A kollagén az emberi szervezet egyik legfontosabb építőeleme: a testünk fehérje mennyiségének negyedét ez adja.
Szép, feszes bőrt szeretnél, és azt, hogy a csontjaid mindig kitűnő állapotnak örvendjenek? Akkor gondoskodj a megfelelő és rendszeres kollagén bevitelről, mert ez létfontosságú fehérje, amit étkezés során juttatunk a szervezetünkbe. Remekül hangzik a kollagén kezelés, de sokat ér egy tojásos, tőkehalas étel is amelyben természetes formában van kollagén!

Jó hír a vegetariánusok és vegánok számára, hogy kollagént, illetve annak aminosavait nem csak állati fehérjével juttathatunk be a testünkbe – igaz, azzal a legegyszerűbb és leggyorsabb.

Mire jó a kollagén és mit okoz a hiánya?

A kollagén a csontváz és a vázizom szerkezet fő alkotóeleme, megtaláljuk a csontokban, porcokban, ínakban, ínszalagokban és a hajban vagy a bőrben is. Aligha szükséges kihangsúlyoznunk, mennyire fontos, hogy mindig elegendő kollagént juttass a szervezetedbe!

Ennél azonban többre lesz szükséged, ha egészséges csontokat, szép bőrt és dús hajat szeretnél. A kollagén termelését és felszívódását ugyanis többek között a C-vitamin segíti, tehát a kollagénnel együtt C-vitamint is megfelelő mértékben fogyassz.

Miben van kollagén?

Három egészséges, organikus étel, ami kifejezetten gazdag kollagénben

Most három olyan élelmiszert mutatunk be, amelyek elsőrangú forrásai a kollagénnek. A listát úgy állítottuk össze, hogy mindenevők, vegetariánusok és vegánok is találjanak benne fogyasztható ételt.

1. Spirulina


A spirulina igazi éltető alga, ami egy változatos étkezésnek szerves része. Elsőrangú növényi eredetű forrás, ha aminosavakról van szó. Nagy mennyiségben tartalmaz glicint, amiből az emberi szervezet kollagént állít elő.


2. Tojás


A tojás, amennyiben szabad tartásból származik, a legjobb kollagén források egyike, mert jelentős mennyiségben tartalmaz többek között aminosavakat is, mint a glicin és a prolin. A teljes tojást fogyasztva ráadásul még egészséges zsírokhoz is hozzájutsz.


3. Tőkehal


A tőkehal szintén kiváló forrása a glicinnek és a prolinnak, emellett olyan esszenciális tápanyagokat is tartalmaz, mint amilyen a szelén, a foszfor vagy a B6-vitamin. Ha eszel húst, a tőkehal az egyik legjobb választás a kollagén bevitelre!
További hétköznapi élelmiszerek, melyek serkentik a szervezetben a kollagéntermelést: piros paprika, paradicsom, tökmag és a lazac.

Természetes kollagéntermelés

A kor előrehaladtával azonban a természetes kollagéntermelés egy kis segítségre szorul. Erre kínálnak remek alternatívát a kollagén étrendkiegészítők por vagy folyékony ital formában. De ne feledd, hogy mindig érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek természetes módon is serkentik a kollagéntermelést.