5 érdekesség a kollagénről - amit eddig lehet még nem tudtál
Az egészségtudatos életmód, a wellness - és szépségipar világában mostanában az egyik legfelkapottabb kiegészítő a kollagén. A piacot elárasztották a különféle kapszulák, kollagén porok, folyékony kollagén termékek, és ma már mindenbe is tesznek kollagént, legyen az egy joghurt, egy snack, vagy üdítő. Vajon mi ennek az oka? Miért olyan különleges a kollagén?
Nem véletlen a nagy népszerűség, hiszen a kollagén az egyik legfontosabb strukturális fehérje, mely tulajdonképpen mondhatni egyben tartja a testünket, támogatja a test elsődleges kötőszöveteinek struktúráját. Ám rengeteg dolgot nem tudunk még róla, azon kívül, hogy jó a bőrünknek, hajunknak, ízületeinknek, körmeinknek, csontjainknak, beleinknek. Most 5 olyan újdonságot mutatunk, melyeket már igazoltak a kutatások, ám még kevés szó esett róla konkrétan…
„A kollagén egy létfontosságú strukturális fehérje, amely kulcsszerepet játszik a test különböző szöveteinek erejének és integritásának fenntartásában” – mondja Dr. Giovanni Angiolini, sebész és az öregedésgátló és funkcionális gyógyászat szakértője. Bár több mint 28 ismert kollagéntípus létezik, mindegyikük másra hat, mást támogat meg szervezetünkben. Bőrünknek például 70-80%-a kollagénből épül fel, és úgy összességében testünk fehérje állományának több mint 30%-át kollagén fehérje alkotja, és összetartja, mondhatni “összeragasztja” a szöveteket.
De mitől ennyire különleges ez a fehérje?
A kollagén különlegessége a rendkívül gazdag aminosav profilban rejlik. Az aminosavak sokszínűsége és harmonikus egyensúlya biztosítja, hogy a szervezetben számos különböző féle funkciót ellásson. Nagy mennyiségben, nagy koncentrációban találhatók meg benne olyan aminosavak, mint a glicin, prolin és hidroxi-prolin - ami igen ritka más fehérjék esetében. Ezek az aminosavak kulcsfontossággal bírnak a kollagén szerkezetében, stabilitásában és rugalmasságában. A hidroxi-prolin például a kollagén molekulák közötti hidrogénkötések kialakítását segíti elő, ami a kollagén rostok szilárdságát és ellenálló képességét növeli. Ezért a kollagénben gazdag ételek és a jó minőségű kollagén-kiegészítők rendszeres fogyasztása nem csupán a bőr, a haj, a körmök, az ízületek egészséges működését támogatja, hanem a számos más fontos dologhoz járul még hozzá, mint amilyen például a az anyagcsere, a bélműködés, az izmok regenerációja vagy éppen a pihentető alvás…
1. A kollagén és az alvás
Bizony, a kollagén és az alvás között szoros kapcsolat van. A kollagén glicin tartalma miatt fokozza az alvás hatékonyságát. A kollagén, mint alapvető és összetett fehérje, magas glicin tartalma miatt nyugtató hatással van az agyra, segíthet az idegrendszer nyugtatásában, és javíthatja az alvás minőségét. A kollagén kiegészítők is segítenek - különösen lefekvés előtt - a jobb, mélyebb, kielégítőbb alvásban. Ráadásul a kollagén egyéb fehérjéi - a glicin mellett a prolin is - serkenthetik a melatonin hormon termelődését, ami szabályozza a cirkadián ritmust.
2. A kollagén és a cellulit
Egy 2015-ös tanulmányban igazolták, hogy a bioaktív kollagén peptidek hosszú távú (min. 6 havi), rendszeres fogyasztása jelentősen javított a cellulitos bőr állapotán, főként a túlsúlyos nőkné - így a kollagén és a narancsbőr kapcsolata valósan is igazolt. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csak a belsőleg elfogyasztott kollagén esetén van így, hiszen külsőleg a kollagén túl nagy molekulaszerkezete miatt nem szívódik fel a bőrön keresztül. A kollagén belsőleg azonban a hatásos támogatást nyújthat a bőr rugalmasságának javítására, a ráncok, gödröcskék, egyenetlenségek csökkentésére, így a cellulit bőr állapot megjelenésének csökkentésére is.
3. A kollagén és a menopauza
Azt már tudjuk jól, hogy a kollagén pótlás azért is szükséges, mert testünk saját kollagén termelése a húszas éveink közepén csökkenni kezd, így nehezebb lesz fenntartani testünknek a sima, feszes bőrt, az egészséges, rugalmas ízületeket, csontokat, körmöket. „Ahogy öregszünk, a szervezet kollagéntermelő képessége természetes módon csökken” – magyarázza Dr. Laura Wyness táplálkozási- és menopauza-szakértő. Ráadásul ez a kollagén csökkenés jelentősen felgyorsul a perimenopauza idején. „Az ösztrogénszint csökkenése a kollagéntermelés gyorsabb csökkenéséhez vezet” – mondja a szakértő, ami hozzájárulhat az ízületi fájdalmak megjelenéséhez, a haj és a körmök elvékonyodásához, valamint a bőr megereszkedéséhez. A menopauza tüneteinek enyhítése mellett a jó minőségű kollagén-kiegészítők segíthetnek a ráncok csökkentésében, és általánosan véve a szervezet regenerációs folyamatainak elősegítésében, így a kollagén, változókor idején is hasznos társ lehet.
4. A kollagén és a fogyás
A kollagén és a fogyás is egy sokat keresett kapcsolat, és ugyan önmagában nem okoz sem fogyást, sem pedig hízást (amennyiben persze cukormentes kollagén kiegészítőket használunk) - de hatékonyan támogathatja a tónusos, karcsóbb test, sziluett elérését, az által hogy segíti az izomtömeg növelést, és a bőr feszességét diétánk során. A kollagénnek étvágycsökkentő hatása is lehet, fogyasztása ugyanis növeli a teltségérzetet, aminek köszönhetően csökkenhet az étvágy és a bevitt kalóriák mennyisége. A kollagénben gazdag étrend képes serkenteni az anyagcserét, aminek köszönhetően a szervezet zsírégető üzemmódba kapcsol. Egyes kutatások szerint a kollagén gátolhatja is a zsírraktározást, különösen a zsigeri zsírszövetben. Mivel a kollagén értékes aminosavak széles tárházát vonultatja fel, segíthet az izomtömeg növelésében, de legalább annak megőrzésében a fogyókúra során, ami szintén hozzájárulhat a feszes, tónusos test, és az anyagcsere szinten tartásához.
5. A kollagén és az időzítés
Vajon mennyi kollagén kell naponta? És mikor érdemes bevenni a kollagén kiegészítőinket? A szakértők szerint napi minmium 10 gramm kollagén peptidet érdemes fogyasztani, ha hosszútávú eredményt szeretnénk elérni akár a bőrfeszesítés, akár az ízületek, izmok erősítésében, regenerációjában. A legideálisabb az lenne, ha minden étkezésünk mellé - amikor táplálékunk nem tartalmaz természetes kollagén peptideket - fogyasztanánk 10 gramm kollagén fehérje kiegészítőt. Így az étkezés után a véráramba jutó aminosavak aránya olyan lesz, mintha az állati fehérjéket természetes arányaiban tartalmazta volna az étkezésünk. Ha erre nincs is módunk, akkor a javaslat az, hogy a reggelihez és/vagy lefekvés előtt vegyük magunkhoz a napi 10 grammot, vagy akár osszuk ketté. Reggel hasznosul a leginkább, és erőt is ad a naphoz, rossz alvóknak viszont inkább este érdemes többet bevinni, hogy a glicin értékes nyugtató és alvást támogató hatásait élvezhessék.
A kollagénről még ezeken túl is számos érdekességgel szolgálunk blogunkban. Akár a kollagén és a hialuronsav, akár a kollagén és a szivárgó belek kérdéseire keresel válaszokat, olvass nyugodtan tovább! Ha pedig arra vagy kiváncsi, mi mindenre jó a kollagén, vagy konkrétan a bőrödre, avagy az ízületeidre keresel hatékony kollagén kiegészítőket, akkor termékeink között több gyártó különböző kollagén termékét, termékújdonságait megtalálhatod.
A cikk forrásai voltak:
Bannai M, Kawai N. New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep. J Pharmacol Sci.; medicalnews.hu; szabogalbence.hu; godenyshop.hu; www.vogue.co.uk; idealbody.hu,
Mi a véleményed?