Ha érzékeny a bőröd, akkor jól tudod: mint egy hisztis királykisasszony, olyan. Bizony úgy is kell bánnod vele: királyi módon, vagyis, a megfelelő igényességgel, minőségi termékekkel és rendszeres ápolással…

Ha valaki ténylegesen az érzékeny bőrűek egyre népesebb táborát erősíti, akkor jól ismeri a bosszantó tüneteket: bőre sokszor viszket, ég, és egy-egy rosszul megválasztott termék vagy étel könnyen kiütéseket is okozhat.


A jó hír, hogy tudatos bőrápolással, fokozatosan, türelemmel bevezetett, megfelelő hatóanyagokkal jól karbantartható. Természetesen a türelem és a fokozatosság két olyan kulcsszó, melyeket, ha valóban érzékeny a bőröd – akkor nem szabad félvállról venni. 

Míg régebben nehezebb dolgunk volt, ma már az ember lánya, ha végigsétál bármelyik drogéria bőrápolási termékeket kínáló polcai között, akkor az érzékeny bőr ápolását megcélzó kozmetikumok egész sorát találja, mind az arckrémek, a lemosók, a szérumok, testápolási kozmetikumok, de még a sminktermékek körében is. Ma már szinte „sikk” lett érzékenynek lenni, hiszen az érzékenység egyfajta figyelmet vív ki, egyedinek és különlegesnek érzik tőle magukat sokan. 

Pedig, ha valakinek ténylegesen érzékeny a bőre, akkor jól tudja, hogy a sérülékeny barrier réteg mennyire kellemetlen is tud lenni. Érdemes tehát megfejteni az okokat, és annak megfelelőn tenni ellene, vagyis javítani a bőr védőrétegét. 

Honnan tudhatom, hogy valóban érzékeny a bőröm, érzékenyebb, mint másoknak? 

Akár onnan, hogy viszketésre nagyon hajlamos, csíp, ég, gyakran kipirosodik, és nagyon könnyen apróbb kiütések jelennek meg rajta. Ezek a tünetek persze nem egyszerre és nem is minden esetben jelentkeznek, sokszor random szerűen, többnyire egy-egy új étel, vagy újabban kipróbált kozmetikum hatására.

Mi okozhatja az érzékeny bőr – tüneteket? 

A bőr érzékenységét sok minden kiválthatja: irritáció, allergia vagy túlérzékenység valamilyen összetevőre, gyulladás, hirtelen hőmérséklet-ingadozás, klímaváltozás, alacsony páratartalom. Vagy mindezeken túl egyszerűen a genetika (lehet, hogy valami nem egészen jól működik nálad a keramid szintézissel, és/vagy bőröd védőrétege, barrier funkciója öröklötten valamivel gyengébb az átlagosnál). 

Mik megoldások érzékeny bőr esetén? 

Mivel az érzékeny bőr probléma mindig a bőr barrier funkciójának, azaz védelmi rétegének sérüléseivel van összefüggésben, ezért a legfőbb cél ennek a védelmi rétegnek a megerősítése. Ha erre fókuszálsz, sokat tehetsz azért, hogy bőröd ismét visszatalálhasson a saját egyensúlyi állapotába. Ahhoz azonban, hogy megfelelően tudd ápolni, fontos, hogy tudd: a bőrérzékenység nem egy bőrtípus, hanem egy bőrtípushoz társuló probléma. Ápolása esetén ugyanúgy fontos a saját bőrtípusodnak megfelelő (pl. száraz, zsíros, normál vagy kombinált) bőrre való termékek, termékcsaládok használata, azonban emellett érdemes figyelned az érzékeny bőr problémáit megcélzó „sensitive” jelzőt, vagyis tudatosan keresned a kifejezetten érzékeny bőrre javasolt termékeket. Ma már ezeket a drogériákon túl számos nagyobb patikában, gyógynövényboltokban, de akár a külön erre szakosodott webshopokban is megrendelhetsz.


A több nem feltétlenül jobb, sőt! 

Ha megfogadod az alábbi 5 pontot, akkor jársz el helyesen érzékeny bőröd ápolását illetően…

Ha még új vagy a bőrápolás világában, vagy fontos számodra a tudatos bőrápolás, akkor bizonyára már tudod, hogy a több nem feltétlenül a jobb szinonimája – pláne érzékeny bőr esetén. 

1. Minimál rutin

Az első és legfontosabb alapelv, hogy – pláne az elején - érdemes minimumra korlátozni a rutinodban szereplő termékeket. Ne rohand le legalább 5 féle hatóanyaggal a bőrödet, inkább lassabban, türelmesen, fokozatosan vezess be egy-egy új hatóanyagot, vagy terméket, még akkor is, ha azt kifejezetten javasolják a gyártók az érzékeny bőr mindennapi ápolásához.

2. Kezeld fenntartással a hosszú összetevőlistás termékeket

Ha pedig formuláról van szó, érdemes kerülnöd a túl hosszú összetevő listával rendelkező termékeket. Minél több összetevőből áll ugyanis egy termék, annál nagyobb valószínűséggel akad benne majd olyan, amit a bőröd nem fog tolerálni – legyen tehát ez a második fontos szempont.

3. Gondosan nézd át és szűrd ki az eleve szárító, irritációt okozó az összetevőket!

A harmadik alapelvünk, - de talán már mondanunk sem kell - hogy mindig nézd át egy új termék összetevőit, mielőtt betennéd a kosaradba, és legyen egy feketelistád: vagyis, már eleve kezeld tabuként a köztudottan irritáló, szárító hatású összetevőket. Ilyen például az alkohol, az illóolajok, illatanyagok (parfüm), bizonyos tartósítószerek (triklozán és a parabén), és még sok minden más, melyekről itt találsz hivatalos infót.

4. Csúcshatóanyagok? Inkább csak óvatosan…

A negyedik fontos dolog pedig, amit érdemes megjegyezned – érzékeny bőr esetén különösen - hogy akármilyen top hatóanyagról is legyen szó (pl. gyümölcssavak, C-vitamin, vagy retinol), egyik hatóanyaggal se kezdj túl magas mennyiségben. Itt is a fokozatosság lenne a cél, tehát egy új hatóanyag bevezetését a rutinodba mindig kezdd először egy egészen enyhe formulával, nézd meg, hogyan reagál rá a bőröd, majd annak függvényében emelheted később a hatóanyag mennyiségét vagy sűrítheted a gyakoriságot – ahogy érzed.

5. Fordulj a természetes, nyugtató megoldásokhoz

És végül az ötödik pont, szerintünk már Te is tudod: keresd a természetes megoldásokat. Kezdd el tudatosan figyelni a bőrnyugtató összetevőket a termékekben. A bio, vagy az organikus növényi kivonatokat tartalmazó natúrkozmetikumok, az antioxidánsok és az olyan bőrnyugtató összetevők, mint a zöld tea, az aloe vera, az édesgyökér kivonat, az omega 3 vagy az allantoin például kitűnő választásnak bizonyulnak érzékeny bőr esetén.

Az érzékeny bőr gyakran feszül, húzódik is. Ha nálad is hasonló a helyzet, akkor bizonyára száraz bőrtípusod van, vagy csak valamilyen külső hatás kiszárította. Ilyenkor egyedülálló hidratálásra, minőségi és természetes táplálásra van szüksége, melyet a növényi olajok minőségi, egyedülálló keverékeiben találhatsz meg. Ám itt is ügyelj az összetevőkre, keresd az illatanyagoktól mentes, bizonyítottan természetes forrásból származó alapanyagokat, mint amilyenek a Barrsweden prémium svéd bőrápolási márka termékeiben is megtalálsz. 

E heti termékajánlatunk Neked az egyedülálló Snow Oil nevű organikus testolaj, melyet 10 féle természetes ápoló olaj egyedülálló kombinációjával nyújt megoldást a száraz, kipirosodott, gyulladt bőrre – akár a nyári napégésre is jó szolgálatot tehet.


Az ötszörösen díjnyertes, 100%-ig természetes, luxus minőségű összetevők mélyen hidratálttá, bársonyos tapintásúvá teszik bőrödet, méghozzá mindenféle káros vegyi anyag használata nélkül!