Természetesen elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étkezés az egészségünk megőrzéséhez, fontos, hogy kinél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, melyeknek kiemelten magas a vitamin - és ásványi anyag tartalma - ám ez ma már nem elég! Egyrészt, mert a nagyüzemi termelés, magasfokú nemesítés, valamint a földek egyre csökkenő ásványianyag tartalma miatt a növényi élelmiszereink a bennük lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak csupán a töredékét tartalmazzák. Másrészt, a mai felfokozott élettempó miatt szervezetünk is egyre nagyobb igénybevételnek van kitéve. Érdemes tehát étkezésünket megtámogatni az aktuális életvitelünknek, életkorunknak és az évszaknak megfelelő vitaminok, nyomelemek és gyógynövények erejével. Nézzük, hogy a téli idényben mivel járulhatunk hozzá leginkább immunrendszerünk megerősítéséhez?

A vitaminok olyan szerves molekulák, melyeket - néhánytól eltekintve  - szervezetünk nem képes önállóan előállítani, ezért rendkívül fontos, hogy pótoljuk azokat. 

Tudatos étrenddel, az aktuális szezonnak megfelelő zöldségek, gyümölcsök, valamint minőségi húsfélék, olajos magvak és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával nagyrészt ugyan hozzájuthatunk a legfontosabb vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, azonban a mai felgyorsult, fokozott életvitel, a gyakori krónikus stressz és abból is eredő alváshiány és koffeinbevitel bizony csökkentheti is vitamin raktárunkat. Arról már nem is nem beszélve, hogy a mai aktív városi ember életviteléből fakadóan még magasabbá vált a szervezet vitaminszükséglete.

Ahhoz, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak maradhassunk, még az immunrendszerünket leginkább próbára tevő téli időszakban is, fontos, hogy a szezon legfontosabb vitaminjait, ásványait kívülről is pótoljuk, étrendkiegészítők formájában. 

Nézzük, melyek a téli idényre leginkább ajánlott, az immunrendszerünk felturbózását, fokozott védelmét elősegító vitaminok, nyomelemek  és növényi kiegészítők?


        1. C-vitamin

Ezzel valószínűleg semmi újat nem mondtunk: A C-vitamint mindannyian szedjük az őszi-téli, náthás-vírusos szezonban. Ez a kiváló immunerősítő, gyulladásgátló, antioxidáns különösen fontos a téli időszakban, amikor eleve kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá a táplálkozásunkkal. Ezt a rendkívül fontos vitamint szervezetünk nem tudja magától előállítani, ezért mindenképpen szükséges pótolni étkezéssel, és kiegészítés formájában is. A C-vitamin fontos szereppel bír szervezetünk védelmi vonalának megerősítésében, antioxidánsként a káros szabadgyökök semlegesítésében, de jeleskedik még a kollagén szintézis terén is. Érdemes hosszú felszívódású, ún retard kapszulákkal, porokkal, vagy folyékony C-vitamin kiegészítőkkel megtámogatni a téli immunvédelmet. Választhatunk kombinált, vassal, D-vitaminnal vagy akár gyógynövényekkel (pl. csipkebogyó kivonattal) dúsított, összetett formulát is, melyek a tiszta aszkorbinsavval ellentétben bővelkednek olyan kísérőanyagokban, mely hatékonyabbá teszi a szervezetünkben a C-vitamin hasznosítását.


        2. Cink

Kiváló antioxidáns és immunerősítő páros a C-vitamin és a cink együttese, de a cink  még önmagában is képes hatékonyan megtámogatni immunrendszerünk védelmét, hiszen a T-limfociták (T-sejtek) aktiválásához cinkre van szüksége szervezetünknek. A cink mintegy 2-3 grammos mennyiségben van jelen szervezetünkben, főként a hajunkban, a szemünkben és a férfi nemi szervekben található meg. Fontos szerepe van vércukorszint szabályozásában, legfőbb hatása azonban a sejtmembrán integritásának fenntartása, amely nélkül sejtjeink nem volnának kellőképpen ellenállóak az őket ért káros, külső hatásokkal szemben. Bőrünket is hatékonyan védi a cink a téli, hideg időjárással szemben, hiánya pedig rövid időn belül immunrendszerünk gyengüléséhez vezethet, a fertőzésekre való hajlam pedig nő. 


        3. Szelén

A cinkhez hasonlóképpen a szelén is elég kis mennyiségben (kb 6 gramm) van jelen szervezetünkben. Az értékes és széleskörben elismert antioxidáns szelénnek télen leginkább anti-virális hatásait élvezhetjük: kutatások is kimutatták, hogy a kórokozók elleni védekezéshez szükséges folyamat szelén jelenlétében  jóval intenzívebben zajlik. Ezen antioxidáns nyomelem képes meggátolni a vírusok sokszorozódását. A szelén ráadásul fokozza a fehérvérsejtek termelődését, ami segít a fertőzések legyőzésében is. Arra azonban fontos ügyelnünk, hogy túlzottan nagy dózisban történő fogyasztása toxikus lehet, így érdemes ügyelni az ajánlott napi mennyiségre, mely általában 150-200 mikrogramm. 


        3. D-vitamin

A D-vitamin túl azon, hogy a fogak és csontok egészségét is támogatja, segíti az élelmiszerekből származó kalcium véráramba jutását, és hasznosulását, a legújabb kutatások szerint immunrendszerünk védelmében is jeleskedik. Hiányában gyengül az immunrendszer, nő a téli hónapokban jelentkező influenza és más légúti fertőzések kialakulásának az esélye. A Semmelweis Egyetem belgyógyász kutatócsoport vizsgálata szerint tél végére a hazai lakosság mintegy 95%-a D-vitamin hiányban szenved, pedig ez a rendkívül fontos vitamin számos élettani folyamatunkban jeleskedik. Nyáron, a napfény hatására sok D-vitamin termelődik és egy ideig raktározódik is a szervezetünkben, ám ezeket a tartalékokat kb hat hét alatt fel is használjuk. Kizárólag étrendi forrásból pedig szinte lehetetlen pótolni: ősszel és télen is az étrenddel csupán 80 egységnyi D-vitamin tud bejutni szervezetünkbe, az orvosok általi 2000 NE egységgel szemben. Ezért mindenképp fontos a D-vitamint étrendkiegészítőkkel is magunkhoz venni a napfényhiányos időszakban, hogy immunrendszerünk és csontjaink, fogaink se lássák kárát a hiánynak.  A D-vitamin tabletták mellett a szájpadlásunkra, nyelvünkre fújható D-vitamin spray is egy remek, kényelmes alternatívája a D-vitamin pótlásnak, hiszen bárhol-bármikor velünk lehet a védelem. 


        4. K2-vitamin

A D-vitamin és K2-vitamin kiváló páros: mindketten fontos szerepet játszanak szervezetünk kalcium szintjének kiegyensúlyozásában, ezzel hatékonyan tudják támogatni csontjaink és fogaink egészségét. Emellett azonban jelentős szerepet az immunvédelem terén is. A K2-vitamin ritkán kap szerepet a nyugati étrendben - hiszen főként a fermentált ételek, valamint az igen intenzív, élénkzöld ételek bővelkednek benne, mint a zöld alga, de megtalálható többek között a spenótban vagy a ruccolában is - amiket a többség ritkábban fogyaszt, pedig e vitaminnak is  jelentős egészségügyi hatással rendelkezik az egészség fenntartásában több fronton is. A véralvadásban jelentős szerepet játszó K2-vitamint mintegy hiányzó kapocsként tartják számon számos krónikus betegség és a táplálkozásunk között. Kontrollcsoportos kutatások is megerősítették, hogy A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, a a szv és a szív körül futó koszorúerek elmeszesedésének megelőzésében, hiszen K-vitaminnal megelőzhető a kalciumlerakódás az érfalakon. Emiatt jó hatással van a csontritkulás megelőzésében, a csontanyagcserében, a kalcium anyagcserében, sőt a legújabb kutatások szerint a daganatos betegségek leküzdésében is. 


        5. Spirulina

Az antioxidáns hatással bíró alga szintén kiváló antioxidáns, immunerősítő hatásával segíti elő szervezetünk védekezőképességének fokozását, és méregtelenítő folyamatait. A spirulina és chlorella algák fogyasztása nem csupán méregtelen, de hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, és támogatják bélflóránk egészségét. Rendszeres fogyasztásuk elősegítheti a mindennapi vitalitásunkat  is, hiszen - főleg a spirulina alga - kivételesen gazdag vitamin - és nyomelem forrás: fokozza a vírusok, baktériumok ellen küzdő antitestek, és a fehérvérsejtek termelését is.

Érdemes - ha nem is tudjuk magát a zöldséget napi szinten beiktatni az étrendünkbe - akkor étrendkieszítő por vagy kapszula formájában alkalmazni ezeket a természetes vírus - és mikrobaellenes vegyületeket. Az algák rendkívül erős természetes vitaminforrások, melyek hozzájárulnak immunrendszerünk védelme mellett az idegrendszerünk egészségéhez is, valamint lassítják az öregedési folyamatokat, növelik sejtjeink élettartamát. Magas tápanyag tartalmuknál fogva segítik kivédeni a degeneratív betegségeket, és az idegrendszer károsodésait. 

A spirulina alga magas tápanyag tartalmának köszönhetően védi májunkat, az immunrendszer alapját képező bélflóra tápláló tulajdonságaival pedig elősegíti testünk helyes immunválaszait. 


Az angol vitamin - és táplálékkiegészítő óriás, a LINDENS a Spirulina Maxima fajtát gyűjtötte nekünk egy koncentrált kapszulába, mely egy kék-zöld algafaj. Az óceánokban található, és világszerte élelmiszerként termesztik. Koncentráltan és nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat - jogosan mondják róla, hogy “a tenger multivitaminja”. Immunrendszer erősítő hatását túl hozzájárul az erős csontozathoz, és jelentős mértékben növeli energiaszintünket, vitalitásunkat. 


        6. Probiotikumok

A probiotikumok - azok a szabad szemmel nem látható parányi, hasznos baktériumok, mikroorganizmusok - a legjobb természetes immunerősítő készítmények! Érdekes nagyon: hogy tízszer annyi van belőlük a testünkben, mint saját sejtünk! Legnagyobb mennyiségben a beleinkben találhatók meg, immunrendszerünk 70%-át ők képezik. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a mikrobiobunk részét képező probiotikumok legyenek túlsúlyban. Ha ez az egyensúly megbomlik a patogének (kórokozó baktériumok, gombás, vírusok) javára, az nem csupán kellemetlen emésztési tüneteket (hasmenés, puffadás, diszkomfortérzet avagy székrekedés) tud produkálni, hanem ezzel együtt immunrendszerünk ellenállóképessége is jelentősen csökken. 

A probiotikumok felelősek továbbá a táplálékok bakteriális lebontásáért, és a tápanyagok sejtekhez történő visszajuttatásáért is. Ezenkívül vitaminokat - például K2- és B-vitaminokat, immunglobulinokat (azaz ellenanyagokat), gyulladáscsökkentő és antibakteriális vegyületeket is termelnek. Szervezetünkben való jelenlétük, szaporodásuk és túlélési képességük az általunk elfogyasztott prebiotikumok mennyiségétől függ, épp ezért érdemes minél több emészthetetlen rostot, valamint minél többféle, minél változatosabb zöldség-és gyümölcsféléket fogyasztanunk napi szinten, hogy legyen kellően elegendő, természetes mikrobánk. Ha pedig ez a védelmi vonal mégis sérülne - pl. antibiotikum kúra, betegség, vagy túlzottan stresszes életvitelünk miatt - akkor bátran nyúlhatunk a készen kapható probiotikus étrendkiegészítők után is. A Svéd Nutra folyékony, vegán probiotikum immunerősítő vitaminokkal dúsított, extra összetételű új formulája 5 különböző baktériumtörzset tartalmaz egy még hatékonyabb, mikrokapszulázott formában. Hatékonyan segít a bélflóra egyensúlyának megőrzését, helyreállításáthozzájárul a gyomor-bélrendszer egészséges működéséhez, vastagbeleink méregtelenítéséhez. Támogatja az immunműködést, csökkenti a fáradtságot, enerváltságot. 


        7. Fokhagyma - és fokhagyma kivonatot tartalmazó étrendkiegészítők

A számos immunerősítő étel van, melyeknek érdemes -pláne a vírusokkal tarkított téli időszakban - helyet kapni a tányéron, szerepet kapni az étrendünkben. Az alma (mely az orvost távol tartja), a magas A-C-E vitamin tartalmú brokkoli, az értékes pre-biotikumokban gazdag fermentált ételek mellett szorosan ott van a fokhagyma. Ez a rendkívül könnyen beszerezhető, és nagyon értékes magas kéntartalmú vegyületeinek köszönhetően az egyik legerősebb természetes mikrobaölő. 

Az értisztító, vérnyomáscsökkentő hatású, emésztésünket, beleink egészségét is kitűnően javító fokhagyma és fokhagyma kivonat mindemellett nagyon erős antimikrobális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságaival segíti a fertőzések, náthák leküzdését és a már meglévő megfázásos tünetek enyhítését. Az angol Lindens ULTRA GARLIC legerősebb szagtalan fokhagyma étrendkiegészítője 10.500 mcg allicinnel, a fokhagyma kulcs-összetevőjével készült, B1 és D3 vitaminokkal kiegészítve támogatja szívünk és immunrendszerünk védelmét, egészséges működését. 


Emellett persze még számos egyéb vitaminnal, nyomelemmel és gyógynövénnyel érdemes felvértezni magad és családod tagjait a téli időszakra, hogy kellően fokozhasd az immunvédelmet. A stresszt elűző és emésztést, anyagcserét támogató magnézium és B-vitamin csoport, a gyömbér, a kurkuma - csak néhány azok közül, amelyeket itt most ebben a cikkben nem említettünk, de ha szívesen olvasnál további értékes és hasznos tartalmakat a vitaminokról, esetleg azt szeretnéd megtudni, hogy mely vitaminokat érdemes együtt szedni, hogy erősítsék egymás hatását és felszívódását a szervezetben - akkor kattints ide!


A cikk forrásai voltak: evamagazin.hu, Pharmanord, hazipatika.com, anatur.hu, hazipatika.com, biofitt.hu; visetreenaturals.hu.