosz van a fejekben ezen a téren. Az igazi biokozmetikumok – a NatTrue európai nonprofit érdekszövetségcélja egy nemzetközi szintű egységes osztályozás kialakítása, átlátható és nyilvános osztályozásokkal a natúr - és biokozmetikumok piacán. 

Ezek alapján a NaTrue natúrkozmetikum minősítéssel látta el a természetes alapanyagokból készülő termékeket, melyeknek előírt gyártási folyamatoknak, csomagolási elveknek és környezetvédelmi feltételeknek is meg kell felelnie a termékek esetében – ám nem kötelező, hogy a természetes alapanyagok biogazdálkodásból származzanak.

Az ennél eggyel szigorúbb minősítésnél már az eddigieken felül a természetes összetevők minimum 70%-ának kell ökológiai termesztésűnek lennie, míg a hivatalos „biokozmetikum” minősítésnél már a természetes összetevők 95%-ának ökológiai gazdálkodásból kell származnia. 


Általánosságban azonban elmondható, hogy a valódi bio- illetve natúr kozmetikumok nem tartalmaznak szintetikus tartósítószereket  (parabének),  ásványi olaj, kőolaj származékokat, szintetikus szín- és illatanyagokat, valamint génmanipulált összetevőket.

Ezeknél a termékeknél mind a szín-, mind pedig az illatanyagok, az emulgáló és konzerváló anyagok is természetes eredetűek, szintetikus fényvédőket sem alkalmazhatnak bennük a gyártók, akik termékeik tesztelése során nem végeznek állatkísérleteket.

Tudatos fogyasztókként pedig már ezek már önmagukban elég indokként szolgálhatnak arra hogy előnyben részesítsük az organikus eredetű bőrápoló termékek - akár a natúrkozmetikumok, akár a biokozmetikumok használatát - mellyel valóban mindenki jól járhat: a bőrünk, a szervezetünk hálás lesz érte.

Földünket, környezetünket szintén védjük ily módón, miközben sok kisebb gyártónak, tudatos, felelősségteljes munkáját elismerjük és támogatjuk.