Talán Te sem tudtad: de a D-vitamin az emberi test számára az egyik legfontosabb vitamin. Hogy miért? Mert számos sejtünk felületén megtalálhatók a D-vitamin-receptorok, melyekbe kizárólag a D-vitamin molekulái illenek. Ha pedig e receptorok üresen maradnak, számos betegség léphet fel. Mindemellett a D-vitamin teszi lehetővé többek közt az ételeinkben lévő kalcium felszívódását is. Alapvető vitaminunk elsődleges forrása a napfény, épp ezért, évszakoktól függően, nem tudjuk mindig a kellő mennyiségben pótolni, így más forrásokból kell fedezzük. Nézzük meg, mely ételeink, italaink tartalmaznak D-vitamint, azaz, hogyan juthatunk hozzá a leginkább természetes forrásaink által?

A D-vitamin egy hormon természetű anyag, azaz: nem ott hasznosul, ahol termelődik. A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőrünk alatt elraktározott elő-vitaminokból (provitaminokból) a napsugárzás hatására alakul át az ultraibolya-sugarak hatására.  


Kinek és milyen helyzetekben ajánlott a fokozottabb D-vitamin fogyasztás? 

Várandósoknak, kismamáknak, csecsemőknek, kisgyermekeknek, vegetáriánusoknak, 55 év felettieknek, csontritkulással vagy fogínybetegségben szenvedőknek, pikkelysömörrel küszködőknek, napallergiásoknak, illetve olyan személyeknek, akik kevés időt töltenek napon.

A téli, napfényhiányos időszakban pedig mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása még „békeidőben” is. 

Most pedig, a pandémia idején az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen – ugyanis még egyszerűbb felső-légúti fertőzéseket is könnyebben elkaphatunk, ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben. 

Mennyi D-vitamint érdemes bevinnünk naponta? 

Az ajánlott napi mennyiség, D-vitaminból felnőtteknek 2000-4000 N.E. (nemzetközi egység).

Ezt a mennyiséget természetesen, a napfény illetve ételeink által teljes egészében nem tudjuk fedezni, így pótlását ki kell egészítenünk – D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők bevitelével. 

Ennek ellenére, érdemes minél többet természetes forrásból fedeznünk belőle: fogyasszunk rendszeresen olyan ételeket és italokat, melyek bőséggel tartalmazzák ezt a nélkülözhetetlen vitamint.


ÍME, A TERMÉSZETES D-VITAMIN FORRÁSAINK TOP 5-ÖS LISTÁJA!


A D-vitamin felszívódását számos tényező segíti: többek közt azok a természetes D-vitaminforrások, melyek olyan zsírokat vagy olajokat tartalmaznak, melyek segítik a vitamin felszívódását. 

1. Olajos tengeri halak – tőkehalmáj, makréla, lazac…

Az olyan omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak, mint a lazac, a tonhal és a makréla kitűnő szuper D-vitamin-források: 100 gramm lazacban például 600 egységnyi is van belőle. 

Amanda Ursell: Vitaminok és Ásványi Anyagok kézikönyv című kiadványában találtunk egy listát arról, hogy melyik halfajtában miként alakul a D-vitamin mennyisége:

  • Tőkehalmáj-olaj (210 mikro gramm D-vitamin/100 grammban)
  • Makréla, Hering (18 -19 mikro gramm D-vitamin/100 grammban)
  • Szardínia, Pisztráng (10 -11 mikro gramm D-vitamin/100 grammban)
  • Lazac (8 mikro gramm D-vitamin/100 grammban)
  • Friss tonhal (7,2 mikro gramm D-vitamin/100 grammban)

A fentiek közül napjainkban talán a lazac a leginkább közkedvelt, és a legkönnyebben beszerezhető friss vagy fagyasztott formájában, sok sportoló, testépítő illetve fogyni vágyó étrendjében is gyakran szerepel. Ez nem is csoda: hiszen a magas D-vitamin tartalom mellett finom íze, valamint jótékony, a szív- és érrendszerre kiváló magas omega-3 zsírsav tartalma miatt is ajánlják a táplálkozási szakértők. 


2. Margarin, növényi olajok

A margarinban és egyes növényi olajokban 7-7,9 mikro gramm értéket mértek. Noha a sütőmargarinról a legkevésbé a vitaminok jutnak az eszünkbe, pedig mégis értékes összetevőkként szerepelnek bennük az olyan zsírban oldódó vitaminok, mint az A-vitamin, vagy a D-vitamin – bár, hozzá kell tennünk, ezek nagyrészt hozzáadott vitaminok, melyeknek nagy része a sütéssel-főzéssel elpárolog.  


3. Tojás és tejtermékek

Aki gyakran fogyaszt tejtermékeket, biztos lehet benne, hogy szervezetünk D-vitamin szükségletének egy részét máris fedezi: mindössze egyetlen pohár tej például az egynegyedét, a Ricotta sajt pedig az összes többi sajthoz képest ötször annyit tartalmaz a vitaminból. 

A tojássárgája kiemelt hangsúlyt kapott, egyetlen apró sárga gömbben ugyanis 40 nemzetközi egységnyi található ebből az értékes vitaminból, melyet sokáig tévesen hittek egészségtelennek, pedig nagyban segíti szervezetünk egészségét: tele van fehérjével, luteintartalmával pedig szemünket erősíti.  


4. Máj

A halmáj mellett az összes többi állati máj is mind szuper D-vitaminforrás, azon túl vasat, és persze számos fehérjét is tartalmaz, így ha szeretjük, fogyasszunk rendszeresen csirkemájat, marhamájat, sertésmájat is. 


5. Gombák

A gomba az egyetlen jelentősebb növényi eredetű D-vitaminforrásunk, így érdemes belőle minél többet falatoznunk különösen a napfényhiányos időszakban. Nyilván fajtától, típustól is függ – de egyes gombák (például a shitake gomba) akár 2300 NE D-vitamint is tartalmazhatnak, mely már tulajdonképpen fedezi is a napi szükségletet. 


Az alacsony kalóriatartalmú, kiváló növényi fehérjeforrás változatos módon, sokféleképpen elkészíthető, így érdemes akár hetente több alkalommal is szerepelnie asztalunkon.  

Mint láthatjuk, D-vitamint természetes formában főként az állati eredetű táplálékaink tartalmaznak nagyobb mennyiségben, azonban a vegetáriánusoknak jó hír, hogy növényi táplálékaink közül a laska – és a csiperkegomba, a lenmag valamint a kakaóbab D-vitamin tartalma is jelentős, érdemes tehát ezeket is heti vagy akár napi szinten is beiktatnunk étrendünkbe. 

Ha pedig teljes értékű táplálkozásunkat szeretnénk kiegészíteni, immunrendszerünket még magasabb fokozatra kapcsolni, hogy megelőzzük a ránk leselkedő veszélyes vírusokat, akkor ajánljuk figyelmedbe a Swedish Nutra C+ D3 + Cink folyékony vitamin koncentrátumot, mely a három leghatékonyabb vitamint és nyomelemet tartalmazza egy kellemes, folyékony, hatékony felszívódású formulában, immunrendszered erősítéséhez.

Természetesen immunerősítéshez a D-vitamin mellett még számos egyéb vitaminra, ásványi anyagra is szüksége van szervezetünknek – erről itt írtunk korábban, hogy mely vitaminokkal érdemes feltöltenünk tavasszal a lemerült raktárainkat, hogy egészségesek maradjunk.