Azt már tudjuk jól, ha követjük a szépségblogokat, a magazinok vagy a reklámok tanácsait, hogy a kollagén mellett a hialuronsav a másik nagyágyú, mellyel szervezetünk, s legfőképpen bőrünk állapota még fiatalosabbá tehető. Szervezetünkben a hialuronsav még számos, egyéb funkciót is betölt, nélkülözhetetlen a test egészséges működéséhez – ez azért van így, mert testünk saját maga is termeli ezt a létfontosságú anyagot. Azonban a hialuronsav termelődése sajnos az életkorral párhuzamosan rohamosan csökken, mi pedig kívülről és belülről is igyekszünk pótolni, hogy még sokáig fiatalosak, fittek, feszesek maradhassunk.

De tudjuk-e vajon, mennyi az ideális mennyiség? Hogyan pótoljuk, adagoljuk, hogy igazán hatásos eredményt érhessünk el?

Arról, hogy miként is működik a hialuronsav, és hol található meg a szervezetünkben, már írtunk több részletesebb hialuronsav témájú cikket korábban, melyekben ennek a páratlan molekulának az egyedi tulajdonságait, szervezetünkben való előfordulását, hatásait tártuk fel és mutattuk be.

Röviden: fontos tudni, hogy a hialuronsav az egész testünkben megtalálható, és az a szerepe, hogy hidratálja, és megtartsa a vizet a különböző szöveteinkben - mint amilyen a bőrszövet, az ínyszövet vagy a vázszövet, de a szemünk is rengeteget profitál belőle. Ezen túl persze, hogy hidratál és feltölt, tápanyagokat is szállít az extracelluláris mátrixszerkezeten keresztül. Egyszóval a hialuronsav egyfajta „kulcsmolekula” a szövetek nedvességtartalmának megőrzésében.

Nevével ellentétben nem sav, hanem egy szénhidrát, egész pontosan cukormolekula, így nem kell attól tartanunk, hogy égni fog tőle esetleg a gyomrunk vagy a bőrünk: akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzuk, egy kellemesen selymes, hidratáló hatást kell elképzelni: a hialuronsav saját súlyánál képes ezerszer több vizet megkötni, ráadásul saját egyedi szerkezetének köszönhetően mágnesként vonzza a vizet, a nedvességet.

Testünk egyes területein természetesen magasabb koncentrációban van jelen, ilyen lehet pl. az ízületi folyadék, ahol is az ízületek közti súrlódást enyhíti, miközben mozgunk – tehát egyfajta párnázó – és kenőanyagként is funkcionál. 


A legnagyobb mennyiségű hialuronsav azonban bőrszövetünkben található, a dermisz tárolja és tartalmazza, így neki köszönhetjük bőrünk hidratáltságát, és a fontos tápanyagok (pl. vitaminok, antioxidánsok) szállítását is. Ha megfelelőn mennyiségben van jelen, akkor nem szárad ki az epidermisz, bőrünk hidratáltsága pedig kellően kiegyensúlyozott – azaz, a finomráncok feltöltve, a sebek gyorsabb gyógyulásra késztetve, miközben az egész bőrkép feszesebb, teltebb, egyszóval hidratáltabb. 

De mit is jelent ez a „megfelelő mennyiség” - mennyi a napi ajánlott fogyasztási adag? 

Ha most azt mondjuk, hogy 15 gramm található meg teljes egészében a testünkben, a már hatékonynak számító táplálékkiegészítők 50-100 mg-ot tartalmaznak.

A külsőleg a bőrünkre felvitt szérumok esetében a 0,1 % körüli hialuronsav tartalom napi használata mellett már jelentős javulást lehet elérni, szemcseppnél pedig az az ideális, ha 0,2-0,4 % körül van a termék hialuronsav koncentrációja – persze, ezek csak a puszta számok. 

De nézzünk kicsit a számok mögé: 3 lépésben, kicsit részletesebben elmagyarázzuk, hogy miért is annyi az annyi a hialuronsav pótlása terén, majd egy ráadás, negyedik pontban pedig azt áruljuk el, mivel együtt érdemes szednünk, hogy felszívódása, beépülése még hatékonyabb legyen!

1. Fiatal életkor – itt még természetesen van jelen: átlagban 15 gramm a szervezetünkben

Egy átlagos felnőtt ember testében 15 gramm hialuronsav található meg elosztva, ennek pedig több mint felét bőrünk tartalmazza. Ez persze, sajnos az élvek múltával fokozatosan csökken: 

Ez a csökkenés a húszas éveink körül kezdődik, majd harmincas éveinkre már jelentősen felgyorsul… 


Amire aztán elérjük a negyvenet, már mondhatni a felére csökken, 60 esztendős korunkra pedig csupán 10%-a lesz az eredeti mennyiségnek. 

De az a szerencsénk, hogy egyrészt ételeink is tartalmazzák, illetve hogy a hialuronsav – a mai innovatív technológiáknak a kozmetikai ipar és a táplálékkiegészítők piacán – külsőleg bevitt forrásokból is pótolható! 

De mégis mennyit szedjünk?

Átlagosan azt szoktuk mondani, hogy 18 éves, átlagos testfelépítésű felnőttnek 50 mg szedése hialuronsav ajánlott bevennie naponta, ám ha 30-40 éves korunk körül illetve az után, valamint, ha nem csak és kizárólag bőrünk megtámogatása a cél, hanem ízületeink, hajunk, szemünk, ínyünk egészséges vízháztartását és rugalmasságát is szeretnénk biztosítani, akkor akár ennek a dupláját is nyugodtan magunkhoz vehetjük – azaz a 100 mg-ot.

Tehát, ha valaki már kicsit idősebb, és szeretné bőre mellett fájó ízületeit is megtámogatni, esetleg csontritkulásban szenved, akkor egyes orvosi kutatások szerint 8 héten át napi 80 – 100 milligramm (60-70%-os hialuronsav-tartalmú) terméket javallott fogyasztani, hogy enyhítsük a tüneteket, és minden fronton megtámogassuk szervezetünk hidratáltságát.

2. 25-30 éves korunk után pótoljuk, de hogyan?

Hogyan alkalmazzuk, és mennyit adagoljunk? 

A hialuronsav alkalmazása elég sokrétű: alkalmazhatjuk külsőleg közvetlen a bőrünkön, vagy professzionális szalonokban a bőr alá fecskendezve, illetve, ha nem csak bőrünket, hanem egész testünket szeretnénk fiatalosabbnak, ruganyosabbnak tudni, akkor belsőleg is fogyaszthatjuk, táplálékkiegészítő formájában. 

Ebből is számos változat áll ma már a rendelkezésünkre: a különféle tablettás és kapszulás változatok mellett a kényelmesebb, és felszívódása tekintetében is hatásosabb folyékony formulájú hialuronsav étrendkiegészítőt is választhatunk. 

Ha pedig gyors azonnali, látványos eredményt szeretnénk elérni a hidratált, feltöltött bőr terén, vagy sebeink gyógyulását gyorsítanánk fel, akkor érdemes együttesen alkalmazni a külső és belső használatot, hogy minden oldalról megtámogassuk bőrünk egészséges, fitt megjelenését.

Tudományosan bizonyított tény, hogy ha helyileg, közvetlen a bőrünkön alkalmazunk magasabb koncentrációjú, kis molekulasúlyú (pórusokon át könnyebben felszívódó) hialuronsav szérumokat, a még nedves bőrön, akkor a szérum helyi alkalmazását követően a bőr hidratáltabb, és több nedvességet tartalmaz. 

Krém vagy szérum – mi a hatásosabb? 

A krémnél mindenképpen hatékonyabb a szérum, hiszen ez koncentráltabban tartalmazza a hatóanyagokat, de ha nem szeretünk külön-külön pepecselni vele, akkor akár kedvenc hidratálókrémünkbe is cseppenthetünk a szérumból, s ezt az elegyet visszük fel a bőrünkre, körkörös mozdulatokkal finoman bemasszírozva, hogy biztosan bejussanak az értékes hatóanyagok. 

Egy dolgot viszont érdemes megfogadni, ha már használjuk: mindenképpen vizes bőrre vigyük fel a hialuron-szérumokat, hiszen, ha nem így teszünk, akkor a hialuronsav számára nem lesz milyen nedvességet megkötni, és a szükséges nedvességet ez esetben pont a bőrünk rétegeiből veszi majd el – amit nyilvánvalóan nem szeretnénk. 

Célszerű tehát arctisztítást követően, a még vizes bőrre felvinni, de még jobb megoldás, ha a hialuronsavas bőrápoló termékek előtt egy kevés termálvizet permetezünk a bőrünkre. Így még extrább lehet a hidratáló hatás. 

A legextrább pedig, ha mindezt még megtámogatjuk belsőleg is ezzel a szuper hatóanyaggal!

3. Miért lehet ennél is hatásosabb azonban a belsőleg, étrendkiegészítő formájában bevitt hialuronsav?

Becslések szerint általában testünk 10-15 gramm hialuronsavat tárol, ám ennek naponta csupán az egyharmada regenerálódik, azaz kb. 5 gramm.

Ezért is van ekkora jelentősége, hogy ennek szintjét növeljük, táplálkozásunkkal illetve étrendkiegészítő formájában. 

A 100 mg hialuronsav tartalmú étrendkiegészítő nem csak hogy biztosítja a testünk napi igényét, de a mindössze 7000 dalton alacsony molekulatömege a legmagasabb beépülési szintet biztosítja számunkra, ezáltal hármas hatást biztosít: orvosi, kozmetikai és öregedésgátló hatást, erősen hidratálja testünk szöveteit kívül és belül egyaránt. 

Ezzel pedig láthatóan javulni fog bőrünk textúrája, csökkennek a finomráncok, erősebb lesz a haj és a köröm, csökkennek íz ízületi gyulladások is, hiszen a hialuronsav hozzájárul a kötőszövet, a porc és az ízületek egészséges működéséhez. Ha pedig folyékony formában vesszük magunkhoz, ez még hatásosabb a felszívódás szempontjából, illetve a kellemetlen kapszulák anyagait, a csomósodásgátló adalékanyagok felesleges, szervezetünkbe való bekerülését is megspórolhatjuk. 

Végül, de nem utolsósorban: Mivel egészítsük ki, hogy még hatásosabb legyen? 

Egészítsük ki antioxidánsokkal, főként C-vitaminnal! Az sem árt, ha kollagént, glükozamint szedünk vele együtt, ha még hatékonyabb védelmet szeretnénk az esetleg már problémás ízületeinknek. A szilícium is jótékony hatással van a belsőleg fogyasztott hialuronsav felszívódására. 

De hogyan segít a C-vitamin?

Azon túl, hogy immunerősítő, gyulladásgátló, és más számos jótékony hatása van, nem csak amiatt érdemes szednünk a hialuronsav mellé, mert annak felszívódását elősegíti. 

A C-vitamin azért is hatásos, mert erős antioxidánsként nagy szerepet játszik szervezetünk saját kollagéntermelésének fokozásában, s ezzel tovább segíti bőrünk, ereink, fogaink, ínyünk, illetve a csontok és porcok normál állapotának fenntartását.

C-vitamint természetesen külön szedhetünk - most a vírusos időszakban akár nagyobb dózisban is megtesszük ezt – sőt erre is vannak professzionális, magas felszívódást garantáló, folyékony termékek ma már.

Ám szerencsére, a svéd prémiumkategóriás étrendkiegészítők gyártója, a Swedish Nutra igyekezett nem csak hatékonyabbá, hanem kényelmesebbé is tenni számunkra a hialuronsav pótlást: folyékony, hatékony felszívódású, kis molekulasúlyú, cukormentes, vegán, 100 mg hidrolizált hialuronsavat tartalmazó termékét kiegészítette C-vitaminnal, és a felszívódást még inkább segítő szilíciummal is. 

A termék adagolása, beosztása szintén nagyon kényelmes: hűtőben tárolva, kis helyen elfér, 33 napra elegendő mennyiséget tartalmaz, melyből a napi 15 ml-t (melyben benne van az 1 gramm koncentrált hialuronsav) egy átlátszó adagolókupakkal könnyedén kimérve, egy pohár vízben vagy narancslében feloldva megihatjuk.