Ha rendszeresen megfelelő mennyiségű kalciumhoz juttatjuk szervezetünket, könnyebben szabadulunk meg a felesleges kilóktól, illetve a kellemetlen PMS-tüneteit is enyhíthetjük. Az elmúlt évtizedek kutatásai alapján a megnövelt kalciumbevitel segíthet a súlyfelesleg leadásában…

A kutatások szerint tehát a kalcium nem csak csontjaink és fogaink egészsége, hanem a zsírégetésre gyakorolt pozitív hatása miatt is lehet jelentős. Legtöbbünknek persze, az egészséges csontok jutnak eszébe a kalciumról, elvégre ezt milliószor hallottuk már. 

Ám ha hiányzik ez az értékes ásvány, vagy csak kevesebb van belőle szervezetünkben a kelleténél, akkor a hiánya jóval több problémát okoz a csontritkulásnál. Főbb szerveink működéséhez ugyanis szintúgy kalcium szükségeltetik, ennek ellenére a lakosság kb 21%-a visz be elegendő mennyiséget - pedig a kalcium védelmet nyújt a szívünknek, a vastagbelünknek, és persze a fogainknak, csontjainknak a fő támogatója. Arról azonban kevesebbet hallunk, hogy bizony a kalcium segíthet formában tartani minket. A kutatások szerint, aki nem fogyaszt elegendő kalciumot, könnyebben gyűlik meg a baja a plusz kilókkal. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kalciumhiány kizárásával egyenes az utunk a karcsúság felé, azonban egy biztos: ha rendszeresen, megfelelő mennyiségű kalciumhoz juttatjuk szervezetünket, könnyebben szabadulhatunk meg a nem kívánt feleslegtől, és könnyebben tarthatjuk meg ideális testsúlyunkat. 


Ennek az oka: amikor a szervezetünk kalcium hiányt észlel, azt feltételezi, hogy ínséges időszak következik, és azonnal raktározni kezd. A mellékpajzsmirigy hormonjai riadót fújnak, s azt üzenik a csontoknak, hogy bocsássanak nagyobb mennyiségű kalciumot a véráramba. A vesék pedig D-vitamin formában ugyancsak hormonokat szállítanak, annak érdekében, hogy növeljék a kalcium felszívódását. A gond az, hogy mind a mellékpajzsmirigy hormonjai, mind pedig a vesék által szállított hormonok serkentik a testünk zsírtermelését, illetve megakadályozzák a zsír lebontását. Vagyis, szervezetünk kétségbeesetten raktározni kezdi a zsírt, makacsul ragaszkodik hozzá, még abban az esetben is, ha mi észveszejtő fogyókúrába kezdünk. 

Amerikai és olasz kutatások szerint is a kalcium fontos része a fogyókúrának, mivel csökkenti a zsírok és a koleszterin felvételét a belekből. Az amerikai kutatók már 2003-ban arra a megállapításra jutottak, hogy ha a szervezetünkben nincs elegendő kalcium, akkor egy kalcitriol nevű hormon termelődik, ami arra ösztönzi a zsírsejteket, hogy zsírégetés helyett raktározzanak. 

A statisztikák alapján egyre többen nem visznek be elegendő kalciumot az étrendjükkel - pedig, ha elegendő kalciumot viszünk be, akkor a hormonok nem szabadulnak fel ekkora mértékben, és szervezetünk nem kezd ilyen észvesztő zsírraktározásba - ezzel pedig a zsírégetés folyamata sem lesz gátolt, a testsúlycsökkentés sem kerül dupla annyi energiánkba és időnkbe. A kalciumpótlás pedig nemcsak az éhség érzetünket csökkenti, de a zsírok és a koleszterin felvételét is minimalizálja a szervezetben. 


A kalcium hiánya blokkolja a zsírégetést

A kalcium zsír ellen indított “támadása” kettős mechanizmuson alapszik: egyfelől megköti a bevitt zsírt, melyből így kevesebb raktározódik a szervezetünkben, másfelől pedig szabályozza az anyagcserét: minél több kalciumot tartalmaz egy sejt, annál több zsírt fog elégetni!

Egy dán tanulmány kimutatta, hogy a megnövelt kalciumbevitel - átlagos fehérjebevitel mellett - akár napi 350 kalóriát segíthet elégetni.  Egy másik kutatás pedig elhízott személyeket vizsgált, akik szigorú kalóriamegvonásos diétán voltak, dde két csoportra osztva, magas és alacsony kalciumtartalmú menüt kaptak. A magas kalcium tartalmú étrend ( napi 1200-1300 mg) nagyobb súly- és zsírvesztéssel járt, mint az alacsony kalciumtartalmú (napi 400-500 mg).


Amerikai ajánlások felnőtteknek átlagosan napi 1000 mg kalciumot ajánlanak, azonban ha a fogyás a cél, érdemes az adagot 1200 mg-ra növelni - mondják. Egy 15 hetes kísérlet során a diétázó nők egyik csoportja,  azonos kalóriabevitel mellett tabletta formájában kapott kalcium kiegészítést, míg a placebo csoport nem kapott kalciumot. 

A kalcium kiegészítést szedő nők átlagosan 6 kilót fogytak a program végére, szemben a kontrollcsoport mínusz 1 kilós átlagával. A tudósok megállapították, hogy a kalcium csökkenti a beleken át történő zsír felvételt, másrészt aktiválja a sejtek zsírfelhasználását.


A kalcium csökkenti az éhségérzetet

Egy 2015-ös tanulmányban bizonyították, hogy a kalcium bevitele csökkenti az éhségérzetet. Ez pedig azzal áll összefüggésben, hogy a kalcium blokkolja az inzulin felszabadításért felelős inkretinek termelődését.


A kalcium javítja az izomműködést és az edzések teljesítményét

Összefüggést találtak a kalcium és a jobb izomműködés között is: a kalcium fogyasztása összehúzó hatást vált ki, a harántcsíkolt izmokban és a sima izmokban is, ezáltal pedig növeli az edzések hatékonyságát, és csökkentette a fáradékonyságot is. Az ásványnak köszönhetően tehát nő az edzések alatti teljesítmény, így ebben az értelemben is fokozza a kalcium a zsírégetést és az izomépítést. 

Paradox, hogy pont a diétázók körében különösen alacsony a kalcium bevitel - ők kifejezetten kerülik, olykor teljesen el is hagyják például a legfőbb kalcium forrásokat, a tejtermékeket, azok magas zsírtartalmától ódzkodva. 

A dietetikusok szerint még mindig a tejtermékek a legfőbb kalciumforrások - ebből is az alacsonyabb zsírtartalmú, savanyított változatokat ajánlják a szakértők, mint a kefir, a joghurt, a túró, vagy a sovány sajtok - hiszen ezek könnyebben  emészthetők. 

Az is tény, hogy napjainkban egyre több ember allergiás, érzékeny akár a tejcukorra, akár a tejfehérjére, erre is van  megoldás ma már, hiszen a patikában elérhető laktáz enzim mellett számos, szintén ezzel az enzimmel dúsított laktózmentes készítmény kapható. A tej mellett persze még más élelmiszerekből is tudjuk pótolni ezt az igen fontos nyomelemet - ha tényleg nem tudunk, vagy meggyőződésünk, vegán életmódunk miatt kerülni szeretnénk őket.

Értékes kalcium forrás például a szezámmag, a mák,  az aszalt füge, és más aszalt gyümölcs, az olajos szardínia, a zöldbab, vagy a párolt tofu - de a spenótban, salátában, kelkáposztában, kelbimbóban, brokkoliban, a petrezselyem zöldjében, a zellerben, sőt a retek zöldjében is fellelhető. 

Több nyomós érvet is fel lehet sorolni, ami miatt napi szinten érdemes kalciumban gazdag ételeket fogyasztani, ezek közül talán egyik legfontosabb csontjaink egészsége. A megnövelt kalciumbevitel segíthet a súlyfelesleg leadásában – az elmúlt évtizedekben készített kutatások eredményei alapján.

Testünknek minden nap szüksége van kalciumra. Életkortól függően más és más az ajánlás, de 19-50 éves kor között kb 1000 mg-ot, 51 év felett - vagy ha fogyni szeretnénk - akkor pedig 1200 mg-ot ajánlanak naponta a szakértők. 

Ezt a mennyiséget részint táplálkozásunkból (a magas kalcium tartalmú ételekről itt írtunk),  részben pedig kalcium tartalmú étrendkiegészítők szedésével fedezhetjük. Az étrendkiegészítővel történő kalcium pótlás esetén azonban figyeljünk oda a megfelelő adagolásra, hiszen a túl sok is megárt: veszélyesen alacsony vérnyomást és vese betegséget is okozhat a kalcium túladagolás - bár ez csak ritkán, napi 2-3000 mg bevitele esetén alakulhat ki. 


Ha nem biztosítjuk a kellő, átlagosan 1000-1200 mg-os napi mennyiséget, akkor a csontjainkban tárolt kalcium kerül felhasználásra, így jelentősen megnő a csontritkulás, a fogszuvasodás veszélye, a szív - és érrendszeri betegségek veszélye, a vastagbélrák veszélye, és az elhízás, azaz, testünk makacsul ragaszkodik az általunk minden erővel leadni kívánt zsírpárnákhoz. 

Léteznek tehát olyan ásványi anyagok, amelyeknek a hiánya hízást okoz, ám ha rendszeresen, következetesen pótolod őket, akkor megindul a súlyvesztés. A kalcium mellett ilyen a magnézium is: a magnézium és a fogyás kapcsolatáról itt írtunk már korábban, de a króm és a fogyás kapcsolata sem elhanyagolandó, amiről itt olvashatsz.