A kollagén hatásai - valóban működik?

A kollagén mára az egyik legnépszerűbb bőrápoló összetevővé vált. Nők milliói évtizedek óta kollagén tartalmú krémeket kennek magukra a fiatalos, üde bőr érdekében. A rossz hír az, hogy egyes tanulmányok szerint ezek a hatalmas méretű, spirális molekulák minden bizonnyal túl nagyok ahhoz, hogy behatoljanak a bőr mélyebb rétegébe, a dermiszbe, ahol hosszabb távon is kifejthetnék hatásukat.
De akkor mi lehet a megoldás? És egyáltalán, milyen egészségügyi előnyei vannak a kollagénnek?
A kollagén hatása a szervezetre
Ahhoz, hogy megértsd, miért olyan nagy a felhajtás a kollagén körül, kezdjük a legelején.
Egy nélkülözhetetlen szerkezeti proteinről beszélünk, mely egész testünket átszövi.
Fontos leszögezni: nem csak bőröd egészsége szempontjából van szükséged kollagénre!
Az izmokban, a csontokban, az inakban, az ízületekben, a szervekben, az erekben, a bélben és más kötőszövetekben is megtalálható ez a szuperfehérje. 20-as éveinkben az öregedés még egy távoli, megfoghatatlan problémának tűnik. Idővel azonban a bőr elveszíti rugalmasságát, megjelennek az első ráncok. Az ízületek, porcok „megmakacsolják” magukat, a mozgás egyre nehézkesebbé válik. A hajszálak elvékonyodnak, a körmök berepedeznek, és már emésztésünk sem a régi. A kollagén – leginkább annak hiánya – egész tested egészségi állapotát befolyásolja!
A kollagén hatása belsőleg
Az öregedés jelei csak 40 éves korunk körül kezdenek el igazán láthatóvá, érzékelhetővé válni, ugyanakkor a szervezet már körülbelül 25 éves kortól fokozatosan egyre kevesebb kollagént termel. A megelőzés mindig célravezetőbb, mint a „tűzoltás”, ezért már 20-as éveid elejétől tanácsos kollagén tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztanod. Egyre több olyan termék kapható a piacon, mely belsőleg gondoskodik az elveszített kollagén pótlásáról. Az elfogyasztott kollagén (C-vitaminnal kiegészülve) arra ösztönzi szervezetedet, hogy saját maga állítsa elő a szükséges mennyiségű fehérjét. Sajnos nem minden készítmény egyforma: a tökéletes biohasznosulás és a könnyebb emészthetőség érdekében kisebb molekulaszerkezetű, úgynevezett peptidekre bontott, hidrolizált kollagént tartalmazó terméket válassz!
Hatása a bőrre
Amikor a bőr öregedéséről van szó, valójában a kollagénről beszélünk, vagyis inkább annak hiányáról. Ha magas a szervezeted kollagénszintje, bőröd sokkal puhább, simább és feszesebb, valamint a ráncok is kevésbé láthatók. Ennek az az egyszerű oka, hogy ez a szuper fehérje belülről támogatja a bőr sejtjeit a megújulásban és a regenerálódásban, továbbá hosszú távon biztosítja az optimális hidratáltsági szintet.
Összefoglalva, a kollagén:
- Csökkenti a finom vonalakat és ráncokat
- Javítja a bőr rugalmasságát és textúráját
- Gondoskodik a megfelelő nedvességtartalomról
- Visszaállítja a ragyogást és megadja a hiányzó fényt
- Gyógyítja a pattanásokat és a hegeket
- Segít a cellulit és a striák csökkentésében
Hatása a hajra
A haj (és a köröm) legfontosabb szerkezeti építőköve a keratin, mely szintén egy természetes fehérje típus. A szervezet többféle aminosavat használ az előállításához, ezek közül több is megtalálható a kollagénben. A hajhagymák a bőr középső (irha) rétegéből nőnek ki, melyek fő alkotóeleme a kollagén. Ebből következik, hogy a test kollagéntermelő képességének hanyatlása a haj minőségére is negatív hatást gyakorol. Ha gondoskodunk a megfelelő pótlásról, a hajszálak megerősödnek, a hajhullás megelőzhető, illetve mértéke csökkenthető.
Hatása a belső szervekre
A máj az anyagcsere folyamatok és a méregtelenítés első számú szerve. A glicin egy erős antioxidáns hatással rendelkező aminosav, mely a kollagén körülbelül 1/3-át teszi ki. Megvédheti a májat a károsodástól, megelőzheti a gyulladást. Javíthatja a vese funkcióit, fokozhatja ellenálló képességét. Ugyancsak jelentős glicin tartalmának köszönhetően a kollagén a gyomor és a bélrendszer egészségéről is gondoskodik azáltal, hogy szabályozza a savtermelődést és csökkenti a gyulladást. A glicin aktívan részt vesz az emésztési folyamatokban, különös tekintettel az élelmiszerekből származó zsírsavak lebontásában. Normalizálhatja a vércukor szintet és mérsékelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Mire képes a kollagén ital? Miért ez a legnépszerűbb megoldás?
Nem meglepő, ha a rengetegféle kollagén étrend-kiegészítő között nehezen találod meg „az igazit”.
Napjainkban a legnépszerűbbek a folyékony készítmények, ami egyáltalán nem véletlen. A por állagú kollagénnél előfordulhat, hogy megérezzük a kollagén jellegzetes ízét és szagát, ami az erre érzékenyeknél zavaró tényező lehet. A nagyméretű kapszulák és tabletták bevétele sokak számára nehézséget okozhat, ráadásul ezek általában kevesebb hatóanyagot is tartalmaznak. A folyadék formájában bevitt kollagént a gyomor azonnal megemészti, melynek több mint 90%-a hasznosul (ellentétben a kapszulák, tabletták ~ 50%-os felszívódásával). A folyékony kollagén kényelmes és egyszerű megoldás, mely akár önmagában is fogyasztható, nem feltétlenül szükséges valamilyen italba belekeverni.
Néhány gondolat a hidrolizált kollagén italokról
A kollagénmolekulák problémája, hogy eredeti állapotukban egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy szervezetünkben hatékonyan felszívódjanak… Kivéve, ha hidrolizáltak! A hidrolizált kollagén olyan feldolgozott forma, melyet akkor kapunk, ha a kollagénrostokat kis mennyiségű aminosav láncokra, úgynevezett peptidekre bontjuk.
A kollagén ital hatása
A (hidrolizált) folyékony kollagén tehát felszívódást tekintve kiváló megoldás. Ezek a készítmények sok esetben hozzáadott vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben is bővelkednek, melyek kiegészítik a kollagén áldásos hatásait. Ilyen például a kötelező összetevőnek számító C-vitamin, mely meghatározó szerepet tölt be a kollagén szintetizálásában. Emellett védelmet biztosít az immunrendszer számára, és szintén hozzájárul a bőr, az izmok, inak és csontok egészségéhez. Egyes étrend-kiegészítők hialuronsavat is tartalmaznak, mely hihetetlen vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően tovább fokozza a kollagén fantasztikus hatását.
2 Hozzászólás
Őszintén szólva belépve az oldalra, azt hittem, hogy gyorsan kijutok innen. Sok hasonló cikk már cserbenhagyott. Beszédstílusa azonban meggyőz engem, és elnézést kérek elhamarkodott ítélőképességéért... Újabb olvasói :)
Odáig értem,hogy a bevitt kollagenpeptid felszívódik,és bejut a célszervbe.
Kérdésem: mivel a felszívódott peptidekből a szervezetnek kollagén szintézissel újból kollagént kell előállítania,
az időskori csökkent kollagén szintézis mellett hogy fogja hasznosítani a peptideket,hogy abból újból kollagén keletkezzen?
Köszönettel Nemesné Anna
Mi a véleményed?