Így hidratáld bőrödet belülről is a kánikulában!

A feszes bőr titka a megfelelő hidratálás. Bőröd olyan, akár egy virág: ha nem adsz számára megfelelő mennyiségű vizet, kiszárad. Mind a külső, mind a belső hidratálás nagyon fontos tehát. A hidratálás legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja: Igyál meg legalább 2-2,5 liter tiszta vizet naponta, ez oké. De mi van akkor, ha ennél már többre van szükség? Milyen természetes, belső hidratálási módok léteznek még?
Ha testünk belülről kiszárad, akkor a bőr kívülről nézve már nem lesz olyan feszes és ragyogó. Az egészséges, fiatalos, rugalmas bőrnek alfája és omegája a rendszeres víz ivás, a folyadékfogyasztás. Ha belülről nem hidratálunk kellőképpen, akkor hiába kenjünk magunkra a legdrágább krémeket, kencéket is, az nem lesz elég. Természetesen nagyon sok olyan élelmiszer és étrendkiegészítő segít a belső hidratálásban - főleg a friss, magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, de ilyen a talán már mindannyiunk által jól ismert hialuronsav illetve a kollagén is.
Nézzük, miket együnk és igyunk nyáron, hogy bőrünk fiatalos rugalmasságát megőrizhessük, és biztosítsuk a kellő hidratáltságot belülről is?
1. Uborka
A kígyóuborka a legmagasabb víztartalmú élelmiszer: 95%-os víztartalmával mindenképpen viszi a pálmát, és hogy emellett még rengeteg rostot, kalciumot, kis mennyiségben még káliumot és K-vitamint is tartalmaz, igazi nyári frissítő! Fogyni vágyóknak nem csak azért ideális, mert rendkívül alacsony a kalóriatartalma, hanem azért is, mert magas víz - és kálium tartalma miatt kiváló vízhajtó hatással is bír - és pláne nyáron vagyunk hajlamosabbak a nagy melegben a vízvisszatartásra. Az uborka szeletek pedig még a bőrünkön is csodás frissítő és azonnali hidratáló hatással bírnak - és nyáron, a nyaraláskor is bármikor szert tehetünk erre a csodaszerre a sarki zöldségesnél vagy a piacon…
2. Padlizsán
Az uborkához hasonlóan a padlizsán is kevés kalóriát, viszont sok vizet tartalmaz, és még rostban sem szűkölködik. Igazi ásványianyag bomba, hiszen gazdag mind káliumban, foszfgorban, mind pedig magnéziumban - így akár belülről, akár kívülről, arcpakolásként alkalmazva remek szépítőszereddé válhat. Egyetlen hátránya, hogy képes bármennyi olajat felszívni, ezért inkább sütőben vagy grillen érdemes elkészíteni.
3. Paradicsom
Igazi frissítő ő is, 94 %-os folyadék tartalmával jogosa a lista élén, ráadásul gazdag magnéziumban, kalciumban, vitaminokban és rostokban is. Piros színét egy karotinoid adja, ami nem más, mint a likopin. Ez a kiváló antioxidáns nem csak a bőrödet támogatja a barnulási folyamatban, hanem még a szív-és érrendszerre is nagyon jótékony hatással van. A likopinnak szintén egy óriási előnye, hogy hőkezeléssel sem tűnik el az ételekből, így nyugodtan főzheted, párolhatod, sütheted a paradicsomot kedvedre, szószként, mártásként, levesként is épp olyan egészséges lesz és finom!
4. Görögdinnye
92% százalékos víztartalma mellett ő is gazdag likopinban, magnéziumban, C- és A-vitaminban. Ráadásul cukortartalma ellenére a görögdinnye kalóriatartalma is alacsony - egy csészényi dinnye hússal mindössze 46 kalóriát viszünk be csupán. Ha ennél többet ennél, akkor egy kiadós úszás, futás vagy torna után a lehető legjobb nyári frissítő és bőrszépítő csemege!
5. Őszibarack
Az őszibarack magas rost - és 89%-os víztartalmával szintén nyerő választás! Könnyen eltelít, üdít és frissít, és számtalan módon elkészíthető, de mégiscsak frissen fogyasztva az igazi. Ha meg tudod enni a héját, érdemes azzal együtt fogyasztani, mert az őszibarack héja is számos értékes vitamint és antioxidáns vegyületet tartalmaz - főként kálium, B- és C-vitaminokat, de Béta -Carotint is, mely szintén belülről támogatja bőröd szép és egészséges nyári színének kialakulását. Egy közepes barack mindössze 60 kalóriát tartalmaz, így akár önmagában, akár joghurttal, túróval vagy gyümölcssaláta részeként szuper egészséges és tápláló nyári desszert.
6. Narancs
Noha nyáron egy kissé háttérbe szorul a sok hazai idénygyümölcs mellett, egy közepes méretű narancsban legalább egy fél börgényi, kb 120 ml folyadék van, víztartalma pedig 88%. Magas rost és C-vitamintartalma mellett jelentős még káliumban, így a rendszeres friss narancsfogyasztással immunrendszerünk, szívünk, ereink és bőrünk és emésztőrendszerünk egyaránt profitálhat! Nagy előnye, hogy egész évben hozzáférhetünk, elkészítési módja pedig mondhatni határtalan.
7. Avokádó
Víztartalma is van, de értékes olaja az, ami miatt igazán kivételes hatással van a bőrre - nem véletlen, hogy a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. Az avokádó ugyanis a bőrszépítés csodaszere: magas E-vitamin, B-vitamin, C-vitamin és A-vitamin tartalmának köszönhetően segíti a sejtmegújító folyamatokat. Készíthetünk belőle salátát, szószt, turmixokat, smoothikat, de egy csipet sóval, borssal, fokhagymával és tejföllel összekeverve már kész is az isteni mártogatós! Hámozni ugyan nehézkes, mert csúszik és szinte mindent összeken, ám érdemes rászánni az időt, és a héja belsejét, az onnan kinyert gyömölcshúst egy rögtönzött arcpakolásként felhasználva pihenni vele pár percet - fenségesen puha bababőr lesz az eredmény!
8.Sovány tej és joghurt
A joghurt víztartalma 88%, a sovány tejé 91% - szóval, ha csak nem vagy rá érzékeny, akkor érdemes rendszeresen beiktatni az étrendbe, nyáron is. A tej azontúl, hogy nagy része folyadék, számos vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz (példáéul magas a kalcium és D- és B12 -vitamin tartalma, de foszfort, káliumot, A-vitamint és persze sok értékes fehérjét is magunkhoz vehetünk a tej fogyasztásával, ami így egy igen hatékony edzés utáni rehidratációs italként is működhet, ha nincs laktózintoleranciád, és bírja az emésztőrendszered. Ha nem, akkor próbáld ki a jóval könnyebben emészthető, élőflórás joghurtot, vagy a kecsketejet - amiben kevesebb a laktóz, alacsonyabb a tejzsír tartalom, és ugyan kevesebb a B12 vitamin tartalma mint a tehéntejnek, A D-vitamintartalma azonban pont a háromszorosa! A kecsketejről sokan mondják, hogy laktózmentes, ami nem igaz - az viszont igaz, hogy sokkal könnyebben emészthető, mint a tehéntej, mégpedig azért, mert a kecsketej zsír molekulái rövidebbek, ezáltal könnyebben emészthetőek. További érdekesség és persze jó hír, hogy a kecsketejben csupán hetedannyi található meg abból a bizonyos fehérjéből, mely a tehéntej-allergia egyik felelőse. A kecsketejben ugyanakkor a kalcium, a magnézium és a foszfor aránya, valamint ezek felszívódási képessége az emberi szervezet számára a legmegfelelőbb arányban van jelen.
9. Levesek
Alaplé és leves - az őszi és téli szezonban inkább melegen, míg a nyári hőségben többnyire hideg frissítőként fogyasztjuk, de az biztos, hogy mivel a levesek legnagyobb része víz (80-90%-a biztosan, attól függően persze, hogy mennyire sűrű a leves) - ezért remekül elősegíti a hidratálást. Ha pedig bőrödet is szeretnéd támogatni, akkor a hialuronsavban gazdag zöld leveles zöldségek hozzáadásával készített levesek vagy turmixok, illetve a bőrös húsokat, csontot is tartalmazó húslevesek magas kollagén tartalmával támogathatod bőröd fiatalos rugalmasságát. De persze egy jéghideg joghurtos uborkalevessel is tökéletesen tudod pótolni a vizet, a vitaminokat és még a növényi hialuronsavat is!
10. Hialuronsav
És végre elérkeztünk sokak nagy kedvenc bőrápolójához, az egyébként teljesen természetesen hialuronsavhoz, melyről tudjuk jól, hogy testünk saját maga is tartalmazza, hiszen a bőrünk és egyéb kötőszövetekben is magas arányban megtalálható, ám sajnos az idő múlásával egyre csökken. Negyven éves korunkra már csupán a születéskori menyiség felével, majd a 60-as életéveinkre pedig már csak a 10 százalékával rendelkezünk csupán. Tudva ezt, a legtöbb hölgy ma már ismeri és használja is a hialuronsavban gazdag bőrápolókat, arckrémeket, szérumokat.
De tudtad azt, hogy az étkezéssel is elősegítheted szervezted hialuron tartalmának szinten tartását?
A legjobb növényi hialuronsav forrásaink a sóska, a spenót, az uborka, de az édesburgonya, a banán, a citrusfélék és a piros gyümölcsök nemcsak hialuronsavat, de számos olyan vitamint és antioxidáns vitamint, például C-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaznak, melyek elősegítik szervezetünk saját hialuronsav és kollagén termelődését…
Ha pedig még inkább szeretnéd felturbózni, és fokozni, akkor a belső táplálást és hidratálást kiegészítheted illetve tovább növelheted egy jó minőségű folyékony hialuronsav étrendkiegészítővel, mellyel egy finom, citromos üdítő ital formájában vihetsz be további értékes hialuronsav és vitamin forrást bőröd és ízületeid eghészségének és fiatalos működésének támogatására. Hatása pedig olyan a testnek, mint egy nagy pohár víz. Működési elve is hasonló, hiszen a hialuronsav molekulának az a szuperképessége, hogy a saját súlyának 1000-szeresét képes megkötni vízből, tehát remekül hidratál, azonban mindenképp érdemes vízzel felhígítva fogyasztani, szérum esetén pedig vizes bőrre kenve alkalmazni - hogy legyen is amit megköt, hiszen csak így tud érvényesülni a “plumping” hatás.
11. Folyékony kollagén - a nyaraláshoz kényelmes ampullás változatban is!
A kollagén - a hialuronsav “nagytesója” - is jelentős mennyiségben raktárózódik bőrünkben, és más kötőszövetekben is persze. Az ízületek, porcok, csontok, belek, szem és még számos más helyen megtalálható kollagén fehérje különböző fajtáival találkozhatunk nem csak az emberi, de az állati szervezetekben is. Ha bőröd és hajad támogatására, hidratált, feszes, fiatalos állapotának megőrzésére keresel megfelelő kollagént, akkor a tengeri kollagén vagy más néven halkollagén lesz az ideális választás, ugyanis ez tartalmazza az I-es, és a III-as kollagén típusok összes változatát, melyre bőrünknek és hajunknak a leginkább szüksége van.
Mivel a kollagén molekulák még a hidrolízis után is túlságosan nagyok maradnak ahhoz, hogy bőrünk pórusai képesek legyen kellőképpe felszívni őket, így a kollagén tartalmú krémek hatása vitatott, sokkal jobban jársz, ha szájon át viszed be, mert a beleken keresztül már fel tud szívódni, és egy kellően magas dózis rendszeres használatával, kb fél év után már a látványos javulás érhető el. A Collagen Deluxe prémium komplex étrendkiegészítő rendszeres fogyasztása segít újjáépíteni és helyreállítani szervezetünk kollagén szintjét, segít felvenni a harcot a ráncokkal, finomvonalakkal, használatával hidratáltabb és feszesebb bőrképet, erősebb és rugalmasabb hajat, és körmöket fogunk tapasztalni, sőt elősegítheti még a sebek, vagy a pattanások után maradt hegek gyógyulását is, hiszen a kollagén mellett még számos bőrvédő vitamint, antioxidánst, ásványi anyíagot és még hialuronsavat is tartalmaz.
A fél literes, 1 havi adagot tartalmazó palackot érdemes a hűtőben tárolva tartani, ám a nyaralásra nem kell magaddal vinned, szerencsére erre is van egy szuper termékajánlatunk, mégpedig a Collagen Deluxe Shot halkollagén ampullák - mely ugyanazt a terméket tartalmazza egy kivételesen magas, 12.500 mg-os napi adaggal, a legmodernebb formulában, hialuronsavval, biotonnall, cinkkel, szelénnel és számos értékes vitaminnal még. A forradalmian új, ivóampullás kiszerelésű Collagen Delux szintén a svéd “kollagén óriás” egyik nagy innovációja, melynek kényelmes adagolásával a 30 ampullából csak annyit kell magaddal vinned, ahány napra utazol éppen - az értékes kollagén - és vitamin adagodat pedig bárhol és bármikor magadhoz veheted, akár még útközben is!
A cikk forásai voltak: nivea.hu; herbsgarden.hu; futasrolnoknek.hu; sobors.hu; biofitt.hu + saját ötletek, tapasztalatok
Mi a véleményed?