Mi micsoda?! Vitamin-kisokos kezdőknek és haladóknak!

A vitalitás megőrzéséhez és a jó közérzet fenntartásához elengedhetetlen a kellő ásványianyag és vitamin bevitel. A nem megfelelő életmód, a sok stressz vagy a fokozott izommunka mind-mind elvonják a szervezetből ezeket az értékes anyagokat és ily módon kialakul a vitaminhiányos állapot, ami az immunrendszer meggyengüléséhez vezet, és aminek következtében működésbeli zavarok léphetnek fel. Ráadásul a téli időszakban kimerítjük szervezetünk raktárait is, így nem árt az elővigyázatosság!
Vitaminhiányos tünetek lehetnek pl.: ingerlékenység, fáradékonyság, betegségekre, fertőzésekre, gyulladásokra való hajlam.
Indikátorok: vannak olyan állapotok, élethelyzetek, szokások, amik fennállásánál nagyobb eséllyel vagyunk kitéve ennek a veszélynek, ilyen például:
- dohányzás
- alkohol
- stressz
- alváshiány
- diéta
- terhesség/szoptatás
- nem megfelelő étrend
- menopauza / menstruáció
- máj és bélrendszer betegsége, felszívódási zavarok
- idős kor
- fertőző betegségek
- daganatok
Mit is nevezünk pontosan vitaminnak?
A vitamin szerves vegyület, melyet szervezetünk nem – vagy csak nagyon kis mennyiségben képes előállítani, viszont a normál működéshez elengedhetetlen testünk számára. Vagy tápanyag, vagy étrendkiegésztő (izolált vitaminok) formájában tudjuk bevinni szervezetünkbe. Az amino- és zsírsavak nem számítanak vitaminoknak, mivel nagy mennyiségbe kell bevinni őket.
Csoportosításuk:
A vitaminokat jellemzően két nagy csoportra bontjuk:
Zsírban oldódó | Vízben oldódó |
A-vitamin (retinol) | B –vitaminok (pantoténsav) |
D-vitamin (kalciferol) | C-vitamin |
E-vitamin (tokoferol) | |
K-vitamin (filokinon) |
Vitaminok hasznosulása:
Zsírban oldódok:
Megtalálhatók: tejtermékekben, tojásban, halban, növényi olajokban, magvakban
A-Vitamin: (karotinok, retinol)
Nevezik a szem vitaminjának is, de a bőr és a csontok egészséges szerkezetének megtartásához is hozzájárul. Fontos szerepe van a retina fényérzékeny anyagának a felépítésében, hiánya szaruhártya betegségeket okozhat, vagy akár farkasvakságot, valamint meggyengíti a szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképességét. A retinol nagyon népszerű hatóanyag az anti-ageing (öregedésgátló) szérumok között, és nagyon hatásos is, de mivel fényérzékenységet okoz javasolt fényvédő használata is alkalmazásakor.
Források: máj, répa, kajszibarack, sütőtök, tengeri hal, tojássárgája, gabonafélék, spenót
D-Vitamin: (kalciferol)
A D-vitamin másnéven kalciferol a D2 ill./ D3 vitamint jelöli. A D3-as erősebb hatású, a hiedelmekkel ellentétben nem a napfény tartalmazza, hanem a bőrben keletkezik az UV-B sugárzás hatására. Fontos a szervezetünknek a kalcium hasznosulása szempontjából, és egyre több kutatás igazolja, hogy bizonyos daganatos megbetegedéseknél gátolja a sejtburjánzást. Fontos pótolni, ha valaki például csak növényi alapú táplálékot eszik, ha túlzott alkoholt fogyaszt, vagy ha koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed.
Forássok: halmájolajak, margarinok, tojássárgája, máj
E-Vitamin: (tokoferol)
Antioxidáns, öregedésgátló hatása miatt kedvelt a kozmetikaiparban, illetve az élelmiszeripar is szívesen használja fel, hogy különböző zsiradékokban, mint pl. a margarin meggátolja az avasodást. Immunrendszer erősítő a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében nagy szerepet játszik, illetve nagyon fontos a rákmegelőzésben, mert csökkenti a szabad gyökök mennyiségét.
Források: növényi olajok, magvak, olívaolaj, sáfrányos szeklice, mandula, gabonacsírák
K-Vitamin: (filokinon, menakinon)
A K1 és K2 vitamint zöld növények és bélbaktériumok szintetizálják. Nagyon fontos a véralvadáshoz, hiányában vérzékenység léphet fel. Antibiotikum kúra szedése után, Crohn betegségnél, vagy más emésztőrendszeri megbetegedés következményeként jelentkezhet hiánya.
Források: brokkoli, spenót, sóska, káposzta, szója, máj
Vízben oldódó vitaminok:
Szervezetünk nem képes felhalmozni a vízben oldódó vitaminokat, ezért könnyebben lép fel vitaminhiány belőlük, mint a zsírban oldódó változatokéból. Fontos, hogy pótoljuk őket pl.: a téli időszakban, egy hosszabb antibiotikum kúra után, vagy ha sokat vagyunk kisgyerekek közelében.
B-Vitaminok:
Sokszor csak B-vitamin komplex-ként hivatkozunk rájuk, és a legtöbbször a különböző multivitaminokban is együttesen találhatók meg a legfontosabb fajtái. Az idegrendszerre, bőrünkre, és emésztőrendszerünkre, anyagcserefolyamatainkra vannak a legnagyobb hatással.
B1-Vitamin: (tiamin)
A szív és izmok, valamint az idegrendszer rendes működésében vesz részt és segíti a szénhidrát anyagcserét.
Források: gabonafélék, diófélék, karfiol, burgonya, barna rizs
B2-Vitamin: (riboflavin)
Szépségvitamin, segíti a bőr, haj, köröm karbantartását, a normál növekedés szempontjából is nagyon fontos szerepe van.
Források: tejtermékek, tojás, máj, élesztő, avokádó, gombák, aszpargusz
B3-Vitamin: (niacin)
Antioxidáns hatású, csökkenti a vérben a koleszterinszintet, ezáltal a szívinfarktus lehetőségét is.
Források: húsfélék, halfélék, tejtermékek, dió
B5-Vitamin: (pantoténsav)
A D-Vitamin és bizonyos hormonok előállításához van rá szükség. Neve görög szóból származik, azt jelenti „minden oldalról”, melyet azért kapott mert minden élelmiszerben megtalálható.
B6-vitamin: (piridoxin)
Számos anyagcsere folyamat résztvevője (pl. bőr), szükséges az idegrendszer működéséhez, vérképzéshez.
Források: élesztő, húsok, tojás, krumpli, máj
B7-vitamin: (biotin vagy H-vitamin)
Szükséges a haj, bőr és körmök egészségének fenntartásához, zsírsavak előállításához, glükóz újratermeléséhez, anyagcserefolyamatok működéséhez.
Források: máj, vese, tojás, karfiol, mogyorófélék
B9-vitamin: (folsav)
Nagyon fontos szerepet kap az egészségünk fenntartásában, várandós nőknél kiemelten fontos a megfelelő bevitel. Részt vesz a fehér- és vörösvérsejtek képzésében, vérlemezkék képzésében, valamint a gyomor és bélrendszer működésének fontos vitaminja.
Források: máj, spenót, gyümölcsök, élesztő
B12-vitamin: (kobalamin)
Anyagcsere folyamatok, mint pl. a szén-hidrát anyagcsere, fehérje anyagcsere, vörösvértestek képzése
Források: Csak állati eredetű ételekben található meg
C-vitamin vagy más néven az aszkorbinsav
Magyar „találmány” a C-vitamin hiszen elsőként Szent Györgyi Albert túdósunknak sikerült paprikából előállítani, amiért Nobel-díjjal jutalmazták. Érdekes tény, hogy egyedül az ember és a tengeri malac nem képes előállítani a C-vitamint, minden más állat igen. Ennek a vitaminnak a pótlására van a szervezetnek a legnagyobb szüksége, minden más vitaminnál sokkal magasabb az ajánlott napi beviteli értéke. Nagyon fontos a szervezetnek a kollagén alőállításának szempontjából, amely a kötőszöveteink legfőbb proteinje.Segíti a kiválasztószerveink munkáját, pl. az epe és máj kiválasztását, elősegíti a vas felszívódását, megerősíti az immunrendszerünket, csökkenti a rák és szívbetegségek kockázatát, javítja a sebgyógyulást.
Reméljük hasznos olvasmány volt számotokra a vitaminkisokosunk, és ne feledjétek el pótolni a szervezet számára szükséges vitaminokat minden nap!
Mi a véleményed?