Az egészségtudatos életmód, a wellness - és szépségipar világában mostanában az egyik legfelkapottabb kiegészítő a kollagén. A piacot elárasztották a különféle kapszulák, kollagén porok, folyékony kollagén termékek, és ma már mindenbe is tesznek kollagént, legyen az egy joghurt, egy snack, vagy üdítő. Vajon mi ennek az oka? Miért olyan különleges a kollagén?

Nem véletlen a nagy népszerűség, hiszen a kollagén az egyik legfontosabb strukturális fehérje, mely tulajdonképpen mondhatni egyben tartja a testünket, támogatja a test elsődleges kötőszöveteinek struktúráját. Ám rengeteg dolgot nem tudunk még róla, azon kívül, hogy jó a bőrünknek, hajunknak, ízületeinknek, körmeinknek, csontjainknak, beleinknek. Most 5 olyan újdonságot mutatunk, melyeket már igazoltak a kutatások, ám még kevés szó esett róla konkrétan…

„A kollagén egy létfontosságú strukturális fehérje, amely kulcsszerepet játszik a test különböző szöveteinek erejének és integritásának fenntartásában”mondja Dr. Giovanni Angiolini, sebész és az öregedésgátló és funkcionális gyógyászat szakértője. Bár több mint 28 ismert kollagéntípus létezik, mindegyikük másra hat, mást támogat meg szervezetünkben. Bőrünknek például 70-80%-a kollagénből épül fel, és úgy összességében testünk fehérje állományának több mint 30%-át kollagén fehérje alkotja, és összetartja, mondhatni “összeragasztja” a szöveteket. 

De mitől ennyire különleges ez a fehérje? 

A kollagén különlegessége a rendkívül gazdag aminosav profilban rejlik. Az aminosavak sokszínűsége és harmonikus egyensúlya biztosítja, hogy a szervezetben számos különböző féle funkciót ellásson. Nagy mennyiségben, nagy koncentrációban  találhatók meg benne olyan aminosavak, mint a glicin, prolin és hidroxi-prolin - ami igen ritka más fehérjék esetében. Ezek az aminosavak kulcsfontossággal bírnak a kollagén szerkezetében, stabilitásában és rugalmasságában. A hidroxi-prolin például a kollagén molekulák közötti hidrogénkötések kialakítását segíti elő, ami a kollagén rostok szilárdságát és ellenálló képességét növeli. Ezért a kollagénben gazdag ételek és a jó minőségű kollagén-kiegészítők rendszeres fogyasztása nem csupán a bőr, a haj, a körmök, az ízületek egészséges működését támogatja, hanem a számos más fontos dologhoz járul még hozzá, mint amilyen például a az anyagcsere, a bélműködés, az izmok regenerációja vagy éppen a pihentető alvás…


        1. A kollagén és az alvás

Bizony, a kollagén és az alvás között szoros kapcsolat van. A kollagén glicin tartalma miatt fokozza az alvás hatékonyságát. A kollagén, mint alapvető és összetett fehérje, magas glicin tartalma miatt nyugtató hatással van az agyra, segíthet az idegrendszer nyugtatásában, és javíthatja az alvás minőségét. A kollagén kiegészítők is segítenek - különösen lefekvés előtt - a jobb, mélyebb, kielégítőbb alvásban. Ráadásul a kollagén egyéb fehérjéi - a glicin mellett a prolin is - serkenthetik a melatonin hormon termelődését, ami szabályozza a cirkadián ritmust. 


        2. A kollagén és a cellulit

Egy 2015-ös tanulmányban igazolták, hogy a bioaktív kollagén peptidek hosszú távú (min. 6 havi), rendszeres fogyasztása jelentősen javított a cellulitos bőr állapotán, főként a túlsúlyos nőkné - így a kollagén és a narancsbőr kapcsolata valósan is igazolt. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csak a belsőleg elfogyasztott kollagén esetén van így, hiszen külsőleg a kollagén túl nagy molekulaszerkezete miatt nem szívódik fel a bőrön keresztül. A kollagén belsőleg azonban a hatásos támogatást nyújthat a bőr rugalmasságának javítására, a ráncok, gödröcskék, egyenetlenségek csökkentésére, így a cellulit bőr állapot megjelenésének csökkentésére is.


        3. A kollagén és a menopauza

Azt már tudjuk jól, hogy a kollagén pótlás azért is szükséges, mert testünk saját kollagén termelése a húszas éveink közepén csökkenni kezd, így nehezebb lesz fenntartani testünknek a sima, feszes bőrt, az egészséges, rugalmas ízületeket, csontokat, körmöket. „Ahogy öregszünk, a szervezet kollagéntermelő képessége természetes módon csökken” – magyarázza Dr. Laura Wyness táplálkozási- és menopauza-szakértő. Ráadásul ez a kollagén csökkenés jelentősen felgyorsul a perimenopauza idején. „Az ösztrogénszint csökkenése a kollagéntermelés gyorsabb csökkenéséhez vezet” – mondja a szakértő, ami hozzájárulhat az ízületi fájdalmak megjelenéséhez, a haj és a körmök elvékonyodásához, valamint a bőr megereszkedéséhez. A menopauza tüneteinek enyhítése mellett a jó minőségű kollagén-kiegészítők segíthetnek a ráncok csökkentésében, és általánosan véve a szervezet regenerációs folyamatainak elősegítésében, így a kollagén, változókor idején is hasznos társ lehet.


        4. A kollagén és a fogyás

A kollagén és a fogyás is egy sokat keresett kapcsolat, és ugyan önmagában nem okoz sem fogyást, sem pedig hízást (amennyiben persze cukormentes kollagén kiegészítőket használunk) - de hatékonyan támogathatja a tónusos, karcsóbb test, sziluett elérését, az által hogy segíti az izomtömeg növelést, és a bőr feszességét diétánk során. A kollagénnek étvágycsökkentő hatása is lehet, fogyasztása ugyanis növeli a teltségérzetet, aminek köszönhetően csökkenhet az étvágy és a bevitt kalóriák mennyisége. A kollagénben gazdag étrend képes serkenteni az anyagcserét, aminek köszönhetően a szervezet zsírégető üzemmódba kapcsol. Egyes kutatások szerint a kollagén gátolhatja is a zsírraktározást, különösen a zsigeri zsírszövetben. Mivel a kollagén értékes aminosavak széles tárházát vonultatja fel, segíthet az izomtömeg növelésében, de legalább annak megőrzésében a fogyókúra során, ami szintén hozzájárulhat a feszes, tónusos test, és az anyagcsere szinten tartásához. 


        5. A kollagén és az időzítés

Vajon mennyi kollagén kell naponta? És mikor érdemes bevenni a kollagén kiegészítőinket? A szakértők szerint napi minmium 10 gramm kollagén peptidet érdemes fogyasztani, ha hosszútávú eredményt szeretnénk elérni akár a bőrfeszesítés, akár az ízületek, izmok erősítésében, regenerációjában. A legideálisabb az lenne, ha minden étkezésünk mellé - amikor táplálékunk nem tartalmaz természetes kollagén peptideket - fogyasztanánk 10 gramm kollagén fehérje kiegészítőt. Így az étkezés után a véráramba jutó aminosavak aránya olyan lesz, mintha az állati fehérjéket természetes arányaiban tartalmazta volna az étkezésünk. Ha erre nincs is módunk, akkor a javaslat az, hogy a reggelihez és/vagy lefekvés előtt vegyük magunkhoz a napi 10 grammot, vagy akár osszuk ketté. Reggel hasznosul a leginkább, és erőt is ad a naphoz, rossz alvóknak viszont inkább este érdemes többet bevinni, hogy a glicin értékes nyugtató és alvást támogató hatásait élvezhessék. 

A kollagénről még ezeken túl is számos érdekességgel szolgálunk blogunkban. Akár a kollagén és a hialuronsav, akár a kollagén és a szivárgó belek kérdéseire keresel válaszokat, olvass nyugodtan tovább! Ha pedig arra vagy kiváncsi, mi mindenre jó a kollagén, vagy konkrétan a bőrödre, avagy az ízületeidre keresel hatékony kollagén kiegészítőket, akkor termékeink között több gyártó különböző kollagén termékét, termékújdonságait megtalálhatod. 

A cikk forrásai voltak:
Bannai M, Kawai N. New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep. J Pharmacol Sci.; medicalnews.hu; szabogalbence.hu; godenyshop.hu; www.vogue.co.uk; idealbody.hu,