Emésztő szervrendszerünk a bevitt ételeket mikro - illetve makro tápanyagokra bontja, melyek ezt követően felszívódnak beleinkből. Ehhez a folyamathoz azonban megfelelő mennyiségű emésztő enzimekre van szükség. Minden makrotápanyagnak megvannak a saját enzimjei: vannak, melyek a zsírokat, mások a fehérjéket, megint más enzimek pedig a keményítőt, széndidrátokat bontják le. És ha valamelyikből szervezetünk kevesebbet termel, akkor jön előbb a hasi diszkomfort érzet, majd később a súlyosabb emésztési problémák. Nézzük, melyek ezek, és melyik emésztőenzim hiánya milyen problémára utal, és hogyan pótolható?


Az emésztőenzimek létfontosságúak: a tápanyagok lebontásában és hasznosításában. Amikor valamilyen betegség, helytelen étrend miatt az emésztőenzimek mennyisége lecsökken, anyagcsere zavarok léphetnek fel, ennek következtében pedig hiányállapotok lépnek fel szervezetünkben. A mérgek és salakanyagok felhalmozódnak, ez pedig további kellemetlen tünetekhez és betegségekhez vezet. A rossz emésztés le is gyengíti szervezetünk védekező képességét, fogékonyabbak leszünk a kórokozókra is. 


Ha hiány van szervezetünkben emésztőenzimekből, akkor a tápanyagok csaknem emésztetlenül kerülnek a vastagbélbe, és mivel nem képesek hasznosulni ott ahol kell, könnyen baktériumok táptalajává válhatnak, és ilyenkor jön a puffadás, a hasi görcsök, a fokozott gázképződés, és az étkezés után fellépő erős hasi feszülés és diszkomfortérzet. A bajt legelőször a fokozott gázképződés jelzi legelőször, majd később a baktérium egyensúly felborulása miatt hasmenés vagy székrekedés léphet fel, de gyakori a kettő váltakozása is. Az emésztőrendszeri bajokra sokszor nem is derül fény, a korai stádiumban rejtve maradnak, és amikor fény derül a kilétükre, már nagyobb a baj. 



Az enzimhiány hátterében állhatnak enyhébb, de súlyosabb problémák is, mint pl. a hasnyálmirigy gyulladás, hasnyálmirigy alulműködés, az epeműködés zavara, a gyomorsavhiány, a különböző ételallergiák és intoleranciák, de a Candida fertőzés, az irritábilis bélszindróma, a Crohn-betegség, de akár egy súlyosabb daganatos megbetegedés is.

Éppen ezért nem szabad félvállról venni a tüneteket, és mielőbb szakemberhez fordulni. 

Ha pedig - egy egyszerű vérvétel vagy székletvizsgálat útján - kiderül, hogy az emésztőenzim hiány okozza a problémát, akkor szerencsére ezek pótlására is van ma már számtalan lehetőség.  



Az emésztőenzimek speciális, gyógyszertárakban vagy bioboltokban, étrendkiegészítőket forgalmazó webáruházakban kapható készítményekkel jól pótolhatók. 

Természetesen vannak növényi enzimek is, melyek segítenek pl. a fehérjék emésztésében, ilyen az ananászban található bromelin enzim, de a papaya papain enzim kiegészítéssel is gyakran találkozhatunk, ha emésztésjavító étrendkiegészítők után kutakodunk - sőt, többnyire ezekkel találkozhatunk a boltok polcain. Nagyon ritka, és értékes, ha egy étrendkiegészítő konkrétan az emberi szervezetben is megtalálható emésztőenzimeket tartalmaz, segít ezeket pótolni, amikor ténylegesen enzimhiány miatt válik elégtelenné az emésztésünk.

A leghatékonyabb persze, ha célzottan azt az enzimet pótoljuk, amelyből hiányt szenved a szervezetünk, ezt egy vérvétellel már ki lehet szűrni, de van amikor székletmintát is kérnek az orvosok. 

Mivel az emésztőenzimek rendkívül sérülékenyek, és csak korlátozott számban állnak rendelkezédsünkre, hiányok gyorsan kialakulhat. Ez lehet az előrehaladott életkor, a belhám károsodása (tehát egy kisebb bélgyulladás is elég ahhoz, hogy az emésztőenzimek termelődése hiányt szenvedjen), de az egészséges bélflóra károsodása (pl. antibiotikum kúra, vagy Candida-fertőzés miatt), a táplálkozási hibák (azaz a sok feldolgozott, hőkezelt és finomított élelmiszer - melyeknek lebontásához sokkal több emésztőenzimre van szükségünk.)

Mivel minden enzim feladata más és más, hiányának tünetei is szerteágazóak. Nézzük, melyek a legfontosabb emésztőenzimek, és mely tünetek utalnak leginkább a hiányukra!


        1. Lipáz

A lipáz az emberi szervezetben a zsírok lebontásáért felelős enzim. A zsírok emésztéséért elsősorban ez az enzim felel: az emésztő traktusban az epe emulgálja a táplálékban található zsírokat, majd a lipáz darabolja fel azokat. Csak így tudnak felszívódni a bélfalon át.

A lipázt - sok más enzimhez hasonlóan - a hasnyálmirigy bizonyos sejtjei termelik, de előfordulhat a májban és a bélfalakon is. Elsődleges szerepe a szervezetbe kerülő zsírok emésztése, amelynek során a triglicerideket bontja le zsírsav komponensekre. A lipáz szintjének változása (az amilázéval együtt) hasnyálmirigy betegségre is utalhat. 

Magas lipáz szint esetében akut hasnyálmirigy gyulladás, hasnyálmirigy tumor, vagy veseelégtelenség is állhat. Akut hasnyálmirigy gyulladás esetén a lipáz szint elérheti a normál érték többszörösét, diagnosztizáláshoz viszont az amiláz szintet is mérik. Ha a szervezetben hasnyálmirigy gyulladás áll fenn, a lipáz szintje később emelkedik meg, mint az amilázé, ám tartósan megmarad.

A lipoprotein-lipáz hiányát a magas trigliceridszint jelzi, és fokozottá válik az érelmeszesedés kockázata. Ez a betegség nem gyógyítható, de kontrollált alacsony zsírtartalmú diétával jól karbantartható. 

Ha a hasnyálmirigy alulműködése miatt hiányzik a lipáz enzim, akkor zsíros, nagy mennyiségű, híg és agyagszerű széklet alakul ki. A megfelelő zsírfelszívódás hiányában ilyenkor a vitaminok felszívódása is romlik, főként a zsírban oldódó A-, D-, E-, és K-vitaminok hiánya alakulhat ki - ami különösen nagy bajokat eredményezhet. (A nem megfelelő D-vitamin ellátottság nem csak a gyengülő immunrendszer, a hormon - és csontanyagcsere zavarai miatt okoz súlyos gondokat, hanem megnöveli a rák és a scelorzis multiplex kialakulásának veszélyét is.)

A rossz zsírfelszívódás ugyanakkor egyéb tápanyag hiányhoz is vezethet. Alultápláltság, súlyvesztés, krónikus gyulladások, ingerlékeny belek és még számos probléma léphet fel.

Szerencsére a hasnyálmirigy újra meggyógyulhat - alulműködése esetén a hiányzó enzimeket állati vagy növényi formában pótolhatjuk, és megfigyelhetjük, hogy javulnak-e a panaszok.

A lipoprotein-lipáz egy olyan enzim, mely a vérzsírokat bontja: ha normál körülmények között zsiradékot fogyasztunk, szervezetünk néhány óra alatt ennek az enzimnek a segítségével dolgozza fel.Hiányakor a szervezet a nagyobb vérzsírmolekulákat nem tudja lebontani, így azok még napokig ott keringenek és látszanak a vérben, ereinkben. Ez lehet egy öröklődő betegség is: a homozigóta formában megjelenő lipoprotein lipáz hiányát a nyolcas kromoszóma egyik eltérése okozza. 

A lipoprotein lipáz hiányát jelezheti a magas triglicerid szint, és fokozottabbá válik az érelmeszesedés kockázata, de kapcsolódhat más betegségekhez (pl. cukorbetegség, a máj különböző megbetegedései, és egyes immunológiai betegségek is) - de a lipoprotein-lipáz hiánya vagy csökkent működése lehet például az alkoholizmus velejárója is. 

Tünetei már fiatal korban jelentkeznek, a homozigóta formája pedig már a babáknál is megmutatkozik. Az érintettnek hasi fájdalmai lesznek, később pedig hasnyálmirigy gyulladása alakul ki. Később megnagyobbodik a máj és a lép, és cukorbetegség is társul hozzá. Árulkodó jelei lehetnek a bőrön megjelenő sárga foltok, főként a szem körül, a könyökön vagy a far tájékán


        2. Amiláz

Az amilázok a keményítők cukrokká való bontását végző enzimcsalád. Megtalálhatók a növényekben és az állatok szervezetében is. Az emberi szervezetben a nyál és a hasnyálmirigy váladékában fordulnak elő. Ha az amiláz szint megemelkedett, akkor az a hasnyálmirigy gyulladására is utalhat - ilyenkor megtízszereződhez a mennyisége. Bizonyos esetekben jelezhet rosszindulatú daganatot, fekélyt, mumpszot illetve bélelzáródást is.  

Ha pedig alacsony az amiláz szint, akkor az veseproblémára, a hasnyálmirigy valamilyen károsodására, várandósságnál pedig terhességi mérgezésre adhat gyanút. 

Hiányának tünetei: a hasmenés, de gyakran jár együtt fáradékonysággal, és a különbőző gyulladásokkal is. 

Az Alfa-amiláz szint vizsgálata alkalmas arra, hogy meghatározzák az enzim aktivitását. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha a hasnyálmirigy működésére, annak esetleges zavaraira, illetve a mirigy esetleges megbetegedésére szeretnének fényt deríteni az orvosok. 

Az amiláz enzim hiányát vénából vett vérmintából állapítják meg, melyet leginkább akkor végeznek el, ha hasnyálmirigy megbetegedés gyanúja áll fenn, melynek tünetei lehetnek a hányinger, az erős hasi fájdalom, de a láz vagy az étvágytalanság is. 

A hasnyálmirigy akut megbetegedéseit többnyire a hányinger és a hányás jelzik, illetve a has felső részében, a köldök vonalában jelentkező övszerű fájdalom is nagyon tipikus jelzés. A hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő beteg átmeneti módon enyhülést érzékelhet, ha a hasára tapasztja a kezét és előregörnyed. Már önmagában ez a jellegzetes testtartás is lehet egy jele e szerv gyulladásának.

A hasnyálmirigy egészséges működése pedig elengedhetetlen, ez a szervünk egy érdekes, kettős funkciót tölt be: egyrészt hormonokat termel, másfelől pedig emésztőnedveket. Az itt termelődő hormont mindannyian ismerjük, ez a inzulin. 

Sajnos az utóbbi években egyre szembetűnőbbé válik egy trend, miszerint egyre gyakoribbak a hasnyálmirigy rejtett működési zavarai, a szerv enyhe alulműködése - felismerhető okok nélkül, azaz, a vérben normál enzim értékekkel. Egyre többször fordul elő enyhe irritáció is, megemelkedett vér értékekkel. Szerencsére, ha a szerv egy bizonyos ideig megkapja a szükséges támogatást, akkor meggyógyulhat. 


        3. Laktáz

A laktáz enzim a tejcukor lebontásáért felel. Egy hagyományos enzim, mely a legtöbbünknél a vékonybél nyálka sejtjeiben megtalálható. A laktóz - azaz a tejcukor - emésztéséhez a laktáz enzim elengedhetetlen, különösen az emésztés első fázisában, amikor is lebontja a laktózt szőlőcukorra (glükózra) és galaktózra. Ha a laktáz enzimek szintje kevés, vagy termelődése nem elégséges, akkor tejcukor érzékenységről beszélünk, amit úgy vehetünk észre, hogy tejtermékek fogyasztását követően jelentkezik a kellemetlen puffadás, gázképződés, hasi fájdalmak és diszkomfortérzet. A reklámokból már jól ismert laktáz enzimünk a vékonybélben termelődik. Termelésében segítségünkre vannak a bélbaktériumok. 

Mivel a természet törvényei szerint erre az enzimre csak csecsemőkorunkban és kisgyermek korunkban van szükségünk, így természetes képződése később erősen korlátozott. Ahogy telik az idő, és idősödünk, az elegendő laktáz enzim előállításának képessége csökken. 

Sajnos sok felnőttnek és idős embernek van gondja az alacsony laktáz szint miatt a laktóz (azaz a tejcukor) emésztésével. Jelenleg sajnos nincs végleges gyógymód a laktóz intolarenciára, mely egy egész életen át tartó krónikus állapot: megszüntetni nem, csak kezelni lehet, enzim pótlással, azaz a megfelelő étrendkiegészítők fogyasztásával. 

Ezek az étrendkiegészítők biztonságos kezelést nyújtanak az emésztőrendszer felszívódási rendellenességeire, mint amilyen például a laktózintolerancia is. 

A laktáz enzimet gyakran együtt alkalmazzák más enzimekkel, mint amilyen a bromelin vagy a papain. 


        4. Tripszin

A tripszin központi szerepret játszik az emésztésünkben, mivel több másik enzim aktivitásába is bekapcsolódik. Saját feladata is nagyon lényeges azonban: a tripszin a fehérjék emésztéséért felelős, a vékonybélben bontja le azokat kisebb részekre, aminosav láncokra, azaz peptidekre. A tripszin egy proteolitikus enzim, melyeknek legfontosabb funkciója az élelmiszer-fehérjék emésztésében betöltött szerepük, de számos más, igen lényeges feladatot is ellát. (Emésztőrendszerünkben három fő proteolitikus enzim található - a pepszin, a tripszin és a kimotripszin.)

A hasnyálmirigy megfelelő működése esetén magában a mirigyben illetve a székletünkben is kimutatható a tripszin enzim - melynek, ha a szintje alacsony, akkor gyulladásra, azaz a hasnyálmirigy gyulladására is lehet gondolni. Persze, ehhez további vizsgálatok szükségesek. A tripszin enzim vizsgálatával azonban nem csak a hasnyálmirigy működése deríthető fel, hanem a cisztás fibrózis is kiszűrhető általa. 


        5. Pepszin

A pepszin a gyomor másik nagyon lényeges fehérjebontó enzimeinek egyike. Ő hasítja fel a tripszin által már előállított pepdid láncot azokon a helyeken, ahol fenil-alanin, triozin, leucin, aszparginsav vagy glutamin egységek találhatók. Pepszin minden gerinces állat szervezetében megtalálható, proteolitikus emésztő enzim, melynek neve a görög pepszisz (emésztés) szóból származik. Érdekesség, hogy a pepszin az egyetlen olyan enzim, mely képes megemészteni a kollagént, ugyanakkor a gyomorban lévő sósav a fertőzések elleni védelemre is szolgál, elpusztítja ugyanis a legtöbb baktériumot.


        6. Kimotripszin

Ő is a fehérjék emésztésének az egyik fontos felelőse, a harmadik proteolitikus enzim. A táplálékunkban lévő fehérjék kisebb, úgynevezett alegységekre való lebontásáért felel, munkája szintén a vékonybélben történik, mint a tripszin esetében is. Ez a fehérjéket lebontó enzim a hasnyálmirigy emésztőnedvének egyik alkotórésze. Ha a hasnyálmirigy egészségesen működik, akkor a krimotripszion kimutatható a vékonybélben és a székletben is. Az erre vonatkozó vizsgálat megintcsak a hasnyálmirigy egészségének vizsgálatára, illetve a cisztás fibriózis szűrésére szolgál.


        7. Betain

Na,  ő már egy kakukktojás, legalábbis az előbbiekhez viszonyítva - egy növényi enzim, méghozzá a cukorrépából kivont aminosav származék. Az emberi testben is keletkezik természetesen úton betain, a kolin felbomlásával.

A betain-hidroklorid (betain HCL) egyébként a gyomorsav növelésére is használt vegyület. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a betain HCL növelheti a gyomor savasságát az alacsony gyomorsav tartalmú emberek esetében, csökkentve ezáltal a reflux tüneteit. A betain hidrokloridot alkaklmazzák még alacsony káliumszint, szénanátha, vérszegénység, asztma, érelmeszesedés, élesztőgomba kezelésére, de hasmenés, ételallergiák, epekő, belső fülfertőzések, reuma és egyes pajzsmirigy rendellenességek kezelésére is. 

Érdekessége még, hogy a betain a kozmetikumokban is jelen van: főként szuper hidratáló hatása miatt alkalmazzák, ugyanis ún. ozmolita, vagyis képes a sejtek vízháztartását fenntartani. További pozitívuma, hogy kifejezetten selymes, kellemes érezete van a bőrön, továbbá véd az irritáció ellen is - nem véletlenül bizonyos arclemosókba is teszik, hogy a termék gyengédebb, selymesebb legyen. 


8. Papain

Szintén nem az emberi szervezetben termelődő, de étrendkiegészítéssel könnyedén magunkhoz vehető hasznos kis enzim, mely a papajában található. A papain segít lebontani az aminosavak, azaz a fehérjék építőkövei közötti kötelékeket. Proteolitikus enzim, mely a fehérjéket segít lebontani - és ahogy minden proteolitikus enzim, a hosszú láncú fehérjemolekulákat rövidebb töredékekké - előbb aminosavláncokra (peptidekre), majd annak még kisebb alkotóelemeire, aminosavakra bontja.

Érdekessége, hogy a női papaya gyümölcs éretlen formájában van jelen, de megtalálható a növény leveleiben, gyökereiben és a kaucsokot tartalmazó tejszerű nedvében is. 

Népszerű a népgyógyászatban is, keresik és alkalmazzák fehérjebontó, emésztést elősegítő és gyulladáscsökkentő képességei miatt. Hasonlóan a bromelinhez - mely az ananász egyik szintén nagyon ismert emésztést elősegítő enzime - számos formában kapható, a különféle tablettákon, kapszulákon át a topikumokig. A kereskedelemben kapható étrend kiegészítőkben gyakran keverik, kombinálva is alkalmazzák ezt a két valóban hatásos növényi enzimet. 

De hogyan működik a papain?

A tanulmányok kimutatták, hogy más proteáz enzimekhez hasonlóan, a papain segít szervezetünknek a magas fehérjetartalmú élelmiszerek lebontásában, mint amilyenek például az állati eredetű húsfélék. Ám a papaya enzimnek nincs szüksége sav jelenlétére ahhoz, hogy végezze a dolgát. 

Eme áldásos tulajdonságának köszönhetően még azoknak az alacsony gyomorsavval rendelkezőknek is jótékony segítséget nyújthatnak a papain tartalmú étrendkiegészítők, akiknek általában nehézségeik akadnak bizonyos típusú húsok megemésztésével és lebontásával.

A papain ugyanakkor gyulladáscsökkentő is, erre több tanulmány is rávilágított. Képes lehet megakadályozni a gyulladás kialakulását, csökkentheti az ízületi gyulladást, és ezáltal javítja a nyirokrendszer működését és szabályozó hatást gyakorol az immunrendszerre. A kutatók többek között arra is rávilágítottak, hogy az enzimkészítmény azonos hatékonyságot mutatott egy antivirális gyógyszerrel (az aciklovirral) melyet a herpeszvírus fertőzések kezelésére alkalmaznak. A papain enzim kombináció az övsömörrel járó fájdalmakat is képes volt csökkenteni 14 nap után a kísérletben részt vevő érintetteknél.


        9. Bromelain enzim

A bromelain enzimet az ananász szárából vonják ki, tehát itt is egy értékes növényi kivonatról beszélhetünk. Minden sejtben találunk enzimeket, vannak sejtek, ahol több százat is - ilyen az ananász szára is, ahol a benne lévő enzimek feladata, hogy segítse az új sejtek fejlődését és a régi sejtek megújulását. Az enzimek elősegítik a sejtek anyagcseréjét, tápanyagokat juttatnak azokba, és közben elszállítják a sejtanyagcsere folyamat során keletkező végtermékeket és felgyorsítják a gyulladásos folyamatok lezajlását. 

A bromelain enzim az emberi szervezetben is számos jótékony hatásáról ismert: energiát ad, szabályozza az immunrendszert, erőteljes gyulladáscsökkentő, elősegíti az emésztést, javítja a mozgás funkciókat. A bromelain enzim felveszi a harcot a fájdalommal és a gyulladással, az által, hogy semlegesíti a gyulladás ingerülret átvivő anyagait (a citokinokat), ezért műtétek utáni ödémák kezelésére is szokták alkalmazni. A bromelain enzim az orvosok és sportolók körében is ismert ödéma csökkentő, segít felgyorsítani a vérömlenyek felszívódását, a duzzanatok,rándulások, ficamok, húzódások, merevségek és ízületi gyulladások gyógyulási idejét.

Ami az emésztésben betöltött szerepét illeti, a bromelain enzim a fehérjék lebontásában segítő enzim elegy (proteinázok és proteázok összessége), képes enyhíteni a gyomorbántalmakat, szabályozza a gyomor savasságát, csökkenti a gyulladásos bél betegségeket és az olyan emésztési rendellenességeket, mint pl. a puffadás. 

A bromelain enzim hatása a fogyásra, zsírégetésre

A bromelain enzimet zsírégetőként is emlegetik - noha ez így konkrétan nem igaz, de sokban képes segíteni a fogyást, a testsúlycsökkentést. 

A bromelain enzim a fehérjéket aminosavakra bontja, és segít szervezetünknek energiát nyerni a zsírból, vagyis a szervezetünk zsíremésztési képességét felgyorsítja. Több oldalról is támogatja a testsúlycsökkenést. A gyulladáscsüöadáscsökkentés is az egyik ilyen, aminek köszönhetően kevesebb zsír rakódik le szervezetünkben. A másik az anyagcsere serkentése a bélflóra támogatásával. Az emésztőenzimek segítik a bél baktériumok megtelepedését, segítik elszállítani a felesleges méreganyagokat, ezáltal is csökkentik a zsírsejtek méretét. Anyagcserénket felgyorsítják, és visszahúzzák azokat a gyulladásokat, amelyek gátjában állnak a kívánt fogyásnak. 

Emésztőenzim hiány még a kiegyensúlyozott, változatos étrend mellett is ki tud alakulni. Ilyenkor - jellemzően - valamilyen hasnyálmirigyet érintő megbetegedést kell keresni a háttérben. 

Gyermekkorban a cisztás fibrózis tud okozni exokrin hasnyálmirigy elégtelenséget, felnőttkorban pedig a leggyakoribb ok a krónikus hasnyálmirigy gyulladás, melyet a köldök körül visszatérő fájdalom jelezhet. Fontos, hogy mielőbb kivizsgáltassuk e panaszokat, de addig is enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket, diszkomfort érzetet a hiányzó emésztőenzimeket pótló tabletták segítségével.

Az, hogy vény nélkül kapható, avagy vényköteles készítményekre van-e szükségünk, attól függ, hogy az enzimhiányunk relatív avagy abszolút.

Relatív enzimhiányról akkor beszélünk, ha a panaszok enyhék, és csak a kiadósabb, zsíros étkezést követően jelentkeznek. Ez esetben a vény nélkül kapható enzimpótló készítmények a segítségünkre lehetnek. 

Hogyan ajánlott szedni az enzimeket tartalmazó étrend kiegészítőket? 

Legjobb, ha étkezés közben vesszük be őket, mert így tudnak a bennük lévő emésztőenzimek a táplálékkal elkeveredni és alkotóelemeire bomlani. Ezek a kiegészítők általában biztonságosak, ha a megfelelő mennyiségben alkalmazuk.

A konkrét enzimeket pótló tablettákat, gyógyszereket - például ha laktáz enzimet vinnénk be - akkor közvetlenül étkezés előtt, pl. tejes étel fogyasztását megelőzően vegyük be. Ha viszont súlyos laktóz-intoleranciában szenvedünk, akkor a laktázt tartalmazó tabletták szedése már valószínűleg nem lesz elegendő ahhoz, hogy megakadályozzuk az olyan kellemetlen tüneteket, mint a fájdalom, a görcsök, a puffadás, gázképződés és hasmenés. 

Abszolút enzimhiány esetében a hasnyálmirigy nem termel elég emésztőenzimet, és ilyenkor a hasnyálmirigy betegsége áll fenn. Ha az emésztési zavar spontán, akár egy teljesen átlagos étkezés során is jelentkezik, vagy ha indokolatlan testsúlycsökkenés lép fel, illetve ha az enzim pótlás után is fennáll még az emésztési zavar, a zsíros széklet, a teltségérzés - akkor ezekben az esetekben már a vényköteles enzimpótló készítményekre van szükség, melyeket szakorvos ír fel a szükséges vizsgálatokat követően. Sajnos, ez az állapot már nem fordítható vissza, a már kialakult súlyosabb enzim hiány esetén élethosszig tartó enzimpótlás lesz szükséges.

Az emésztőenzimek tehát rendkívül fontosak: elősegítik testünkben zajló kémiai és biokémiai folyamatokat, melyek a táplálékok alkotóelemeit szervezetünk számára hasznosítható energiává alakítják. Létfontosságú tehát, hogy emésztőenzimeink mennyisége és minősége megfelelő legyen. Ebben tud segíteni a megfelelő étrend, a rendszeres orvosi vizsgálatok, és az emésztőenzimeket tartalmazó táplálékkiegészítők.

A Lindens Digestive Enzymes Daily prémium összetétellel rendelkező 90 darabos emésztőenzim tabletta számos, az itt felsorolt emésztő enzimek nagy többségét tartalmazó készítmény. Az emésztőenzimek prémium összetételét, azaz valódi emésztőenzimeket, olyan értékes hatóanyagokat tartalmaz:, mint a lipáz (mely a zsírok lebontásában jeleskedik), az amiláz (a keményítők és cukrok emésztőenzime), vagy a betain (hidroklorid formájában - mely hozzájárul az egészséges homocisztein anyagcsere folyamatokhoz, vagy az értékes papayából kivont papain enzim, mely segít a húsok lebontásában, és szervezetünk, emésztőrendszerünk gyulladásainak leküzdésében. 

Mindemellett még kalciummal is dúsították, hiszen ez az ásvány pedig hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez.

Az emésztőenzimek megfelelő működéséhez szükségünk van még vitaminokra (főleg az A, C és K vitamin) ásványi anyagokra (mint a magnézium, a cink, a réz és a kalcium) - mert ezek segítik, támogatják az enzimműködést. 

Fontos ugyanakkor nagyon a gyomor illetve a belek megfelelő kémhatása is. Ha megváltozik a gyomor vagy a bél Ph-értéke, azaz a kellően lúgos helyett elsavasodik, akkor az a közeg is sérül, amelyben az enzim ki tudná fejteni a hatását, ezért aktivitása jelentősen csökken. 

Ezért is nagyon lényeges, hogy ügyeljünk táplálkozásunkra - a minél több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása nem csak vitamintartalmuk, de természetes enzimjeik illetve az egészséges bél - és gyomor PH - értékének megőrzése miatt is elengedhetetlenül fontos. 


A cikk forrásai voltak: 

Webbeteg, Netamin, gellertlabor.hu/hirek, Medicover, Természetgyógyász Magazin, balaicza.hu, Femina.hu, Vitalitas-magazin.hu, patikapedia.hu; kislexikon.hu; alternativegyogyasz.hu; anatur.hu; simplesport.hu

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/703201/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/5918751/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27416522/

https://www.nature.com/articles/s41598-018-36092-x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15161110/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7713467/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2139872/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12851592/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21061910/

https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(14)00520-5/fulltext