20 anti-ageing étel, fiatalságod megőrzéséért

Nemrég írtunk egy izgalmas áttekintést az anti-ageing étrend és a hozzá kapcsolódó kutatások témájában. Ha az a cikk volt az elmélet, akkor most jöjjön egy kis gyakorlat. Íme, 20 olyan étel (ételcsoport vagy élelmiszer), melyek segítenek fiatalnak maradni - mind mentálisan, mind pedig külsőleg, azaz fizikálisan!
Bizony, a kevesebb néha több - vallják ezt oly sokan, köztük Prof.dr. Bernd Kleine-Gunk, Németország vezető szaktekintélye az öregedés terén, aki szintén tudatosságra int a kulináris élvezetek esetében. Kollégáival végzett kísérletei során igazolták, hogy a mértékletes vörösborfogyasztás például egészségesebb, mintha egyáltalán nem iszunk alkoholt. Ennek oka pedig a vörös szőlő héjában és magjában rejlik - mely több értékes antioxidáns forrása, rákellenes, sejtvédő és életet meghosszabbító hatásokkal bír - ahogy arról már előző, anti-ageing étrend című cikkünkben is beszámoltunk.
Azt, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk, hogy sokáig és egészségesen éljünk, ezt az ún. “kék zónák” segítségével kutatják. Ezek bolygónk azon területei, ahol az ott élő emberek jóval magasabb kort érnek meg, lényegesen jobb fizikai állapotnak örvendve, a világ átlagpopulációihoz viszonyítva. (A japán Okinava, az itáliai Szardínia szigete, a kaliforniai Loma Linda térsége, a Nicoya-félsziget Costa-Rica államban, vagy a görögországi Ikara ilyen térségek, és egy ideje Szingapúrt is ide sorolják a tudósok.)
Földünk ezen régióinak lakói körében nem ritka a 100 év feletti életkor, egészségben, jó erőben. De mi lehet a titkuk?
A titkot egy amerikai újságíró, Dan Buettner összegezte “A 100 évesek titka - Felfedezőút a kék zónák világában” című könyvében, de hasonló eredményre jutott a nobel díjas ausztrál biológus, prof.dr. Elizabeth Blackburn is, aki azt vallja, a szívből jövő életöröm, a munka és a pihenés egyensúlya, az önmagunkra fordított idő és a társas kapcsolatok a legfontosabb tényezők a hosszú, egészséges, boldog élethez. Természetesen emellett a kevés húson, sok zöldségen alapuló étrend is elengedhetetlen: az öregedéskutatók szerint génjeink - noha számos fontos információt kódolnak - csupán 10-15%-ban vannak hatással arra, hogyan öregszünk. Ez pedig annyit tesz, hogy bizony az életmódunk, étrendünk, testmozgási és alvási szokásaink, szociális kapcsolataink, stresszkezelési szokásaink számottevően befolyásolják mindezt.
Egy 2021-es kutatás szerint (Institute for Functional Medicine, Washington) egy speciális étrend, a kellő mennyiségű testmozgással, megfelelő alvással együtt mintegy nyolc hét alatt 1,96 évvel fordítja vissza biológiai óránkat. Ha pedig valaki tartósan változtat az életmódján, akár 11-13 évvel is meghosszabbíthatja az életét.
A korai öregedést tehát leginkább azzal tudjuk megakadályozni, ha egészségesen élünk. Ez persze több tényezőből áll: a változatos, sok rostot, természetes növényi ételt és minél kevesebb készételt tartalmazó étrend, sok mozgás, elegendő alvás, kevés stressz és jó szociális háló mind hozzájárul, hogy a testi-lelki egészségünket minden életkorban a lehető legtovább megőrizhessük.
Most pedig nézzünk egy listát: a teljesség igénye nélkül, 20 olyan ételt-élelmiszert sorolunk fel - rövid indoklással - melyeket érdemes minél gyakrabban a tányérunkra tenni ahhoz, hogy minél tovább fiatalosak, egészségesek maradhassunk.
1. Alma
Ki ne ismerné a mondást, miszerint: Naponta egy alma, az orvost távol tartja. Az almát a gyógyhatású élelmiszerek között tartják számon. Vízhajtó hatású, de enyhén hashajtó is - segít szervezetünket megtisztítani a mérgező anyagoktól, az alapos tisztítókúrákból ezért nem hiányozhat! Az almában lévő számos vitamin és ásványi anyag mellett kverticin is található, mely egy erőteljes antioxidáns, rákmegelőző és érelmeszesedés ellen is hat.
2. Algák
Nem véletlenül tartják szuperélelmisternek: a kékeszöld spirulina névre hallgató mikroalgát a WHO Földünk egyik legértékesebb tápanyagának tartja, a tudósok szerint a hosszú élet egyik alapanyaga, a NASA szerint pedig a jövő tápláléka. Nem csak a spirulina alga, a noni alga is rendkívül gazdag tápanyagokban, többek között jódban, vasban, antioxidánsokban. Segítik szervezetünk méregtelenítését és a sejtek megújulását.
3. Ananász
Azon túl, hogy felpörgeti az immunrendszert - egy csésze friss, felkockázott ananász lefedi a napi C-vitamin szükségletünket - az ananász parazitaellenes hatású, lúgosít, visszaállítja szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. A benne lévő bromelinnek köszönhetően segíti a fehérjék és a zsírok emésztését, gyakran alkalmazzák fogyókúrákhoz. Segíti a szervezetünkben felgyülemlett kóros vízmennyiség kihajtását, antioxidánsai megkötik a szabadgyököket, és segítenek megelőzni és gyógyítani a szív - és érrendszeri megbetegedéseket, a különféle gyulladásokat, rákos elváltozásokat. Megelőzi az ödémák kialakulását, óvja szervezetünk lágy szöveteit, és kiváló nyákoldó hatással rendelkezik. Az ananászban lévő értékes vitaminok, antioxidánsok közül a benne lévő béta-karotinok és mangán lassítják a bőr öregedését, késleltetik a ráncok megjelenését, és feszesítik a bőrt.
4. Bogyós gyümölcsök
Az algákhoz hasonlóan a számos antioxidánsban bővelkedő bogyós gyümölcsöket - mint az áfonya, a ribizli, a málna, az eper és társai - a szuperélelmiszerek közé sorolják, nem véletlenül. A bogyókban található antociőán vegyületek csökkentik a vérnyomást. Magas C-vitamin és vastartalommal erősítik az immunrendszert, javítják a vér oxigénszállító képességét. A legújabb kutatások szerint pedig a bogyós gyümölcsökben lévő antociánok csökkentik a vérnyomást, lassítják az agy öregedését, serkentik az agyműködést, és a legújabb feltételezések szerint gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
Köztudott, hogy a bogyós gyümölcsök kedvezően hatnak a szív- és érrendszeri betegségekre, de daganatellenes hatásuk is van, lassítják nem csak az agy, de általánosan a sejtek öregedését.
5. Brokkoli
A brokkolit sem véletlenül sorolják a superfood-ok közé. Mindössze száz gramm nyers brokkoli közel 20 féle vitamint és nyomelemet tartalmaz nem is kis mennyiségben. Jelentős C-vitamin tartalmával bátran nevezhetjük antioxidánsnak, de antibakteriális és vírusellenes hatásait szintán kiválóan hasznosíthatjuk a vírusos, járványos időszakban. A brokkoli antioxidánsai jót tesznek a szívünknek, a keringésünknek és a börünknek is, és számos olyan tápanyagot (pl. K-vitamint, kalciumot, foszfort) is tartalmaz, ami jót tesz a csontok egészségének. A keresztesvirágúak - mint amilyen a brokkoli vagy a kelbimbó - több kutatás szerint csökkentik a rák kifejlődésének illetve terjedésének a kockázatát, a Healthline szerint pedig a zöldségben lévő bioaktív vegyület segít megelőzni a kognitív hanyatlást, és serkenti az agyműködést egy esetleges oxigénhiányos állapot beállta után - bár ebben még további kutatásokra van szükség. Alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt diétába is kiválóan beilleszthető, segíti az emésztést, csökkenti a székrekedés kockázatát - igazából a teljes szervezetünkre igen pozitív, sőt mi több fiatalító hatással van, ha rendszeresen és párolva fogyasztjuk.
6. Citrusfélék
A citromnak és a többi citrusféléknek is - mint pl. a grapefruit, a narancs és mandarin - kimondhatatlanul sok jó tulajdonsága van. Fiatalság - és egészségmegőrző hatásai között elsőként említhető, hogy segít kiüríteni szervezetünkből a savas maradványokat a vérben lévő alkáli elemek tartalékolésával. Ezen kívül a hugyútakban a húgysavakat is segít eltávolítani. Megelőző szerepe van a az ízületek gyulladásos folyamatainban és köszvény ellen is hatásos. Erősítik a vénás ereket, emésztést javító hatásúak, feloldják a belekben lerakódott plakkokat, serkentik a hasnyálmirigy és máj működését.
7. Csicseriborsó
A csicseriborsó az egyik legegészségesebb hüvelyesünk - mely nem csak értékes növényi fehérje, de kiváló szénhidrátforrás is. Rostban, tápanyagokban szintén gazdag, ráadásul egészséges, ízletes - és gluténmentes is! Kiemelkedő fehérjetartalma mellett magas rosttartalmával támogatja bélflóránk egészségét, immunrendszerünk működését, magas szelén tartalmának köszönhetően antioxidáns - és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A csicseriborsó gazdag folsavban, magnéziumban, cinkben - ezek mind nagyon fontosak a szirtuinok (egy speciális enzim-fehérje család) termelődéséhez. A szirtuinok serkentése nemcsak a fiatalság megőrzését, de az egészségünk fenntartását is szolgálja. A szirtuninok termelődését a kalóriacsökkentett táplálkozás, a rendszeres böjt, és a rendszeres sport, fizikai aktivitás is elősegíti. E módszerek pedig nem csak a mitokondriális egészségünkre hatnak pozitívan, de a szirtuninok termelődését is fokozzák, ezzel pedig lassítják az öregedés folyamatát.
8. Csípőspaprika
A rengeteg C-vitamin és rost mellett a csípős paprika erejét adó kapszaicin vérhígító, gyomorvédő, vércukorszint-csökkentő és zsíranyagcsere serkentő hatású, és nem mellesleg még rákvédő is. Egészségünk megőrzésének egyik kulcsfontosságú tényezője a gyulladások leküzdése. A csípős paprikákban lévő kapszaicin nem csak a forró érzetet okozza, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik - aminek köszönhetően segíthet a krónikus gyulladásos betegségek kockázatainak csökkentésében, de fájdalomcsillapító, anyagcsere-serkentő, koleszterin - és vérnyomáscsökkentő hatásai is ismertek. Továbbá a kapszaicin hatására a védedények tágulásával javulhat a véráramlás és csökkenhet a vérrögképződés kockázata. Az erőspaprika tehát nem csak tápanyagban, vitamonokban, rostokban gazdag, de fogyasztása - ha bírjuk és a gyomrunk is bírja - akkor számos egészségügyi előnnyel jár. A benne lévő kapszaicin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és anyagcsere-serkentő hatásai segíthetnek az emésztésben, a fogyásban, az immunrendszer erősítésében valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
9. Diófélék
A dió, és a legtöbb dióféle magas E-vitamin, omega3 tartalommal és más értékes antioxidáns vegyületekkel rendelkezik, melyek védik a bőrt és megfékezik a gyulladásos folyamatokat. Egy új tanulmány szerint rendkívül pozitívan hatnak vérnyomásunkra, de segíthetnek a 2-es típusú diabétesz kezelésében és csökkenthetik a rák kockázatát. Az antioxidánsokban gazdag diófélék óvják a beleket, segítik az éhség - és a testsúlyszabályozást, és még számos betegség megelőzését. A dióféléknen található értékes esszenciális aminosav, a triptofán kulcsszerepet játszik a vérnyomás csökkentésében, egyes metabolitjait pedig még gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is összefüggésbe hozták, ami szintén jótékony, hiszen a szervezetben fennálló gyulladások köztudottan hozzájárulhatnak a szív - és érrendszeri betegségek kialakulásához.
10. Gumós zöldségek
A gumós zöldségek, mint a burgonya, az édesburgonya, a paszternák, vagy a cékla rendkívül gazdag antioxidáns - és rost források. A rosstartalom azonban a csicsóka esetében különösen kiemelendő: ugyanis ő már mérhető eredményt képes produkálni a bélrendszer mikrobiomjának a helyreállításában, természetes pro - és prebiotikumként működik. Valamennyi gumós zöldségünk gazdag C-vitamin - és antioxidáns forrás is, aminek köszönhetően védik sejtjeinket, stabilizálják a vércukorszintünket. Gazdagok még vasban, káliumban, B-vitaminokban, amelyek az izomműködésben és az idegrendszer ideális állapotának kialakításában vállalnak fontos szerepet.
Az édesburgonya pedig még béta-karotinodokban, A-vitamin előanyagában is bővelkedik, így nagyon jó hatással van a bőrünkre, és a látásunkra. A zeller gumójának és leveleinek fogyasztását követően “szervi megtisztulást” érezhetünk, és ez leginkább az izom - és ízületi fájdalmak enyhülésében észlelhető. A zeller is fontos gyógynövényünk, a vér sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is sokat köszönhetünk neki.
11. Fokhagyma
A fokhagymában lévő allicin antibakteriális, koleszterincsökkentő, és sejtvédő hatású. Rengeteg jótékony anyagot tartalmaz: az illóolajokon kívül sok ásványi anyagot, A-, B1-, B2,- PP-, és C-vitamint is rejt. A leghatékonyabb baktériumölő növényünk. Köptető, gyulladáscsökkentő, és kitűnő vérnyomáscsökkentő. A szív munkáját is nagyban segíti, serkenti a keringést és részt vesz a szervezet méregtelenítő munkájában, elősegíti a normál koleszterint fenntartását, fogyasztása kedvezően hat a cukoranyagcserére és segít fenntartani a máj egészséges működését is, és nem utolsósorban nagymértékben támogatja szervezetünk védekezőképességét.
12. Kurkuma
Az Ázsiában őshonos kurkumát nem véletlenül tartják a világ legegészségesebb fűszerének: kiváló méregtelenítő, erőteljes antioxidáns, immunrendszert stimuláló, gyulladáscsökkentő, agyserkentő, öregedésgátló. Hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek, a rák, valamint az Alzheimer-kór megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Az egyik legfontosabb egészségvédő összetevője a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és gombaölő tulajdonságokkal egyaránt rendelkező polifenol, a kurkumin, mely a fűszer jellegzetes aranysárga színéért is felel. A kurkuma mindezeken felül még számos vitamint is tartalmaz: aszkorbinsavat, azaz C-vitamint és kalciumot nagyobb mennyiségben, de vasat, cinket, káliumot, béta-karotint, mely erősíti a látást, a bőrt, és képes megkötni a rákos folyamatokat megindító, és a bőr öregedését felgyorsító szabad gyököket. A kurkuma belülről védi bőrünket a káros UV-sugárzástól, csökkenti a vércukorszintet, enyhíti a fejfájást, a menstruációs görcsöket, a gyomorégést, a rossz emésztés, az IBS tüneteit, jó hatással van az ízületekre, ízületi gyulladásra, méregteleníti a májat, és nem utolsó sorban segít megfékezni a daganatos sejtek elterjedését - a Clinical Cancer Research egyik kutatása szerint.
13. Paradicsom
A paradicsom hígítja a vért, elősegíti a hyúgysav kiürülését, serkenti a renyhe bélműködést, A - és C-vitamin tartalma révén pedig óvja az artériákat. A főzött paradicsomlé megvédi a férfiakat a prosztata betegségektől. Kiemelkedő C-vitamin és kálium tartalma mellett a paradicsom nagyobb mennyiségű E-vitamint és B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz, sokat tesz hozzá a ragyogó, egészséges bőr és haj állapotának eléréséhez és fenntartásához. Mindemellett kitűnő rostforrás, alacsony zsír - és minimális szénhidráttartalommal, így a testsúlycsökkentő diétáinkba is bátran beépíthetjük. Likopint is tartalmaz, mely egy erős antioxidáns, segít csökkenteni a rossz koleszterinek szintjét és a vér triglicerid-szintjét, ezáltal segít megelőzni a szív - és érrendszeri betegségeket. Csökkenti a vérnyomást, javítja a látást, egészségesen tartja az emésztőrendszert, sőt egy japán kutatás szerint még a depresszió megelőzésében is hatásos.
14. Probiotikus ételek
A probiotikus hatású tejsavbaktériumok stabilizálják a bélflórát, ami szintén pozitív hatással van a bőr állapotára, a kalcium pedig erősíti csontjainkat. Ha anti-ageing irányba szeretnénk elvinni táplálkozásunkat, akkor fontos, hogy étrendünkben rendszerese helyet kapjon minél többféle probiotikus élelmiszer: nem csak az élőflórás joghurtok, de a fermentált zöldségek és gyümölcsök is. Ezek természetes módon tartalmazzák azokat az élő mikroorganizmusokat, melyek a természetes bélflóra részét képezik, és segítenek kiszorítani a kórokozó baktériumokat a bélben, és támogatják az emésztés folyamatát.
15. Tengeri élőlények, halak
A tengeri halakban lévő omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatással rendelkeznek, védik a szívet, az érrendszert, és hozzájárulnak új agysejtek termelődéséhez. Az Omega3 étrendkiegészítőket is ajánlják a kutatók - anti-ageing szemponból is: Egy tanulmány kimutatta, hogy ezek a táplálékkiegészítők három éven keresztül három-négy hónappal lassították a biológiai öregedést, különösen, ha edzéssel kombinálják. Az új tanulmány szerint az omega-3- és D-vitamin-kiegészítők rendszeres testmozgással kombinálva, három év alatt több hónappal lassíthatják a biológiai öregedést. A kutatók a DO-HEALTH kísérlet adatait elemezték, amely több mint 700 idősebb felnőttet követett nyomon, és azt találták, hogy azok, akik követték ezt a rutint, mérhető előnyöket tapasztaltak molekuláris szinten.
16. Olívaolaj
Hasonlóan az omega 3-hoz, az olivaolaj - mint a sokat dicsért mediterrán diéta egyik alapja - szintén nagyon értékes sejtvédő. A benne lévő oleokantal lassítja a sejtek öregedését, csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát. Az olivaolaj gazdag E-vitaminban, mely egy rendkívül értékes antioxidáns, aminek köszönhetően belsőleg de külsőleg alkalmazva is csökkentheti a bőr öregedését és a ráncokat. Az olivaolaj mindemellett védi szívünk egészségét, és javítja emésztésünket, támogatja gyomrunk egészségét: az olívaolaj alkotóelemeinek egy része képes szembeszállni az olyan káros baktériumokkal, mint például a Helicobacter pylori. De jó hatással van még a vércukorszintre, képes csökkenteni a vérnyomást, szabályozni a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatása is ismert, továbbá erősíti a csontokat, és növeli a szerotonin szintet az agyban, ami segít megelőzni a depresszió kialakulását.
17. Zöld tea
A zöld tea számos erős antioxidánst tartalmaz, például flavonoidokat és katechineket. Ezek a vegyületek segítenek a szabadgyökök elleni harcban, javítják a látást, csökkentik a szívbetegségek kockázatát. A zöld teában lévő katechin nevű anyag védi az ereket, koleszterincsökkentő és rákellenes hatású, sejtvédő. Magas antioxidáns koncentrációja fokozhatja a csontképződést, megelőzheti a csonttömeg veszteséget. A zöld tea mindezeken túl a zsírégetésben is jeleskedik: a benne lévő aktív hatóanyagok serkentik bizonyos zsírégető hormonok működését. A zöld tea egyik hatóanyaga, az EGCG blokkolja azt az enzimet, mely a norepinefrin hormont lebontja. Ennek hatására a hormon mennyisége megnő a testünkben, és a több norepinefin több lebontott zsírsavval lesz egyenlő. Ezt a hormont használja az idegrendszer a zsírsejtek aktiválására, hogy több zsírt bontsanak le. Mára számos tanulmány igazolta, hogy a zöld tea és a testmozgás kombinálásával igazán hatékony zsírégető hatást érhetünk el. A zöld tea a kutatások szerint akár 3-8%-al is képes megnövelni a kalória felhasználást - ez naponta átlagosan 50-100 minusz kalóriát jelent, ami nyilván nem nagy mennyiség, de hosszú távon sokat jelenthet.
18. Vörösbor
A vörösborban számos pozitív vegyület található. Legismertebb a magas antioxidáns tartalom (jellemzően polifenolok, 2000-4000 g/liter), mely előnyös lehet a szív - és érrendszeri betegségek megelőzésére, vagyis kardioprotektív hatásokkal rendelkezik. Az antioxidánsok gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidáló hatásának eredménye. A vörösborban található polifenolok erősítik a C-vitamin és E-vitamin antioxidáns hatását is. Ugyanakkor gyulladáscsökkentő hatásuk is kiemelkedő, ezért segíthet csökkenteni a magas vérnyomás és a szívroham, valamint az érelmeszesedés kockázatát. A vérünkben keringő káros hatású LDL lipoprotein oxidációját is gátolják, így gátolva meg érelmeszesedés kialakulását. A vörösbor másik igen értékes, legtöbbet emlegetett összetevője a reservatriol, mely főleg a vörös szőlő héjában található szuper vegyület, mely többek között olyan egészségügyi előnyökkel járhat, mint a szív - és érrendszeri egészség javítása, az agyi és kognitív funkciók támogatása, valamint a cukorbetegség kezelése. A reservsatriol egy potenciális antioxidáns, mely betegség ellenes és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és a vörösbor mellett megtalálható a vörös szőlőben és a bogyós gyümölcsökben.
19. Étcsokoládé
Az étcsokoládéban lévő flavonoidok fékezik a sejtek öregedését javítják a vér viszkozitását. A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé ugyanakkor prebiotikumként viselkedik - ezt egy 2018-as tanulmány eredményei igazolják. Támogatja a “jó” baktériumok számának növekedését a bélrendszerben, amelyek az egészségünk és a fogyás támogatásához elengedhetetlenek. Ha egy kis adag étcsokoládét elfogyasztunk evés előtt illetve után, felszabadultnak azok a hormonok, hogy már jóllaktunk. A kakaóban számos egészséges anyag található - többek között polifenolok, melyekből többet tartalmaz, mint a zöld tea és a vörösbor. A legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé polifenolokban gazdag. Néhány epidemiológiai tanulmány összefüggést talált a kakaó fogyasztása és a jobb kardiovaszkuláris eredmények között. A csokoládé mindezeken felül a nyugtató hatású endorfin hormonokat is beindítja, és magas magnézium tartalmának köszönhetően is nyugtató, lazító hatással van az idegekre.
20. Kávé
A kávéban is számos antioxidáns - a legismertebbek a fenilpropánsav és polifenol - található, melyek védik szívünk, érrendszerünk egészségét, illetve csökkentheti egyes neurodegeneratív állapotok kockázatát,, mint például az Alzheimer kór vagy a Parkinson kór. A kávé egy valóságos autofágia iniciátor. Az autofágia során a szervezetünk nem csak eltávolítja a káros anyagokat, de energiát is nyer belőlük, amelyet új, egészséges sejtek építésére használ fel. Ez elsőre furcsán hangzik, de gondolj rá úgy, mint egy “sejtszintű nagytakarításra”, melyben egy természetes folyamat része, hogy a sejtek megszabadulnak a már elhasználódott, hibás alkotóelemeiktől, majd újrahasznosítják azokat. Ezt a folyamat a böjtölés, a kalóriakorlátozás vagy az intenzív testmozgás során is beindul, de a kávé is képes ezt a sejttisztítást aktiválni - amennyiben persze jó minőségű, tiszta kávét fogyasztasz. A kávé képes fokozni a lipid anyagcserét. A túlzott koffein fogyasztás azonban megemeli a vérnyomást, és magasabb vércukor - és inzulinszintet eredményezhet a stimuláló kortizol miatt, ezért a kávé fogyasztást csak mértékkel érdemes.
Érdemes tehát a 20 étel - illetve ital fajtát rendszeresen beépíteni az étrendbe, ha szeretnéd támogatni szervezeted, sejtjeid egészségét, fiatalos működését. Ha szívesen olvasnál még a témában, akkor ajánljuk figyelmedbe az anti-ageing étrend cikkünk első részét, ahol a fiatalító ételek működési elvét, a szervezetünkre gyakorolt főbb hatásait vettük górcső alá. Ha pedig arra vagy inkább kiváncsio, hogy mely vitaminokkal érhetsz el anti-ageing hatást, belülről támogatva meg bőrödet, akkor kattints ide!
A cikk forrásai az alábbiak voltak: Természetgyógyász Magazin; wikipedia.com; hazipatika.com; medicalnewstoday.com; mygenefood.com; biomenu.hu, biofitt.hu; multi-vitamin.hu; motivatormagazin.hu; havitamin.hu; flow-nutrition.cz; netamin.hu; webbeteg.hu; hu.naturecan.com; gymbeam.hu; fittsport.com
Mi a véleményed?