A fogyáshoz természetesen elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, de visszafogott étrend, melyet mozgással is megtámogathatunk. Azonban - éppen a kalóriadeficit miatt - szükségesek a vitaminok és ásványi anyagok is, melyekre szükségünk van szervezetünk optimális működéséhez. Bizonyos fajták pedig még támogathatják is a súlycsökkentést, beindíthatják szervezetünk zsírégető folyamatait. Lássuk, melyek ezek!

Persze, azért nem szabad azt hinnünk, hogy önmagában a vitaminok, és a zsírégetést serkentő nyomelemek és növényi kivonatok fogyasztása már felér automatikusan egy diétával - azonban ha ügyelünk a megfelelő étrendre, tartjuk a kalóriadeficitet, sportolunk, és mindezt kiegészítjük az alábbiakkal, akkor hamarabb elérhetjük a kívánt eredményt.

KRÓM

A króm különösen az édesszájú diétázók körében népszerű nyomelem, ugyanis képes serkenteni az inzulin hormon működését, mely a vércukorszint szabályozását végzi, illetve a zsírok raktározásában játszik szerepet. Segítségével pedig nem csak a cukorbetegek befolyásolhatják vércukorszintjüket, de a fogyókúrázók is eredményesebbek lehetnek. Csökkenti ugyanis a cukoréhséget, a sóvárgást az egyszerű szénhidrátok után, ráadásul még testünk zsir-izom arányát is képes optimalizálni. 

Szerencsére nagyon kevés kell belőle, és sok élelmiszerünk is tartalmaz krómot (pl. sörélesztő, húsfélék, babfélék, borsó, teljes kiőrlésű gabonafélék,  földimogyoró, csonthéjas magvak) Azonban sok tényező gátolja is a felszívódását, mint pl. az élelmiszerekben található adalékanyagok, baktériumölők - a magas cukortartalmú ételek pedig gyorsítják a króm vizelettel történő kiürülését, de a rendszeres testmozgást végzők szervezetéből is gyorsabban ürül ki a króm, ezért - plána ha diétázunk és sportolunk is mellette, akkor érdemes krómot tartalmazó étrend kiegészítő formájában is magunkhoz venni. 

Noha az ajánlott mennyiséget nem állapították meg, de felnőtteknek kb. napi 25 qg a minimum, az optimális tápanyagbevitelhez 100, de terápiás céllal akár 200 qg bevitelt is ajánlanak. 

A szerves króm hasznosulása bizonyítottan jobb, mint a szervetlen krómé, a legjobb felszívódást pedig az élesztőből kivont krómot tartalmazó étrend-kiegészítők biztositják számunkra, a króm pikolinát pedig egy olyan természetes étrend kiegészítő, mely a króm és a pikolinsav egyesítéséből származik, és mint esszenciális ásványi anyag, serkenti az inzulintermelést. Az egyes kiegészitők, króm fajták felszívódását tekintve, a különbség akár tízszeres is lehet!

Szerencsére, túladagolástól nem kell tartanunk:

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak az ajánlása szerint 250 mcg króm is biztonságosan szedhető! 

És ha szeretnénk odafigyelni testsúlyunkra, kevesebb szénhidrátot bevinni, illetve hajlamosak vagyunk az inzulinrezisztenciára vagy a cukorbetegségre,  vagy csak nehezebben koncentrálunk, fáradékonyabbnak érezzük magunkat, és időnként ránk tör az édesség utáni vágy - akkor is több krómra lehet szükségünk. 


D-VITAMIN

Egy nemrég megjelent tanulmányból kiderült, hogy azok a túlsúlyosok, akiknek magasabb mennyiségű D-vitamin volt a szervezetükben, könnyebben szabadultak meg a plusz kilóktól, és többet is fogytak, mint a kontroll csoport, akiknek a D-vitamin szintje alacsonyabb volt és nem is kaptak kiegészítést. Egy előzetes tanulmány szerint azért képes rá, mert a D-vitamin csökkenti testünkben az új zsírsejtek kialakulását. Mindemellett pedig jótékonyan befolyásolja szerotonin szintünket, s ezzel nem csak hangulatunkra van pozitív hatással, de az alvás minőségünkre is, amivel közvetetten hat étvágyunkra, és a nassolás elleni késztetésünkre (ha kipihentek és jókedvűek vagyunk, akkor ezekkel is könnyebben birkózunk meg). A D-vitamin tehát egy rendkívül fontos mikrotápanyag, mely túl azon, hogy erősíti a csontjainkat és még számos betegség ellen is véd - de egyre több orvos támasztja alá karcsúsító hatását is. 


C-VITAMIN

Amit mindenki jól ismer, mint szervezetünk legfőbb immunerősítője, és kiváló antioxidáns - erről a mondhatni legnépszerűbb vitaminról a tudósok azt bebizonyították, hogy könnyebben tudtak fogyni azok, akiknek a szervezetében magas mennyiségben volt jelen a C-vitamin

Egy másik kísérletben tesztelték, hogy a C-vitamin vajon milyen hatást gyakorol a zsírégetésre. Azok, akiknek a szervezete bőven tartalmazta ezt az értékes vitamint, ők 30%-al több zsírt égettek el edzés közben, mint azok, akiknek alacsony volt a vitamin raktáruk. A C-vitamin ráadásul csökkenti az étvágyat is, növeli a jóllakottság érzését az agyban. 


B-VITAMINOK

A B-vitaminok széles csoportja támogatja idegrendszerünket, vérképzésünket, emésztésünket, bőrünk, hajunk, fogaink, csontjaink állapotát és még megannyi mást! Közülük is van azonban néhány fajta, melyek jelentősen támogatják anyagcserénket, és segítenek a fogyásban is. A B1 vitamin, melyet tiaminként is ismerünk - jelentősen feladatot tölt be  a szénhidrátok lebontásában, de fontos szerepet játszik az étvágyunk szabályozásában is: elegendő  tiamin hiányában többet kívánunk enni, aminek hatására gyorsan felszaporodnak rajtunk a plusz kilók. 

A B1 vitaminnak egyébként már kismértékű csökkenése is a szervezetünkben cukoréhséget idéz elő, amit mérsékletes tiamin bevitellel már enyhíteni lehet. 

A B12 vitamin (a kobalamin) idegrendszerünk, vérképzésünk, bőrünk, szemünk, izmaink egészségének támogatása mellett a tápanyagok helyes lebontását is szabályozza. B12 vitamin hiányában ugyanis a tápanyagok zsírszövetekké alakulnak ahelyett, hogy energiaként elégetnénk, felhasználnánk azokat. Tehát, minél több B12 vitamin van jelen a szervezetünkben, annál hatékonyabban védhetjük ki az elhízást. A B12 vitamin ugyanakkor elősegíti jó közérzetünket, megfelelő alvásunkat, és több energiánk lesz mind mentálisan, mind fizikálisan - akár a sporthoz is.

A B2 vitamin (riboflavin) segítségével állítja elő szervezetünk azt a két vegyületet - a flavopriteint (FAD) és a flavin-mononukleotidot (FMN), melyek az ételeinkben található fehérjékből és szénhidrátokból nyert kalóriát a sejtek által hasznosítható formává alakítják át. Hiányában csökken szervezetünk energiakészlete, töredezni kezd a haj és a köröm, illetve szürkehályog vagy ekcémára hasonlító bőrtünetek is kialakulhatnak. A riboflavin felszívódása azonban hatékonyabb, ha más B-vitaminokkal, valamint szelénnel együtt fogyasztjuk. 

A B vitaminok egymást erősítik, támogatják, ezért célszerű komplex formulában gondolkodni a kiegészításünkről. Nem csak anyagcserénket, fogyásunkat, bőrünket, de idegrendszerünket, izmainkat, és szellemi teljesítőképességünket is pozitív irányban képes  befolyásolni egy jól összeállított B-vitamin komplex készítmény.


KÁLIUM

A kálium is serkenti az anyagcsere folyamatokat, szükséges a szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, és ennek is köszönhetően fogyást, és a testtömeg-index változását idézi elő. Vízhajtóként is jól működik, s már azzal, hogy kihajtja szervezetünkből a felesleges vizet, jóval karcsúbbnak tűnünk majd. Ezentúl persze számos egyéb jótékony  hatását is ismerhetjük a káliumnak: csökkenti a magas vérnyomást, az izomgörcsöket, valamint a stroke kockázatát is, védi a szívünket. A kálium étrendkiegészítő formájában is bevihető, azonban fogyasztását érdemes mérsékelni annak, aki valamilyen vesebetegségben szenved. 


MAGNÉZIUM

A magnézium fogyasztásáról kiderítették, hogy segít csökkenteni az elhízás mértékét. Hatásos testtömeg-redukáló képessége még inzulin-rezisztencia és premenopauza esetén is megmutatkozik, sőt rendszeres fogyasztása segít megelőzni a cukorbetegséget. Mindezen túl pedig az egyik legfontosabb ásványi anyag az izmok és a idegek megfelelő működésében, így a kemény munka, szellemi terhelés, vagy az intenzív sport kapcsán is számíthatunk jótékony hatásaira. 

Természetesen még ezeken túl is számos hasznos vitamin és nyomelem lesz a segítségünkre az életmódváltásban, és ha biztosra szeretnénk menni, érdemes egy minőségi, hatékony felszívódású, cukor és GMO-mentes, tartósítószer-mentes magnézium komplex multivitamin készítmény mellett döntenünk, ami korunknak, nemünknek, és életmódbeli szokásainknak a leginkább megfelel. Szerencsére ma már rengeteg lehetőségből választhatunk!