8 dolog, ami idő előtt lassítja a bőr kollagén termelését

Sokat írtunk már a kollagénről, ahogy arról is, hogy mivel fokozhatjuk szervezetünk kollagén termelődését - ennek ellenkezőjéről azonban ritkán esik szó! A kollagén szint idővel való csökkenése mindannyiunkkal megtörténik, ám nem mindegy, mikor és milyen tempóban vehetőek észre ennek jelei. Az alábbi 8 szokást, dolgot érdemes elkerülni, mert ezek roncsolják a leginkább az értékes kollagén rostokat!
Bizonyára már tisztában vagytok ennek az értékes, szervezetünkben több helyen előforduló építő fehérjének a hatásaival, ahogy azzal is, hogy sajnos az életkor előrehaladtával a kollagén termelés kezdetben csak apránként, fokozatosan csökken, és ennek szemmel leginkább észrevehető jeleit a legnagyobb kötöszövetünkön, bőrünkön vesszük észre elsőnek.
30 éves korunk után évi 1%-al csökken a test kollagén állománya, majd ez a folyamat drasztikusan felgyorsul a hölgyeknél a menopauza időszakában, végül 60-65 éves korunk környékén le is áll.
A kollagén, mint az egyik legértékesebb építő fehérje kötőszöveteink tartópillére, és csökkenésével eleinte csak a mimikai ráncok, később a finom vonalak erősödése, majd a mélyebb ráncok, a bőr megereszkedése, a hajszálak és körmök elvékonyodása, később pedig az ízületi és emésztési problémák, fájdalmak is jelzik testünkben a kollagén szint egyre fokozottabb csökkenését, vagyis a kollagén fokozatos elvesztésével általános jólétünk is csökken - mondják a szakértők.
Ezek elkerülhetetlen folyamatok, melyekkel idővel mindannyian szembesülünk, de nem mindegy, mikor, és milyen gyorsasággal történik mindez.
A jó minőségű, hidrolizált kollagén étrendkiegészítők rendszeres és kitartó szedésével némileg tudjuk pótolni a hiányt, azaz növelni testünk saját kollagén termelődését, de csak amennyiben a kellő mennyiségű vitaminokat, antioxidánsokat, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenést is biztosítjuk szervezetünknek.
A legértékesebb azonban, ha igyekszünk megóvni azt, ami a miénk - azaz, vigyázunk testünk saját kollagén állományára, és elkerüljük a főbb kollagén romboló szokásokat!
Nézzük, mik a kollagén legfőbb ellenségei: mik gyorsítják a kollagén lebontását, illetve lassítják le még inkább - a korral sajnos amúgy is lassuló - kollagén szintézist.
1. Gyakori cukorfogyasztás és magas glükóz tartalmú ételek
Ha napi szinten fogyasztasz cukros, édes ételeket és italokat, vagyis túl sok finomított cukor van az étrendedben, azzal egyenesen arányban csökken tested kollagén állománya! A cukor feldolgozása ugyanis olyan reakciókat indít el szervezetedben, melyek hatására károsodik az elasztin és a kollagén - vagyis a bőrünk feszességét, rugalmasságát leginkább támogató két értékes építő fehérje. Az olyan ételek, melyek sok glükózt tartalmaznak, vagy magas a glikémiás indexük, jelentős hatással lehetnek a testben lévő kollagén lebomlására, mellyel nagyban hozzájárulhatnak az idő előtti öregedéshez. Gyakori fogyasztásuk idő előtti ráncok, petyhüdt bőr, és a hölgyek által rettegett narancsbőr kialakulásához vezet. A göröngyös felületek megjelenéséért ugyanis nem csak a lerakódott zsír, hanem a meggyengült kötőszöveti rostok is felelősek. És mi az erős és rugalmas kötőszövetek kulcsa? Legfőként a kollagén!
2. Kevés C-vitamin bevitel
Ha pedig a fenti, egészségtelen, cukros ételek mellé még kevés C-vitamint is fogyasztasz, a folyamat még bomlasztóbbá válik. A tiszta C-vitamin segít a kollagén aminosavainak kapcsolódásában, ezzel fokozza a kollagén felszívódását, és hasznosulását a szervezetben - vagyis ha kollagén kiegészítőt szedsz, vagy kollagén tartalmú ételeket (pl. marhahúst, halat, tengeri ételeket, tojást stb) fogyasztasz, a C-vitamin (pl. a zöld paprika, a vitamindús zöldségek, gyümölcsök, és a folyamatos felszívódást biztosító C-vitamin készítmények segítenek lebontani, majd újra hasznosítani testedben a bennük lévő kollagént. Ezzel segíti elő a szervezetben lévő kollagén termelődését és a kollagén szerkezetének stabilizálását. A C-vitamin tehát több fronton is komoly szerepet játszik a kollagén termelődésben - ha viszont kevés van belőle, a testünk sprórol, és más létfontosságú folyamatokhoz használja fel inkább.
3. Alvásproblémák, alváshiány
A krónikus kialvatlanság bizony már egyetlen átvirrasztott éjszaka után is nyúzottá teheti az arcbőrt. Ha pedig mindez hónapokon, vagy ami még rosszabb, éveken át fennáll, akkor már visszafordíthatatlan jeleket hagy a bőrükön. A bőr ugyanis az éjszaka folyamán regenerálódik. Amíg mi alszunk, ő azalatt javítja ki, korrigálja a nap során elszenvedett károkat, mint a szmog, a stressz, bizonyos allergének, és a táplálkozásunkból eredő hiábéák, hiányosságok. Alvás közben termelődik az ATP-hormon is, mely a sejtek megújulásáért felel. Az alváshiány következtében akadozik és lassul a testünk kollagén termelődése is, bőrünk vízfelvevő képessége romlik, és a kezdeti mimikai ráncok egyre inkább elmélyülnek. Ha rendszeressé válik az alvásmegvonás, szervezetünk kimerültebbé, ingerlékenyebbé válik, több stresszhormont (kortizolt) termel, aminek hatására magasabb fokozatra kapcsol bőrünk öregedése is.
4. Napozás fényvédelem nélkül, azaz a káros UV-sugarak
Az UV-sugárzás nem csak napozás, napon tartózkodás közben éri bőrünket, hanem egész évben ki vagyunk téve a nap hatásainak. Ezek persze nem kizárólagosan károsak - gondoljunk csak a napfény D-vitamint termelő és antiszeptikus hatásaira - azonban a bőr öregedését felgyorsító UV-B sugarak jelentősen próbára teszik hámrétegünket, őket tartják felelősnek a bőrrák kialakulásáért is. A szintén káros UV-A sugarakat pedig a barna foltokkal, pigmentfoltokkal, tág pórusokkal, aknés hegek kialakulásával, a ráncok megjelenésével, és a bőrünk elvékonyodásával hozzák kapcsolatba. Az UV-A sugarak tehát lebontják az értékes építő fehérjéket, mint a kollagén és az elasztin, mivel az UV-A sugarak elnyelődnek a rugalmas szövetekben, rostokban. Lényegében tehát mindkét fajta UV-sugárzás káros a bőr számára, ezért is ajánlják a szakértők, hogy tavasztól késő őszig mindenképpen használjunk erős fényvédőt, ha kimegyünk a szabadba, és télen is érdemes egy alacsonyabb faktorszámot alkalmazni a napsütéses órákban.
5. A kék fény is gyengítheti a kollagén termelődést!
A kék fénnyel mindannyian érintkezünk nap mint nap, hiszen rendszeresen használt okos eszközeinkből, telefonjainkból, táblagépeinkből, számítógépeinkből és más digitális kijelzőkből ez érkezik, és ugyan észrevétlen, de annál drámaibb hatást gyakorol bőrünk és szemünk állapotára, felgyorsítja az öregedést.
Mivel a legtöbb ember napi szinten ki van téve ennek a hatásnak, a jelenség gyakorlatilag mindenkit érint. Az infravörös és az UV-fény között elhelyezkedő kék fény források Dr. Stefani Kappel orvos elmondása szerint a kibocsátó energiaforrások növelik a bőrünket érő oxidatív stresszt, gyengítik szervezetünk kollagén termelésre irányuló reakcióját.
6. Mozgásszegény életmód
A mozgásszegény életmód és a kollagén szoros kapcsolatban állnak egymással: a mozgáshiány ugyanis csökkentheti a kollagén termelést a szervezetben, ami könnyen vezethet ízületi problémákhoz és a bőr rugalmasságának elvesztéséhez. A rendszeresen végzett mozgással serkentheted a kollagén termelődését is, míg a mozgás hiánya csökkentheti ezt a folyamatot: gyengíti az ízületeket körülvevő izmokat, csökkenti az ízületi folyadék termelődését, ami ízületi merevséghez és fájdalmakhoz vezet.
A rendszeres testmozgás az egész szervezetre jótékonyan hat, így a bőrödre is. Javítja a hámréteg és a kötőszövetek oxigén ellátottságát, amitől a bőr is jóval ellenállóbb lesz, és minél ellenállóbb, annál később jelentkeznek a mélyebb ráncok. A sport ugyanakkor oldja a stresszt, csökkenti a kortizol hormon mennyiségét, aminek köszönhetően a kollagén termelődése is zavartalanabb lehet.
7. Stressz - azaz, a megnövekedett kortizol szint
A krónikus stressz megemeli szervezetünk kortizol szintjét, amivel súlyosan károsíthatja a bőrt és az ízületeket - ugyanis a kortizolnak kulcsszerepe van a kollagén lebontásában.
A megemelkedett kortizolszint hozzájárul a bőr elvékonyodásához, rugalmatlanságához, és a ráncok mielőbbi megjelenéséhez. Ha mindehhez még alváshiány, mozgáshiány és egészségtelen étkezés is hozzá jön, akkor a helyzet tovább fokozódik.
Érdemes tehát csökkenteni mindennapjainkban a stressz faktorokat, hogy elkerüljük a kortizol szint emelkedését, és segítsünk megtartani kötőszöveteink fiatalos és ruganyos szerkezetét.
8. Mesterségek adalékanyagok
A mesterséges színezékek, édesítőszerek, tartósító - és állományjavító szerek, adalékanyagok a legtöbb feldolgozott élelmszerben megtalálhatók. A sokak által kedvelt és igen finom nassolnivalókban, édes finomságokban, sós rágcsálnivalókban éppúgy, mint a bolti üdítőkben, tejtermékekben, gyors - és félkész ételekben. Noha ezek gyors és mindig kéznél lévő alternatívát biztosítanak éhségünk pillanatnyi csillapítására, és többségük igen finom, ám annál ártalmasabb. Hozzájárulnak ugyanis a szervezetünkben lévő gyulladásos folyamatokhoz, amivel roncsolják a belek, az immunrendszer, az ízületek, a csontok, a fogak, és nem utolsó sorban legnagyobb kötőszövetünk, a bőrünk állapotát azáltal, hogy gyengítik a kollagén és elasztin rostok termelődését. A legtöbb orvos és természetgyógyász tehát nem győzi hangsúlyozni, hogy milyen fontos az egészséges, lehetőleg természetes, feldolgozatlan vagy csak kevéssé feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a mesterséges színezékek, édesítőszerek és tartósítószerek kerülése a gyulladások elkerülése, az egészségesebb és szebb test, azaz, az általános jólét érdekében.
Emellett persze még számos dolog van, amiket itt nem soroltunk fel: ilyenek a cigaretta, a dohányzás, az alkohol, de cukrok és adalékanyagok mellett, a silányabb minőségű bolti tejeket, tejkészítményeket és a magas gluténtartalmú, finomított liszttel készült ételeket is érdemes száműzni az étrendből - ha szeretnél tovább fiatalos és egészséges maradni. Célszerű az egészséges, lehetőleg minél természetesebb étrendet követni: minél több színes zöldséget és gyümölcsöt enni, melyek rengeteg antioxidánst tartalmaznak, amivel hatástalanítják a káros szabad gyököket - ez pedig nem csak a daganatos betegségektől véd meg, de bőrödet is fiatalon tartja.
Jó ötlet a táplálkozást eleve úgy alakítani, hogy megfelelő legyen a kollagén bevitel.
Ha történetesen vegán vagy, akkor se aggódj: a húslevesen és velőscsonton túl is léteznek más, hasznos kollagén fokozó ételek, melyekről itt olvashatsz bővebben - illetve fokozhatod a kollagén szintézist vitaminokkal, értékes antioxidánsokkal is!
Ha pedig úgy érzed, hogy szeretnéd meg támogatni, kiegészíteni tested kollagén szintézisét, akkor nézz szét értékes, sokszínű, szinte minden igényt lefedő kollagén étrendkiegészítő termékeink között, akár bőröd-hajad szépségét, akár ízületeid mozgékonyságát támogatnád inkább, mindegyikre találsz több, speciális alternatívát az egyre bővülő, minden igényt, ízlést és kényelmi funkciót felölelő kínálatunkban!
A cikk forrásai voltak: retikul.hu; evamagazin.hu; prevenciopatika.hu; idealbody.hu; biofitt.hu
Mi a véleményed?