Az E-vitamint (alfa-tokoferol) sokan mellőzik, amikor a vitaminpótlás kérdése kerül szóba. Pedig, ez a rendkívül hatékony antioxidáns túl azon, hogy segít semlegesíteni a szervezetünkben felgyülemlett káros szabadgyököket, még számos jótékony hatása segíti testünk egészséges működését: erősíti többek közt szervezetünk védekezőképességét, csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés és a rák kockázatát, növeli a férfiak nemzőképességét, és még sok-sok pozitív hatása van ránk nézve.

Nézzük, mi mindenre jó az E-vitamin? 

Az E-vitamin egy igen fiatal tagja a vitamin ok családjának, hiszen története csupán az 1900-as évekig nyúlik vissza.

Az E-vitamin egy rendkívül fontos antioxidáns vegyület, mely segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett káros szabadgyököket. Különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotában tartásában, valamint a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, valamint a teljes vérkeringés és szívműködés egészségének megőrzésében. Nézzük meg mindezt egy kicsit részletesebben!


        1. Egészséges szív - és agyműködés

Több különböző típusát ismerjük az E-vitaminnak: a d-alfa tokeferol az E-vitamin egyik nagyon jól felszívódó formája. Másik változata, a d-alfa-tokeferil-acetát egy ecethez hasonló molekulával kombinált E-vitamin, mely így nagyobb stabilitással bír. Ez utóbbi a leghatásosabb például például a szívbetegségek megelőzésére. 

Napi 80-100 mg-os adagokban ugyanis az E-vitamin csökkentheti a szívinfarktus, az agyvérzés és a szívtáji szorító fájdalom kialakulásának a kockázatát azáltal, hogy megakadályozza az artériafal megkeményedését okozó lerakódásokat. 


        2. Egészségesebb, fiatalosabb bőr

Az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik bőrápoló hatása miatt. Mivel semlegesíti a szervezetben lévő szabadgyököket, így nagymértékben hozzájárul antioxidáns tulajdonságaival az öregedési folyamatok gátlásához. Az E-vitamin bőrön történő alkalmazása segít megvédeni az érzékeny bőrt a károsodástól, emellett rendkívül hidratáló hatású - egyszerre nedvesítő és lágyító, segít a bőrünknek a víz felszívódásában, illetve megkötni a nedvességet a bőrben. A bőr mellett természetesen a hajunk szépségéért is felel: a hajhullás, a fakó haj, a pattanások vagy a pikkelysömör problémák is javulhatnak, ha elegendő E-vitamint viszünk be szervezetünkbe. Akinek például extrémen száraz a bőre, annak valamilyen E-vitamin készítményt szoktak ajánlani a javulás érdekében, de egyébként is egyre több, a bőrt fiatalosan tartó kozmetikumban szerepel alapanyagként az E-vitamin. 


        3. Erősebb immunrendszer

Az E-vitamin kiegészítők erősítik az immunrendszert, mely a fertőzésektől védi szervezetünket. Serkenti a fagociták (számos mikroorganizmust hatástalanító sejt) működését, valamint növeli a természetes ölősejtek működését, melyek elpusztítják a rákos illetve a vírus fertőzött sejteket. Mindemellett az E-vitamin növeli még szervezetünk antitest-termelő képességét, és csökkenti az E2 prosztaglandin szinjét, ami egy hormonszerű anyag, mely megakadályozza az immunfunkciókat. 

Az E-vitamin javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos pl. egy hosszabb betegség utáni legyengült állapotban. Immunerősítő és öregedésgátló tulajdonságai miatt az idősebbek számára is nagyon javallott, hiszen nem csak a fertőzésektől segít megvédeni a szervezetet, és javítja a sejtek állapotát, de csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását és védi a bőrt, a körmöket és a hajat is a korai öregedéstől. 


        4. Az E-vitamin segít megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket

Mint fentebb is említettük, hogy az E-vitaminnak több különböző fajtája ismert: a d-alfa tokoferol egy nagyon jól felszívódó forma általánosan, az egy, ecethez hasonló molekulát tartalmazó d-alfa-tokeferil acetát nagyobb stabilitásával a szívbetegségek megelőzésében jeleskedik, addig a d-alfa-tokoferil-szukcinát az E-vitamin egy szintén stabil formája, amelyet leginkább a rákellenes kutatásokban alkalmaznak. Megfelelően adagolva ugyanis az E-vitamin segíthet megelőzni például a tüdő - és méhnyakrák kifejlődését. 


        5. E-vitamin szedésével csökken a szürkehályog és más szemberegségek kockázata is

Az E-vitamint szedők körében kisebb a szürkehályog kockázata is, mely a hatvan év feletti embereknél egy igen gyakori lencse homályt jelent. Lévén, hogy az E-vitamin egy erős antioxidáns, mely megvédi a sejteket - nyilván a szemünk sejtjeit is - a szabadgyököktől, így kutatásokat folytattak arra nézve, hogy magas E-vitamin bevitel mellett később, vagy egyáltalán nem alakul ki szürkehályog. Napi 300-600 mg C vitamin és 150-300 nemzetközi egységnyi E-vitamin rendszeres bevitelével már csökkenthetjük a szürkehályog kialakulásának a kockázatát. 

Létezik azonban egy másik, gyakori időskori látásromlást okozó szembetegség, a sárgafolt (makula degeneráció) melynek esetében szintén nagyon hasznos fegyver lehet az E-vitamin, ugyanis lassítja a makula degenerációs tünetek kialakulásának az esélyét, azáltal, hogy védi a sejtek hártyáját, és támogatja az antioxidatív folyamatokat. 


        6. Fiatalosabb sejtműködés, több energia

Az E-vitamin egy hatásos antioxidáns, ami annyit tesz, hogy semlegesíti a sejtek anyagcseréje során keletkező és sejtkárosító hatású szabadgyököket. Talán a hölgyek örülnek a leginkább ennek a kifejezésnek: de az E-vitamin bizony öregedésgátló hatással is rendelkezik. Hozzájárul a sejtfalak jó állapotban tartásához, a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzéséhez. 


        7. Végül, de nem utolsósorban: E-vitamin jelenlétében más vitaminok felszívódása is hatékonyabb

Az E-vitamin jelenlétében jobb hatásfokkal dolgozik az A-vitamin, ha pedig C vitaminnal is megtámogatjuk mindezt, akkor valóban sokat tehetünk egészséges  immunrendszerünk, és szervezetünk egészének antioxidáns védelméért. 

Mint láthatjuk tehát, egy méltatlanul mellőzött, rendkívül sokoldalú antioxidáns vitamin az E-vitamin -  azonban más, zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben csak nagyon rövid ideig raktározódik a szervezetben - így a rendszeres pótlása elengedhetetlen. 

Természetes formájában nagy mennyiségben található meg a búzacsíra olajban, a napraforgó magjában és a belőle hidegen sajtolt olajban, de a többi olajos mag is bővelkedik E-vitaminban - ilyenek többek között a mogyoró, a dió, a mandula, a fenyőmag. Zöldségek közül pedig az édesburgonya, a spenót, vagy az avokádó rendszeres fogyasztásával juthatunk E-vitaminhoz. Állati eredetű élelmiszereink közül pedig a máj és a tojás tartalmazza viszonylag nagyobb mennyiségben. 

Szerencsére ma már nagyon sokféle alternatíva áll rendelkezésünkre az E-vitamin kiegészítésére is: 

Szedhetjük multivitaminok alkotóelemeként, bevihetjük trióban (Az A-C-E egy szuper antioxidáns bomba, mely testünket kívül-belül egészségesebbé és szebbé teszi), be tudjuk vinni más vitaminok mellé téve (pl. sokszor a vas vagy B-komplex vitamin készítményekben is találkozhatunk E-vitaminnal). Azonban - és talán ez a leghatásosabb, ha a dózis és a tiszta hatóanyag lényeges szempont a számunkra - az E-vitamin önálló hatóanyagként, egyetlen E-vitamin kapszula formájában is pótolható. Ez nagyon hasznos, hiszen így nem csak nagyobb dózishoz juthat belőle szervezetünk, hanem mi magunk állíthatjuk össze a vitamin készletünket, hogy mely vitaminból mennyit, mikor, és mivel kombinálva szeretnénk bevinni szervezetünk egészségének támogatására. 


A cikk forrásai voltak: Amanda Ursell - Vitaminok és Ásványi anyagok kézikönyv; Jack Challem, Melissa Diane Smmith: Fókuszban az E-vitamin; netamin.hu; multi-vitamin.hu; vitaminsziget.com; media24.hu