Ezt az 5 dolgot érdemes mellőzni, ha el akarod kerülni a csontritkulást

Az ortopéd szakemberek azt vallják, hogy nem a külsőleg bevitt kalcium és D-vitamin mennyiségén, és a tejfogyasztáson múlik, hogy elkerülhessük a csontritkulást, hanem inkább azokat az élelmiszereket kerüljük, amelyek hatást gyakorolhatnak a csontsűrűségünkre.
Azok, akik a csontritkulás miatt aggódnak, gyakran plusz kalciumot és D-vitamint pótolnak hozzá étrendjükhöz, ám sokszor a túlzásba vitt, vagy kevésbé jó minőségű étrendkiegészítők használata sokszor inkább káros, mint hasznos - pláne, ha nem ügyelünk kellőképpen a megfelelő adagolásra.
A Huffington Post-nak interjút adó Dr.Liz Matzkin, a bostoni Ortopédiai Sebészeti Osztály Birgham és Női Kórházának docense úgy fogalmazott, hogy “Bár a kalcium és a D-vitamin fontosak a csontok egészségének megőrzése szempontjából, az ajánlott napi adagolás túllépése akár vissza is üthet, és többet árt, mint használ…”
A doktor azt tanácsolja, hogy 50 év felett napi 800-1000 nemzetközi egységnyi D-vitamint vigyünk be szervezetünkbe, ám emellett az is nagyon lényeges, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Vagyis, mit ne együnk, és igyunk, ha valóban meg szeretnénk őrizni egészséges csontjainak, csökkentve a csontritkulás kockázatát.
Íme a lista, melyeket jobban tesszük, ha elkerülünk, - vagy legalábbis minimális szintre csökkentünk - csontjaink egészsége érdekében.
1. Alkohol
Hiába szól a fáma a vörösbor egészségvédő hatásáról, meg arról, hogy a sör jót tesz a veseműködésnek - az orvos szerint csontjaink szempontjából egyik alkohol fajta sem hasznos, sőt! “A megnövekedett alkoholfogyasztás képes megváltoztatni szervezetünkben az egészséges csontok szempontjából jótékony, fontos tápanyagokat, mint a magnézium, a kalcium és a D-vitamin.
Az alkohol ugyanakkor a hormonok működését is befolyásolja, pedig a nemi hormonjaink (férfiaknál a tesztoszteron, a hölgyeknél pedig az ösztrogén) szintén kulcsfontosságúak az egészséges csontok szempontjából.
Épp ezért, a javasolt alkohol mennyiség az orvos szerint naponta legfeljebb egy egység. Külön óva inti az ennél magasabb mennyiségű alkohol fogyasztásától az idősebbeket, akik egyébként is nagyobb kockázattal esnek el, és törhet el a csontjuk - magyarázza Matzkin.
2. Kóla
A kávé, a kóla, és úgy általában véve a koffeines italokról is kiderült, hogy ártalmasak lehetnek a csontok számára - illetve, ahogy az alkoholnál, itt is nagyon fontos a mértékletesség.
A szénsavas italok, főként a kóla szintúgy a gyenge és törékeny csontok egyik nagy felelőse. Egy 2006-os összehasonlító tanulmányban azt állapították meg, hogy a kóla fogyasztása (a diétás kólákat is beleértve!) lényegesen alacsonyabb csontsűrűséget mutatott ki a nők esetében. A kóla fogyasztás mértéke pedig összefüggésben volt a kedvezőtlenebb csontsűrűség-értékekkel: minél több kólát ittak a hölgyek, annál nagyobb mértékű volt ez a hatás.
“A kóla foszforsavat és koffeint is tartalmazhat” - mondja Matzkin. “Egyik sem előnyös az egészségre nézve, és nagy mennyiségben fogyasztva pedig számos negatív következménnyel járhat.”
3. Só
A Journal of the American College of Nutrition 2018-as tanulmányából az derült ki, hogy a megnövekedett nátrium fogyasztás jelentős mértékben megemelte a csontritkulás kockázatát. “A túlzásba vitt sófogyasztás (ami már több, mint napi 2300 milligramm) kalcium vesztést eredményezhet a szervezetben.”
Az FDA szerint napi 2300 mg só egy teáskanál sót jelent naponta, ennyi lenne a napi maximum. (Az amerikai népesség ennek átlagosan a másfélszeresét fogyasztja - számol be a magazin.
4. Búzakorpa
Sokakat talán meglep, hogy az egészségesnek tartott búzakorpa is helyet is kapott ezen a listán, Matzkin doktor azonban így magyarázta: “A búzakorpa magas fitát szinttel rendelkezik, ami megakadályozza a kalcium felszívódását.”
Sokan esznek búzakorpát magas élelmi rost tartalma miatt, ami valóban fontos és elengedhetetlen a jó emésztéshez, és még a szívbetegségek kockázatát, valamint a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti - a csontsűrűség szempontjából azonban nem tesz jót!
Vannak már, magas fitát-szinttel rendelkező élelmiszerek is - ilyen többek között a spenót, a bab vagy a cékla - ám ezek esetében az áztatás vagy a főzés során csökken ez a kedvezőtlen hatás.
A búzakorpában lévő fitátokat is tudjuk csökkenteni, ha az áztatással megpróbálkozunk, vagy a csíráztatás, erjesztés is segíthet. Lévén, hogy egyébként számos jótékony hatása van, a búzakorpa esetében nem kell a teljes mellőzés mellett dönteni, elég csupán mérsékelni a bevitelét, vagy a fentebb ajánlott módokon csökkenteni a benne lévő fitát tartalmat. Vagy, a búzakorpa alternatívájaként fogyaszthatunk zabkorpát is, mivel az - az előbbivel ellentétben - nem tartalmaz ilyen nagy mennyiségben fitátokat, így nincs semmilyen káros hatással a csontokra.
5. Drasztikus diéták - avagy a testsúly kérdés 50 felett…
Noha nem étel és ital, de szorosan kapcsolódik táplálkozásunkhoz - és bizony a csontritkulás kockázatához is - a testsúlyunk változása, már csak azért is, mert pont abban az életkorban válik aktuálissá a szív-és érrendszeri betegségeket megelőzni kívánó étrend, koleszterin mentes diéta, és/vagy fogyókúra, amikor oda kellene figyelnünk a csontok egészségére is. A menopauza utáni időszakban a hölgyek hajlamosabbak a hízásra, egyrészt, mert csökken az alapanyagcsere, elegendő volna már a kevesebb kalória bevitel is, ugyanakkor többen is nassolásba kezdenek az érzelmi kilengések miatt.
A változás kora körül, illetve azt követően maximum 30 kg/m2-es testtömeg-index (BMI) lenne elfogadható. A magasvérnyomás betegség megelőzésére egyértelműen a kisebb testsúly ajánlott, ám ez nem feltétlenül előnyös a csontritkulás megelőzéséhez, amihez például egy 25-ös BMI optimálisabb,, mint egy 21 kg/m2-es érték. A vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a kicsivel magasabb BMI-vel rendelkezők szervezete több ösztrogént termel. Nyilván a diétánál, az optimális testsúly meghatározásánál mindkét illetve minden betegség rizikófaktorát érdemes figyelembe venni, azonban egy komolyabb fogyókúra, egy napi 1250-1500 kalóriára csökkentett étrendnél már külön oda kell figyelni a megfelelő kalcium ellátás biztosítására.
“A változó korú hölgyeknek tehát nem kell minden áron nádszál-karcsúaknak lenniük, még a 27-28-as BMI is elfogadható, ha a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai nem érintik őket.” - írja a Házipatika.
Ha pedig mindenáron törekszünk a karcsúság megőrzésére is, akkor nagyon fontos a megfelelő ásványi anyag pótlás, a kalcium és magnézium kiegészítés, és a vitamin pótlás szintúgy nagyon fontos, amit lehetőleg jó minőségű, tartósítószer és GMO -mentes étrendkiegészítőkkel igyekezzünk megadni testünknek az egészséges táplálkozás mellett.
Ezenkívül még egyes gyógyszeres kezelések is indokolhatják a kiegészítő kalciumpótlást, illetve a csontvédő diétát. A gyógyszerszedőknak minden esetben érdemes konzultálniuk orvosukkal, mielőtt fogyókúrába vagy táplálék-kiegészítők, vitaminok szedésébe kezdenek, mert a szervezet kalcium- és foszfátháztartásában minden közvetett és közvetlen beavatkozás befolyással lehet a csontok egészségére is.
A cikk forrásai voltak: Huffington Post; life.hu; Házipatika; biofitt.hu
Mi a véleményed?