Az egészséges bélflóra elengedhetetlen a jó emésztéshez, jó közérzetünkhöz, de immunrendszerünk optimális működésének is fontos kulcsa. Sőt, ha valaki fogyni szeretne, akkor is első lépés, hogy az emésztést, a bélflóra állapotát helyreállítsa. Ha emésztőrendszerünk rendben van, kevesebb eséllyel betegszünk meg, illetve nagyobb esélyünk van leküzdeni a kórokozókat. Természetesen ennél sokkal bonyolultabb folyamat ez, mint csupán 5 ételtípus beiktatása az étrendbe - azonban ha rendszeresen tányérodra kerülnek az alábbi ételcsoportok, akkor már sokat tettél bélflórád és immunrendszered egészségének megőrzéséért. 

Az egészséges bélflóra elengedhetetlen a jó emésztés, és az egészséges, jól működő immunrendszer szempontjából, hiszen az egyensúlyban lévő bélflóra adja immunrendszerünk egészségének kb 70%-át. Ha viszont eltolódik ez az egyensúly, és túlsúlyba kerülnek a “rossz baktériumok”, akkor nem csak emésztésünk lesz rosszabb, hanem immunrendszerünk is legyengül, de krónikus gyulladások is felléphetnek szervezetünkben, sőt kiváltó oka lehet ez az elhízásnak, de még idegrendszerünk optimális működésére is negatív hatással lehet, a bél-agy tengely miatt. 

A bélflóra nagy szerepet kap a bélrendszeri immunitás fenntartásában és az allergiás folyamatok visszaszorításában. A K-, B1-, B2-, és B12-vitaminok termelése mellett védi a bélnyálkahártya épségét, segíti az IgA működését, gátolja a T-sejtek aktiválódását, és hozzájárul az ún. orális tolerancia kialakulásához, amely az egyik kulcsa az allergiák megelőzésének. 

Érdemes tehát odafigyelnünk rá, és egészségesen tartanunk - amiben az alábbi ételek, ételcsoportok nagy segítségünkre lehetnek!


        1. Probiotikus ételek

A legismertebbek ezek közül a joghurt és a kefír. Mindkettő nagy arányban tartalmazza azokat a baktériumtörzseket (lactobacillusokat és bifidobacillusokat) melyeknek az emésztőrendszer gyulladásainak megelőzésében van fontos szerepük. 

A hagyományos kefírben lévő tejsavbaktériumokon túl még találhatók ecetsav és élesztő baktériumok is, ezek különösen jótékony hatással vannak a vastagbél flórára és az immunrendszer támogatásában is fontos szerepük van. Értékes probiotikus étel még a savanyúkáposzta, a kovászos uborka, vagy az olivabogyó - ha nem szereted, vagy nem tudod enni a tejtermékeket. A probiotikus ételek számos előnyös tulajdonsággal bírnak a bélrendszerünk egészségére nézve, hiszen segítik a tápanyagok felszívódását, az emésztést, az anyagcsere szabályozást. Hozzájárulnak továbbá a székrekedés és a hasmenés kezeléséhez, a belek egészséges PH-jának megőrzéséhez, és támogatják beleink gyulladásos folyamatainak gyógyulását is. 

Probiotikus ételek mellé, vagy ezek kiegészítésére készen kapható probiotikumokat is vásárolhatsz, akár gyógyszer, akár egy jó probiotikus étrendkiegészítő formájában - amiből számtalan forma, kiszerelés kapható ma már a piacon, a tablettás, kapszulás változatok mellett akár folyékony formában is találhatsz emésztést támogató probiotikumokat. 


        2. Rostban gazdag ételek

A magas rosttartalommal rendelkező ételek táplálják a bélbaktériumokat, elősegítik azok növekedését, ami fontos az egészséges belek és mikrobiom fenntartása szempontjából. Érdemes tehát több rostot, magas rost tartalmú zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét beiktatni étrendünkbe. Ha allergiásak vagyunk a búzára, vagy glutén érzékenységben szenvedünk, akkor a gluténmentes péksütemények mellé fontos, hogy elegendő rostot fogyasszunk, például útifűmaghéjat, de jótékony hatással lehet számunkra a lenmag, a barnaris, a quinoa vagy az amaránt is. A zabpehely - melynek létezik már gluténmentes változata is - szintén kiváló rost forrás és emésztésjavító.  


        3. Keserű ízű ételek

A keserű ízű ételek alatt többnyire a gyógynövényeket, és egyes gyümölcs - illetve zöldségféléket értünk, mint pl. a grapefruit, vagy a datolyaszilva. Zöldségek közül érdemes gyakra a tányérunkon szerepelni az endívia és radicchio salátának, a cikóriának, articsókának vagy a rukkolának. A keserű gyógynövényeket - mint például a kakukkfű, a rozmaring, a torma vagy a borókabogyó - hozzá adhatjuk más zöldségekhez, így készíthetünk belőlük egy ízletes salátát vagy mártást. Ízesíthetjük is őket frissen facsart citromlével, balzsamecettel vagy pirított magvakkal.  A keserű ételeket és gyógynövényeket évezredek óta alkalmazzák emésztést elősegítő szerként, ugyanis növelik a nyál-és gyomorsav termelést amivel beindítják az emésztési folyamatokat keserű ízük miatt. A keserű ételek fogyasztásával megelőzhetjük a székrekedést is, mert segítik a táplálék útját, előrehaladását az emésztőrendszerben. Érdemes tehát minél gyakrabban beiktatni a fentiek közül néhány keserű zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszernövényt, hiszen más ételekkel kombinálva igazán harmonikus íthatásokat érhetünk el velük, miközben sokat tehetünk emésztésünkért, és bélflóránk helyreállításáért. 


        4. Fermentált ételek

Ezek alatt többnyire a fermentált zöldségféléket értjük, ilyen lehet pl. az olivabogyó, a savanyú káposzta, a kombucha tea, de a jó minőségű szálas fekete tea is. És hogy mi a közös ezekben az ételekben? A fermentált zöldségek tele vannak a bélflóránkat tápláló, jótékony baktériumokkal, ezáltal ezek az ételek segítenek szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában is. A fermentáció során a zöldségfélék nehezen emészthető, sok esetben puffadást okozó rostjai felpuhulnak, ám eközben a bennük található értékes tápanyagok nem vesznek el. Sőt, a szervezetünk számára még könnyebben hozzáférhetővé válnak, úgymond élő emésztődnek. Egy sérült bélflóra, egy rosszul működő, esetleg gyulladásban lévő emésztőrendszer számára így ezek a rostok nem okoznak olyan mértékű terhelést, mintha nem estek volna át a fermentáció folyamatán, sőt még a bennük lévő értékes vitaminok és nyomelemek is könnyebben fel tudnak szívódni. A fermentált élelmiszerek fogyasztásával ráadásul további emésztőenzimek is kerülnek a szervezetünkbe, amivel még hatékonyabbá válik az emésztésünk. 


        5. És végül, de nem utolsósorban: a mikrobiomot helyreállító ételek

Bizonyos ételek kiemelkedően hatékonyak a sérült bél mikrobiom helyreállításában. Ilyen többek között a csicsóka, mely magas rost - és inulin tartalmával javítja az emésztést, támogatja a bélbaktériumokat, és még a zsírok lebontásában is segít nekünk. Inulint - és még egy másik fontos prebiotikus rostot (frukto-oligoszacharidot) tartalmaznak a hagymafélék, különösen a fokhagyma. 

A fokhagyma rostjai ráadásul a bifidobaktériumok növekedésében is fontos szerepet játszanak, hiszen a káros baktériumokat nem engedik elszaporodni testünkben. Inulinban gazdag, azaz mikrobiomunkat helyreállító étel még a banán, a spárga illetve a hüvelyesek is.  

Beleink egészsége tehát sok mindennek a kulcsa, még az allergiánknak is. Ha ez is érint titeket, akkor érdemes az étkezés mellett a háztartásotokban használt tisztítószerekre is odafigyelni. Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen anyagokat érdemes elkerülni, ha allergiával, esetleg szuperérzékenységgel küzdesz akár Te, akár valamelyik családtagod - akkor ezt a cikket is érdemes elolvasnod.

Ha pedig szívesebben olvasnál még többet az emésztésről, az emésztőenzimek működéséről,  esetleg egy jó emésztést segítő étrendkiegészítőt keresel, akkor ide kattintva még többet megtudhatsz. 


A cikk forrásai voltak: Éva magazin, Házipatika, Tóth Gábor: Immunkalauz c. könyve,  valamint saját életmód tapasztalatok