Tüsszögés, orrfolyás vagy éppen dugulás, könnyező, később már begyulladt szemek? A szezonális allergia a becslések szerint 400 millió ember életét keseríti meg a világon, hazánkban is mintegy 3 millió allergiást tartanak számon, és ez a szám évről évre nő! A tünetek rendkívül kellemetlenek, azonban a gyógyszeres kezelésnek is sok hátránya van: álmosít, csökkenti a koncentrációt, ráadásul még költséges is. Ezért egyre többen fordulunk a természetes megoldásokhoz - mint a gyógynövények, étrendkiegészítők, vitaminok. A D-vitaminról már többször olvashattuk-hallhattuk, hogy hatékonyan támogatja az immunrendszer működését, és segít a vírusok, bakteriális nátha leküzdésében is. De vajon mi a helyzet az allergia és a D-vitamin kapcsán?

Sajnos jómagam is évek óta allergiával küzdök, s bizony ez a küzdelem évről évre egyre nehezebb, gyötrelmesebb. Jártam már hisztamin injekciókra, szedtem különböző vény nélkül majd receptre kapható gyógyszereket is - egyik sem az igazi, mindegyiknek van valami olyan mellékhatása, ami miatt hosszú távon nem vált be. 

Persze, az sem sokat segít az allergiás tüneteken, hogy kertvárosba, történetesen egy mező mellé költöztünk - ahol persze gyönyörű a táj, az ablakaink csupa zöldre néznek, és nyáron tücsökzenére alszunk el. 

Ám ahogy beköszönt az augusztus vége, a szeptemberi iskolakezdésre én már szó szerint rosszabbul vagyok, mint a téli influenza idején. Fáj, kapar a torkom, az orrom rendületlenül folyik vagy épp dugul, egy szűk hét alatt eltapsolok egy százas papírzsebkendőt, de a legrosszabb mégis az ez elképesztően erős szemviszketés, mely egy idő után már elviselhetetlen - főleg a monitor előtt: vörös és duzzadt szemek, allergiás kötőhártya gyulladás lett már a vége…


Az idén ráadásul a szokásosnál is hamarabb, éppen az augusztus 20-i ünnepségsorozat hétvégéjén robbant be a dolog, amikor még a gyógyszertárak is zárva tartottak. Az idei nyáron valahogy nem tudtam felkészülni időben az allergia szezonra.  

A KATA törvény módosítása miatt berobbanó rengeteg munka, számlázás, könyvelővel való egyeztetések miatt kisebb gondom is nagyobb volt annál, mint egy várhatóan egy hónap múlva esedékes szezonális allergia tüneteire megoldást keresni. Márpedig abban biztos voltam, hogy az idén valami természetesebb megoldást szeretnék. Sokkal inkább hiszek az egészséges táplálkozás, a gyógynövények, vitaminok erejében, és az immunrendszer természetes úton való megerősítésében.


Ám a tünetek hirtelen, szinte egyik napról a másikra robbantak, méghozzá olyan elviselhetetlenül kínzó módon, hogy egy napra még ágyba is parancsoltak. És épp akkor semmi más nem volt itthon, csak a multivitaminom, fájdalomcsillapítók, egy már lejárt allergia elleni gyógyszer, és egy télire eltett, bontatlan csomag, extra magas dózisú D-vitamin. 

Ez utóbbi volt a legszimpatikusabb. Gondoltam - egy életem, egy halálom, kipróbálom. Végülis ártani nem árthat, ha a pandémia idején is annyira mondják a dokik, hogy szedjük minél magasabb dózisban a C-vitaminnal együtt, mert különösen hatékony a szervezet védekező rendszerének megerősítésében. Hiszen az allergiás reakciók a szervezet immunműködésének a zavarából adódnak.

Egy-két nap sem telt bele, és a kínzó tüneteim csökkenni kezdtek. Már nem rázott a hideg, lett újra erőm felkelni, tevékenykedni itthon, sőt a munkának is neki tudtam ülni. Persze, az orrfolyás és a szemviszketés nem szűnt meg, de egy olyan szintre mérséklődött, hogy ezzel így már simán be tudtam menni az irodába is dolgozni.

Kíváncsivá tett, így utána olvastam, mit ír a szakirodalom, milyen kutatások láttak napvilágot az allergia és a D-vitamin kapcsolatáról. 

Az alábbiakat tudtam meg:


1. Bizonyítottan jó hatással van az asztmás, allergiás betegségekre

A The Journal of The American Medical Association nevű folyóiratban megjelent kutatások szerint - melyekben az asztmás betegek állapotát vizsgálták a nagy dózisban bevitt D-vitamin tükrében - azt igazolták, hogy 20%-al csökkentek az asztmás rohamok a résztvevőknél.

A “napfény-vitamin” rendszeres pótlásával ugyanakkor az asztma illetve allergia elleni gyógyszerek hatékonysága is növelhető! 

Egy tanulmány során D-vitamin hiányos gyerekeknél és felnőtteknél is rosszabb tüdő - és légzésfunkciós értékeket mértek, és gyakoribbak voltak az asztmás rohamaik is. Az egyre növekvő számban előforduló csecsemőkori és gyermekkori asztma megelőzésében szerepe lehet a D-vitamin pótlásnak is.


2. A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunműködésben

Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt igazolják, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban - hívta fel a figyelmet dr. Polgár Mariann, a Budai Allergiaközpont orvosa. 

Fontos a megfelelő mennyiség, hogy a veleszületett és a szerzett immunitásban aktiválja a sejtek funkcióját, s ennek köszönhetően csökkenteni tudja  a gyulladásos folyamatokat, valamint az oxidatív stressz - életkortól függetlenül!

A D-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetünk hatékony immunműködésében és csökkenti a gyulladásos folyamatokat. (Ez lehet akár az allergiás kötőhártya gyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás, vagy a szintén allergének által kiváltott bőrgyulladások). 

Dr. Somogyi Éva, gyermektüdőgyógyász a Budai Allergiaközpont orvosa elmondása szerint a gyakori nehézlégzéssel járó csecsemőkori bronhitisek, tüdőgyulladások gyakoribbak voltak a D-vitamin hiányos gyermekeknél. A bőrgyógyászati eltérések - mint az atóipás dermatitisz, az ekcéma, vagy a pikkelysömör bőrtünetei is javulnak a napfényes időszakokban, míg a fényhiányos hónapokban ismét kiújulnak - s ez szintén a D-vitamin hiánnyal hozható összefüggésbe.3. A D-vitamin segít csökkenteni az allergiás reakciót okozó fehérje szintjét a szervezetben

Noha a tanulmányok szerint a magasdózisú C-vitamin és E-vitamin is kiemelten hatékonyan az allergia elleni harcban - a C-vitamin erős antioxidáns, immunerősítő és gyulladásgátló, az E-vitamin pedig különösen az orrot érintő tünetekben segíthet, illetve megnyugtatja az immunrendszer allergiás válaszreakciókért felelős részeit - írja a Vitaking.

A D-vitamin azonban - közölte egy tanulmány - nem csak segít csökkenteni az allergiás reakciókat okozó fehérjék szintjét testünkben, hanem egyúttal növeli azon fehérjék termelődését is, melyek a toleranciát segítik elő az allergénekkel szemben.


4. A D-vitamin közel 50%-al csökkenti a szezonális allergia kellemetlen tüneteit!

A netamin oldalán olvashattunk egy 2012-es tanulmányról, mely azt támasztja alá, hogy a szteroid orrspray plusz a szájon át szedett D-vitamin együttes hatására közel 50%-al csökkentek a kísérletben résztvevők erős szezonális allergiás tünetei. 


Egy másik, 2015-ös tanulmány szezonális allergiával küzdő résztvevői gyógyszert nem, helyette napi 1000 NE D-vitamint vittek be szájon át, 30 napon keresztül - tüneteik erre jelentősen javultak a kontroll csoporttal szemben, akik hatóanyagmentes placebót kaptak. 

Ezek a tanulmányok tehát valóban alátámasztják, hogy én sem “csak a hitem” miatt lettem jobban, hanem a D-vitamin, különösen a magas dózisú D-vitamin (5000 NE) valóban hatékonyan mérsékli az allergia kellemetlen, egy idő után már szinte elviselhetetlenné váló tüneteit.

És ha még jobb eredményt szeretnénk elérni, akkor érdemes a D-vitamint C-vitaminnal és cinkkel is kombinálnunk, a még hatékonyabb immunválasz érdekében. A folyékony, komplex változatot a stresszes, rohanó életmódot élőknek, illetve a vírusos időben mindenkinek ajánljuk a szervezet védekező rendszerének fokozására - nem csak a szezonális allergia, hanem az egyéb meghűléses, vírusos megbetegedések tüneteinek még hatékonyabb kivédésére illetve csökkentésére is!

A cikk forrásai voltak: 
allergiakozpont.hu
vitaking.hu
netamin.hu
+ saját élmények, tapasztalatok