Tavaszi vitaminpótlás: miért fontos, mire ügyeljünk?

A jó idő beköszöntével gyakran érzünk indokolatlan, álmos fáradságot. Ezért persze felelős lehet az időjárás, de az elégtelen, nem megfelelő táplálkozás vagy szervezetünk vitaminhiányos állapota is. De ismerjük-e az egyes vitaminok hiányát okozó tüneteket? Illetve tisztában vagyunk –e azzal, hogy vajon melyik vitamin hiánya lehet felelős a tavaszi fáradságunkért?
A vitaminok, mint szerves vegyületek, felelősek immunrendszerünk megfelelő működéséért, sejtjeink és szerveink regenerálódásáért, csontjaink, fogaink, szemünk, hajunk, bőrünk, és még megannyi más szervünk egészségéért felelnek.
Ha nem jutunk hozzájuk a kellő mennyiségben, akkor akár komoly hiánytünetek is kialakulhatnak. Mivel testünk saját maga csupán néhány vitamint képes organikus úton előállítani, ezért a vitaminok nagy többségét kiegyensúlyozott, megfelelő táplálkozással, és/vagy étrend-kiegészítők formájában tudjuk bevinni szervezetünkbe.
De nézzünk néhány tünetet, melyekre – különösen ilyenkor, a hosszú tél végén – érdemes odafigyelni, s komolyan venni szervezetünk jelzéseit!
1. Fáradtság, levertség, nyomott hangulat
A különböző, fáradt, levert állapotokra a szakemberek a B-vitaminok csoportjának fokozott fogyasztását, illetve pótlását ajánlják. A letargia és a kimerültség érzésével szorosan összefügget a B-vitamin hiány – mely egyébként azon túl, hogy szervezetünkben a szénhidrátokat energiává alakítja át, még az emésztésünkre is pozitív hatással van. Hasonlóképp a B6 vitamin, mely szintén elengedhetetlen a jó hangulat, és a megfelelő energiaszint eléréséhez, valamint hozzájárul többek közt az egészség idegrendszeri folyamatainkhoz. De itt van a folsav (B9 vitamin), melyet neveznek a „boldogság vitaminjának” is: felszívódásának hiánya ugyanis gyakran vezethet depressziós tünetek kialakulásához, mentális egészségünkhöz tehát elengedhetetlen, de szerepet játszik a vörösvérsejtek előállításban és a megfelelő agyműködésben is – hogy csak a legfontosabbat említsük. A B3 vitamin – Niacin szintúgy szervezetünk energia ellátottságát segíti, jelentős szereppel bír szervezetünk energia-anyagcsere folyamatait, a glükóz lebontását, idegi – és keringési rendszerünk helyes működését.
Természetesen táplálkozásunkkal is bevihetjük szervezetünkbe e létfontosságú vitaminokat: B1 vitaminban gazdag élelmiszer például a tonhal, lepényhal, gabona félek, tojás, illetve a hüvelyesek, B3 vitaminért pedig érdemes gyakran fogyasztanunk szintén a különböző halféléket, májat, szárnyasokat, gombát és tejtermékeket. B6 vitamint leginkább a lazacban, tonhalban, burgonyában, a különböző gabonafélékben és az olíva olajban találunk, míg B12 vitaminért együnk bőségesen keresztesvirágú zöldségféléket (káposztát, kelbimbót, brokkolit, és karfiolt), de a zöld leveles zöldségek, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék is gazdagon tartalmazzák.
De mi van akkor, ha nem szeretjük ezeket az ételeket, vagy stresszes, állandó rohanásban lévő életvitelünkből adódóan nem tudjuk őket megfelelő mennyiségben magunkhoz venni táplálkozásunkból?
Szerencsére ma már számos, magas hatóanyagú, komplex formulákat tartalmazó vitaminkészítmények közül válogathatunk, akár életkorunk, nemünk szerint is tudunk választani.
Itt vannak például a kiváló minőségű, gazdag összetevőkkel rendelkező, vegán, GMO-és allergén-mentes Swedish Nutra multivitamin-készítmények, melyeket korunkra, nemünkre való tekintettel választhatunk meg. Sőt a gyártó mostanra a hatásos, folyékony felszívódású multi-vitamin készítményei mellett speciális immunerősítős, illetve egy komplex biotin készítménnyel is előrukkolt, – ha a hajunk, bőrünk, körmeink megerősítése a cél a tél végén…
2. Szemproblémák, bőrviszketés, kiütések, allergiák?
Sajnos, ezek is gyakori kísérői az évszakváltásoknak, különösen, amikor a télből tavaszba lépünk át.
A hámvédő A-vitamin nem csak a bőr megfelelő védelméért, hámosító hatásáért felel, hanem a szemünk éleslátásáért is. Hiányában felléphetnek a szaruhártyának különböző megbetegedései, farkasvakság, de szervezetünk bizonyos fertőzésekkel való ellenálló képessége is csökken a hiányában.
Az A-vitamin szükséges mennyiségének egyharmadát veszi fel szervezetünk kész vitamin (retinol) formájában (leginkább tojásból, vajból, májból, vajból) a többi pedig az A-vitamin elő-vitaminjaként, béta-karotin formájába kerül be szervezetünkbe – leginkább sütőtök, sárgarépa, paraj, rebarbara, sárgadinnye, kelkáposzta, kajszibarack formájában.
Természetesen ne feledjük, hogy élelmiszereink hőkezelés során akár jelentősen is veszítenek vitamintartalmukból, illetve számolnunk kell a növényvédő szerek károsító hatásaival is – így a béta karotin illetve az A-vitamin is olyan vegyületek, melyeket célszerű lehet kiegészítésként is bevinni szervezetünkbe.
A-vitamin hiányát leginkább az idősek szokták megérezni, nekik általában természetes vitaminokban szegényebb az étrendjük, pedig különösen nekik, ebben a jelenlegi helyzetben érdemes lenne fokozottan ügyelni a megfelelő vitaminpótlásra: a fertőzések, vagy a különböző gyulladásos folyamatok (pl. tüdőgyulladás) fokozzák pl. az A-vitamin felhasználását.
3. Gyengülő immunrendszer, tél végi náthák, tavaszi megfázások, tavaszi fáradtság
A hosszú téli hónapok során jelentősen le tud csökkenni a C – és D –vitaminszint, s ez is lehet okozója a híres tavaszi fáradtságnak.
A C-vitamint mindannyian jól ismerjük: szervezetünk ellenálló-képességéért felel, segít legyőzni a náthát, a különböző fertőzéseket. Természetes antihisztamin és gyulladáscsökkentő. Napjainkban C-vitaminhiány ugyan már igen ritkán fordul elő, napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin fogyasztás esetén skorbut, míg az 50 mg-nál kevesebb C-vitamin a szürke hályog illetve a szívbetegségek kockázatát növeli.
Téli, vitaminhiányos időszakban, vagy a szervezett fokozottabb ellenállásához nem ritkán 1000-2000 mg C-vitamint is el szoktunk fogyasztani naponta, de átlagos időben a napi 100-150 mg az ajánlott mennyiség, melyet már egy nagy pohár frissen facsart narancslé is tartalmaz.
C-vitaminban gazdag minden citrusféle, a paprika, a paradicsom, a csipkebogyó, a homoktövis bogyója és lényegében szinte minden bogyós gyümölcs és zöldség.
D-vitamin akkor képződik testünkben, amikor a bőrünket UVB sugárzás éri. Ezért szokták javasolni a szakemberek, hogy télen is, ha süt a nap, legalább 15-20 percet tartózkodjunk a szabadban, tavasszal pedig már szinte kötelező a napfényben tett rendszeres séta, ami a leghatásosabb fedetlen fővel. Október végétől azonban az első tavaszi napsugarak beköszöntéig bőrünk nem tud felszívni kellő mennyiségű D-vitamint, ezért ilyenkor mindenképpen pótlásra van szükség!
Mennyisége egyébként nem csak a napfénnyel, de a korral is csökken, hiánya pedig csökkenti a csontok ásványianyag-tartalmát: csontritkulást, angolkórt, de akár még policisztás petefészek-szindrómát is megfigyeltek már a hiányában szenvedőknél.
Idősebbeknek, és különösen a hölgyeknek tehát nagyon javallott a pótlása, kiegészítése – de a téli, napfényhiányos időszakban mindenkinek!
Miben van D vitamin? - itt olvashattok napi D-vitamin szükségletünkről és azokról az ételekről amelyekben ez leginkább megtalálható.
Ebben kiváló társunk lehet a Swedish Nutra C + D3 + CINK folyékony multivitamin koncentrátum, mely a három leghatékonyabb vitamint illetve nyomelemet tartalmazza immunrendszerünk erősítéséhez. Azon túl, hogy vegán, GMO-mentes termékről van szó, mely nem tartalmaz semmilyen allergén összetevőt (pl. laktózt, dióféléket, szóját, tojást illetve glutént sem), folyékony formulakánt vehetjük magunkhoz. Ez pedig azért szerencsés, mert testünk a folyékony kivonatoknak akár 98%-át is képes felhasználni, szemben a kapszulás és tablettás formátumokkal, melyeknek mindössze 39-53%-a hasznosul.
Mi a véleményed?